Μπουχάκι το πρώτο όνομα γάτας

Ένα γατάκι που το έλεγαν Μπουχάκι (και τα πρώτα ονόματα γατών)

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Τι θα λέγατε αν σας πληροφορούσα ότι πριν 4000 χρόνια υπήρχε γάτα και μάλιστα επώνυμη σε ένα βασίλειο; Και μάλιστα σε αυτό το βασίλειο όταν πέθαινε η γάτα του σπιτιού, για να θρηνήσουν οι νοικοκυραίοι ως φόρο τιμής και πένθους ξύριζαν τα φρύδια τους, ήταν μια μοναδική ένδειξη ότι ο πολιτισμός άρρηκτα συμβαδίζει με τον πολιτισμό της ευζωίας και των άλλων ειδών, ιδιαίτερα αυτών που είχαν ήδη εξημερωθεί. Αλλά ίσως να μην είναι αυτός ο ακριβής όρος.

Βλέπουμε ότι ίσως το πρώτο ζώο (εκτός τις μυθικές θεότητες) που απέκτησε όνομα, και έμμεσα εξανθρωπίστηκε, δεν ήταν άλλο από μία γάτα. Ναι και όμως, η αρχαία Αίγυπτος και σε αυτό πήγε την ανθρωπότητα ένα βήμα παραπάνω. Βέβαια ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι αυτό ήταν ένα βήμα πίσω, ή κάποιοι, σε μας γνωστοί συνωμοσιολόγοι, να θεωρούν όλο αυτό σχέδιο μιας εξωγενής παρέμβασης στο πλανήτη μας, μέσω των “δαιμόνιων” μικρών τετράποδων, που κάποιοι ονομάζουν γάτες! Ας γελάσω…

Τέλος πάντων, θα το καταπιώ και αυτό. Ας συγκεντρωθούμε στο θέμα μας. Κάποιοι ανεπίδεκτοι αρχαιολόγοι είχαν το θράσος να ξεθάψουν από τα βάθη της ερήμου κάποια ευρήματα και έχω την υποχρέωση να σας τα επικοινωνήσω.

Στην αρχαία Θήβα (όχι αυτή που υπηρετήσαμε αρκετοί γατάδες εδώ μέσα, ούτε αυτή με τους 7 που ήταν υπέροχοι, αχ μπερδεύτηκα και εγώ) της Αιγύπτου ντε, σε ένα Μοστάμπα (που το λένε οι Άραβες θαρρώ), ανακαλύφθηκαν και κάτι τάφοι. Αυτοί χρονολογούνται από την 3η και την 4η δυναστεία. Αλλά τίποτα δεν είχε μείνει από τον οικισμό του παλιού βασιλείου σήμερα δυστυχώς.

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΤΑΝ Η ΓΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: 'Η γάτα στην Αρχαία Αίγυπτο'

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κύρια περιοχή για ταφές των ευγενών και των Φαραώ ήταν η έρημος Σαχάρα. Η Θήβα ήταν γνωστή στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα ως Βασέτ. Η Βίβλος την αναφέρει ως πόλη του Άμμωνα , και κατά τους Έλληνες ήταν η Διούπολη (πόλη του Διός) που σημαίνει και «ουράνια πόλη». Οι τάφοι αυτοί τοποθετούνται στα ύψη στη δυτική πλευρά του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ και τον ναό του Καρνάκ, στα σύνορα της ανατολικής πλευράς του μεγάλου ποταμού. Οι τάφοι έχουν απεικονίσεις γατών και συναντιούνται σε τέσσερις μεγάλους χώρους ταφής … Ωστόσο, υπάρχει εκεί και ένας τάφος που χρονολογείται από την 11η δυναστεία, όπου βρέθηκε ανάγλυφο ενός προσώπου, του βασιλιά της Χανά, της Βαβυλωνίας.

Το πρώτο όνομα γάτας ήταν η... 'Μπουχάκι'

Εκεί λοιπόν, στη Θήβα ανακαλύφθηκαν ευρήματα για το πρώτο όνομα γάτα που εμφανίστηκε στην ιστορία! Καθισμένη αρχοντικά επί πόδας του βασιλιά είναι μια γάτα που ονομάζεται «Μπουχάκι». «Μπού» που σημαίνει σπίτι και «χακ» που είναι το σύμβολο του θεϊκού γητευτή (πόσα ήξεραν οι παλιοί) και είναι το πρώτο όνομα γάτας που εμφανίστηκε ποτέ στην ιστορία – για άλλες ονοματοιδέες διαβάστε και το άρθρο του Τσίτσου “Ονόματα για γάτες” ! 

Κατά τη διάρκεια της 18ης δυναστείας του Μεσαίου Βασιλείου μέχρι τα τέλη της περιόδου, η Θήβα ήταν σημαντικός χώρος για τους τάφους ευγενών, όπου απεικονίσεις σκηνών από την καθημερινή ζωή στολίζουν τους τοίχους. Αντιθέτως, οι τοιχογραφίες των Φαραώ τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο σε θρησκευτικές σκηνές. Κατά συνέπεια, από αυτούς τους τάφους των ευγενών μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα για τους αρχαίους Αιγύπτιους και τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως για το κυνήγι και το ψάρεμα, καθώς και εορτών που ανέκαθεν διοργάνωναν.

Σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι σε αυτούς τους τοίχους ταφών υπάρχουν διάφορες απεικονίσεις γατών που προφανώς έπαιξαν αναπόσπαστο ρόλο στην καθημερινή ζωή. Σιγά μη και έλλειπαν από τη σαρακοστή και οι “μόρτες”, κοινός γάτες ήθελα να πω. Αλλά που θα πάει. Πίσω έχει η γάτα την ουρά. Θα γυρίσει ο τροχός της ιστορίας, Μπουχάκι, γατάκι!!!

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: 19 ιδέες για ονόματα για γάτες

Ένα ακόμη αρχαίο όνομα γάτας ήταν το 'Νετζιέμ'

Παραδόξως, δεν υπήρχαν ιερά ή ναοί που να χτίστηκαν για την Μπαστ (Μπαστέτ κατά άλλων) στις Θήβες. Αντίθετα χτίστηκαν προς τιμήν του Άμμωνα! Ο Άμμωνας ήταν ο πατέρας όλων, η Μουτ η μητέρα όλων, και μαζί με τον Χονσού το γιο τους, ήταν η αγία των Αιγυπτίων τριάδα. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν βρεθεί στις Θήβες λιγότερες μούμιες γάτων από ότι σε άλλες τοποθεσίες. Ωστόσο, μια γάτα με το όνομα “Νετζιέμ” που σημαίνει “τέρψη” βρέθηκε στη τύμβο του Πουίμρε που χρονολογείται περίπου στο 1450 πχ.

Από όλες τις απεικονίσεις αρχαίας αιγυπτιακής γάτας, αυτές που βρίσκονται στους τοίχους είναι οι πιο φανταστικές και λαμπερές. Αυτοί οι τύμβοι περιέχουν κυρίως αναπαραστάσεις γατών σε κυνήγι (πχ κυνηγούν ψάρια και πουλιά ) ή γατών στο σπίτι όπου ποζάρουν σε σκηνές όπου κάθονται κάτω ή δεμένες σε καρέκλες που συνήθως κάθονται γυναίκες με την Μητέρα θεά Μουτ. Μια από της πιο διάσημες τοιχογραφίες είναι από τον τάφο του Νεμπαμούν και δείχνει μια γάτα που βοηθά νεαρούς ευγενείς να πιάνουν άγρια πτηνά.

Οι Τομ και Τζέρι της Αρχαίας Αιγύπτου

Και πραγματικά αν πιστεύατε ότι ο Τομ και Τζέρι είναι δημιούργημα του εικοστού αιώνα, απατάστε πλάνην οικτρά. Πολλά μικρά κομμάτια ασβεστόλιθου, που ονομάζονται όστρακα, έχουν βρεθεί με κωμικές απεικονίσεις γατών που εξυπηρετούν ποντίκια, να που λες η εκδίκηση. Η γάτα με μαζεμένη την ουρά κρατώντας βεντάλια και μια νεκρή χήνα που προσφέρει σε έναν καθισμένο αρουραίο που κρατά ένα κοκτέιλ στο χέρι του και ψαροκόκαλο, είναι ίσως το πιο γνωστό από αυτά τα αρχαία κόμικ… Και τόσα άλλα που κανονικά ο Ραμσής ήταν και Γουόλτ Ντίσνεϊ στούντιο, Χόλιγουντ λέμε ετών 4000…

Ο Τομ και ο Τζέρι της Αρχαίας Αιγύπτου

Τα-Μιτ, η γάτα του πρίγκηπα Τούθμωσης

Να σας πω και ένα ακόμη όνομα;. Λυπημένος, λοιπόν, από το θάνατο της γάτας του, με όνομα ‘Τα-Μιτ’, ο γιος του Φαραώ Αμενχοτέπ του τρίτου, αδελφός του Ακενατών, ο περίφημος Τούθμωσης, την μουμιοποίησε και την ενταφίασε κανονικά με τιμές σε σαρκοφάγο που είχε χαραγμένα ταφικά κείμενα για να την προστατέψουν στη μετά θάνατον ζωή, όπως θα άρμοζε σε κάθε βασιλικής καταγωγής πρόσωπο. Άκουσον άκουσον. Με αυτά και αυτά, πιστεύω να καταλάβατε πόσο παλιά είναι αυτή η ιστορία με τα αγαπημένα μας ζωάκια, από αρχαιοτάτων χρόνων διεκδικούν ένα μέρος στο πάνθεον της καρδιάς μας. Και ας τους δώσουμε το πρέπον: εκτός από νόστιμο δείπνο, αγάπη πρωτίστως

AN ΤΩΡΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Η ΓΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 

ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *