Γιατί οι γάτες τρώνε γρασίδι;

Η συνήθεια της γάτας να τρώει διάφορα χόρτα (όταν αυτά είναι διαθέσιμα) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και πολλές έρευνες έχουν γίνει αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα το γιατί μια γάτα τρώει χόρτα ή γρασίδι. Έχουν διατυπωθεί όμως διάφορες θεωρίες τις οποίες  θα αναπτύξουμε παρακάτω:

Γιατί η γάτα μου τρώει χόρτα;

1. Πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά της γάτας

Οι γάτες μοιάζουν σαν να έχουν μια έμφυτη τάση για μάσημα χόρτων, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι και αναφορές από άγρια σαρκοφάγα δείχνουν ότι και αυτά τρώνε χορτάρια (τα οποία στη συνέχεια ανιχνεύονται στα περιττώματα τους). 

Μελέτες στα πρωτεύοντα δείχνουν ότι το μη-πεπτόμενο τμήμα των φυτών μπορεί να διώξει τα σκουλήκια-παράσιτα από τον πεπτικό σωλήνα της γάτας. Έτσι θεωρείται μια και όλα τα σαρκοφάγα έχουν ένα φορτίο παρασίτων στον πεπτικό τους σωλήνα ότι η κατανάλωση γρασιδιού έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην αποβολή παρασίτων ώστε αυτά να μην ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Επίσης η πιθανότητα αυτή η δράση να είναι ενστικτώδης ενισχύεται και από το γεγονός ότι το 91% των γατών που τρώνε γρασίδι για να προκαλέσουν εμετό  δεν μοιάζουν καθόλου να είναι άρρωστες πριν. Άρα είναι πολύ πιθανό η γάτα να μην τρώει το γρασίδι από συνειδητή πρόθεση να προκαλέσει εμετό!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ...
.. τα πάντα για την αποπαρασίτωση γάτας

2. Το γρασίδι σαν καθαρτικό/διαιτητική ίνα

Οι κτηνίατροι είχαν για καιρό την απορία αν οι γάτες τρώνε γρασίδι λόγω διαιτητικών ελλείψεων – μια και στα φυτά μπορούν να βρουν μπόλικες βιταμίνες και μέταλα. Πολλοί επίσης ισχυρίζονται ότι τα χόρτα/γρασίδια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν καθαρτικά βοηθώντας τις τριχόμπαλες να βγουν από τον πεπτικο σωλήνα – για να μάθετε πως να εμποδίζετε το σχηματισμό τριχόμπαλων διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ

Μια και όπως αναφέραμε παραπάνω οι γάτες πριν την κατανάλωση γρασιδιού δεν φαίνονται να είναι άρρωστες και αυτή η πιθανότητα, αν ευσταθεί θα είναι στα πλαίσια μια ενστικτώδως δράσης των ζώων. 

3. Το γρασίδι σαν συμπλήρωμα διατροφής

Έρευνα έδειξε οτι οι γάτες, αν φάνε ολόκληρα τα θηράματά τους έχουν ό,τι χρειάζονται για την πέψη και την υγεία του γαστρεντερικού τους συστήματος και αυτό κάνει κάποιους κτηνιάτρους να πιστεύουν ότι οι γάτες που σιτίζονται με ξηρες και υγρές τροφές του εμπορίου δεν προσλαμβάνουν όσα παίρνουν οι γάτες καταναλώνοντας ολοκληρο το θήραμά τους και έτσι ενστικτωδώς καταναλώνουν γρασίδι προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά. 

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Ωστόσο οι υγρες τροφές, αν είναι ποιοτικες, με εγνωσμένα συστατικά και πλήρεις, είναι μια πολύυυυυ καλύτερη περίπτωση τροφής, πολύ πιο κοντά στις ανάγκες της γάτας από τις ξηρές τροφές. Ο Τσίτσος αυτό τον καιρό (Σεπτεμβριος 2022) έχει ξετρελαθεί με την υγρή τροφη GranataPet! Μπορείτε να την προμηθευτείτε ΕΔΩ ενισχύοντας ταυτόχρονα τις 110 Τσίτσογατες – χωρίς να επιβαρυνθείτε εσείς!

ΤΕΛΟΣ Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ! Αν τώρα η γάτα σας δεν έχει πρόσβαση σε γρασίδι μπορείτε να της φυτέψετε γρασίδι μέσα στο σπίτι σε γλαστρουλες. Βρείτε ένα κατάλληλο γρασίδι για γάτες ΕΔΩ!

4. Ανακουφίζει το στρες και το άγχος

Κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά μιας γάτας θα μπορούσε να σημαίνει ότι βιώνει κάποιο άγχος ή στρες! έτσι το αυξημένο νιαούρισμα, το έντονο ξύσιμο ή το συχνό κατούρημα μπορεί να δηλώνουν ότι η γάτα είναι στρεσαρισμένη.

Σε αυτή τη λογική ακόμη και το μάσημα μπορεί να είναι μια αντίδραση της γάτας στο στρες που αντιμετωπίζει! Ε και στα πλαίσια του έντονου μασουλήματος, είναι πιθανό η γάτα να βρίσκει ιδανικό για μάσημα το χορτάρι.

Αν η γάτα σας δεν έτρωγε χορτάρι και ξαφνικά αρχίσει να το κάνει θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας!!

Σε ετούτο το σημείο θα σας παρακινούσα να χρησιμοποιήσετε το περίφημο Feliway, την τεχνολογία τεχνητών φερομονών που μεταφέρει μηνύματα ηρεμίας στη γάτα – μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ –  αλλά και να διαβάσετε τον πολύ βοηθητικό οδηγό μου για το πως να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Είναι κακό να τρώει η γάτα γρασίδι;

Η κατανάλωση γρασιδιού είναι φυσιολογική για τις περισσότερες γάτες και σκύλους και δεν σχετίζεται με αρρώστιες και παθολογκό γαστρεντερικό σύστημα. 

Πρόβλημα υπάρχει μόνο αν καταναλωθούν τοξικά φυτά ή φυτά που έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα.

Για να προσφέρετε στη γάτα σας τη δυνατότητα να τρώει γρασίδι μπορείτε να φυτέψετε κάτνιπ – μάθετε για τις απίστευτες ιδιότητές του ΕΔΩ – ή σιτάρι που αναπτύσσονται και μέσα στο σπιτι.

Αν έχετε υποψία ότι η γάτα σας έφαγε πολύ χόρτο ή ότι έφαγε κάποιο τοξικό φυτό επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω πως υπάρχουν πολλά φυτά που είναι εξαιρετικά τοξικά για τις  γάτες προκαλώντας δηλητηριάσεις και άλλα σημαντικά προβλήματα στην υγεία τους! Γι’ αυτό σας προτείνω φανατικά να διαβάσετε και  την λίστα μου με τα τοξικά και τα ασφαλή φυτά για γάτες, στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΣΟΥΠΕΡ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ασφαλή φυτά για γάτες

Η δική σας γάτα αρέσκεται στο να τρώει χόρτα/γρασίδι; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *