όταν η γάτα τρίβεται

Περίεργες συμπεριφορές γάτας

Ποντάρω όλα τα λεφτά μου (και ειναι και δισεκατομμύρια) ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε σκεφτεί σε κάποια φάση της σχέσης σας με τις γάτες σας ότι πρόκειται για πλάσματα τελείως τρελά, ό,τι κάτι τις έχει βρει τέλοσπάντον, βλέποντας διάφορα αλλόκοτα (στα μάτια σας) καμώματα. Ξεχνάτε βέβαια ότι αντικρίζετε αυτές τις συμπεριφορές με τα χιουμανιστικά μάτια σας, με την δική σας διαμόρφωση. 

Όμως σας έχω νέα. Η γάτα σας είναι απόλυτα φυσιολογική, όπως και ολες σχεδόν οι γάτες. Αν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και όλοι οι άλλοι χιούμαν βρίσκονται στην ίδια θέση με σας, να αντιμετωπίζουν τέτοιες φαινομενικά αλλόκοτες συμπεριφορές. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε τους λόγους για 9 χαρακτηριστικές περίεργες συμπεριφορές της γάτας σας:

1. Κυλιέται κάτω (γνωστό και ως 'βαρελάκι')

Αν η γάτα σου πέφτει κάτω και αρχίζει να στριφογυρίζει και να κυλιέται διπλα στα πόδια σου είτε την έχει πιάσει η επίδραση του περίφημου catnip ή συμβαίνει κάτι πολύ απλό: η γάτα σου απλώς νιώθει ασφαλής και απλώς θέλει λίγη προσοχή απο εσένα. Ή απλως θέλει να μαρκάρει την περιοχής της με τις μυρωδιές της.

Τουτέστιν δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το αν η γάτα σας έχει σώας τας φρένας!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Τα πάντα για το catnip

2. Προβάλλει τα οπίσθιά της

Εντάααξει, με το δίκιο σου θα σκεφτείς ότι κάαατι δεν πάει καλά, αλλά ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ! Η γατούλα σου προβάλλει τα πισινά της σε σένα και ταυτόχρονα ανασηκώνει την ουρά σε μια απόλυτα πολιτικά ορθή κίνησης εκτίμησης και κοπλιμέντου προς εσένα. Δεν το κάνει άλλωστε μονο σε εσένα αλλά και σε άλλες γάτες δείχνοντας ότι νιώθει πολύ άνετα και προσφέρει απλόχερα την δυνατότητα σε εσάς να μυρίσετε τον πωπό της. 

Φανταστείτε το σαν να δίνει αγκαλιά, σαν να δίνει ένα φιλί σε ένα καλό της φίλο. Το καλό της υποθεσης είναι ότι δεν χρειάζεται με το ζόρι να μυρίσετε την ευρύτερη περιοχή διότι δεν θα παρεξηγηθεί αν δεν το κάνετε. Θα αρκεστεί και σε ένα χάδι στα σημεία που απολαμβάνει!

Το συγκεκριμένο θέμα βέβαια χρήζει πολύ μεγαλύτερης ανάλυσης που μπορείτε να βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο με τίτλο “Γιατί η γάτα μου δείχνει τα οπίσθιά της;

3. Καλύπτει τα σκατουλάκια της

Η γατούλα σας μπαίνει μέσα στην κλειστή αμμοδόχο της και δίνει για πολλά λεπτά των υπερ πάντων αγώνα για να θάψει ικανοποιητικά τα σκατουλάκια της. Δίνει μάχη, σκαλίζει ακόμη και τα τοιχώματα με μανία ενώ κατά διαστήματα τινάζεται χτυπώντας αριστερά δεξιά και νομίζετε ότι θέλει να γκρεμίσει το σύμπαν;

Τέλεια, η γάτα σας είναι απόλυτα υγιής. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που έχει μάθει από τη μητέρα της, που την έχει ενθαρρύνει να καλύπτει τα περιττώματά της. Δεν είναι μόνο μια εκδήλωση της ενστικτώδους πρόθεσης για καθαριότητα, αλλά και ένας τρόπος να δείξει ότι αυτά τα τιμημένα χώματα είναι δικά της, μαρκαρισμένα με τις δικές της μυρωδιές. 

Στον αντίποδα αν τα αφήσει ακάλυπτα, αυτό πάλι είναι μια εκδήλωση της ως territorial ζώο, που θέλει να κάνει μια πιο “ηχηρή” επίδειξη των μυρωδιών της και συχνα  συνδέεται με ερχομό στο σπίτι διαφόρων άγνωστων (ζώων ή ανθρώπων) στους οποίους θέλει να δείξει ποιος ειναι το αφεντικό. Πολλά territorial ζώα χρησιμοποιούν τα ούρα και τα σκατουλάκια τους γι’ αυτό το λόγο.

Περισσότερα για το εν λόγω θέμα στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβως ΕΔΩ.

4. Μασάει και τρώει το πλαστικό

Έρχεσαι σπίτι από το σούπερ μάρκετ και πριν να προλάβεις να πεις κιχ η γατούλα σου αρχίζει να γλύφει τις πλαστικές σακούλες και ωωω, όχι μόνο τις γλύφει, αμααααν, μα τι κάνει τις μασάει, καλέ αυτή θα τις φάει!

Τα νεογέννητα μπορεί να μασουλήσουν οτιδήποτε καθώς βγάζουν δόντια και συχνά αναπτύσσουν μια λατρεία στην υφή του πλαστικού, κάτι που θα συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση. Άσε που η σακούλα μπορεί να έχει μέσα διάφορα τρόφιμα και μπορεί να μυρίζει πολύ ευχάριστα, σαν μια νόστιμη λιχουδιά!

ΠΡΟΣΟΧΗ, είναι επικίνδυνο γιατί η κατάποση πλαστικού μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, γι’ αυτό αποθαρρύνετε τέτοιες συμπεριφορές προσφέροντας στις γάτες παιχνίδια ασφαλή για μάσημα!

Τώρα αν θέλετε να διαβάσετε για την γενικότερη λατρεία της γάτας για τις πλαστικές σακούλες – να αράζει μέσα σε αυτές – κάντε κλικ στην εικόνα:

Γάτα Πλαστική Σακούλα
Κάντε κλικ στη εικόνα & μάθετε περισσότερα για την ερωτική σχέση μεταξύ γάτας και πλαστικής σακούλας

5. Τρώει χορταράκι

Ε δεν θα βγάλουμε τη γάτα μας τρελή επειδή τρώει λίγο χορταράκι! Οκ, είμαστε σαρκοφάγα, αλλά αυτή η συνηθεια να τρώμε χορταράκι ειναι καθ’ όλα αναμενόμενη και ειναι και χρήσιμη γιατί μας προσφέρει μερικά συστατικά που χρειαζομαστε και στη φύση θα παίρναμε από το εντερικό περιεχόμενο των θυμάτων μας! 

Κανένας λόγος ανησυχίας! Περισσότερα για τις περίεργες προτιμήσεις της γάτας για .. χορταράκι ΕΔΩ.

6. Διακόπτει τα τηλεφωνήματά σας;

Η γατούλα σας επίμονα διακόπτει τα τηλεφωνήματά σας, προσπαθώντας να χωθεί μεταξύ του αυτιού σας και του τηλεφώνου; Δεν πρόκειται για καμια μυστηριώδη, αλλόκοτη συμπεριφορά.

Είναι το απόλυτα προφανές και εύλογο! Απλώς θέλει να τραβήξει την προσοχή σας που αποσπάται σε ένα γελοίο πλαστικό αντικείμενο που δεν έχει καμία ζωντάνια μέσα του! Το ίδιο συμβαίνει και όταν η γάτα σας προσπαθεί να σας εμποδίσει να πληκτρολογήσετε στο λάπτοπ σας ή στον σταθερό σας υπολογιστή.

Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε τα πάντα για τη λατρεία της γάτας για τα λάπτοπ

7. Πιέζει το κεφαλάκι της προς εσένα

Δεν μπορεί, αν έχετε γάτα θα έχετε παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά! Μπορεί να πιέζει το κεφάλι της και συνήθως το μέτωπό της συχνά στα πόδια σας όταν είστε όρθιοι ενώ μπορεί να το κάνει και στη φάση που της κάνετε χάδια, πάνω στην παλάμη σας. Είναι μια τελείως φυσιολογική συμπεριφορά και γίνεται για να αφήσει τις μυρωδιές της πάνω σας, για να σας κατοχυρώσει βρε αδερφέ!

Για παρόμοιο λόγο η γατούλα σας θα τριφτεί στα πόδια της με το σώμα της. Αυτές οι συμπεριφορές συμβαίνουν και μεταξύ γατών που διαπνέονται από φιλικά συναισθήματα. Μάθετε περισσότερα για τις .. κεφαλιές της γάτας στο αναλυτικό μου άρθρο

8. Σας φέρνει δωράκια

Όχι, για να μη λέτε ότι είμαστε τίποτα εγωίστριες. Πόσο συχνά δεν σας φέρνουμε τα δωράκια σας, σε σημεία που είναι τα κοντινότερα σημεία πρόσβασης σε εσάς  (πχ το κατώφλι της πορτάς); 

Είναι λογικό αυτό γιατρέ μου; Απόλυτα λογικό. Κατσαρίδες, ακρίδες, τζιτζίκια, μικρά ποντικάκια, ΜΕΓΑΛΑ ποντικακια, ακόμη και φίδια είναι τα τρόπαια που σας φέρνουμε στα πόδια σας για να σας δείξουμε την εκτίμηση και τη φιλία μας, Ενιότε μάλιστα καθώς σας τα φέρνουμε φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη, για να δείξουμε τον ενθουσιασμό μας και να σας ενημερώσουμε ότι έχετε δώρο!

Εκτιμήστε τετοιες σπάνιες συμπεριφορές, είναι ο τρόπος μας να σας πούμε “Σ’ αγαπώ”.

9. Γλύφεται απότομα αν συμβεί στιγμιαία κάτι που την ενοχλεί

Έχετε παρατηρήσει αυτό το (στα μάτια σας) κωμικό και βιαστικό/υπερεπείγον γλύψιμο στο σώμα της αν για παράδειγμα ενω περπατάει δοκιμάζετε να της ρίξετε ένα φευγαλαίο χάδι (που δεν της αρέσει καθόλου) ή όταν κάνει ένα αδέξιο άλμα και πέσει; Ή γενικώς αν κάτι δεν πάει στιγμιαία καλά;

Η ενόχληση (από το χάιδεμα για το οποίο δεν την είχατε προετοιμάσει) και η απογοήτευση (για το αδέξιο άλμα της) πυροδοτεί έντονο στιγμιαίο στρες και για να το εκτονώσει αρχίσει το γλύψιμο (που όπως έχουμε πει λειτουργεί ανακουφιστικά). Περισσότερα για την εν λόγω συμπεριφορα θα βρείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο

Εσείς έχετε παρατηρήσει κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές; Επίσης έχετε παρατηρήσει άλλες αλλόκοτες συμπεριφορές που θα θέλατε να αποκωδικοποιήσουμε; Πείτε μου σε σχόλιο

7 Απαντήσεις

  1. Πολύ γλυκό άρθρο και οι φωτόζες της Τσίτςω, καταπληκτικές!

  2. Όλα τα άρθρα που έχω διαβάσει είναι εξαιρετικά από κάθε άποψη,ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο γράφετε!!
    Οι πληροφορίες δε,πάρα πολύ σημαντικές και διαφωτιστικές θα έλεγα!!
    Έχω δύο γατιά και μακαρία να μπορούσα να έχω όλα τα ζώα σπίτι μου!!
    Σας ευχαριστώ πολύ!!!

  3. πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα αναφέρετε πιο πάνω. όμως εγώ έχω άλλο πρόβλημα. έχω ένα αδέσποτο αγοράκι 4ων μηνών. το έχω 23 μέρες.στο δωμάτιο μου με όλα τα απαραίτητα και στη σωστή θέση. απ’ την πρώτη μέρα έδειχνε τόσο τρομαγμένο και φοβισμένο. όμως στο φαγητό και στις ανάγκες του τρομερά ικανοποιητικό.χωμενο σε κρυψώνες για μέρες.μονο για φαγητό και κακακια έβγαινε και μόνο βράδυ όταν κοιμόμουν.καποια μέρα είπαμε με το γιο μου να τον ταιζω εγώ δύο φορές τη μέρα μόνο και μόνο εγώ έτσι ώστε μέσω της πείνας να έρθει σιγά σιγά κοντά μου και να μη φοβάται. επίσης καθώς θα έτρωγε από μένα με το άλλο χέρι να προσπαθούσα να το χαιδεψω. και ξεκίνησα. πσντα ενοχλημένο. σταματούσε με κοιτάτε έτρωγε και πάλι τα ίδια. όταν νευρίαζε αρκετά έφευγε αλλά ξαναγύριζε να συνεχίσει. μια δυο φορές που έδειχνε πραγματικά ενόχληση άπλωσε να με γρατζουνισει. το είπα στο γιο μου κι εκείνος θεώρησε να συνεχίσω την ίδια τακτική.κι ότι μόνο έτσι θα έκανα το γάτο να με αγαπήσει.σημερα 23η μέρα τον βρήκα πάνω στο κρεβάτι μου στη θέση μου να είναι αραχτός. και μάλιστα καθώς του μιλούσα δεν έφευγε από κει όπως κάνει συνήθως όταν μπαίνω στο δωμάτιο (ο οποίος εξακολουθεί να φοβάται). και μάλιστα του είπα να περιμένει και γύρισα με λιχουδιές τις οποίες έφαγε πάνω στο κρεβάτι. η χαρά μου ήταν τεράστια. θα ήθελα όμως την δική σας άποψη σε όλα αυτά. ευχαριστώ

  4. Το να δαγκώνει τα χέρια μας, να επιτίθεται δαγκωνοντας το μπράτσο ή τον αστράγαλο φυσιολογικό δε το λες.
    Το γάτο τον μαζέψαμε αδέσποτο περίπου 3 μηνώ ήταν, τη συμπεριφορά αυτή να φοβάται τα χέρια την είχε πάντα.

  5. Ο γάτος μου, έκανε τσισάκια επάνω στον σβέρκο του δάσκαλου του παιδιού μου την ώρα που έκανε μάθημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *