4 λόγοι γιατί οι γάτες λατρεύουν το νιπτήρα του μπάνιου;

Σε πολλούς από εσάς είναι γνώριμη η εικόνα να μπαίνετε στο μπάνιο για να πλύνετε τα χέρια σας και να βρίσκετε στρογγυλοκαθισμένη μέσα στο νιπτήρα μια μεγάλη χνουδωτή μπάλα. Ναι ναι, είναι η γάτα σας που για μια ακόμη φορά επέλεξε το νιπτήρα για να πάρει τον υπνάκο  της! Το ερώτημα είναι γιατί οι γάτες λατρεύουν τόσο πολύ να κοιμούνται στην επιφάνεια του νιπτήρα; 

Όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα και μια και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κάνουμε τις γάτες να μιλούν και να μας πουν το γιατί αγαπούν να κοιμούνται στον νιπτήρα μπορούμε να διατυπώσουμε μόνο θεωρίες που όμως έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Οι συμπεριφοριστές που ειναι ειδήμονες στη γάτα έχουν αναπτύξει τις δικές τους θεωρίες που θα σας περιγράψουμε παρακάτω:

Γιατί η γάτα λατρεύει να κοιμάται στο νιπτήρα του μπάνιου;

1. To σχήμα του νιπτήρα αγκαλιάζει τη γάτα από πολλές πλευρές

Πολλοί επιστήμονες εικάζουν ότι οι γάτες ελκύονται από τον νιπτήρα οι καμπύλες του αγκαλιάζουν τη γατούλα και την πιέζουν απαλά από πολλές πλευρές κάτι που ομοιάζει με την εμπειρία που είχαν την εξαιρετικά ευχάριστη εποχή που ήταν νεογέννητα και στοιβαζόταν μαζί με τα αδερφάκια τους κοντά στην μαμά τους και έριχναν εκεί αξέεεεχαστους ύπνους!

2. Την δροσίζει

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που η γάτα μπορεί να έχει συγκεντρώσει πολύ θερμότητα καθώς πχ αράζει στο περβάζι του παραθύρου και την χτυπάνε οι ακτίνες του ηλίου, η επιλογή μιας  επιφάνειας λείας, ομαλής και δροσερής, όπως είναι αυτή του νιπτηρά μοιάζει να είναι μια εξαιρετική λύση για να δροσιστεί η γάτα!

Τα ανεξήγητα βέβαια ξεκινούν όταν η γάτα κάθεται εκεί πέρα και μέσα στο καταχείμωνο! Εκεί προφανώς αυτή η εξήγηση δεν ευσταθεί οπότε μπορούμε σε εκείνη την περίπτωση να αποδώσουμε τη συμπεριφορά της γάτας στους υπόλοιπους λόγους! 

3. Εκτιμά την στρατηγική της θέση

Η γάτα επισκέπτεται το νιπτήρα της τουαλέτας συνήθως όταν θέλει να ρίξει έναν υπνάκο. Και πείτε μου εσείς ποιος δεν θα ήθελε ένα ήσυχο μέρος για να κοιμηθεί. Το μπάνιο είναι ένα τέτοιο μέρος γιατί συνήθως δεν βρίσκεται κανείς εκεί, δεν υπάρχει ο θόρυβος της κουζίνας ή τηλεόρασης κλπ.

Συν τοις άλλοις ο νιπτήρας είναι υπερυψωμένος, κατάλληλος για έλεγχο/επόπτευση της γύρω περιοχής κατι πολύ σημαντικό για τη γάτα που (στην άγρια φύση) είναι εν δυνάμι θήραμα επιτήδιων κυνηγών! Έτσι πάνω στον νιπτήρα η γάτα νιώθει σαφώς πιο ασφαλής και διατεθειμένη να χαλαρώσει αρκούντως ώστε να ρίξει ένα από τους γνώριμους ελαφρούς ύπνους της. 

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ένα από τα πιο ισχυρά ένστικτα της γάτας είναι το θηρευτικό, οπότε η θέση του νιπτήρα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία μια και από κει μπορει να τσεκάρει για πιθανά θηράματα στον ευρύτερο χώρο

4. Βρίσκεται κοντά σε μια πηγή τρεχούμενου νερού

Ξέρουμε όλοι πόσο πολύ εκτιμά η γάτα το τρεχούμενο νερό (σε σχέση με το βαρετό, ακίνητο νερό στο μπολ της). Ε λοιπόν η γάτα εκτιμάει να βρίσκεται δίπλα σε μια πηγή τρεχούμενου νερού όπως ο νιπτήρας. Έτσι όταν ο άνθρωπός της την δει εκεί μπορεί να ανοίξει τη βρύση και να της προσφέρει λίγο δροσερό τρεχούμενο νεράκι.  Αν μάλιστα ο νιπτήρας στάζει καμια σταγόνα που και που, ακόμη καλύτερα, γιατί θα μπορεί να πιει μερικές γουλιές χωρίς την αρωγή του ανθρώπου της. 

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε ετούτο το σημείο να πούμε και αυτό! Η γάτα είναι ένα πλάσμα μαθημένο μέσα από εκατομύρια χρόνια εξέλιξης να προσλαμβάνει το περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται μέσα από την τροφή της – τα θηράματα της γάτας στην άγρια φύση έχουν 70% υγρασία! Γι’ αυτό και η οικόσιτη γάτα είναι πολύ πιθανό να μην ενυδατώνεται σωστά αν δεν προσλαμβάνει μπόλικο νερό από την τροφή της! Γι’ αυτό και σας προτρέπω να δίνετε μπόλικη υγρή τροφή στη γάτα σας καθημερινά – βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου ακριβώς ΕΔΩ!

Είναι ο ύπνος στο νιπτήρα ανησυχητική ένδειξη;

Σε γενικές γραμμές όχι! Απλώς πρόκειται για μια αλλόκοτη (στα μάτια των ανθρώπων) συμπεριφορά της γάτας που ικανοποιεί τις μεγάλες ανάγκες για ύπνο, την ανάγκη για δροσιά, για τρεχούμενο νερό αλλά και την ψυχολογική αναζήτηση ασφάλειας!

Αν τώρα η γάτα σας μοιάζει να προτιμάει το νιπτηρά γιατί είναι σε συνεχή αναζήτηση νερού (συνεχή δίψα) τότε υπάρχει περίπτωση αυτή η συμπεριφορά να υποδηλώνει κάποιο ιατρικό θέμα όπως διαβήτη ή προβλήματα στα νεφρά και είναι καλό να το διερευνήσετε μαζί με τον κτηνίατρό σας!

Πως να εμποδίσετε τη γάτα σας να κοιμάται στο νιπτήρα

Αν υποθέσουμε ότι δεν θέλετε να κοιμάται η γάτα σας μέσα στο νιπτήρα (γιατί άραγε;) υπάρχουν λύσεις.

  • Σε πρώτη φάση μπορείτε να εμποδίσετε την πρόσβαση κλείνοντας την πόρτα του μπάνιου.
  • Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα έναν θετικό τρόπο για να “σπάσετε” αυτή της τη συνήθεια, όπως προσφέροντάς της ένα κρεβατάκι με σχήμα παρόμοιο με του νιπτήρα, σε ένα ψηλό, δροσερό και ήσυχο σημείο και προτείνοντάς της να κοιμηθεί εκεί
  • Ταυτόχρονα φροντίστε να της εξασφαλίσετε ένα μπολ νερού με κυκλοφορία για να κρατάει το νερό της τρεχούμενο.

Ας ειπωθεί και ετούτο: Όπως καταλαβαίνετε η παρουσία του νιπτήρα είναι ένας από τους λόγους που η γάτα επιμένει να σας ακολουθεί στο μπάνιο, όταν πηγαίνετε εκεί! Για να βρείτε και τους υπολοιπους λόγους γι’ αυτή την εμμονή της διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

Λίγο πριν κλείσουμε αυτό το άρθρο ας δούμε και ένα πολύ επίκαιρο (σε σχέση με το θέμα του άρθρου) διάλογο μεταξύ του Τσίτσου και του Πατέρα από το βιβλίο “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” αμέσως παρακάτω:

 

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 20ος: Στο νιπτήρα 

– ΤΣΙΙΙΙΙΤΣΟΟΟΟ! Τι γυρεύεις πάλι εδώ!
– Μύγα σε τσίμπησε ρε πατέρα; Που εδώ δηλαδή;
– Στο νιπτήρα του μπάνιου ρε Τσιτσάρα, μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις!
– Ε και ποιο το πρόβλημα; Δεν σε καταλαβαινω! Τσίλαρε δικέ μου, να, δες πόσο ζεν είμαι εγώ!
– Μα θέλω να πλύνω τα χέρια μου!
– Πλύνε τα στην κουζίνα!
– Μα καλά όοοολο το σπίτι έχεις μαγαρίσει, έχεις τόοοοση ανάγκη να κοιμηθείς KAI στον νιπτήρα της τουαλέτας; ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
– Εεεε μυστήριος είσαι ρε αδερφάκι μου, ο νιπτήρας αγκαλιάζει ιδανικά το κορμί μου! Άλλωστε εδώ είναι ήσυχα, εδώ είναι δροσερά, είναι ψηλά! Και δηλαδή ποιος θα πάρει την ευθύνη αν μου πεταχτεί καμία ύαινα εκεί που λαγοκοιμάμαι κάπου στα χαμηλά;
– Ύαινα; Στο σπίτι; Σωστά, είναι αρκετά πιθανό, εδώ μέσα μόνο από κανένα τρικεράτωπα είσαι ασφαλής!
– ΑΝΟΗΤΕ! Οι τρικεράτωπες έχουν εξαφανιστεί!
– Είναι και αυτό!
– Λοιπόν, άφησέ με τώρα, δουλικό, είναι ώρα για το μεσημεριανό μου υπνάκο! Ευχαριστώ!
– Ό,τι πείτε αυτού μεγαλείοτητα  και συγχωρήστε με που αναπνέω κιόλας
– Άντε καλέ, δεν είμαι τίποτα περίεργη! Ανέπνευσε ελεύθερα! Αέρα έχουμε άφθονο, το πατέ κιμά μοσχάρι είναι σε έλλειψη!

Αν τώρα θέλετε να αποκτήσετε το βιβλίο ‘Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 120 Τσιτσόγατες και τους 10 Τσιτσόσκυλους κάντε κλικ εδώ!

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η δική σας γάτα ενδιαφέρεται για τον νιπτήρα του δικού σας σπιτιού! Περιμένω τα σχόλιά σας!

ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ: Reader’s Digest / Mental Floss

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *