η γάτα μου βαριέται

Γάτα στο παράθυρο – Τι είναι αυτό που τις μαγνητίζει

Θυμάμαι τότε που έγραφα εκείνο το άρθρο για τις έξυπνες ιδέες που θα κάνουν μια γάτα μέσα στο σπίτι να περνάει τέλεια, έλεγα ότι το Παράθυρο είναι για τη γάτα ό,τι η τηλεόραση για τον άνθρωπο! 

Θα μου πείτε ότι αυτά είναι υπερβολές, αλλά ρωτήστε τους καθ’ ύλην αρμόδιους, εμένα και όλες τις άλλες γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και που τα ερεθίσματά τους είναι κάπως περιορισμένα, να σας πούμε την εμπειρία μας. 

Ε λοιπόν, ναι, το παράθυρο είναι για μας ό,τι η τηλεόραση για εσάς, μόνο που πρόκειται για μια πολύ πιο ζωντανή τηλεόραση με μυρωδιές, τρισδιάστατες εικόνες κλπ. Το ενδιαφέρον μάλιστα εκτοξεύεται την άνοιξη και το καλοκαιρί που το παράθυρο ανοίγει και μόνο μια σίτα μας χωρίζει από τον έξω κόσμο, οπότε οι αισθήσεις εντείνονται χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια μας από επιθέσεις τυχάρπαστων αριβίστων όπως ο Κινέζος ή ο Μικρουτσέλος!

γάτα στο παράθυρο

Τι λένε οι ειδικοί για το φαινόμενο "Γάτα στο παράθυρο"

Αλλά αν δεν σας φτάνει η δική μας μαρτυρία  και θέλετε αυθεντίες,  συμπεριφοριστές να πουν τη την άποψη και τα πορίσματά τους να σας αναφέρω ότι σε μια έρευνα με 304 γάτες που ζούσαν μέσα στο σπίτι προέκυψαν διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

1. Αποχαιρετά και υποδέχεται τους ανθρώπους της

Όσα λέγονται ότι εμείς οι γάτες δεν έχουμε συναισθήματα και δεν δενόμαστε με τους ανθρώπους μας είναι όλα ΣΑ ΧΛΑ ΜΑ ΡΕΣ! Ο άνθρωπός μας είναι η οικογένειά μας, ο φίλος μας, η συντροφιά μας

Έτσί όταν φεύγει το τελευταιό σημείο από το οποίο μπορούμε να τον αποχαιρετήσουμε είναι κοιτώντας τον από το παράθυρο να απομακρύνεται.. 

.. και το πρώτο σημείο από το οποίο μπορούμε να τον καλωσορίσουμε όταν γυρνάει είναι και πάλι το παράθυρο! 

Ε ένας βασικός λόγος που αγαπάμε τόσο τα παράθυρα είναι και αυτός

2. Απολαμβάνουν και τη βραδινή παρακολούθηση στο παράθυρο

Η όραση στις γάτες είναι κάπως διαφορετική από ότι στους ανθρώπους. Οι γάτες έχουν περισσότερα ραβδία και λιγότερα κωνία από τους ανθρώπους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι τα ραβδιά ενισχύουν την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτός, αλλά και την περιφερειακή όραση, ενώ τα κωνία βοηθούν στο να ξεχωρίσουμε τα χρώματα. Έτσι οι γάτες έχουν καλύτερη βραδινή όραση και περιφερειακή όραση που φτάνει τις 200 μοίρες ενώ οι άνθρωποι μόνο 180 μοίρες. 

Έτσι η γάτα στο παράθυρο μπορεί να μείνει και για πολλές ώρες το βράδυ και να παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν πολύ πιο καθαρά από ό,τι ο άνθρωπος!

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας πω περισσότερα για την όραση της γάτας, για το πως βλέπει η γάτα τον κόσμο και τις διαφορές της με τον άνθρωπο! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε:

ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Πως βλέπει η γάτα τον κόσμο

3. Εμπλουτισμός των ερεθισμάτων της

Εμείς οι γάτες που ζούμε μέσα στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να περνάμε φάσεις βαρεμάρας με τόσο περιορισμένα ερεθίσματα. Ο περιορισμένος χώρος και το ελεγχόμενο περιβάλλον (όσον αφορά την θερμοκρασία, τα καιρικά φαινόμενα, την είσοδο και έξοδο στο σπίτι) κάνει τα ερεθίσματα να μοιάζουν επαναλαμβανόμενα και περιορισμένα. 

Έτσι το παράθυρο είναι μια σύνδεση προς μια πηγή απίστευτα πλούσια σε αισθητηριακά ερεθίσματα και μπορεί πραγματικά να μας συναρπάσει και να μας καθηλώσει για ώρες! Αν μπορείτε να μας χαρίσετε αυτή την πολυτέλεια, πολύυυ θα το εκτιμούσαμε!

