Γάτα στο παράθυρο – Τι είναι αυτό που τις μαγνητίζει

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Θυμάμαι τότε που έγραφα εκείνο το άρθρο για τις έξυπνες ιδέες που θα κάνουν μια γάτα μέσα στο σπίτι να περνάει τέλεια, έλεγα ότι το Παράθυρο είναι για τη γάτα ό,τι η τηλεόραση για τον άνθρωπο! 

Θα μου πείτε ότι αυτά είναι υπερβολές, αλλά ρωτήστε τους καθ’ ύλην αρμόδιους, εμένα και όλες τις άλλες γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και που τα ερεθίσματά τους είναι κάπως περιορισμένα, να σας πούμε την εμπειρία μας. 

Ε λοιπόν, ναι, το παράθυρο είναι για μας ό,τι η τηλεόραση για εσάς, μόνο που πρόκειται για μια πολύ πιο ζωντανή τηλεόραση με μυρωδιές, τρισδιάστατες εικόνες κλπ. Το ενδιαφέρον μάλιστα εκτοξεύεται την άνοιξη και το καλοκαιρί που το παράθυρο ανοίγει και μόνο μια σίτα μας χωρίζει από τον έξω κόσμο, οπότε οι αισθήσεις εντείνονται χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια μας από επιθέσεις τυχάρπαστων αριβίστων όπως ο Κινέζος ή ο Μικρουτσέλος!

γάτα στο παράθυρο

Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο "Γάτα στο παράθυρο"

Αλλά αν δεν σας φτάνει η δική μας μαρτυρία  και θέλετε αυθεντίες,  συμπεριφοριστές να πουν τη την άποψη και τα πορίσματά τους να σας αναφέρω ότι σε μια έρευνα με 304 γάτες που ζούσαν μέσα στο σπίτι προέκυψαν διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

1. Αρέσκονται να χαζεύουν ως και 5 ώρες την ημέρα

Ναι ναι, καλά ακούσατε, οι γάτες απολαμβάνουν την ως 5 ωρών παρακολούθηση διαφόρων ερεθισμάτων όπως έντομα, πουλιά, οχήματα που παιρνούν, άλλες γάτες, ανθρώπους καθώς και  τον άνεμο που κουνάει τα φύλλα των δένδρων κλπ. Ένα άλλο βασικό ερέθισμα για τις γάτες, στα μάτια των ερευνητών ήταν επίσης το … “Τίποτα”.

2. Απολαμβάνουν και τη βραδινή παρακολούθηση στο παράθυρο

Η όραση στις γάτες είναι κάπως διαφορετική από ότι στους ανθρώπους. Οι γάτες έχουν περισσότερα ραβδία και λιγότερα κωνία από τους ανθρώπους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι τα ραβδιά ενισχύουν την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτός, αλλά και την περιφερειακή όραση, ενώ τα κωνία βοηθούν στο να ξεχωρίσουμε τα χρώματα. Έτσι οι γάτες έχουν καλύτερη βραδινή όραση και περιφερειακή όραση που φτάνει τις 200 μοίρες ενώ οι άνθρωποι μόνο 180 μοίρες. 

Έτσι η γάτα στο παράθυρο μπορεί να μείνει και για πολλές ώρες το βράδυ και να παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν πολύ πιο καθαρά από ό,τι ο άνθρωπος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως βλέπει η γάτα τον κόσμο

3. Εμπλουτισμός των ερεθισμάτων

Εμείς οι γάτες που ζούμε μέσα στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να περνάμε φάσεις βαρεμάρας με τόσο περιορισμένα ερεθίσματα. Ο περιορισμένος χώρος και το ελεγχόμενο περιβάλλον (όσον αφορά την θερμοκρασία, τα καιρικά φαινόμενα, την είσοδο και έξοδο στο σπίτι) κάνει τα ερεθίσματα να μοιάζουν επαναλαμβανόμενα και περιορισμένα. 

Έτσι το παράθυρο είναι μια σύνδεση προς μια πηγή απίστευτα πλούσια σε αισθητηριακά ερεθίσματα και μπορεί πραγματικά να μας συναρπάσει και να μας καθηλώσει για ώρες! Αν μπορείτε να μας χαρίσετε αυτή την πολυτέλεια, πολύυυ θα το εκτιμούσαμε!

4. Συνδυασμός με πουλάκια

Αν τώρα θέλετε να απογειώσετε την εμπειρία μιας γάτας που ρεμβάζει στο παράθυρό της, μπορείτε να την συνδυάσετε με το να βάλετε μια ταϊστρα για πουλάκια έξω από το παράθυρο, ώστε η γατούλα σας να έχει την ευκαιρία να τα παρακολουθεί να πεταρίζουν και να τρώνε κάτι που την εξάπτει απολύτως!

Τώρα που μελετήσαμε το θέμα “Γάτα στο Παράθυρο” λίγο πιο επιστημονικά πάμε και στις τέλειες φωτογραφίες που μου στείλατε από γατούλες στο παράθυρο. Τις αραδιάζω όλες εδώ και απολαύστε υπεύθυνα!

Γάτα στο Παράθυρο - Γκαλερία

ΥΓ: Ένα ενδιαφέρον σχετικό αρθράκι για τη σχέση της γάτας με το παράθυρο θα βρείτε εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *