… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου
Ρωτήσατε ποτέ τη γάτα σας: τι ώρα είναι; Πιθανών, αν καταλαβαίναμε τα γατίσια, να ακούγαμε: είναι ώρα για μαμ!!! Και ας να μην έχουν ρολόϊ (ούτε κομπολόϊ), το εκπληκτικό είναι ότι είναι ακριβώς η ώρα του δείπνου τους!!! Ενώ οι γάτες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την ώρα (από όσο γνωρίζουμε), έχουν μια αίσθηση του χρόνου, που απλά μας αφήνει άφωνους.
Αναγνωρίζουν όμως πολύ καλά όχι μόνο την ώρα του γεύματός τους, αλλά και τι ώρα ξυπνάτε και είναι ακριβώς, λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας, έτοιμες για τρυφερή, άλλοτε και όχι τόσο τρυφερή επίθεση εγερτηρίου αγάπης, λέγοντας σε άπταιστα γατοελληνικά: άιντε, βρε άνθρωπε, πάλι άργησες… να μου σερβίρεις, η δουλειά σου δε με απασχολεί ουδόλως!!!
Οι γάτες γνωρίζουν την ώρα με τον ίδιο τρόπο που μπορούν και οι άνθρωποι. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εσωτερικές και εξωτερικές ενδείξεις για να καταλάβουν σε ποιο σημείο βρίσκονται μέσα στην ημέρα. Με τον ίδιο τρόπο που θα πεινάτε το μεσημέρι και ξέρετε ότι έχουν περάσει λίγες ώρες από το πρωινό, οι γάτες κρίνουν πόσο χρόνο έχει περάσει από το τελευταίο τους γεύμα – και έτσι ξέρουν να σας πουν αν έχει καθυστερήσει το πιάτο τους.
Οι άνθρωποι, όπως και οι γάτες έχουν ένα είδος εσωτερικού ρολογιού που ρυθμίζει τις ώρες της εγρήγορσης και του ύπνου από τις καταβολές της ίδιας της εξελικτικής πορείας μας. «Οι γάτες είναι θηρευτές, που σημαίνει ότι είναι κυρίως δραστήριες απ την αυγή μέχρι το σούρουπο (όχι η ταινία) – Αυτό είναι εξελικτικό, που σημαίνει ότι όλες οι γάτες ενστικτωδώς και φυσικά κάνουν το ίδιο».

Η γάτα μπορεί να συνδέσει πολλές ενδείξεις που προβλέπουν ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Για παράδειγμα, σκέφτεται η γάτα: «ο ήλιος που ανατέλλει σημαίνει ότι το ξυπνητήρι του “δούλου…ευταρά” θα χτυπήσει, και όταν ο πατέρας μπαίνει σπίτι, σημαίνει έφτασε η ώρα φαγητού και παιχνιδιού… γιούπι!!!».
Και αναπτύσσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με το χρόνο. Η γάτα σας πιθανότατα δεν σας ξυπνά στις 6 το πρωί επειδή δεν θέλει να αργήσετε στη δουλειά σας (μπορεί και όχι), αλλά επειδή ξέρει ότι θα ανταμείψετε αυτή την προσφορά της, ως ένα γουργουριστό ξυπνητήρι, με ένα καλό πρωινό, με πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και χουχουλιάσματα μετά μόνη της στο ζεστό σας κρεβάτι…
Το ίδιο ισχύει και για τα μοτίβα όταν επιστρέφουμε σπίτι από τη δουλειά. Ξέρουν οι γάτες τι ακολουθεί και είναι καλές στο να απομνημονεύουν τις χρονικές περιόδους, στο τέλος τέλος παίρνουν φυσικά αυτό που θέλουν. Εν ολίγοις: Ναι, οι γάτες σας μπορούν να καταλάβουν την ώρα χωρίς να χρειάζονται ρολόι ή ξυπνητήρι. Όλα εξαρτώνται από το φυσικό ρολόι του σώματός τους, την παρατήρηση εξωτερικών ενδείξεων και τη συμπεριφορά σας, και εσωτερικές ενδείξεις όπως η…πείνα τους.
Και μια και φτάσαμε ως εδώ ας δώσουμε και μια απάντηση στο ερώτημα “Γιατί η γάτα μου πεινάει συνέχεια” βασιζόμενοι και στα παραπάνω! Κάντε κλικ ΕΔΩ για να μάθετε!
Η Γάτα και η αντίληψη του χρόνου
Η μελέτη νο1
Θα αρχίσω με με μια μελέτη που είχα διαβάσει κάποτε. Στη μελέτη, οι επιστήμονες μελέτησαν τους έσω ενδορινικούς λοβούς, τον τομέα μνήμης των ποντικών. Χρησιμοποιώντας διάδρομο και… εικονική πραγματικότητα. Ένα ποντίκι τρέχει σε διάδρομο μέχρι να φτάσει σε μια πόρτα που άνοιγε κάθε έξι δευτερόλεπτα, οδηγώντας σε μια ανταμοιβή.
Τελικά, η ερευνητική ομάδα αφαίρεσε την πόρτα, ωστόσο το ποντίκι όχι μόνο έτρεχε προς αυτήν αλλά περίμενε έξι δευτερόλεπτα προτού… μαζέψει τη λιχουδιά του. Αυτή η δοκιμή δείχνει ότι τα ζώα έχουν μια εσωτερική κατανόηση του χρόνου και μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το χρόνο που πέρασε. Και αυτό ισχύει για όλα τα ζωντανά. Αλλά κάποια ίσως να έχουν το κάτι παραπάνω. Για να εμβαθύνω ακόμη περισσότερα, ακούστε αυτό.
ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΣΕΠΤ ΤΗΣ ΑΙΤΙΟΤΗΤΑΣ
Η μελέτη νο2
Λοιπόν, γνωρίζουμε ότι οι γάτες έχουν ένα εσωτερικό ρολόι, αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των χρονικών διαστημάτων, για παράδειγμα, δύο λεπτά έναντι δύο ωρών; Μια μελέτη εξέτασε τις συμπεριφορές δύο ομάδων γατών – η μια που χωρίστηκε από τους ιδιοκτήτες τους για 30 λεπτά και άλλη που έμεινε μόνη για τέσσερις ώρες. Εκτός από κάποια ελαφριά ανησυχία στην ομάδα των 30 λεπτών στην αρχή, και οι δύο ομάδες γατών εμφάνισαν σχεδόν την ίδια συμπεριφορά μέχρι το τέλος των συνεδριών, χωρίς γενικά να παρατηρείται άγχος.

Ωστόσο, όταν επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους, οι γάτες της ομάδας που έμειναν μόνες για τέσσερις ώρες παρουσίασαν πιο στοργική συμπεριφορά, όπως γουργούρισμα και τέντωμα, από την ομάδα των 30 λεπτών. Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ οι γάτες πιθανότατα δεν σας λείπουν όσο τους λείπετε, μπορούν να καταλάβουν πότε λείπετε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μικρών και μεγάλων διαστημάτων. Και όχι μόνο. Αλλά μπορούν να υπολογίσουν και ακριβώς πόσες ώρες τους λείπατε. Μα πως;
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ:
3 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΝ ΛΕΙΠΕΤΕ ΣΤΗ ΓΑΤΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΤΕ
Οι γάτες είναι πλάσματα συνήθειας
Που είχαμε μείνει; Α ναι, πως καταφέρνουν οι γάτες να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ μικρών και μεγάλων χρονικών διαστημάτων; Μα όπως η γάτα σας ξυπνά την ίδια ώρα κάθε μέρα! Οι γάτες είναι καλές με τα χρονοδιαγράμματα. Η γάτα σας σας ξυπνά επειδή είναι ένα πλάσμα ρουτίνας! Οι γάτες συνηθίζουν να κάνουν ορισμένα πράγματα την ίδια ώρα κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου παιχνιδιού και του γεύματος. Εάν ξυπνάτε σε μια συγκεκριμένη ώρα για να ετοιμαστείτε για σχολείο ή τη δουλειά, η γάτα σας θα το καταλάβει καθώς μπορεί να σας διαβάσει.
Θα γνωρίζει το πρόγραμμά σας, ακόμα κι αν μοιράζεστε ένα σπίτι μαζί της για λίγες ημέρες. Έτσι, με αυτή την έννοια, οι γάτες μετρούν το χρόνο. Μπορούν να γίνουν ξυπνητήρια μας και θα μας ξυπνήσουν πριν από τους… άλλους τρόπους. Οι γάτες, φυσικά, έχουν κατανόηση του χρόνου. Είναι αρκετά έξυπνες για να επεξεργαστούν όλες τις ενδείξεις και να μαντέψουν τι ώρα είναι. Έχουν, όπως και όλα τα πλάσματα, ένα εσωτερικό ρολόι για να τους καθοδηγεί που χρονομετρείται από τον κιρκάδιο ρυθμό, τον οποίο διαθέτουν όλα τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.
Όποιος έχει επιστρέψει ποτέ στο σπίτι για να βρει τη γάτα του να περιμένει υπομονετικά στην πόρτα, έχει ήδη δει το εσωτερικό ρολόι σε δράση, το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβές. Ενώ δεν φορούν ρολόγια, οι γάτες έχουν την έννοια του χρόνου. Οι γάτες χρησιμοποιούν δείκτες του χρόνου, όπως το φως της ημέρας. Έχουν ένα εσωτερικό ρολόι που είναι πολύ ακριβές, και ξέρουν πότε είναι ώρα να ξεκινήσουν για νέες περιπέτειες. Α, και να ξέρετε ότι ο εγκληματίας επιστρέφει στο τόπο του εγκλήματος… πάντα την ίδια ώρα.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Γάτες, ρυθμός και ...μπλουζ
Ναι, οι γάτες καταλαβαίνουν τι θα πει χρόνος! Ωστόσο, δεν βιώνουν το χρόνο με τον τρόπο των ανθρώπων. Οι γάτες πιθανότατα δεν κατηγοριοποιούν τις δραστηριότητες και έχουν μια γενική αίσθηση του ρυθμού της ημέρας. Να διευκρινίσω. Το ότι οι γάτες, και γενικά τα μικρότερα ζώα, βιώνουν το χρόνο πιο αργά από τους ανθρώπους, είναι εντελώς αναληθές (αυτά είναι κάποιες παλιές πεποιθήσεις). Η αλήθεια είναι ότι οι γάτες βλέπουν τον χρόνο να ξεδιπλώνεται ελαφρώς πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. Όλα τα ζώα επεξεργάζονται το φως κατά συχνότητες Hz (Χερτς) ανά δευτερόλεπτο. Όσο μεγαλύτερα είναι τα Hz, τόσο πιο αργός φαίνεται και ο χρόνος.
Οι άνθρωποι επεξεργάζονται περίπου στα 60 Hz ανά δευτερόλεπτο. Οι γάτες, εν τω μεταξύ, βιώνουν το φως στα 55 Hz ανά δευτερόλεπτο. Τα τρωκτικά, αντίθετα, επεξεργάζονται το φως στα 39 Hz ανά δευτερόλεπτο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μια γάτα μπορεί να μείνει …δυσαρεστημένη από ένα ποντίκι, που αντιλαμβάνεται το χρόνο λίγο πιο γρήγορα, απ΄ ότι αυτή.
Αυτό εξηγεί γιατί οι γάτες κινούνται με πιο χαλαρό ρυθμό, αλλά απολαμβάνουν πιο έντονα αντανακλαστικά. Τα μάτια μιας γάτας στέλνουν οπτικά μηνύματα στον εγκέφαλο πιο γρήγορα από τα δικά μας. Αυτό βοηθά τις γάτες να ενεργούν ενστικτωδώς, ειδικά όταν αισθάνονται ότι απειλούνται. Οι γάτες ανταποκρίνονται αμέσως στα οπτικά ερεθίσματα, συνήθως χωρίς να σκέφτονται. Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται σε μια οθόνη τηλεόρασης, για παράδειγμα, εμφανίζονται ως εικόνες που τρεμοπαίζουν γρήγορα. Το να βλέπει κάτι από την άκρη του ματιού της, είναι ένα μεγάλο προνόμιο, καθώς είναι και θηρευτής, αλλά και το ίδιο θήραμα, κάποιες φορές.

Η μακροπρόθεσμη μνήμη τους είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μπορούν να θυμηθούν τι έχουν μάθει στο παρελθόν και να τα προσαρμόσουν στο τρέχον περιβάλλον τους – γι ‘αυτό οι γάτες μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε ένα νέο περιβάλλον με τη δική τους ταχύτητα. Σημαντικές αναμνήσεις και πληροφορίες με συναισθηματικό περιεχόμενο τείνουν να θυμούνται τις γάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η γάτα σας μπορεί να θυμηθεί τη θέση του μπολ φαγητού και του κουτιού απορριμμάτων. Τα υπόλοιπα τα παίρνει αρκετά χαλαρά. Γάτα δεν είναι;
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Καταλαβαίνουν οι γάτες τον χρόνο; Ναι, και πολύ καλά μάλιστα. Οι γάτες δεν είναι σκλάβοι του χρόνου όπως οι άνθρωποι, αλλά κατανοούν τον χρόνο με βάση μια σταθερή ρουτίνα. Παραμένοντας συνεπής με το πρόγραμμα της γάτας σας, θα μάθει να συνδέει ορισμένες ώρες με γεγονότα που θεωρεί σημαντικά, όπως η ώρα του δείπνου. Μάλλον έφτασε και η ώρα μας… για αυτό και εμείς διακόπτουμε το άρθρο μας, πιστεύω να καταλάβατε το λόγο… Εις στο επανιδείν.
ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ: Αυτή την ιδιότητα της γάτας να μπαίνει σε συγκεκριμένα πρόγραμματα και να μένει συνεπής με αυτά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε ώστε να πάψει να σας βασανίζει ξυπνώντας σας κάθε μέρα στις 4 η ώρα το βράδυ! Πως; Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: Η Γάτα μου με ξυπνάει κάθε βράδυ - Τι να κάνω;!