4. Παρακολουθεί τα πουλάκια

Αν τώρα θέλετε να απογειώσετε την εμπειρία μιας γάτας που ρεμβάζει στο παράθυρό της, μπορείτε να την συνδυάσετε με το να βάλετε μια ταϊστρα για πουλάκια έξω από το παράθυρο, ώστε η γατούλα σας να έχει την ευκαιρία να τα παρακολουθεί να πεταρίζουν και να τρώνε κάτι που την εξάπτει απολύτως!

Άλλωστε μη ξεχνατε τα εντονα θηρευτικά ένστικτα της γάτας που κουβαλάει από τότε που ζούσε ως άγριο θηρίο στη φύση και κυνηγούσε διάφορα θηράματα! 

Μάλιστα η γάτα βλέποντας τα πουλάκια από το παράθυρο μπορεί να επιδοθεί σε ένα ανελέητο ‘ekekekek’ τον περίφημο ήχου που βγάζει, όταν παρακολουθεί εν δυνάμει θηράματά της! Για να μάθετε περισσότερα για το ‘ekekekek’ διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Γιατί η γάτα κάνει 'ekekekek';

5. Παρακολουθεί έντομα, σκύλους, ανθρώπους

Δεν είναι μόνο τα πουλάκια που πραγματικά εξιτάρουν τη γάτα όσο τίποτα άλλο.. είναι και οι άνθρωποι, που περνοδιαβαίνουν, τα έντομα που μπορεί να κάνουν βόλτες έξω από το τζάμι (και οι οποίοι πάλι διεγείρουν το ένστικτο του θηρευτη) αλλά και οι σκύλοι που μπορούμε, από την ασφάλεια του σπιτιού μας να τους κάνουμε και τσαμπουκάδες και να τους παρατηρήσουμε καλύτερα! 

Όλα αυτά είναι σούπερ ενδιαφέροντα για εμάς και μας δίνουν ένα πολύ ωφέλιμο ερέθισμα! 

6. Αρέσκονται να χαζεύουν ως και 5 ώρες την ημέρα

Ναι ναι, καλά ακούσατε, οι γάτες απολαμβάνουν την ως 5 ωρών παρακολούθηση διαφόρων ερεθισμάτων όπως έντομα, πουλιά, οχήματα που παιρνούν, άλλες γάτες, ανθρώπους καθώς και  τον άνεμο που κουνάει τα φύλλα των δένδρων κλπ. Ένα άλλο βασικό ερέθισμα για τις γάτες, στα μάτια των ερευνητών ήταν επίσης το … “Τίποτα”.

Tips για μεγιστοποιηση της απολαυσης στο παράθυρο

Αν το παράθυρό σας έχει είτε εσωτερικό περβάζι είτε δίπλα του ένα καλοριφέρ για να της προσφέρετε μέγιστη απόλαυση προσαρμόστε μια κουβερτούλα εκεί, ώστε και θέα να έχει και ζεστά να είναι και αναπαυτικά! Εναλλακτικά τοποθετήστε ενα ψηλό γατόδενδρο πλάι στο παράθυρο για να μπορει να καθεται η γάτα εκεί – για να βρείτε τα αγαπημενα μου γατοδενδρα καντε κλικ ΕΔΩ! Ακόμη καλύτερα μπορείτε να προσαρμόσετε στο παράθυρο ενα τέλειο κρεβάτι παραθύρου με βεντούζες (ειναι φουλ ασφαλή) σαν αυτό!

Τέλος ιδανικά έξω από το παράθυρο βάλτε μια ταϊστρα για πουλάκια για να προσελκύετε όσο το δυνατόν περισσότερα για να έχει η γατούλα σας να χαζεύει

Ααααα οοοολα για τη γάτα σας!

Τώρα που μελετήσαμε το θέμα “Γάτα στο Παράθυρο” λίγο πιο επιστημονικά πάμε και στις τέλειες φωτογραφίες που μου στείλατε από γατούλες στο παράθυρο. Τις αραδιάζω όλες εδώ και απολαύστε υπεύθυνα!

Γάτα στο Παράθυρο - Γκαλερία

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η δική σας γάτα αγαπάει τα παράθυρα και αν ναι, στειλτε μου φωτογραφίες της στο παραθυρο, στο email μου, [email protected]! Περιμένω τα σχόλιά σας!

Τέλος να επαναλάβω ότι η πρόσβαση σε παράθυρα είναι πάρα πολύ σημαντική για μια γάτα η οποία μένει κλεισμένη μέσα στο σπίτι, ώστε να μη βαριέται και να απολαμβάνει μια κάποια επαφή με τον έξω κόσμο! Αν θέλετε να βρείτε άλλους τρόπους για να δώσετε και άλλα ερεθισματα στη γάτα σας ώστε να μη βαριέται, διαβάστε το πολύυυυ χρήσιμο (θεωρώ) άρθρο μου ακριβώς ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *