Το νησί με τις γάτες

Βραζιλία – Το νησί με τις γάτες

Σαν γάτα που είμαι, δεν μπορώ να μην σοκαριστώ με νέα σαν αυτό εδώ! Κάπου στη Βραζιλία, υπάρχει ένα νησί με το όνομα Ilha Furtada, πιο γνωστό ως Ilha dos Gatos, δηλαδή το Νησί με τις Γάτες, όπου συμβαίνει κάτι συγκλονιστικό. Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τους τελευταίους 15 μήνες στο θέμα της υγείας, σκότωσαν περίπου 465.000 Βραζιλιάνους, πολλοί από τους οποίους είχαν για κατοικίδια γάτες.

Οι γάτες αυτές, εκτός από το σοκ της απώλειας (η απώλεια είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει στρες σε μια γάτα), είχαν να αντιμετωπίσουν και μια ακόμα σκληρή πρόκληση: το ξερίζωμά τους και την εγκατάλειψή τους σε ένα νησί… για γάτες. Το Ilha Furtada!

Το νησί με τις γάτες (Ilha dos Gatos)

To νησί με τις γάτες βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Βραζιλίας, με πλούσια βλάστηση και ενώ μοιάζει έρημο, δεν είναι. Κατοικούν σε αυτό εκατοντάδες γάτες! Υπήρχε η φήμη ότι είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να το επισκεφτείς και ότι ζουν εκεί 750 άγριες πλέον γάτες! Οι φήμες οργιάζουν και οι ισχυρισμοί για τον αριθμό των γατών έχουν πάρει την ανιούσα. Μάλιστα, έχουν σχηματιστεί 2 αποικίες γατών και μοιραία ο αριθμός τους αυξάνεται, ενώ αυτό προκαλεί μια οικολογική ανισορροπία χωρίς προηγούμενο.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΓΑΤΕΣ ΟΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ..οι γάτες του Νησιού Αοσίμα

Πώς "δημιουργήθηκε" το νησί με τις γάτες;

Υπάρχουν διάφορες φήμες, όπως ότι υπήρχε ένα εστιατόριο στο νησί και όταν εγκαταλείφθηκε, οι γάτες που ζούσαν εκεί, αφέθηκαν και άρχισαν να αναπαράγονται αυξάνοντας τον πληθυσμό του, ενώ μια άλλη ιστορία λέει ότι μια οικογένεια προσπάθησε να ζήσει στο νησί και αφού δεν τα κατάφερε, άφησε τις γάτες της εκεί. Όπως καταλαβαίνετε όμως, οι γάτες αυξάνονται και πληθύνονται. Πολλές από τις γάτες του νησιού μάλιστα δεν έχουν καμία επαφή με τους ανθρώπους και είναι σε άγρια κατάσταση. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε η πανδημία που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους αφήνοντας πάρα πολλές γάτες “ορφανές”!

Η κτηνίατρος Αμέλια Ολιβέιρα είδε ένα σχετικό βίντεο το 2012, επισκέφτηκε το νησί και προσπάθησε να βρει υιοθεσία για αρκετές από τις γάτες που ήταν πιο θαρραλέες και την πλησίαζαν, ενώ προχώρησε σε στειρώσεις (λέγεται ότι έγιναν 380 στειρώσεις την προηγούμενη δεκαετία). Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, ο πληθυσμός των γατών ελεγχόταν. Όμως, η πανδημία ανέτρεψε την κατάσταση.

Πώς ειναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή;

Βλέπετε, το καταφύγιο που βρίσκεται πλησιέστερα στο νησί με τις γάτες γέμισε γρήγορα λόγω της πανδημίας και κάθε μέρα καταφθάνει ένα καινούριο αυτοκίνητο γεμάτο εγκαταλελειμμένες γάτες! Έτσι, το καταφύγιο δε θα μπορούσε να τις δεχτεί όλες… η λύση που βρέθηκε ήταν να μεταφερθούν όσες… περισσεύουν στο Νησί με τις Γάτες, κάτι που προκάλεσε έκρηξη του πληθυσμού και ανατροπή της ισορροπίας, που με τόσο κόπο είχε επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει πηγή πόσιμου νερού στο Νησί με τις γάτες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στη γειτονική πόλη Mangarabita, η κοινότητα έχει διαιρεθεί! Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να μην ταΐζονται οι γάτες, για να μην αυξηθεί κι άλλο ο πληθυσμός τους, ενώ φυσικά άλλοι θεωρούν βάρβαρο να πάψει η σίτισή τους. Ακόμη λύση δεν έχει δοθεί, αν και το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα κάτι καλό θα συμβεί!

ΓΚΑΛΕΡΙΑ - Ilha Dos Gatos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *