Τρώνε κόκκαλα οι γάτες

ΟΔΗΓΟΣ: Τρώνε οι γάτες κόκκαλα;

… γράφει ο Θέμης, βοηθός κτηνιάτρου και πατέρας της υπέροχης Σιαμέζας Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ)

Τρώνε οι γάτες κόκκαλα; Σε πολλούς θα ακουστεί παράξενο, ίσως και λάθος, αλλά τα κόκκαλα είναι κομμάτι της ωμής διατροφής μιας γάτας (πάντα εφόσον ακολουθούμε το prey model diet, όπου θέλουμε η γάτα μας να τρέφεται όσο το δυνατόν πιο φυσικά, με όσο λιγότερα συμπληρώματα γίνεται, και με την τροφή της να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο το θήραμά της). Μια ολοκληρωμένη ωμή δίαιτα γάτας περιλαμβάνει κρέας, καθώς και όργανα, εντόσθια και φυσικά κόκκαλα.

Ωμή διατροφή χωρίς κόκκαλα δε θεωρείται ολοκληρωμένη, καθώς η γάτα θα πρέπει να λάβει έξτρα συμπληρώματα, μια και δεν μπορεί να πάρει σημαντικά ιχνοστοιχεία, φώσφορο, ασβέστιο με άλλον τρόπο.

Ναι στα κόκκαλα, αλλά τι είδους κόκκαλα;

Τα κατάλληλα κόκκαλα είναι κόκκαλα με κρέας, τα οποία πρέπει να είναι κοντά στο μέγεθος της λείας της γάτας. Δεν μπορούμε, π.χ., να δώσουμε μοσχαρίσιο κόκκαλο στη γάτα μας. Τα κόκκαλα, είναι καλό να έχουν κρέας, διότι, αλλιώς, δεν είναι τόσο ελκυστικά, ενώ είναι πιο επίφοβα να κολλήσουν στον λαιμό ή να φράξουν το έντερο.

Πολύ μεγάλα κόκκαλα, ίσως αγνοηθούν εντελώς από τη γάτα, ή μπορεί να την τραυματίσουν, στην περίπτωση που προσπαθήσει να τα φάει. Τα κόκκαλα, που δίνουμε, πρέπει πάντα να είναι ωμά κι αυτό είναι υψίστης σημασίας. Τα ωμά κόκκαλα σπάνε και μασιούνται πολύ ευκολότερα, όπως όταν τρώει η γάτα το θήραμά της. 

Μαγειρεμένα, αφυδατωμένα, freeze dried κόκκαλα ενέχουν κίνδυνο πνιγμού – επίσης χάνουν την ελαστικότητά τους, είναι πολύ δύσκολο για τη γάτα να τα μασήσει και μπορούν να πνίξουν το ζώο. Σχεδόν σε όλα τα περιστατικά που έχει βρεθεί γατάκι με κόκκαλο καρφωμένο στο λαιμό ή το έντερο, το κόκκαλο ήταν ψημένο.

Επίσης, ποτέ δεν κόβουμε τα κόκκαλα, εκτός αν κόψουμε δύο διαφορετικά κόκκαλα στο ύψος του χόνδρου για να τα ξεχωρίσουμε. Αντιθέτως, αν κοπούν τα κόκκαλα, υπάρχει μεγαλύτερος φόβος να πνιγεί η γάτα, από τη μια, και από την άλλη, χάνει η γάτα την ευκαιρία του καθαρισμού των δοντιών, που γίνεται όταν τα σπάει η γάτα από μόνη της!

Τι είδους κόκκαλα μπορώ να δώσω στη γάτα μου;

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης ωμής διατροφής, μπορούν να δοθούν:

  • λαιμοί κοτόπουλου
  • πόδια κοτόπουλου
  • μικρές φτερούγες κοτόπουλου
  • coquelets (νεαρά κοτόπουλα, μπορούν να δοθούν ολόκληρα ή να δοθεί οποιοδήποτε κομμάτι τους)
  • κόκκαλα από ορτύκι
  • λαιμός μικρής πάπιας
  • πλευρά κουνελιού
  • πόδια κουνελιού

Προσοχή: Όπως και με τα υπόλοιπα συστατικά, για μια ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται ποικιλία και στα κόκκαλα. Αν μια γάτα τρώει αποκλειστικά κόκκαλα κοτόπουλου, για παράδειγμα, τότε μπορεί να αναπτύξει υπερθυρεοειδισμό. Για γάτες που τώρα ξεκινάνε ωμή διατροφή, προτείνονται πλευρά κουνελιού ή ορτύκι.

γάτα ψαροκόκκαλα

Κόκκαλα ψαριού και γάτα

Καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός από περιπτώσεις πολύ μικρών ψαριών, που μπορούν να δοθούν ολόκληρα (αλλά ποτέ μαγειρεμένα). Αν επιμείνετε να δώσετε ψημένο ψάρι στη γάτα, αφαιρέστε τα κόκκαλά του, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω (για τα ψημένα κόκκαλα).

Βέβαια, όπως και με το κρέας, έτσι και στην περίπτωση του ψαριού, το ψήσιμο προκαλεί την απώλεια θρεπτικών ουσιών και ιχνοστοιχείων από το γεύμα της γάτας.

Σε τι ποσοστό πρέπει η διατροφή της γάτας να περιέχει κόκκαλα;

Μια γάτα χρειάζεται περίπου 6-10% καθαρά/γυμνά κόκκαλα στην καθημερινή διατροφή της. Για να πάρετε μια εικόνα, ένας λαιμός κοτόπουλου αποτελείται συνήθως από 36% κόκκαλα και 64% κρέας. Για να υπολογίσουμε την ποσότητα κοκκάλων που χρειάζεται η γάτα μας, υπάρχει η εξής φόρμουλα:

Καθημερινή ποσότητα τροφής που η γάτα πρέπει να καταναλώνει x 6-10% ποσοστό κόκκάλων /ποσοστό καθαρού κόκκαλου σε κόκκαλα με κρέας = ποσότητα κοκκάλων που χρειάζεται η γάτα μας στη διατροφή της ημερησίως.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη φόρμουλα μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη, ειδικά για κάποιον που μόλις ξεκίνησε να ταΐζει ωμή διατροφή. 

Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να δίνει περίπου 30% κόκκαλα με κρέας καθημερινά. Αν δηλαδή, η ημερήσια ποσότητα που η γάτα πρέπει να καταναλώσει είναι 100 γραμμάρια τροφής, τα 30 γραμμάρια πρέπει να είναι π.χ. λαιμοί κοτόπουλου ή πλευρά κουνελιού.

κόκκαλα κοτόπουλου σε γάτα

Πώς καταλαβαίνω πως δίνω περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα κοκκάλων από όσο πρέπει;

Εάν τα περιττώματα της γάτας είναι πολύ μαλακά, πολύ πιθανό είναι να μη λαμβάνει αρκετή ποσότητα κοκκάλων στη διατροφή της. Αντίστοιχα, αν είναι πιο ωχρά από ό,τι συνήθως, είναι σημάδι ότι υπερβαίνει την ποσότητα που θα έπρεπε να λαμβάνει ημερησίως.

Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Ωμή Διατροφή (Prey Model)

Τι ρίσκο υπάρχει όταν η διατροφή της γάτας μου περιέχει κόκκαλα;

Το να δίνεις στη γάτα σου κόκκαλα, σίγουρα ακούγεται τρομαχτικό. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως η γάτα είναι εκ φύσεως θηρευτής (ένας από τους πιο αποτελεσματικούς) και κανονικά τρώει το θήραμά της ολόκληρο, με τα κόκκαλα, τα εντόσθια, τη γούνα, τα φτερά κ.τ.λ.

Η κροκέτα δεν είναι η φυσική διατροφή μιας γάτας, απλά αναπτύχθηκε για τη διευκόλυνση του ανθρώπου.

Πάντα επιβλέπουμε τη γάτα μας ενώ τρώει, μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει ποτέ. Δεν ταΐζουμε υπερβολική ποσότητα κοκκάλων, γιατί μπορεί να προκαλέσει στη γάτα μας δυσκοιλιότητα.

Και φυσικά, για κανέναν απολύτως λόγο, δε δίνουμε κόκκαλα, έστω κι ελάχιστα μαγειρεμένα. Μόνο ωμά!

Σημ. Τσίτσου
Αν δεν τολμάτε τη μετάβαση στην ωμή διατροφή, ο Τσίτσος θα σας πρότεινε σε πρώτη φάση τη μετάβαση σε μια μίξη υγρής και ξηράς τροφής και σας προτείνει ενδεικτικά μερικές αξιόλογες υγρές και ξηρές τροφές:

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

  1. Γειά σας θα ήθελα να ρωτήσω τι κίνδυνος υπάρχει εάν μια γατα φάει φτερούγα κοτόπουλου μαγειρεμένη μαζί με τα κοκαλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *