UPDATED: 10 κοινά λάθη που κάνουν οι χουμανιστικοί γονείς των γατών

Οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτό το άρθρο δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι κάνετε μερικά πολύ βασικά και “απλά” “λάθη” σε σχέση με τη γάτα σας, είτε επειδή δεν πήγε ποτέ το μυαλό σας είτε επειδή δεν είχατε την απαραίτητη γνώση! 

Γι’ αυτό σε ετούτο το άρθρο θα ρίξω φως σε 10 πολύ συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί άνθρωποι που συγκατοικούν με γάτες – και αν θέλετε εσείς μετά είναι αρκετά εύκολο να τα διορθώσετε! Διαβάστε προσεκτικά παρακάτω:

1. Πλένετε τα πιατάκια της γάτας σας με απορρυπαντικά με άρωμα

Η όσφρηση είναι η πιο οξεία αίσθηση της γάτας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε ούτε λεπτό. Η όσφρηση της γάτας είναι 14 φορές πιο έντονη από του ανθρώπου και γι’ αυτό η γάτα δυσκολεύεται να αντέξει έντονες μυρωδιές! Συνεπώς είναι αρκετά σοβαρό λάθος το ότι πλένετε τα πιατάκια του φαγητού και του νερού τους με απορρυπαντικά που συχνά έχουν έντονα αρώματα γιατί η γάτα δυσκολεύεται να αντέξει την έντονη μυρωδιά που έχει μετά το πιατάκι της. 

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ποσότητα του νερού που προσλαμβάνει η γάτα, γιατί μια έντονη μυρωδιά μπορεί να την αποτρέψει να πιεί αρκετό νερό από το μπολ της! Και έχουμε μιλήσει πολλάκις για την τεράστια σημασία της σωστής ενυδάτωσής της για την ευζωία της

Βεβαίως σε αυτο το σημείο να πω ότι δεν υπαρχει καλύτερο για την σωστή ενυδάτωση μιας γάτας από το να της προσφέρετε καθημερινά μπολικη υγρή τροφή! Βρείτε τις αγαπημένες υγρές τροφές ΕΔΩ.

2. Αλλάζετε απότομα την τροφή της

Η γάτα είναι ένα πλάσμα που αγαπάει τη συνήθεια, νιώθει ασφαλής λειτουργώντας με συγκεκριμένες και ασφαλείς συνήθειες. Στα πλαίσια αυτά η αλλαγή της τροφής της μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση γι’ αυτήν. Η προηγούμενη τροφή της – που την τρώει για χρόνια –  έχει πάρει την ετικέτα “ασφαλής” και κάθε καινούρια τροφή μοιάζει επικίνδυνη μια και είναι άγνωστη! 

Αν όμως πρέπει να αλλάξετε τροφή στη γάτα σας φροντίστε να το κάνετε πολύ σταδιακά (προσθέτοντας λίγη από την καινούρια τροφή στην παλιά και αυξάνοντας σιγά σιγά σε ένα διάστημα μιας εβδομάδας). Η απότομη αλλαγή τροφής μπορεί να προκαλέσει είτε εμετούς, διάρροιες και μειωμένη όρεξη είτε πλήρη άρνηση της γάτας να την φάει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ/ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: Σε ετούτο το σημείο να πω βέβαια ότι αν μια τροφή βγαίνει σε διαφορετικές γεύσεις (που αντιστοιχεί σε ποικιλία υλικών, κοτόπουλο, μοσχάρι, γαρίδα, γαλοπούλα κλπ κλπ) και η γάτα σας γενικώς τα πάει καλα με τη σύσταση και την υφή της συγκεκριμένης τροφής και τη δέχεται μια χαρα το πεπτικό της, δεν νομίζω ότι είναι κακό η εναλλαγή, κάθε άλλο μάλιστα. Η χαρά της ποικιλίας σε αυτή την περίπτωση είναι ευεργετική. Μιλάω κυρίως για υγρές τροφές! 

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το αν η γάτα σας είναι εξοικειωμένη με αλλαγές ή αν για πολύ καιρό τρώει ΜΟΝΟ ΜΙΑ συγκεκριμένη τροφή

H εμπειρία η δική μου αλλά και των φίλων του Τσίτσου μου δείχνει ότι συνήθως τα  προβλήματα ξεκινούν αν για χρόνια πχ μια γάτα τρώει αποκλειστικά μόνο μια συγκεκριμένη ξηρά τροφή και αξάφνου της βάζετε μια τελείως άλλη! Εκεί μπορεί η γάτα να σοκαριστεί και να αρνείται να φάει!

Και πέρα από τον ψυχολογικό παράγοντα, υπάρχει και ένα ακόμη θέμα: όταν μια γάτα τρώει μόνο μια τροφή για καιρό, μοιάζει σαν η απότομη αλλαγή σε μια άλλη να στρεσσάρει και το πεπτικό της, κάτι που εκδηλώνεται με διάρροιες και εμετούς! Γι’ αυτό αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, φροντίστε να κάνετε τις μεταβάσεις πολύ πολύ σταδιακά (αρχικά ανακατέψτε ελάχιστη από την καινούρια τροφή με την παλιά και αρχίστε να αυξάνετε σιγά σιγά)! Σε αυτή την περίπτωση ένα λάθος που γίνεται είναι να αποδίδουμε στην καινούρια τροφή το ότι προκαλεί πχ διάρροιες, ενώ στις περιπτώσεις οι διάρροιες οφείλονται σε αυτή την απότομη μετάβαση!!

Και μια και μιλάμε για τροφές αν επιμένετε στην ξηρά τροφή τουλάχιστον διαλέξτε μια πολύ ποιοτική, με χαμηλούς υδατάνθρακες και ξεκάθαρη ετικέτα. Βρείτε τις 3 προτεινόμενες μου ξηρές τροφές στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ας δούμε και σε μια μικρή ανάπαυλα ένα σχετικό κείμενο από το βιβλίο “Τσίτσος, η Γάτα που Μιλούσε πολύ“:
– Ρε πατέεερα!  Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία… 5.5 χρόνια σε τρώω στη μάπα και ακόμη να μάθεις ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μου αλλάζεις τις τροφές έτσι απλά!; Εκεί που μου δίνεις μους κοτόπουλο γαλοπούλα  ξαφνικά μου βάζεις να τρώω σκέτο κοτόπουλο;!
– Μα βρεεε Τσιτσάακο μου..
– ΒΡΕ ΤΣΙΤΣΑΚΟ ΜΟΥ; ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ;; Και πουυυυ ξέρω εγώ ότι η διαφορετική γεύση δεν οφείλεται στο ότι υπάρχει δηλητήριο  μέσα εκει;
– Βρεεε Τσιτσάκο μου υπάρχει περίπτωση να θέλω να σε δηλητηριάσω; ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!
– ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΓΩ τις προθέσεις σου; Όταν η μυρωδιά και η γεύση μιλάνε, αυτές θα εμπιστευτώ, όοοχι τον ανυπόληπτο πατέεερα μου…
– Αμάαααν… 

Αν τώρα θέλετε να αποκτήσετε το Τσιτσοβιβλίο μπορείτε κάνοντας κλικ εδώ – με αυτό τον τρόπο ταυτόχρονα υποστηρίζετε και τις 120 Τσιτσόγατες (και τους 10 Τσιτσόσκυλους) χωρίς να επιβαρυνθείτε έξτρα εσείς!

3. Δεν ελέγχετε την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει η γάτα

Όσο η γάτα σας είναι στην έντονη ανάπτυξη των πρώτων μηνών θα μπορούσατε να της προσφέρετε ελεύθερη σίτιση (το μπολ με το φαγητό να είναι πάντα διαθέσιμο και γεμάτο με τροφή). Όμως ιδίως μετά την στείρωση και πόσο μάλλον αν η γάτα ζει μέσα στο σπίτι είναι μάλλον φρόνιμο να μετράτε την ποσότητα των θερμίδων που αυτή προσλαμβάνει. 

Ποια είναι η σωστή ποσότητα θερμίδων για τη γάτα σας; Οι ενδεικτικές ποσότητες που αναφέρονται στις ετικέτες των τροφών είναι ακριβώς αυτό: ενδεικτικές. Κάθε γάτα έχει συγκεκριμένο σκαρί, συγκεκριμένο μεταβολισμό, την δική της καθημερινή δραστηριότητα, οπότε μη βασιστείτε στις ενδεικτικές ποσότητες. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτές και ζυγίζοντας τη γάτα σας ανά 15 μέρες να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις.

Γνωρίζετε πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι η παχυσαρκία και τα παράπλευρα προβλήματα που σχετίζονται με αυτην (νωθρότητα, διαβήτης, προβλήματα στις αρθρώσεις, προβλήματα στο καρδιαγγγειακό) οπότε φροντίστε να ζυγίσετε την ποσότητα του φαγητού που της δίνετε σε κάθε γεύμα ώστε αυτή να λαμβάνει την επιθυμητή ποσότητα θερμίδων!

Τώρα αν με ρωτάτε πόσο πρέπει να τρώει η γάτα σας, την απάντηση θα την βρείτε ΕΔΩ

4. Δίνετε οποιαδήποτε κόκκαλα στη γάτα σας

Υπάρχει μια παρεξήγηση που θέλει τα κόκκαλα να είναι μια μορφή τροφής κατάλληλη για τη γάτα σας. Έτσι πολλοί από εσάς πχ δίνετε  κόκκαλα από μαγειρεμένη κότα και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί αυτά μπορεί να κολλήσουν στο λαιμό ή στο στομάχι της γάτας με δυσάρεστες συνέπειες. Διαβάστε στο σύνδεσμο τι πρέπει να προσέχετε όσον αφορά την διατροφή της γάτας σας με κόκαλα!

5. Χρησιμοποιείτε επικίνδυνα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τη γάτα είτε τα καταπιεί είτε τα εισπνεύσει είτε αυτά τοποθετηθούν στο δέρμα της. Και αυτό γιατί η γάτα δεν έχει κάποια ένζυμα που είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό των αιθέριων ελαίων! Τα αιθέρια έλαια μπορεί να υπάρχουν σε εντομοκτόνα, αρωμαθεραπείες, σπρέι καθαρισμού, απολυμαντικά χεριών και σε αρωματικά χώρου (τα οποία είτε παγιδεύονται στο τρίχωμά της είτε εισπνέονται άμεσα). 

6. Δεν εκπαιδεύετε τη γάτα σας

Πολλοί από εσάς παραβλέπετε τη δυνατότητα εκπαίδευσης της γάτας σας και ίσως πολύ σύντομα αυτό να κάνει τη συγκατοίκησή σας δύσκολη. Με τη σωστή εκπαίδευση μπορείτε να κάνετε τη γάτα σας να μην ανεβαίνει πχ στον πάγκο της κουζίνας ή να μην ξύνει τα νύχια της στα έπιπλα ή στον καναπέ σας. 

Η σωστή εκπαίδευση συνδυάζει φωνητικές αποτρεπτικές εντολές όπως “Όχι”, επιβράβευση με μια λιχουδιά και χρήση ενός κλίκερ. Αν η γάτα ανέβει πχ στον πάγκο της κουζίνας φωνάζετε “Όχι” (με ήρεμο τόνο) και αν η γάτα κατεβεί της δίνετε λιχουδιά και κάνετε κλικ. Με αυτό τον τρόπο η γάτα μαθαίνει μηχανικά να μην ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας. Βρείτε πως να μάθετε το ‘ΟΧΙ’ στη γάτα σας στο διαφωτιστικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Σε αυτό το σημείο να πω βέβαια ότι υπάρχει η πιθανότητα να αγνοήσετε όλες εκείνες τις ιδέες που έχετε για το τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει η γάτα σας μέσα στο σπίτι και να συμπλεύσετε μαζί της ειρηνικά! 

Κάντε κλικ στη φώτο για να ανακαλύψετε πιο διεξοδικά πως να κάνετε τη γάτα σας να μην ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας

7. Κάνετε απότομη αλλαγή από μια άμμο τουαλέτας σε μια άλλη

Μόλις συνειδητοποίησα πόσο τέλειο είναι το πέλλετ για την τουαλέτα της γάτας όσον αφορά τους παράγοντες κόστος, οσμές, διασπορά κόκκων σας πρότεινα να δοκιμάσετε και εσείς το πέλλετ. 

Πολλοί όμως παραβλέψατε την προτροπή  μου να κάνετε αυτή τη μετάβαση πολύ σταδιακά. Οι λόγοι για πολύ σταδιακή μετάβαση είναι αρκετά όμοιοι με τους λόγους που πρέπει να γίνεται πολύ σταδιακά η μετάβαση από μια τροφή σε μια άλλη. Η γάτα είναι ένα ζώο που αγαπάει τη συνήθεια και αν ξαφνικά ένα πρωί δει την τουαλέτα της γεμάτη με ένα άλλο υλικό από αυτό που γνώριζε είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ότι κάτι απειλητικό ή επικίνδυνο συμβαίνει. Το στρες μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια έντονες χωροκτητικές αντιδράσεις με εναπόθεση περιττωμάτων εκτός τουαλέτας και άλλες τέτοιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Γι’ αυτό αν κάνετε μετάβαση από μια άμμο σε μια άλλη (ακόμη και από μια άμμο μπετονίτη σε μια άλλη άμμο μπετονίτη) μην ξεχάσετε να την κάνετε πολύ σταδιακά (αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα της καινούριας άμμου και μειώνοντας την ποσότητα της παλιάς). Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε ποιες είναι οι προτεινόμενες άμμοι του Τσίτσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: Οι 3 καλύτερες άμμοι γάτας

8. Χρησιμοποιείτε λιγότερες τουαλέτες από ό,τι χρειάζεται

Πολλοί ειδικοί προτείνουν να έχετε στο σπίτι σας  n+1 αμμοδόχους όπου n είναι ο αριθμός των γατών που ζουν μαζί σας! Εγώ θα έλεγα ότι για μια γάτα υπό κανονικές συνθήκες αρκεί μια αμμοδόχος αλλά αν έχετε περισσότερες καλό είναι να έχετε πάντα μια αμμοδόχο περισσότερη (αν έχετε 2 γάτες να έχετε 3 αμμοδόχους, αν έχετε 3 γάτες να έχετε 4 αμμοδόχους κοκ). 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για αρκετούς λόγους:

Η γάτα είναι χωροκτητικό ον και το να μπαίνει μια άλλη γάτα στην αμμοδόχο της συνιστά μια απαράδεκτη παραβίαση του προσωπικού χώρου της τουαλέτας της. Έτσι η παρουσία περισσότερων αμμοδόχων εξασφαλίζει ότι τέτοιες παραβιάσεις θα είναι εξαιρετικά σπάνιες

Η γάτα είναι εξαιρετικά καθαρό πλάσμα και η παρουσία περισσότερων αμμοδόχων εξασφαλίζει το ότι η γάτα θα έχει την επιλογή μιας καθαρής αμμοδόχου ακόμη και αν αμελήσατε να καθαρίσετε έγκαιρα την αμμοδόχο την οποία χρησιμοποιούσε και έτσι θα γλιτώσετε την πιθανότητα να εναποθέσει τα περιττώματά της στο πάτωμα!

Παρεριμπτόντως πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τσεκάρετε μια καινούρια μου ανακάλυψη, την τουαλέτα με την είσοδο από πάνω που έχει σώσει εκατοντάδες Τσιτσοφιλους – σύμφωνα παντα με το φιντμπακ που μου έδωσαν – ακριβώς ΕΔΩ!

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ό,τι πρέπει να ξέρετε για το καυτό πρόβλημα “η γάτα μου τα κάνει εκτός τουαλέτας:

9. Αμελείτε τη στοματική υγιεινή της γάτας σας

Ένα πρόβλημα που πολύ συχνά αντιμετωπίζουν οι γάτες όσο μεγαλώνουν είναι αυτό της στοματικής υγιεινής. Πολύ συχνα θα εμφανίσουν ουλίτιδα τερηδόνα, πέτρα και στοματίτιδες όσο μεγαλώνουν ενώ μπορεί να σαπίσουν κάποια δόντια τους. 

Φανταζόμαστε όλοι ότι το βουρτσισμα των δοντιών της γάτας είναι όνειρο θερινής νυκτός και ταυτόχρονα αμελούμε τα δευτερεύοντα βοηθητικά μέσα, όπως dental τροφές (μεγάλες κροκέτες που η γάτα αναγκάζεται να τις μασήσει, κάτι που βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών), διάφορα στοματικά διαλύματα κλπ! 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί όσο μεγαλώνει η γάτα τα προβλήματα στα δόντια της θα γίνονται περισσότερα! Διαβάστε το άρθρο μου για τον καθαρισμό των δοντιών της γάτας ακριβώς ΕΔΩ και βρείτε και άλλους 3 τρόπους (πέρα από το βούρτσισμα των δοντιών) για να φροντίσετε τη στοματική υγιεινή της γάτας σας εδώ!

10. Αμελείτε το ετήσιο ραντεβού για εξετάσεις στον κτηνίατρο

Σε ετούτο το σημείο πρέπει να πούμε ότι ένας χρόνος γατίσιας ζωής αντιστοιχεί σε πολλούς περισσότερους ανθρώπινης ζωής – βρείτε ΕΔΩ πόση είναι η ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια! Έτσι το να κάνετε ένα τσεκάρισμα κάθε χρόνο στην υγεία της είναι πολύ χρήσιμο και μπορεί να σώσει τη γάτα από μεγάλους μπελάδες και να της προσφέρει χρόνια ποιοτικής ζωής!

Και πάλι υπάρχουν διάφοροι φόβοι που υφέρπουν όπως ότι η γάτα σας στρεσάρεται πάρα πολύ όταν πηγαίνει στον κτηνίατρο κλπ, όμως και εδώ υπάρχουν λύσεις! Βρείτε το σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του μαραθώνιου άρθρου! Πόσα από τα παραπάνω λάθη κάνετε εσείς; Πείτε μου σε σχόλιο! 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *