η γάτα μου έφαγε κλωστή

Η γάτα μου έφαγε κλωστή! Τι να κάνω;

Εμείς οι γάτες είμαστε φύση παιχνιδιάρικα πλάσματα διάολε, τι να κάνουμε τώρα! Και τότε εμφανίζεται ουρανοκατέβατο ένα πολύ πολύ ελκυστικό κορδόνι, ή κλωστή, ή σπάγγος, ή σχοινί και αμέσως τρελαινόμαστε εμείς οι γάτες! Και δεν ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε. Ε και μερικές φορές, να μη σας τα πολυλογώ, μπορεί και να το καταπιούμε! Και τότε αρχίζετε τα πανικόβλητα μηνύματα τύπου “Τσίτσο, η γάτα μου έφαγε κλωστή” ή “Τσίτσο μου, η γάτα μου κατάπιε κορδέλα, τι να κάνω Παναγία μου”!

Παιδιά, παρόλη τη χουμοριστική μου διάθεση, πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι σοβαρό και αφορά όλους εσάς τους χουμανιστικούς γατογονείς, ακόμη και αυτούς που δεν έχει φάει ακόμη η γάτα σας κλωστή ως τώρα. Γι’ αυτό μην σταματήσετε να διαβάζετε αν δεν φτάσετε στο τέλος αυτού του άρθρου! 

Η γάτα μου έφαγε κλωστή - Γιατί στο καλό να το κάνει αυτό;

Εντάξει, είναι γεγονός ότι πολλές γάτες τρελαίνονται να παίζουν με κλωστές/κορδόνια/σχοινάκια/σπαγκους κλπ. Αυτό είναι εντάξει αρκεί να επιβλέπετε τη γάτα σας όταν παίζει με κλωστές. Γιατί; Γιατί μπορεί να το παρατραβήξει και να επιχειρήσει να καταπιεί και να φάει το σκοινί. Γιατί να το φάει; 

 • Το μπερδεύει για θήραμα (ίσως ένα μικροσκοπικό .. φίδι;)
 • Ενστικτωδώς, μετά από το κυνήγι ενός δήθεν θηράματος, η γάτα πρέπει να το φάει το δήθεν θήραμα – είναι μέρος του παιχνιδιού – μεγάααλη θεατρίνα η γάτα
 • Μπορεί να μασάει την κλωστή για ευχαρίστηση και κατά λάθος να την καταπιεί
 • Υποφέρει από.. πίκα, μια παθολογική κατάσταση που κάνει μια γάτα να τρώει μη εδώδιμα υλικά! Συνήθως εκδηλώνεται σε γάτες που έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα και επίσης μπορεί να έχει γενετική προέλευση

Τι να κάνω για να αποφύγω να συμβεί αυτό;
 • Επιλέξτε παιχνίδια ασφαλή, όπως πχ το φοβερό και εθιστικό μπαλάκι που κινείται μόνο του που βρίσκεται εδώ!
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι προσβάσιμες στη γάτα σας κλωστές, σχοινάκια, λαστιχάκια κλπ
 • Αφήνετέ την να παίζει με τέτοια παιχνίδι μόνο υπό την επίβλεψή της!

Τι προβλήματα δημιουργούνται αν μια γάτα φάει κλωστή;

Πολλά πράγματα δεν κάνει να φάει μια γάτα αλλά οι κλωστές βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας! Γιατί; Γιατί μια γάτα μπορεί να πεθάνει αν φάει κλωστή! 

Το πρόβλημα δεν είναι η κλωστή η ίδια, στις περισσότερες περιπτώσεις! Εκτός αν είναι φτιαγμένη από κάποιο περίεργο υλικό η κλωστή από μόνη της δεν είναι τοξική. Αλλά αυτό που συμβαίνει στην κλωστή αφού το καταπιεί η γάτα είναι επικίνδυνο! 

Η καλύτερη εκδοχή είναι ότι η κλωστή όπως θα μπει από το στόμα της θα βγει από τον πωπό της (σε περίπου 24 ώρες)! Θα το βρείτε στα κακάκια της και αν μαλιστα είναι ολόκληρο εκεί, τότε ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΚΑΚΟ!

Τα κακα νέα είναι ότι αυτή η περίπτωση δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες! Η γάτα που έφαγε κλωστή κινδυνεύει για 3 βασικούς λόγους: 

1. Μπλοκάρισμα του πεπτικού της

Πολύ συχνά μια κλωστή που θα καταποθεί από τη γάτα είναι πιθανό να δεθεί με κάποιο τρόπο γύρω από το πεπτικό της σύστημα μπλοκάροντας όλες τις φυσιολογικές του λειτουργίες, η γάτα είναι πιθανό να σταματήσει να τρώει, θα πονάει, ενώ μπορεί να νεκρωθεί μέρος του εντέρου και να μειωθεί η ροή αίματος στα διάφορα τμήματά του κάτι που εμποδίζει και την εύρυθμη πέψη.

Ακούστε και τουτο: 37% των περιπτώσεων που μια γάτα κατάπιε ένα γραμμικό ξένο σώμα κατέληξαν σε θάνατο! Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε σε αυτό το πρόβλημα τόσο το καλύτερο για τη γάτα.

η γάτα μου έφαγε κλωστή

2. Κίνδυνοι πνιγμού

Μια κλωστή μπορει να μπλεχτεί γύρω από τη γλώσσα, ή σε κάποιο δόντι και η γάτα, ελλείψει αντιτακτού αντίχειρα είναι αδύνατο να το αφαιρέσει.. οπότε αυτό μένει εκεί προκαλώντας μόνιμη ενόχληση, δυσκολίες στην κατάποση και στην αναπνοή και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να προκαλέσει

3. Εσωτερική αιμορραγία

Τα εσωτερικά όργανα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από ότι το δέρμα σε ένα σχοινί, σπάγγο, ή κλωστή που τρίβεται πάνω τους και είναι πολύ πιθανή η περίπτωση της (εξαιρετικά επικίνδυνης) εσωτερικής αιμορραγίας. Βλέπετε ακόμη και ένα αθώος σπάγγος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά τραχής και να προκαλέσει πληγές. 

Τέλος να πούμε ότι αν εμφανιστεί η κλωστή στον πωπό της γάτας ΜΗΝ την τραβήξετε γιατί ενισχύετε την πιθανότητα να προκαλέσετε εσωτερική αιμορραγία στο κατώτερο τμήμα του πεπτικού της γάτας, ειδικά αν η κλωστή είναι μπλεγμένη σε κάποιο τμήμα του εντέρου!

Πως να καταλάβω αν η γάτα μου κατάπιε κλωστή

Μπορείτε να ελέγξετε τον πωπό της μηπως έχει εμφανιστεί η άκρη του σχοινιού, αλλά ακόμη και αν δεν έχετε σημάδια ότι η γάτα σας έχει φάει κλωστή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν την έχει φάει όντως. Γι’ αυτό αν αφήσατε μια γάτα παρέα με μια κλωστή και ξαφνικά η κλωστή εξαφανιστεί, υποθέστε ότι την έχει φάει ούτως ή άλλως και μιλήστε με τον κτηνίατρό σας αμέσως!

Τι να κάνω αν η γάτα μου έφαγε κλωστή;

1. Βοηθήστε την να το αποβάλει

 • Τρίψτε τον πωπο της με ένα ελαφρώς βρεμμένο χαρτάκι – αυτό ανασύρει μνήμες από την εποχή που ήταν νεογέννητη και η μαμά της της έγλειφε τον πωπο για να προκαλέσει την αφόδευση
 • Δώστε της ένα φυσικό καθαρτικό όπως κονσέρβα κολοκύθας ή εστω μια υγρή τροφή με μπόλικες ίνες κολοκύθας όπως αυτή ή κάτι συνθετικό που να είναι ασφαλές για γάτες όπως η πολυαιθυλενογλυκόλη
 • Δώστε της κατάλληλο φυτικό έλαιο γιατί αυτό θα προκαλέσει το .. μαλάκωμα των περιττωμάτων της. Η ενυδάτωσή επίσης θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα! Πως γίνεται η καλύτερη δυνατή ενυδάτωση; Μα μέσω της υγρής τροφής (ελέω του 80% υγρασίας που έχουν οι περισσότερες υγρές τροφές)! Βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου εδώ!

ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΜΑΜΑ ΓΑΤΑ & ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ:
Πως τοένστικτο της μαμάς γάτας της επιτρέπει να φροντίζει τα μικρά της

2. Τι άλλο να κάνεις

 • Πρώτα από όλα κάλεσε τον κτηνίατρο αμέσως αφού πρώτα εντοπίσεις, πότε κατάπιε την κλωστή, πόσο μέγεθος είχε η κλωστή και τι είδους ήταν (κλωστή, σπάγγος, σχοινί, κορδέλα, σκοινί κλπ). Ο γιατρός θα σε καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα
 • Τσεκαρε προσεκτικά το στόμα και τον πωπό της γάτας και αν υπαρχουν φανερά κομμάτια του σχοινιού μην τα τραβήξεις (εξηγήσαμε προηγούμενως γιατί αυτό είναι επικίνδυνο), απλώς τέντωσε τα και κόψε τα με ψαλίδι αφήνοντας μια ελάχιστη άκρη για να μπορείς να παρακολουθείς αν κινείται η κλωστή
 •  Εντωμεταξυ μην σταματάς να παρακολουθείς τη γάτα για τυχών δυσκολίες στην αναπνοή, για αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα, για φούσκωμα της κοιλιάς, για πιθανή άρνηση να φάει, και δυσκολία στην αφόδευση ούρηση! Αν παρατηρήσεις κάτι από αυτά, τότε μιλάμε για επείγουσα κατάσταση πλέον.
 • Προκάλεσε εμετό, ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ σε προτρέψει ο γιατρός σου να το κάνεις. Μην βάλεις το χέρι σου στο στόμα της γιατί μπορεί να καταστρέψεις τον οισοφάγο της. Αντίθετα ένα διάλειμμα υπεροξειδίου του υδρογόνου σε νερό (3% σε 97%) μπορεί να κάνει την δουλειά. Δίνε ένα κουταλάκι του γλυκού ανά 15 λεπτά μέχρι να κάνει εμετό η γάτα! Να πούμε ότι με τον εμετό θα αφαιρεθεί ότι κατάπιε η γάτα την τελευταία ώρα! Σε κάθε περίπτωση ζήτησε την οδηγία του κτηνιάτρου για το πως να προκαλέσεις τον εμετό γιατί το υπεροξείδιου του υδρογόνου μπορεί να είναι τοξικό για τη γάτα.
Εδώ να σημειώσω για άλλη μια φορα το προφανές: Για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με την υγεία της γάτας μας οτιδήποτε γράφεται εδώ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καθοδήγηση του κτηνιάτρου! 

3. Εγχείρηση

Συχνά η μόνη λύση είναι η εγχείρηση! Σε πρώτη φάση γίνεται ακτινογραφία και ενδοσκόπηση για να υπολογιστεί το μέγεθος του προβλήματος. Στη συνέχεια γίνεται εγχείρηση με αναισθησία. 

Ουφ, και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος αυτού του δραματικού άρθρου! Ωραία, αφού τώρα μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε αν μια γάτα καταπιεί κλωστή ας δούμε 11 άλλους κινδύνους που ελοχεύουν για τη γάτα στο σπίτι! Βρείτε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Μία Απάντηση

 1. Καθόλου δραματικό το άρθρο. Το βρήκα άκρως ενημερωτικό κ χρήσιμο. Καλό είναι να το διαβάσει όποιος έχει γάτα στο σπίτι μέσα για να είναι προϊδεασμ
  ένος πότε η κατάσταση είναι επείγουσα κ να τρέξει να το σώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *