Γιατί οι γάτες κάθονται σε ζωγραφισμένους κύκλους ή τετράγωνα;

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

.. γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Μη μου τους κύκλους τάραττε. Σίγουρα αυτή την φράση, αν θα μπορούσαν να μιλήσουν, θα την έλεγαν οι γάτες! Συγγνώμη Αρχιμήδη… 

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι γάτες έχουν παράξενες και ανεξήγητες συνήθειες. Όλα μαρτυρούν ότι αυτά τα ζώα είναι προσωπικότητες με τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αλλά μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ειλικρινά καταπληκτικά. Όπως για παράδειγμα η ιδιαίτερη προτίμησή τους να κάθονται σε ζωγραφισμένους κύκλους και τετράγωνα!

Η ψυχολογία των αιλουροειδών και η λαχτάρα για εικονικούς κύκλους και τετράγωνα

Όλοι πιθανότατα γνωρίζουν ότι οι γάτες είναι δεινοί θηρευτές, προτιμώντας (όπως όλα τα μικρά αιλουροειδή) να διάγουν έναν μοναχικό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γάτα που σέβεται τον εαυτό της έχει απαραιτήτως κάποιο είδος γωνιάς ή κάποια τρύπα ή περιοχή όπου μπορεί να αποσυρθεί και να αναλογιστεί με ασφάλεια αιώνια φιλοσοφικά ζητήματα όπως αν η ουρά μας ανήκει ή αν πρέπει να την κυνηγάμε και αυτή, ή να στοχάζεται για την αδικία του κόσμου και των ποντικών! Όποιος έχει ή είχε μια γάτα πιθανότατα έχει παρατηρήσει την επιθυμία του κατοικίδιου για κλειστούς και στενούς χώρους. Στα πλαίσια αυτά είναι πολύ λογικό μερικά γατάκια να λατρεύουν να κοιμούνται σε κουτιά και συσκευασίες.

Αλλά τι τρέχει με αυτές τις γάτες που λατρεύουν τους σχεδιασμένους/ζωγραφισμένους κύκλους και τα τετράγωνα;

Θεωρία 1η:

Είναι απλό. Η γάτα (ή μάλλον μερικές γάτες) αντιλαμβάνονται τις μορφές που σχεδιάζονται στο πάτωμα ή στο έδαφος ως ένα είδος καταφυγίου. Και αυτό είναι που τις δελεάζει ακαταμάχητα εκεί!

Και πάλι, αυτό δεν ισχύει για όλες τις γάτες. Μερικές δεν παρατηρούν τα ζωγραφισμένα σχήματα, ενώ άλλες προσελκύονται πολύ από κύκλους και τετράγωνα από μονωτική ταινία ή κάποιες άλλες μορφές σχεδίων. 

Τι υποδηλώνει όμως αυτή η διαρκής επιθυμία της γάτας να κάθεται σε ένα ζωγραφισμένο κύκλο (ή τετράγωνο που σχεδιάζεται ή σχηματίζεται από διάφορα υλικά) που το αντιλαμβάνεται σαν καταφύγιο; 

Ο ιδιοκτήτης έχει έναν καλό λόγο να το σκεφτεί όλο αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι το κατοικίδιο σας μπορεί να περνάει κάποια αγχώδη κατάσταση. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σημαντικά εάν η γάτα προσπαθεί τακτικά να κρυφτεί κάπου πιο μακριά, έχοντας επιλέξει όλες τις μακρινές και σκοτεινές γωνίες του διαμερίσματός σας. 

Σε περίπτωση που περισσότερες από δύο γάτες ζουν στο σπίτι, αυτή η συμπεριφορά δείχνει την συναισθηματική κόπωση ενός συγκεκριμένου ζώου και την επιθυμία του να κάνει ένα διάλειμμα από την κοινωνική ζωή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της. 

Παρόμοια συμπεριφορά είναι πολύ χαρακτηριστική για τις γάτες που είναι πολύ κουρασμένες από τη συντροφιά των μικρών παιδιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιθυμία του κατοικίδιου να αποσυρθεί κάπου είναι ένα απολύτως φυσιολογικό αντανακλαστικό. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να εξετάσει πώς να ελαχιστοποιήσει την επίδραση των παραγόντων του στρες στο ζώο. Είναι γνωστό ότι το παρατεταμένο στρες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νεύρωσης (αυτό συμβαίνει σε ζώα και ανθρώπους βέβαια).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

Θεωρία 2η:

Υπάρχει μια άλλη εξήγηση για την λατρεία της γάτας για διάφορα ζωγραφισμένα σχήματα: αυτή είναι η.. κοινή περιέργεια. Εάν η γάτα είναι ενεργή και χαρούμενη, πιθανότατα θα ενδιαφέρεται για το τι ζωγράφισε ο αγαπημένος ιδιοκτήτης και γιατί το έκανε. Επιπλέον, η γάτα μπορεί να βαρέθηκε απλά να κάθεται στο σπίτι όλη την ημέρα και να σκαρφίζεται τρόπους με κάθε ευκαιρία να διασκεδάζει. Ή ακόμα και να καθίσει μέσα στον κύκλο έτσι από μαγκιά ρε παιδί μου!

Ορισμένοι ειδικοί ζωοψυχολόγοι πιστεύουν ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι γάτες ενδιαφέρονται για τη “γεωμετρία” είναι η συνηθισμένη περιέργεια και ότι οι ιδιαιτερότητες της αβυσσαλέας ψυχής της γάτας δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. 

Θεωρία 3η:

Ωστόσο, ορισμένοι ιδιοκτήτες προβάλλουν μια όχι τόσο χαριτωμένη υπόθεση: η αγάπη των γατών για ζωγραφισμένους κύκλους ή άλλα σχήματα εξηγείται από τη συνήθεια τους … να επισκέπτονται το ιδιωτικό μέρος τους (την τουαλέτα τους ντε)! Μερικοί «γουρλήδες» υποστηρίζουν ακόμη και ότι μια γάτα μπορεί να κάνει… εχμ… την ανάγκη της σε έναν τέτοιο κύκλο και δεν συνίσταται να διεξαχθούν τέτοια πειράματα (αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια). 

Ας δούμε και πως ο Τσίτσος επιβεβαιώνει πανηγυρικά τα λεγόμενά μου:

Προσελκύουν όλες τις γάτες τα γεωμετρικά σχήματα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Αυτό αποδεικνύεται από την εμπειρία πολλών ζωόφιλων που αποφάσισαν να επαναλάβουν κάποιες διαπιστώσεις και πειράματα που ανακάλυψαν στο Διαδίκτυο. Πολλές γάτες αγνοούν εντελώς τους κύκλους και τα τετράγωνα (καθώς και άλλα γεωμετρικά σχήματα), αναρωτιόνται μάλιστα περιστασιακά “τι κάνει ο “πατέρας” μου , έχει τρελαθεί και κάνει σαν άνθρωπος;”

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ (κατά σειρά): Mirror, Treehugger, Parentology, Dailymail, Ιmgur

2 Απαντήσεις

  1. Mπαινουν και σε χαρτοκουτα και καθονται επανω (η και μεσα) σε βαλιτσες, συρταρια ανοιχτα ωστε να χωρανε, σακκους ταξειδίου κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!