Βλέπει όνειρα η γάτα;

Οι γάτες μπορούν να περάσουν έως και 23 ώρες την ημέρα σε φάση ύπνου, πιο βαθέος ή πιο ανάλαφρου. Άλλωστε τα βασικά τους μότο είναι 2: “Σε περίπτωση αμφιβολίας πλυθείτε ;” και “Εάν βαρεθείτε, κοιμηθείτε”. Οι γάτες είναι αναμφίβολα δάσκαλοι της τέχνης του ύπνου! 

Μπορούν να κοιμηθούν πάνω σε κλαδιά, καρέκλες, καλοριφέρ, ή σε ένα άβολο απορροφητήρα.  Μπορούν να γίνουν μια μπαλίτσα καθώς κοιμούνται ή να τεντωθούν σε απίστευτο εύρος ενώ ροχαλίζουν χωρίς αύριο! Και ενώ κοιμούνται τα μάτια τους είναι συχνά μισόκλειστα και κινούνται, οι πατούσες κάμπτονται και χαλαρώνουν, τα νύχια εμφανίζονται και ξανακρύβονται, τα μουστάκια (αχ αυτά τα υπέροχα μουστάκια γάτας και τα άκρα τους στριφογυρίζουν ενώ διάφοροι περίεργοι ήχοι βγαίνουν από το στόμα τους!

Πριν προχωρήσω όμως σε περεταίρω ανάλυση θα ήθελα να σας μιλήσω για τον.. ονειροκρίτη της γάτας και στη συνεχεια θα προχωρησω στις απαντησεις καυτών ερωτημάτων

Βλέπουν οι γάτες όνειρα;

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Άραγε οι γάτες βλέπουν όνειρα; Και αν ναι τι όνειρα;

Τα ανθρώπινα όνειρα βασίζονται σε πράγματα που έχουμε βιώσει, δει ή διαβάσει, πασπαλισμένα με μια δόση δημιουργικής, ελεύθερης φαντασίας. Το ίδιο πάνω κάτω συμβαίνει και στις γάτες!

Οι γάτες επίσης έχουν την ικανότητα της μνήμης, μπορούν να θυμούνται προηγούμενες εμπειρίες. Θυμούνται επίσης τα πράγματα που έχουν δει – όπως πώς να ανοίξουν την γατόπορτα στο σπίτι που ζουν αφού έχουν πρώτα παρακολουθήσει άλλες γάτες να το κάνουν. Στα όνειρά τους μπορούν να παρακολουθούν σκηνές από τη ζωή έξω από το σπίτι, κυνήγια θηραμάτων κοκ!

Άλλωστε έχει εντοπιστεί η ικανότητα της γάτας για φαντασία αν σκεφτούμε ότι πολλές φορές μοιάζει να σκέφτεται τη λύση ενός προβλήματος πριν προβεί στη διαδικασία της δοκιμής για να το λύσει στην πράξη.  Για παράδειγμα ένα ζευγάρι ευφάνταστων γατών συνέλαβε την ιδέα του να σταθεί το ένα στην πλάτη του άλλου για να ανοίξουν την πόρτα και όχι απλά να πηδήξουν πάνω στην λαβή προσπαθώντας να την ανοίξουν. 

Ε ΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ
Τα πάντα για τον ύπνο της γάτας

Τι όνειρα βλέπουν οι γάτες;

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι γρήγορες κινήσεις των ποδιών της και το διαρκές μουρμούρισμα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους; Είναι πολύ πιθανό ότι εκείνη την ώρα η γάτα βλέπει στον ύπνο της το κυνήγι ενός θηράματος  – ακόμη και αν αρκετές γάτες δεν έχουν κυνηγήσει ποτέ ένα αληθινό θήραμα όλες κουβαλούν το ένστικτο του κυνηγού. 

Βλέπουν οι γάτες εφιάλτες;

Οι κινήσεις των ποδιών ομοιάζουν με τα χτυπήματα που καταφέρνουν στη λεία τους. Το μουρμουρητό μοιάζει πολύ με την απογοήτευση που εκδηλώνουν ηχητικά όταν το κυνήγι δεν πάει καλά και η λεία τους ξεφεύγει.  Αν κρίνουμε από τους συχνούς ήχους που βγάζουν από το στόμα τους ενώ κοιμούνται μπορούμε να συμπεράνουμε ότι συχνά το θήραμά τους ξεφεύγει στον ύπνο τους. Ένα τέτοιο όνειρο θα μπορούσε να ήταν ό,τι κοντινότερο σε “εφιάλτη” για τη γάτα!

Εάν παρακολουθήσετε προσεκτικά τη γάτα σας καθώς κοιμάται, αν παρατηρήσετε τις μικρές κινήσεις τη,ς μπορείτε να αντιληφθείτε περίπου τι όνειρο βλέπει! Ένα στριφογύρισμα της ουράς θα μπορούσε να σημαίνει όνειρο με θέμα την παρακολούθηση του θηράματος ή ένα όνειρο στο οποίο η γάτα βλέπει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αν τώρα η γάτα ανασηκώσει το χείλος και όταν μάλιστα φανεί ο κυνόδοντας πιθανώς να ονειρεύεται ότι άρπαξε επιτέλους το πολυπόθητο θήραμα. Η μουρμούρα σε συνδυασμό με τις κινήσεις της ουράς σαν να είναι μαστίγιο ίσως δηλώνει ότι το θήραμα ξέφυγε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η γάτα ροχαλίζει;

Σε άλλες περιπτώσεις οι κινήσεις μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες, όταν ονειρεύεται ότι πολεμάει με έναν επικίνδυνο αντίπαλο ή άλλα παρόμοια βίαια όνειρα!  Μια γάτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε πραγματικό  μαχητή στον ύπνο της, μουρμουρίζοντας, χτυπώντας το χέρι του ανθρώπου με τον οποίον κοιμούνται μαζί, πιπιλίζοντας γλείφοντας, δαγκώνοντας, ρίχνοντας κλωτσιές με τα πίσω, ακόμη και με τα μπροστινά πόδια.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν οι γάτες έχουν τραυματικές εμπειρίες, όπως ο θάνατος φιλικών γατών  ή του ανθρώπινου γονέα τους, η μνήμη αυτών μπορεί να τις επισκεφτεί στα όνειρά τους κάνοντάς τες να υποφέρουν από άλλους εφιάλτες. 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΦΟΒΙΣΤΙΚΑ..
Φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν;

Ευχάριστα όνειρα

Άλλες φορές πάλι τα όνειρα φαίνονται να είναι πιο ανώδυνα!

Ευτυχώς υπάρχουν και εκείνα τα όνειρα που δηλώνουν ευχαρίστηση. Πολλές φορές βλέπουν ότι έχουν ένα νόστιμο γεύμα, ή ξεπετάγονται όνειρα με αναμνήσεις από όταν ήταν νεογέννητα γατάκια, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ονειρεύονται ότι κυλιούνται στον ήλιο. 

Αλήθεια σας έχει ποτέ τύχει ότι όταν ξυπνάτε κατά λάθος τη γάτα σας να έχει ένα βλέμμα που σχεδόν δηλώνει «Είχα ένα τόσο όμορφο όνειρο»; 

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να πω ότι όταν βλέπει ένα τέτοιο όνειρο καθώς είναι ξαπλωμένη πάνω μας, η απόλαυση είναι ακόοοομη μεγαλύτερη! Γιατί όμως οι γάτες ενίοτε κοιμούνται πάνω μας; Κάντε κλικ στο σύνδεσμο και ανακαλύψτε:

Τέλος να πούμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ο εγκέφαλος της γάτας εκκρίνει ουσίες που την εμποδίζουν να έχει τις πραγματικές αντιδράσεις που θα είχε αν το όνειρο που βιώνει συνέβαινε στην πραγματικότητα. Σε εργαστήρια σε βάρβαρα πειράματα με γάτες που εμποδίζονται να εκκρίνουν αυτούς τους παράγοντες οι αντιδράσεις τους στο όνειρο θυμίζουν τις αντίστοιχες αντιδράσεις τους ενώ είναι ξύπνιες…

Ας τα αφήσουμε όμως αυτά και πείτε μου αν εσείς έχετε πιάσει τη γάτα σας να ονειρεύεται! Περιμένω τα σχόλιά σας

7 Απαντήσεις

  1. Ή Μπιζού εκτός του ότι ροχαλίζει ασύστολα, βλέπει πολύ συχνά και όνειρα. Υποθέτω ότι με κάποιον τσακώνεται από τις κραυγές που βγάζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *