πότε τα γατάκια αφοδεύουν μόνα τους

Πότε τα γατάκια αφοδεύουν για πρώτη φορά και πότε τα γατάκια αφοδεύουν μόνα τους;

Δυο πολύ συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε, όλοι εσείς που κάνετε το θεάρεστο έργο να προσπαθείτε να φροντίσετε ένα ορφανό νεογέννητο γατάκι ειν’ αυτες: “Πότε τα γατάκια αφοδεύουν για πρώτη φορά” και “πότε τα γατάκια αφοδεύουν μόνα τους”! 

Για όσους δεν το γνωρίζουν να πούμε ότι η το ξεκίνημα της ζωής ενός νεογέννητου είναι μια πολύ tricky κατάσταση και πάρα πολλά γατάκια δεν τα καταφέρνουν να επιβιώσουν, ακόμη και αν έχουν στο πλάι τους τη μαμά τους. Πόσο μάλλον αν δεν την έχουν! Εκεί τα ποσοστά θνησιμότητας είναι τρομακτικά! Το σκηνικό αλλάζει αν κάποιος χούμαν βρει ένα ορφανό νεογέννητο και κάνει ό,τι μπορεί έχοντας διαθέσιμες τις απαιτούμενες πληροφορίες για το τι χρειάζεται να προσέξει! 

Όποιοι δεν έχετε διαβάσει το αναλυτικό μου άρθρο με 8 πράγματα που πρέπει να τηρήσετε ευλαβικά για να βοηθήσετε ενα ορφανό νεογέννητο να επιβιώσει κάντε το αμέσως κάνοντας κλικ ΕΔΩ! Φυσικά τα δυο πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ζεστάνετε πρώτα καλά το νεογέννητο και στη συνέχεια να το ταϊσετε με ειδικό γάλα για γατάκια όπως αυτό, με ειδικό μπιμπερό για γατάκια σαν τούτο.

Σε αυτό το άρθρο-βίβλο επίσης αναφέρω ότι σε μια νεογέννητη γατούλα δεν λειτουργεί το αντανακλαστικό της αφόδευσης και για κάποιο διάστημα η μαμά της χρειάζεται να την γλειφει στα γεννητικά όργανα για να επάγει αυτή τη διαδικασία. Εν τη απουσία της αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνετε εσείς. Πως; Βρέχοντας ελαφρά ένα κομμάτι χαρτί και τρίβοντας πολύ απαλά την περιοχή. 

Πότε τα γατάκια αφοδεύουν για πρώτη φορά;

Από εσάς έχω λάβει πολλές φορές ανήσυχα μηνύματα όπως “Ρε Τσίτσο, το γατάκι που βρήκα με τον ομφάλιο λώρο στην κοιλιά, δεν έχει κάνει ακόμη κακά και είναι η τρίτη μέρα, παρόλο που κάνω αυτό που μου είπες με το βρεμμένο χαρτί”. Να πω ότι και στην περίπτωση του Τσίτσου πήρε 2 μέρες για να αφοδεύσει, και μετα ξεκίνησε .. και δεν σταματούσε. Οπότε μην πανικοβάλλεστε. 

ΌΜΩΣ τα περισσότερα νεογέννητα γατάκια χρειάζονται περίπου 10 με 24 ώρες μέχρι η πρώτη τροφή να κινηθεί διαμέσου το πεπτικού συστήματος και να φτάσει στο άκρο του ώστε να γίνει η αφόδευση! 

Μετά τις 24 ώρες ίσως είναι καλό να κάνετε μια ερώτηση στον κτηνίατρό σας και αυτός να σας καθοδηγήσει ανάλογα! Ως τώρα εγώ πάντως δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα με αυτό το θέμα!

Πότε τα γατάκια αφοδεύουν μόνα τους;

Ναι ναι, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να κάνετε αυτή τη διαδικασία στη γατούλα σας, ειδικά αν έχετε έντονους ρυθμούς, καθημερινή ρουτίνα εργασίας και είναι λογικό να σας ενδιαφέρει να αρχίσει το γατάκι να αφοδεύει μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σας.

Πρέπει να σας πω ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να γίνει πριν την συμπλήρωση τεσσάρων εβδομάδων και ως τότε χρειάζεται να κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να την βοηθήσετε! Όταν αρχισει η περίοδος που αφοδεύει μόνη της, πρέπει να αρχίσετε να της μαθαίνετε να χρησιμοποιει την αμμοδόχο. Βρείτε τον τρόπο για να της το μάθετε ΕΔΩ και βρείτε τις προτεινόμενες άμμους μου που συνδυάζουν καλή διαχείριση οσμών και απουσία σκόνης στο αναλυτικό μου άρθρο!

πότε τα γατάκια αφοδεύουν μόνα τους

Πόσο συχνα αφοδεύουν τα νεογέννητα γατάκια;

Μια ακόμη σχετική ερώτηση που μου κάνετε είναι πόσο συχνά αφοδεύουν τα νεογέννητα γατάκια. Ε αυτό ουσιαστικά ρυθμίζεται από εσάς. Μετά από κάθε γεύμα της (περίπου ανα 3 ώρες) εσείς οφείλετε να κάνετε την ιεροτελεστία του τριψίματος και είναι πολύ πιθανό το γατάκι να αφοδεύσει (και μάλλον σίγουρα θα ουρήσει). 

Όσο μεγαλώνει το γατάκι ο αριθμός (τόσο των γευμάτων όσο και των αφοδεύσεων) θα αρχίσει να περιορίζεται. 

Σε ετούτο το σημείο να πω ότι ο Τσίτσακος έφτασε να πηγαίνει τουαλέτα μια φορά τις δύο μέρες (πολύ καλή ποιότητα τουαλέτας, πρέπει να σας πω), όταν έκανα μετάβαση από ξηρά τροφή σε αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή! Ποια είναι η υγρή τροφή που τρώει αυτή την εβδομάδα ο Τσιτσάρας (συνολικά τρώει διάφορες γεύσεις και υφές από 7 ποιοτικά brands υγρής τροφής); Μα η φοβερή GranataPet! Αν θέλετε να την δοκιμάσετε κάντε το ΕΔΩ!

Πείτε μου και τις δικές σας εμπειρίες από τα νεογέννητα γατάκια που έτυχε να φροντίσετε! Πως πήγε η διαδικασία της αφόδευσης; Αντιμετωπίσατε προβλήματα; Περιμένω τα σχόλιά σας!

2 Απαντήσεις

  1. Τδιτσο θέλω να σε ρωτήσω κάτι κ ελπίζω να με βοηθήσεις.Τελος Μαϊου έσωσα ένα μωρό γατάκι τότε 35 ημερών περίπου,έχω μια μεγαλύτερη γατούλα 3,5 χρόνων θηλυκιά,το μωρό είναι αγοράκι,με την μεγάλη μου δεν είχα έως τώρα πρόβλημα ουροποιητικό,αλλά άκουσα ότι τα αγοράκια έχουν συχνό πρόβλημα εκεί κ πρέπει να τρώνε πιο πολυ υγρή τροφή παρά κροκετουλες,έτσι είναι;πρέπει συνέχεια να του δίνω υγρή τροφή;Σ’ευχαριστω πολύ!!!

    1. Ναι ελενη μου εχω γραψει παααρα πολλα αρθρα πανω σε αυτο το θεμα. Ποιοτικη πληρη υγρη τροφη. Αν θες τσεκ και τα αρθρα μου στην κατηγορια “Διατροφη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *