νέο γατάκι στο σπίτι

Μπορούν οι ενήλικες γάτες να φάνε φαγητό για μικρά γατάκια και το αντίθετο;

Συχνά εσείς οι άνθρωποι λειτουργείτε μηχανικά εμπιστευόμενοι διάφορες αυθεντίες – κάτι που δεν είναι κακό, μια και υπάρχουν άνθρωποι με πολύ συγκεκριμένες γνώσεις που εσείς αγνοείτε και είναι λογικό να ρωτάτε αυτόν που έχει τη γνώση για να σας καθοδηγήσει. Ωστόσο η καθοδήγηση θα πρέπει να σας προσφέρει και το στοιχείο της κατανόησης! Πρέπει να κατανοείτε τι κάνετε και γιατί το κάνετε – χωρίς άχρηστες εξειδικευμένες πληροφορίες, αλλά με αυτές που είναι απαραίτητες για να έχετε μια εικόνα του γιατί κάνετε ό,τι κάνετε. 

Γιατί τα λέω όλα αυτά. Θα μπω στο θέμα άμεσα! Το θέμα μας είναι αν τα μικρά γατάκια μπορούν να τρώνε τροφές για ενήλικες γάτες και το ανάποδο. 

Φυσικά δεν μιλάμε για τον πρώτο μήνα της ζωής των μικρών γατών όπου πρέπει να τρέφονται με ειδικό γάλα για γατάκια όπως αυτό χρησιμοποιώντας μπιμπερό για γατάκια όπως τούτο – αλλά για την περίοδο μετά από τον πρώτο μήνα όποτε και το γατάκι μπορεί να φάει στερεές τροφές. 

Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα γιατί και οι δύο ηλικιακές ομάδες έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Τα γατάκια είναι στη φάση της ανάπτυξης και πρέπει να τους δωθούν όλα τα συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Οι ενήλικες γάτες, ιδίως αυτές που ζουν μέσα στο σπίτι κινδυνεύουν από παχυσαρκία, ληθαργικότητα και άλλα προβλήματα και είναι καλό να λάβουν μια τροφή που να μην ευνοεί την εκδήλωση αυτών των προβλημάτων! 

 Αν απλώς εφαρμόσετε μηχανικά την συμβουλή του κτηνιάτρου σας ή αν διαβάσετε την ετικέτα “kitten” ή “adult” στην τροφή σας και προσπαθήσετε να είστε πειστοί σε αυτές τις επιφανειακές πληροφορίες έχετε χάσει όλο το κομμάτι της κατανόησης του τι συμβαίνει. Γι’ αυτό πρώτα από όλα θα σας πω ποιες είναι οι διαφορές των τροφών για ανήλικα γατάκια από τις τροφές για ενήλικες γάτες:

Διαφορές τροφών για ενήλικες γάτες από τροφές για γατάκια

Σε γενικές γραμμές οι τροφές για ενήλικες γάτες και για γατάκια έχουν διαφορετική φόρμουλα ακριβώς για να μπορούν να ικανοποιήσουν αυτές τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ομάδας! Έτσι οι βασικές διαφορές τους είναι:

1. Θερμίδες

Οι τροφές για γατάκια έχουν περισσότερες θερμίδες από ότι αυτές για ενήλικες γάτες και αυτό είναι εύλογο διότι τα γατάκια από τη μια είναι στην ανάπτυξη και χρειάζεται να επενδυθούν θερμίδες σε αυτήν και από την άλλη καίνε ενέργεια συνεχώς μέσα από το παιχνίδι, το τρεχαλητό κλπ. Από την άλλη οι ενήλικες γάτες έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και είναι σαφέστατα πολύ λιγότερο κινητικές και παιχνιδιάρες οπότε έχουν πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες. Γι’ αυτό και οι αντίστοιχες τροφές έχουν αντίστοιχα διαφορετική περιεκτικότητα σε θερμίδες. 

Για να έχετε ένα χονδρικό μπούσουλα κάθε ενήλικη γάτα χρειάζεται περίπου 50 ως 70 θερμίδες για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Να  σημειωθεί ότι μια έγκυος ή λεχώνα γάτα έχει ανάγκη από αυξημένη πρόσληψη θερμίδων για να ανταπεξέλθει στην ειδική φάση της ζωής της, οπότε επιλέξτε γι’ αυτήν μια τροφή με μπόλικες θερμίδες, είτε αυτή είναι για ενήλικες γάτες είτε για γατάκια. Να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν ξηρές τροφές για ενήλικες γάτες που αποδίδουν απο 3500 ως 4400 θερμίδες ανά κιλό τροφής, οπότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να επιλέξετε συγκεκριμένη τροφή ανάλογα με τις ανάγκες της γάτας σας!

Ωμή διατροφή στις γάτες

2. Πρωτεϊνη

Σε γενικές γραμμές οι τροφές για ανήλικες γάτες έχουν περισσότερη πρωτεϊνη από ότι οι αντίστοιχες για τις ενήλικες γάτες! Για να έχετε μια εικόνα οι τροφές για ανήλικες γάτες έχουν από 35% ως 50% ενώ οι τροφές για ενήλικες γάτες έχουν από 25 ως 40% πρωτεϊνη.  Και αυτό είναι εύλογο μια και η ανήλικη γάτα χρειάζεται μπόλικη πρωτεϊνη για να χτίσει τους ιστούς κατά την ανάπτυξή της! 

3. Λίπη & λιπαρά οξέα

Οι ποσότητες του λίπους που χρειάζονται να προσλαμβάνουν από την τροφή τους είναι αυξημένες διότι δεν καταναλώνουν άμυλο, και χρειάζονται μεγάλα ποσά λίπους στην τροφή τους. Μάλιστα ειδικά τα γατάκια έχουν αυξημένες ανάγκες σε λίπος εξαιτίας του ότι είναι τοσο κινητικά και παιχνιδιάρικα, ενώ τα λιπαρά οξέα που χρειάζονται είναι επίσης αυξημένα λόγω του ότι είναι αναγκαία για την ανάπτυξή τους. Έτσι οι τροφές για γατάκια κατά βάση έχουν παραπάνω λίπος από αυτές για τις ενήλικες γάτες

4. Μέταλλα και βιταμίνες

Ανεξαρτήτως της ηλικίας τους η οι γάτες χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες μετάλλων
και βιταμινών στην διατροφή τους. Και βέβαια τα μικρά γατάκια χρειάζονται διπλάσιο φώσφορο και ασβέστιο για να χτίσουν γερά κόκκαλα. Γι’ αυτό οι τροφές για ανήλικες γάτες έχουν αισθητά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα μεταλλικά στοιχεία σε σχέση με τις τροφές για ενήλικες γάτες!

Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει οι ενήλικες γάτες να τρώνε φαγητό για μικρά γατάκια;

Σε γενικές γραμμές οι ενήλικες γάτες δεν πρέπει  να τρώνε φαγητό για μικρά γατάκια γιατί είναι πολύ πιθανό να ευνοήσουν φαινόμενα παχυσαρκίας (λόγω αυξημένων θερμίδων) ενώ υπάρχει περίπτωση μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι και δεν ενυδατώνεται σωστά (κάτι που ίσως οφείλεται κατά πολύ στην εμμονη στην αποκλειστική σίτιση με την ξηρά τροφή) αν καταναλώνει τροφές για γατάκια μπορεί να προσλαμβάνει αυξημένες ποσότητες μετάλλων που μπορούν να ευνοήσουν καταστάσεις ουρολιθιάσεων και άλλων προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα. 

Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι αν και δεν έχει βρεθεί ποτέ αιτιακή συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας της πρωτεϊνης και προβλημάτων στο ουροποιητικό (ουρολιθιάσεις, προβλήματα στα νεφρά) κυκλοφορεί μια.. φήμη ότι οι τροφές με μπόλικη πρωτεϊνη θεωρούνται.. βαριές για τα νεφρά της ενήλικης γάτας – και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η πρωτεϊνη των τροφών για ενήλικες γάτες είναι πιο περιορισμένη. Ωστόσο αν και δεν έχω αδιάσειστες αποδείξεις, επιτρέψτε μου να διατυπώσω την πεποίθηση ότι αν μια γάτα είναι ενυδατωμένη όπως πρέπει έχει εξασφαλίσει μια ασπίδα για το ουροποιητικό της σύστημα. Αν θέλετε διαβάστε και για μια πολύ αποκαλυπτική μελέτη για την σχέση της σωστής ενυδάτωσης με την δημιουργία ουρόλιθων στρουβίτη ακριβώς ΕΔΩ

Όταν η γάτα δεν τρώει

Ωστόσο σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ίσως αξίζει μια γάτα να τραφεί με τροφή για γατάκια:

 • Γηραιές γάτες που μπορεί να μην έχουν όρεξη για φαγητό θα μπορούσαν να έτρωγαν τροφή για γατάκια και έτσι να ικανοποιούσαν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε θερμίδες τρώγοντας λιγότερο φαγητό.
 • Έγκυες ή λεχώνες γάτες θα μπορούσαν να έτρωγαν τροφές για γατάκια για παρόμοιο λόγο. Οι αυξημένες θερμιδικές ανάγκες σε μια γάτα που θηλάζει ή είναι έγκυος μπορούν να καλυφθούν πιο εύκολα από μια τροφή για γατάκια!
Να πούμε ότι η μετάβαση από μια τροφή για ενήλικες γάτες σε τροφή για ανήλικες καλό είναι να γίνεται σταδιακά, μειώνοντας σταδιακά την τροφή για ενήλικες και αυξάνοντας σταδιακά την τροφή για ανήλικες γάτες! 

Μπορούν να τρώνε τα ανήλικα γατάκια φαγητό για ενήλικες γάτες;

Σε γενικές γραμμές τα ανήλικα γατάκια δεν πρέπει να τρώνε φαγητό για ενήλικες γάτες γιατί ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Ωστόσο αν για κάποιο λόγο τρέφετε πολλές γάτες και σας είναι δύσκολο να ταϊζετε την ανήλικη γάτα σας ξεχωριστά φροντίστε να της δίνετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ώστε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες (αυτό δεν συνίστατατι – προτιμότερο να την ταϊζετε ξεχωριστά σε ένα περιορισμένο χώρο). 

Το παραπάνω μας πάει και στο ερώτημα που θα απαντήσω ευθύς αμέσως:

Σε τι ηλικία ένα γατάκι πρέπει να αρχίσει να τρώει τροφές για ενήλικες γάτες;

Έχοντας λάβει υπόψιν όλα τα προηγούμενα να πούμε ότι ένα ανήλικο γατάκι αφού συμπληρώσει την ανάπτυξή του μπορεί (και είναι χρήσιμο) να τρώει τροφές για ενήλικες γάτες. Πότε ολοκληρώνεται η ανάπτυξη; Συνήθως στην ηλικία των 12 μηνών αν και υπάρχουν πχ φυλές γάτας όπως οι Μέιν Κουν που η ανάπτυξη ολοκληρώνεται πολύ αργότερα! 

Οι προτάσεις του Τσίτσου για τροφές για ενήλικες και ανήλικες γάτες

Είχατε και στο παρελθόν την ευκαιρία να διαβάσετε τις προτάσεις μου για (ξηρές & υγρές) τροφές για ενήλικες γάτες. Βρείτε τις ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Αν και δεν έχω ολοκληρώσει ακόμη την έρευνά μου για τροφές για ανήλικες γάτες (θα ολοκληρωθεί το σχετικό άρθρο λίαν συντόμως) έχω εντοπίσει τουλάχιστον μια ξηρά και μια υγρή τροφή για ανήλικες γάτες που θεωρώ ότι είναι αξιολογότατες! Βρείτε την προτεινόμενη ξηρά τροφή μου ΕΔΩ και την προτεινόμενη υγρή τροφή μου ΕΔΩ (την συγκεκριμένη από τότε που αδυνάτισα και ενυδατώθηκα σωστά – μετά την στροφή στην αποκλειστική σίτιση  με υγρή τροφή – την τιμώ συχνά πυκνά και εγώ επειδή την λατρεύω).

Να πω κλείνοντας ότι κάθε γάτα είναι ξεχωριστή, με τον δικό της μεταβολισμό, το δικό της σώμα κλπ και μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας αρκεί να είστε συνειδητοί και ό,τι κάνετε να το κάνετε ξέροντας γιατί το κάνετε! Το παράδειγμα του Τσίτσου που τώρα που αδυνάτισε και ενυδατώθηκε σωστά τρώει που και που την αγαπημένη του Wellfed Kitten είναι μια τέτοια περίπτωση συνειδητής επιλογής.

Εσείς φροντίζετε να ταϊζετε τις ανήλικες γάτες σας με τροφή για ανήλικα γατάκια; Πείτε μου τα σχόλιά σας!

3 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα! Η ξηρά τροφή που προτείνεις για ανήλικα γατάκια, είναι κατάλληλη και για στειρωμένα ανήλικα γατάκια; Ευχαριστώ!

  1. καλως την.. οταν στειρωθουν αλλαζει ο μεταβολισμος σημαντικα.. αν στειρωθουν ξερω γω 10 μηνων, σε 2 μηνες μπορει να μην προλαβουν να παρουν πολυ βαρος – ομως σε καθε περιπτωση πρεπει να παρακολουθεις πιο προσεκτικα το βαρος τους με ζυγισματα ανα 15 μερες μετα τη στειρωση!

   Εγω απο 8 μηνων και μετα – εφοσον η γατουλα στειρωνοταν – θα εδιναν τροφη για ενηλικες

   1. Ευχαριστώ πολύ! Είναι 6 μηνών ο μικρούλης και μόλις στειρώθηκε. Οπότε σκέφτομαι για τώρα να συνεχίσω την τροφή του για ανήλικα, μαζί με υγρή. Και σε μερικούς μήνες να αλλάξω τις τροφές σε ενήλικη, ανάλογα και με το βάρος του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *