Τι χαρά και ικανοποίηση που φέρνει ένα νέο γούνινο μέλος στην οικογένεια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό! Τι εννοώ; Ένα μωρό γατάκι 2 μηνών έχει πολλές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και τόση αγάπη και γλύκα με τα χάδια και τα κουρνιάσματα στην αγκαλιά σας! Το να είσαι γατογονιός, είναι ευθύνη κ πρέπει να είναι συνειδητή απόφαση και όχι παρόρμηση – εντάξει, εντάξει, υπάρχει πάντα και η αντίθετη άποψη που λέει ότι αυτά τα πράματα δεν τα προγραμματίζεις, συμβαίνουν απλώς — όπως άλλωστε συνέβη και σε εμάς με τον Τσιτσάρα – οπότε την ακούω και αυτή την άποψη.
Ωστόσο η γνώση σε μερικά θέματα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη! Παρακάτω, θα δούμε βασικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την ευζωία μιας γατούλας από τα πρώτα της βήματα!
Τι πρέπει να κάνω για να φροντίσω τέλεια γατάκι 2 μηνών
1. Η πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο
Ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας συστήσει μια υψηλής ποιότητας φυσική τροφή για γατάκια, κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Θα πρέπει να ενημερωθείτε για τον τύπο και την ποσότητα τροφής που θα το ταΐσετε και να σας βοηθήσει να ορίσετε ένα πρόγραμμα, ώστε το γατάκι σας να ξέρει πότε να περιμένει τα γεύματά του. Μπορείτε να του ζητήσετε τη γνώμη του για μια ξηρά και μια υγρή τροφή ειδική για γατάκια όπως αυτή και αυτή!
Εκτός από τη συζήτηση βασικών ερωτημάτων και ανησυχιών, φυσικά θα πρέπει να έρθει κι η ώρα για τον εμβολιασμό. Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τα αρχικά εμβόλια. Τα γατάκια συνήθως λαμβάνουν ένα συνδυαστικό ή “3-σε-1” εμβόλιο, για να προστατευτούν από τη πανλευκοπενία, τον καλυκοϊό και τον ερπητοϊο (τα δυο τελευταία προκαλούν την περίφημη ρινοτραχειίτιδα) σε μια σειρά με διαφορά αρκετών εβδομάδων. Μετά από αυτό, το εμβόλιο ενημερώνεται ετησίως – σύμφωνα με καινούρια πρωτόκολλα η συχνότητα των εμβολίων είναι συζητήσιμη πλέον! Διάβασε τα πάντα για τα εμβόλια στο αναλυτικό μου άρθρο εδώ.
Επίσης η American Association of Feline Practitioners συνιστά να γίνεται σε όλα τα γατάκια ένα εμβόλιο λευχαιμίας αιλουροειδών σε δύο δόσεις, με διαφορά τριών έως τεσσάρων εβδομάδων. Εάν επιτρέπετε στη γατούλα σας να ικανοποιήσει την επιθυμία της για περιπλάνηση σε εξωτερικούς χώρους, θα λάβει ένα ετήσιο ενισχυτικό εμβολιο λευχαιμίας (booster). Αν είναι σπιτογατάκι δεν θα χρειάζεται την ετήσια προστασία από τη λευχαιμία. Το γατάκι σας θα πρέπει επίσης, να κάνει το πρώτο του εμβόλιο λύσσας μόλις γίνει 12 εβδομάδων.
Επιπλέον, παρόλο που δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV), όλες οι γάτες πρέπει να ελέγχονται, επειδή μπορούν να φέρουν τον θανατηφόρο ιό για μήνες, ακόμη και χρόνια, χωρίς συμπτώματα. H επίσημη συμβουλή που δίνεται είναι να μην παίρνετε αδέσποτα που δεν έχουν εξεταστεί και να εκθέτετε σε κίνδυνο άλλα κατοικίδια σας, τουλάχιστον έως ότου οι εξετάσεις αίματος αποδείξουν ότι η αδέσποτη γάτα είναι απαλλαγμένη από ιούς.
ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ (ΓΙΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΜΕ FIV)
Κάπου εδώ θα ήθελα να πω ότι γατάκια 2 μηνών με FIV μπορούν να ζήσουν περίφημα για πολλά χρόνια αν μάλιστα ακολουθήσετε μερικά τιπς για την ενίσχυσή τους:
- Σίτιση με ποιοτικές τροφές πλούσιες σε εύπεπτη ζωική πρωτεϊνη όπως οι εξαιρετικές υγρές τροφές της GranataPet βασισμένες σε ατμισμένο κρέας, φυσικά συστατικά και μηδενικό υδατάνθρακα, που τώρα βγήκαν και σε πολύ οικονομικές συσκευασίες 800 γρ. (βρείτε τις εδώ)
- Χορήγηση ενισχυτικών του ανοσοποιητικού όπως το περίφημο vetomune
- Διατήρηση ενός ζεστού περιβάλλοντος διαβίωσης (πολύ σημαντικό για τη γάτα με FIV που φλερτάρει συνέχεια με ρινοτραχειίτιδες)
- Χορήγηση λυσίνης (που χτυπάει τον ιό)
ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ
Στην πρώτη σας επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι σοφό να συζητήσετε επίσης:
- Ασφαλείς επιλογές για τον έλεγχο των εσωτερικών και εξωτερικών παρασίτων. Τα αποπαρασιτωτικά δεν σκοτώνουν όλα τα παράσιτα, για παράδειγμα μπορει να υπαρχει αποπαρασιτωτικό που σκοτώνει την ταινία (παρασιτο του εντερικου σωλήνα) και άλλο που χτυπάει τα roundworm. Ο κτηνίατρός σας θα σας καθοδηγήσει και θα συνταγογραφήσει το σωστό φάρμακο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο μου για την αποπαρασίτωση
- Μάθετε για πιθανά σημάδια ασθένειας που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων μηνών της ζωής της γατούλας σας.
- Ο κτηνίατρος θα ελέγξει επίσης τα αυτιά του γατιού σας για ακάρεα, μικροσκοπικά παράσιτα που μεταφέρονται συνήθως από γάτα σε γάτα. Εάν η γάτα σας ξύνει συνεχώς τα αυτιά της ή κουνάει το κεφάλι της, μπορεί να έχει ενοχλητικά ακάρεα. Ο κτηνίατρός σας θα καθαρίσει τα αυτιά της καλά, πριν δώσει οποιοδήποτε φάρμακο. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
2. Διατροφή για γατάκι 2 μηνών
Το γατάκι σας πιθανότατα απογαλακτίστηκε από το γάλα της μητέρας του και άρχισε να τρώει στερεά τροφή σε ηλικία περίπου μεταξύ 4 με 8 εβδομάδων. Μέχρι να το φέρετε στο σπίτι, θα πρέπει να τρώει στερεά κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή κροκέτες, περίπου 4 φορές την ημέρα. Τα γατάκια που βρίσκονται πάνω στην ανάπτυξη, χρειάζονται έως και 3 φορές περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά από τις ενήλικες γάτες. Θυμηθείτε πως ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει για τη σωστή τροφή για τη διατροφή του γατιού σας. Και μην ξεχνάτε ποτέ τη σωστή ενυδάτωση του μικρού σας!
Κρατήστε το μπολ νερού του πάντα γεμάτο με φρέσκο, καθαρό νερό, δοκιμάστε τη χρήση συντριβανιών και μην ξεχνάτε ότι η υγρή τροφή εχει 80% υγρασία, οπότε είναι ίσως η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης τη στιγμή που η γάτα είναι ένα είδος που εξελίχθηκε σε ερημικά κλίματα και έχει “μάθει” (ειναι γραμμενο στα γονίδια της) να προσλαμβάνει το νερό που χρειάζεται ΚΥΡΙΩΣ από την τροφή της!
3. Μάθετέ του τη χρήση της τουαλέτας και του ονυχοδρομίου
Μόλις φέρετε το γατάκι σας στο σπίτι, παρουσιάστε του την τουαλέτα του. Ξύστε τα δάχτυλά σας στην καθαρή άμμο – btw βρείτε τις προτεινόμενες άμμους μου εδώ – για να τραβήξετε την προσοχή του και θα την ερευνήσει. Σας έχω και άρθρο με οδηγίες για το πως να μάθετε στη γάτα σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα της εδώ.
Επίσης δεδομένου ότι οι γάτες τρελαίνονται για γρατζουνιές, είναι καλύτερο να ορίσετε από νωρίς το “αντικείμενο’ που προορίζεται για το ξύσιμο – που δεν είναι άλλο από ένα καλό ονυχοδρόμιο ή ακόμη καλύτερα γατόδενδρο – βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ και το αγαπημένο του Τσίτσου εκεί!
Όσο περισσότερο το γατάκι σας αισθάνεται άνετα με αυτό, τόσο περισσότερο θα το σημαδεύει με το άρωμά του και θα συνεχίσει να το ξύνει, μπας και τη γλιτώσουν τα έπιπλα σας! Ένα καλό ονυχοδρόμιο ή ένα γατόδενδρο πολλών επιπέδων πρέπει να είναι αρκετά ψηλό, ώστε το γατάκι σας να τεντώνεται καλά. Πρέπει επίσης να έχει μια στιβαρή, ισορροπημένη βάση για να μην πέσει.
4. Κοινωνικοποίηση για γατάκι 2 μηνών
Η ηλικία των δύο μηνών είναι η τέλεια στιγμή για να γνωρίσετε σιγά σιγά το γατάκι σας σε άλλους γούνινους φίλους, αλλά και ανθρώπους. Παίξτε απαλά με το γατάκι σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ώστε να δεθεί μαζί σας. Μην το πάρετε προσωπικά, αλλά αφού το γατάκι σας γίνει περίπου 12 εβδομάδων, μπορεί να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ να παίξει μαζί σας. Τότε είναι που τα γατάκια συνήθως ενδιαφέρονται να παίζουν με αντικείμενα ακόμη περισσότερο από άλλες γάτες. Συνεχίστε να το προκαλείται με τα παιχνίδια, για τη χαρα του παιχνιδιού και την αξία της άσκησης!
Είναι σημαντικό το γατάκι σας να μάθει ότι είναι καλό να δαγκώνει παιχνίδια, όχι ανθρώπους (και ειδικα τα χέρια τους) και άλλα ζωντανά πλάσματα. Αποφύγετε να παίζετε μαζί του με το χέρι σας – διαβάστε και το σχετικό μας άρθρο – Επιλέξτε παιχνίδια ασφαλή για γατάκια χωρίς κορδόνι ή μικρά κομμάτια που θα μπορούσε να καταπιεί το γατάκι σας. Τα παιχνίδια παζλ – όπως αυτό – είναι εξαιρετικά, για να διδάξουν το γατάκι σας πώς να λύνει προβλήματα. Αποθηκεύετε πάντα τα παιχνίδια με ασφάλεια, ώστε το γατάκι σας να μην παίζει μαζί τους, όταν δεν το παρακολουθείτε.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό το εξής: Η γάτα μέχρι και τον τρίτο μήνα της θα μπορεί πολύ εύκολα να συναναστραφεί μια άλλη μικρή γατούλα! Αν θέλετε να φέρετε μια δεύτερη γάτα στο σπίτι η ηλικία των δύο μηνών είναι η κατάλληλη ηλικία για να το κάνετε. Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία! Και βρείτε 10 λόγους γιατί “δύο γάτες είναι καλύτερες από μια” εδώ!
5. Είναι η κατάλληλη ηλικία για να μαθαίνει - αξιοποίηστε την
Όσο νωρίτερα δείξετε-μάθετε στο γατάκι σας πράγματα που πιθανότατα θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, τόσο το καλύτερο! Είτε πρόκειται για συναντήσεις με παιδιά, σκύλους και άλλα αιλουροειδή, είτε να κάνει μπάνιο (αν υπαρχει λόγος), είτε να κόψει τα νύχια του (αν υπαρχει λόγος) είτε να μάθει τη βόλτα με το σαμαράκι, είτε τη βόλτα με το αμάξι ή το αεροπλάνο, τη χρήση του μποξ μεταφοράς κλπ κλπ, η κατάλληλη περιόδος είναι αυτή, των 8 με 12 εβδομάδων! Αξιοποιήστε την!
Κλείνοντας να πούμε, σε μια πιο γενική βάση να χρησιμοποιείτε υγιεινά, φυσικά τρόφιμα και λιχουδιές με θετική ενίσχυση για να διδάξετε και να επιβραβεύσετε την καλή συμπεριφορά. Αλλά κυρίως, δώστε του άφθονο χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις και αγαπήστε το χωρίς όρια!