Προσδόκιμο ζωής μετά από διάγνωση για καρκίνο στους σκύλους

Πόσο ζουν τα σκυλιά με καρκίνο;

Ουφ, επιστροφή στα .. δύσκολα θέματα! “Πόσο ζουν τα σκυλιά με καρκίνο”! Το να ακούτε τον κτηνίατρο να σας λέει ότι ο σκύλος σας έχει καρκίνο, δεν είναι ποτέ εύκολο και πιθανότατα θα έχετε πολλές ερωτήσεις επί του θέματος. Όσα και να είναι τα γιατί και τα πώς, η κύρια ερώτηση που μας βγαίνει ν’ απευθύνουμε αμέσως στον κτηνίατρο, είναι πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ο σκυλάκος μας;

Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τους σκύλους, τις γάτες και άλλα ζώα. Οι καρκίνοι των σκύλων ποικίλλουν σημαντικά ως προς την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνονται και αναπτύσσονται. Το πόσο εύκολο είναι να αντιμετωπιστούν και το προβλεπόμενο προσδόκιμο ζωής, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η ράτσα και η γενική υγεία του σκύλου σας.

Τύποι καρκίνων

Ενώ ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει όλες τις ράτσες σκύλων, είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε ορισμένες ράτσες έναντι άλλων, όπως για παράδειγμα στα σκωτσέζικα τεριέ, εμφανίζεται συχνά καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους που παρατηρούνται σε σκύλους είναι:

 • Λέμφωμα/Λεμφοσάρκωμα
 • Όγκοι μαστοκυττάρων
 • Καρκίνος του δέρματος
 • Καρκίνος των Οστών-Αιμαγγειοσάρκωμα
 • Ινοσάρκωμα
 • Καρκίνος του μαστού
 • Καρκίνος επινεφριδίων
 • Καρκίνος στο πάγκρεας
 • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
 • Καρκίνος του πνεύμονα
 • Καρκίνος στο συκώτι

Πόσο ζουν τα σκυλιά με καρκίνο

Η πρόβλεψη της έκβασης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου είναι δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες όσον αφορά την πρόγνωση του καρκίνου, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι λίγα κατοικίδια με καρκίνο θα πεθάνουν με φυσικό τρόπο. Αυτό συμβαίνει, γιατί συνήθως οι σκυλογονείς επιλέγουν να κάνουν ευθανασία στο σκύλο τους με σκοπό να αποτρέψουν τον πόνο, όταν φυσικά ο πόνος δεν είναι πλέον διαχειρίσιμος! Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για πολλά σκυλιά με καρκίνο, ο γονέας του κατοικίδιου είναι αυτός που αποφασίζει τελικά πόσο θα ζήσει ο σκύλος του μετά από διάγνωση καρκίνου.

Στο να καταφέρει ένας σκύλος να ζήσει το μέσο προσδόκιμο ζωής που έχει με βάση την υγεία του, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Όπως το γεγονός ότι ένας σκύλος μπορεί να λάβει την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία για τον συγκεκριμένο καρκίνο και να συνεχίσει να ζει με καλή ποιότητα ζωής για ένα χρόνο ή περισσότερο, ενώ άλλος μπορεί να ανήκει σε μια οικογένεια που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια τέτοια θεραπεία και μπορεί να πρέπει να υποβληθεί σε ευθανασία αμέσως μετά τη διάγνωση…

πόσο ζουν τα σκυλια με καρκίνο
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι καρκίνοι που αντιμετωπίζονται εύκολα με χειρουργική επέμβαση, όμως ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με οποιαδήποτε μορφή χειρουργικής επέμβασης. Για κάποιους τύπους καρκίνου, η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική, ενώ άλλοι καρκίνοι μπορεί να μην ανταποκρίνονται καθόλου στη χημειοθεραπεία.

Καθοδήγηση από τον κτηνίατρο

Ενώ ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη μέση διάρκεια ζωής του σκύλου με τον εκάστοτε τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει, εντούτοις δε θα μπορεί να εγγυηθεί ότι το κατοικίδιο σκυλάκι σας θα ζήσει για όσο διάστημα έχει υπολογίσει. Ωστόσο, οφείλει να σας γνωστοποιήσει σχετικά με το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η ασθένεια του σκύλου σας και εάν υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες.
πόσο ζουν τα σκυλια με καρκίνο

Ο κτηνίατρός σας κατανοεί ότι το να ανακαλύψετε ότι ο σκύλος σας έχει καρκίνο, είναι πολύ αγχωτικό, στενάχωρο και σας έχει προκαλέσει τρομερή αναστάτωση! Φυσικά, θα είστε πρόθυμοι και οφείλετε να είστε και προετοιμασμένοι, να λάβετε τις πιο ακριβείς πληροφορίες για να αποφασίσετε τον καλύτερο τρόπο-θεραπεία για το καλό του τετράποδου φίλου σας! Εμπιστευτείτε τον γιατρό πως μοναδικό του μέλημα είναι η υγεία και η καλή ποιότητα ζωής του σκύλου σας!

Κλείνοντας ας κάνουμε μια αναφορα και σε άλλες θανατηφόρες ασθένειες σκύλων στο αναλυτικό μου άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ!

 

TIP: Επιλέξτε μια ξηρά τροφή με λιγοστό δύσπεπτο υδατάνθρακα, πραγματικό κρέας & φρούτα!

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΟΥ (ΣΚΥΛΟΫΠΗΚΟΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΟΥ) – σε HOT προσφορά μέχρι εξάντληση αποθεμάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *