9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την ταρταρούγα γάτα (tortie)

Ταρταρούγα, αυτό το μυστηριώδες πλάσμα, η γάτα με την εντυπωσιακή γούνα που συνδυάζει την ομορφιά του μαύρου πάνθηρα (διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μου για την μαύρη γάτα ακριβώς ΕΔΩ) και χάλκινες αποχρώσεις, στη γούνα της! Και ναι, στην αυλή μας έχουμε μια τέτοια περίπτωση, την πανέμορφη Ταζ, μια εκπάγλου καλλονής ταρταρούγα, με κεχριμπαρένια ματάκια και κομψό κορμί.. χρυσαφένιες αποχρώσεις διακόπτουν την μαύρη γούνα της σχηματίζοντας κυρίως ένα εντυπωσιακό κασκόλ στο λαιμό της!

Η Ταζ ήταν από τις μεγάλες λατρείες του πατέρα και όσο ήταν μικρή την έβγαζε στην ποδιά του γλείφοντας μεθοδικά τα χέρια του! Μεγάλωσε όμως, έγινε ανεξάρτητη και ο ερχομός κάποιων καινούριων γατών την έκανε να αποτραβηχτεί στην μπροστινή αυλή! Τώρα με τις απώλειες του Τσάρλι και του Ρούμι και με την πτώση της θερμοκρασίας ξαναμετακόμισε στα λουξούριους διαμερίσματα της πίσω αυλής! 

Αλλά αρκετά με την Ταζ! Θα σας αποκαλύψω παρακάτω 9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την ταρταρούγα γάτα! 

1. H προέλευση του ονόματός τους (ταρταρούγα)

Η ταρταρούγα πήρε το όνομά της από τον χαρακτηριστικό χρωματισμό της γούνας της που συνδυάζει το μαύρο με το πορτοκαλί και το κόκκινο! Συνήθως μια ταρταρούγα είναι περισσότερο μαύρη αλλά συχνά και τα άλλα χρώματα μπορούν να απλωθούν πάρα πολύ. Υπάρχουν και οι diluted ταρταρούγες, όπου τα διαφορετικά χρώματα δεν ξεχωρίζουν πολύ μεταξύ τους, είναι σαν να έχει διαχυθεί το ένα μέσα στο άλλο – αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους γενετικούς παράγοντες! 

2. Σε ποιες φυλές συναντιέται το χρωματικό μοτίβο της ταρταρούγας!

Το χρωματικό μοτίβο της ταρταρούγας συναντιέται σε πολλές φυλές γάτας όπως η αμερικάνικη και η βρετανική κοντότριχη, η Κόρνις Ρεξ, η Γάτα Περσίας, η ραγκαμάφιν και η Μέιν Κουν. Ταρταρούγες προκύπτουν από γάτες που ανήκουν σε μια φυλή ή και σε ημίαιμες γάτες. Επίσης μπορεί να είναι τόσο κοντότριχες όσο και μακρύτριχες!!

3. Μωσαϊκό εναντίον χίμαιρας

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις κατανομής των χρωμάτων στη γούνα της ταρταρούγας! Στην περιπτωση του “μωσαϊκού” η γάτα έχει κατανεμημένα τα δύο χρώματα (το μαύρο και το χρυσαφί/πορτοκαλί/κόκκινο) σε όλο το κορμί της, ενώ στην περίπτωση της χίμαιρας φαίνεται σαν σε μια πλευρά του σώματος να κυριαρχεί το ένα χρώμα και στην άλλη το άλλο.. ο διαχωρισμός μπορεί να συμβαίνει μόνο στο κεφάλι ή και σε όλο το σώμα! 

4. Οι ταρταρούγες είναι κατά βάση θηλυκές και αυτό οφείλεται στα γονίδιά τους

Το χρωμόσωμα που σχετίζεται με το χρωματισμό της γούνας στη γάτα βρίσκεται στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ. Τα θηλυκά έχουν δύο χρωμοσώματα Χ ενώ τα αρσενικά ένα (και ένα Ψ)! Στην θηλυκή ταρταρούγα τα δυο Χ χρωμοσώματα περιέχουν το ένα το γονίδιο για πορτοκαλί χρώμα και το άλλο για μαύρο, με αποτέλεσμα η γάτα να παρουσιάζει τον γνώριμο χρωματισμό! Για να υπάρξει αρσενική ταρταρούγα, χρειάζεται δύο Χ χρωμοσώματα και αυτό συμβαίνει σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις χρωμοσωμικής ανωμαλίας όπου υπάρχουν αρσενικά με δύο Χ και ένα Ψ χρωμόσωμα (το αντίστοιχο σύνδρομο στον άνθρωπο λέγεται Klinefelter)! Περίπου 1 στις 3000 ταρταρούγες είναι αρσενική! Διαβάστε και το άρθρο μου για μια τέτοια περίπτωση μιας αρσενικής κάλικο (ισχύουν τα ίδια που ισχύουν και για τις αρσενικές ταρταρούγες) ακριβώς ΕΔΩ.

5. Όταν μια ταρταρούγα έχει μέρη του σώματός της λευκά θεωρείται.. κάλικο

Σε κάποιες περιπτώσεις σε διάφορα μέρη του σώματος τα κύτταρα του δέρματος και της γούνας δεν βάφονται (με μαύρο ή πορτοκαλί) και παραμένουν λευκά. Αυτό το φαινόμενο λέγεται piebalding και έχει ως αποτέλεσμα παρόλο που η γάτα σε όλο το σώμα της έχει τα γονίδια που βάφουν μαύρο ή πορτοκαλί, σε κάποια σημεία εξαιτίας αυτής της γενετικής συνθήκης δεν βάφουν τη γούνα .. οπότε αυτή μένει λευκή.

Είναι η γνώριμη σε όλους μας περίπτωση της γάτας κάλικο! Διαβάστε το αναλυτικό μου αφιέρωμα σε αυτήν στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: 10 συναρπαστικά facts για τη γάτα κάλικο

6. O ατυχής συσχετισμός του χρώματος των ταρταρούγων με συγκεκριμένα συμπεριφορικά μοτίβα

Το 2016 διαφορα άρθρα που μιλουσαν για τη.. tortitude (τον τάχα μου ιδιαίτερο χαρακτηρα των ταρταρούγων) κυκλοφορούσαν και εξαπλωνόταν σαν ανεξέλεγκτη ορδή ψύλλων σε γατοαποικία.  Οι ταρταρούγες τότε θεωρήθηκαν “οι ντίβες της γατοαποικίας”, γάτες με πολύ ισχυρή θέληση  και συχνά αρκετή επιθετικότητα. 

Αυτό οφειλόταν σε μια έρευνα που είχε γίνει στο πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια από έναν συμπεριφοριστή και η οποία δημοσιεύτηκε έχοντας στην επικεφαλίδα της αναφορές στην περίφημη “tortitude” και έτσι δημιουργήθηκε μια φήμη για τις ταρταρούγες! Αν όμως διάβαζε κανείς τα αναλυτικά ευρήματα της μελέτης θα έβλεπε ότι δηλωνόταν ξεκάθαρα ότι “οι ερενητές δεν βρήκαν σημαντικές διακυμάνσεις σε επίπεδα επιθετικότητας που να σχετίζονται με το χρώμα της γούνας παρά μόνο ίσως ότι υπάρχει κάποιος υποτυπώδης συσχετισμός χρωμάτων γούνας με πιο.. πιπεράτες προσωπικότητες!”

7. Η ταρταρούγα ΔΕΝ είναι φυλή

Η ταρταρούγα είναι μόνο ένα χρωματικό μοτίβο γούνας που συναντιέται όπως αναφέραμε προηγούμενως σε διαφορετικές φυλές και δεν είναι η ίδια μια φυλή. Η ίδια παρανόηση συμβαίνει συχνά και για τις tabby γάτες, και για τις λευκές και γενικώς για κάθε χρωματισμό.

8. Όταν η τόρτι συνάντησε την τάμπι προέκυψε η.. τόρμπι

Τα γονίδια για το χρωματικό μοτίβο της ταρταρούγας μπορούν να συνυπάρχουν μαζί με τα γονίδια που προκαλούν το χρωματικό μοτίβο tabby (τιγρέ – μάθετε τα πάντα γι’ αυτήν ΕΔΩ). Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να διακρίνονται παράλληλα οι χαρακτηριστικές ραβδώσεις της τάμπι και οι χρωματισμοί της ταρταρούγας (μαύρο-πορτοκαλί). Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τις ακαταμάχητες .. τόρμπι!

9. Μύθοι για την ταρταρούγα

Οι ταρταρούγες έχουν αφήσει το στίγμα τους σε μύθους και στην παράδοση. Στην Σκωτία και στην Ιρλανδία θεωρείται καλή τύχη όταν μια αρσενική ταρταρούγα έρθει σε ένα σπίτι (πράγμα πολύ σπάνιο όπως εξηγήσαμε). Στις ΗΠΑ θεωρούνται “γάτες που φέρνουν χρήμα”. Στην νοτιοανατολική Ασία πιστεύεται ότι οι ταρταρούγες προήλθαν από το αίμα μια νεαρής θεός που γεννήθηκε από ένα άνθος λωτού. Στην Ιαπωνία τέλος πιστεύεται ότι αν βάλεις σε μια βάρκα μια ταρταρούγα θα προστατεύσει τους επιβαίνοντες από καταιγίδες και .. φαντάσματα!

ΓΚΑΛΕΡΙΑ - ΤΑΡΤΑΡΟΥΓΑ

Να και μια τόρτι με λευκό κασκόλ, δηλαδή μια.. κάλικο
Τόρμπι
Μια μακρύτριχη Ταρταρούγα
Να και μια ταρταρούγα που παρουσιάζει το φαινόμενο της χίμαιρας
Μια ωραιότατη Τόρμπι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *