Τι προκαλεί τις τροφικές αλλεργίες, και ποια η αντιμετώπιση

Τροφική Αλλεργία Γάτας – Αιτίες, συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Με αφορμή την ιστορία ενός λευκού γατούλη που υπέφερε από μεγάλες πληγές στο λαιμό λόγω τροφικής αλλεργίας, που μου έστειλε η τσιτσόφιλη Θάλεια Σαββίδου στο ινσταγκραμ, θα ήθελα να μιλήσω παρακάτω για τις τροφικές αλλεργίες της γάτας και πως να τις αντιμετωπίσουμε. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο γατούλη (δείτε πόσο τέλεια θεραπευτηκε στην παρακάτω φώτο) η στροφή σε ειδικές υποαλλεργικές τροφές που ο κτηνίατρος συνταγογράφησε για εφ όρου ζωής χρήση, δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα ριζικά

Η  φίλη Θάλεια διάβασε όσα έλεγα για τις ποιοτικές υγρές τροφές και επιχείρησε στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές  και δικαιώθηκε! Τώρα ο λευκούλης τρώει πολλές διαφορετικές υγρές τροφές και ενίοτε (συμβατική) ξηρά τροφή και η αλλεργία απότελεί παρελθόν! 

Ας δούμε όμως πιο διεξοδικά τι συμβαίνει με τις τροφικές αλλεργίες της γάτας.

Τι προκαλεί τις τροφικές αλλεργίες γάτας

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από διάφορα συστατικά της τροφής που το ανοσοποιητικό της γάτας κατά λάθος νομίζει ότι είναι εχθροί/εισβολείς και τους επιτίθεται. Τα βασικά αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, που αποτελούν συστατικά των τροφών. Επίσης, υδατάνθρακες του καλαμποκιού και του σιταριού λειτουργούν συχνά ως αλλεργιογόνα.

Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών

Τα συμπτώματά τους είναι κυρίως ερεθισμοί στο δέρμα (μάθε τι κάνουμε σε περίπτωση δερματικής αλλεργίας από γάτα) και πιο σπάνια, προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, δηλαδή εμετοί (τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό) ή διάρροιες.

Σωστή επιλογή τροφής

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι μια συνηθισμένη ξηρά τροφή με μπόλικους υδατάνθρακες, συνήθως καλαμπόκι και σιτάρι και υποβαθμισμένες, ασαφείς πηγές ζωικής πρωτεΐνης (γεύμα “πουλερικών”, ζωικά υποπροϊόντα, κρεατάλευρα, ιχθυάλευρα κλπ), έχει πάρα πολλούς (και μάλιστα δύσκολο να ανιχνευτούν) παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα.

Μια έξυπνη ιδεά Αντιμετώπιση τροφικών αλλεργιών

Συνήθως, όταν μια γάτα ανιχνευτεί με τροφική αλλεργία, λαμβάνει μια ειδική, συνήθως ξηρά τροφή, με το tag “hypoallergenic” που συχνά περιέχει υδρολυμένη πρωτεϊνη (“σπασμενη” πρωτεΪνη) και αρκετές φορές οι κτηνίατροι προτείνουν χρήση αυτής της τροφή εφ όρου ζωής! Η τροφή αυτή ίσως, αλλά όχι πάντα, μπορεί να σταματήσει την τροφική αλλεργία, αλλά δεν είναι κατάλληλη για τη σωστή διατροφή μιας γάτας για μια ζωή, για λόγους που σας έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές.

Μια εναλλακτική αντιμετώπιση

Εναλλακτικά, μπορείτε λοιπόν, πάντα με την σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου, πριν στραφείτε σε μια ειδική υποαλλεργική τροφή, να δοκιμάσετε μια ποιοτική υγρή τροφή, με τελείως ξεκάθαρη ετικέτα και ιδανικά ΜΟΝΟπρωτεϊνική (ζωική πρωτεΐνη από ένα ΜΟΝΟ ζώο, πχ μοσχάρι ή πάπια, ή ελάφι κλπ). Έτσι, θα έχετε περιορίσει δραματικά των αριθμό των ζωικών πρωτεϊνών, αλλά και των υδατανθράκων (εφόσον οι ποιοτικές υγρές τροφές συνήθως δεν έχουν καθόλου υδατάνθρακες) που μπορεί να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα!
Πρακτικά, αν η γάτα σας εκδηλώσει τροφική αλλεργία, μπορείτε να διαλέξετε μια μονοπρωτεϊνική, ποιοτική υγρή τροφή, πχ με μοσχάρι και θα πρέπει να είστε τοοοοσο άτυχοι, ώστε η γάτα σας να έχει αλλεργία συγκεκριμένα στο μοσχάρι για να συνεχίσει η τροφική αλλεργία! Αν δεν έχει αλλεργία στο μοσχάρι, τότε η γάτα σας θα έχει γλιτώσει την τροφική αλλεργία! Αν έχει, τότε με μια ακόμη αλλαγή, πχ σε μονοπρωτεϊνική υγρή τροφή με ελάφι ή πάπια, θα έχετε ξεφορτωθεί μια για πάντα την αλλεργία! Και έτσι η γάτα σας θα μπορεί να τρώει ποιοτικές τροφές χωρίς να έχει εκ νέου τον κίνδυνο της τροφικής αλλεργίας και θα έχει γλιτώσει από τις ακατάλληλες ειδικές υποαλλεργικές ξηρές τροφές!

Αν λοιπόν η γάτα σας παρουσιάσει τροφικές αλλεργίες, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας (αυτό είναι μια υποσημείωση που ισχύει για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ σε αυτή την ιστοσελίδα) την ιδέα που σας περιγράφω – και βρείτε μερικές εξαιρετικές ποιοτικές μονοπρωτεϊνικές υγρές τροφές χωρίς υδατάνθρακες εδώ!

Πριν κλείσω αυτό το άρθρο να πω και για την περίπτωση της Μεγάλης Μανίτσας, της πιο εμβληματικής θηλυκής γάτας της αυλής η οποία υπέφερε για χρόνια από δερματικά και εμετούς που όπως αποδείχτηκε ήταν τροφικές αλλεργίες μια και μόλις κάναμε στροφή στην ωμή κατεψυγμένη τροφή BARF της Voldog όλα αυτά εξαφανίστηκαν (εδώ και 2 χρόνια)! Η λογική είναι παρόμοια με ό,τι περιγράφηκε παραπάνω! Η BARF βασίζεται σε μια πρωτεϊνη (κοτόπουλου) και ελάχιστα ακόμη υλικά (φύκη, γιαούρτι κλπ) και προφανώς ό,τι ενοχλούσε την Μεγάλη Μανίτσα, δεν υπάρχει σε αυτή την τροφή γι’ αυτό και εξαφανίστηκε η τροφική αλλεργία!

Τέλος αν θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αλλεργίες που προκαλούνται από την άμμο της γάτας διαβάστε αυτό !

10 Απαντήσεις

 1. Γεια σας. Η γάτα μου εμφάνισε αλλεργία στη τροφή της μετά από χρόνο που την χρησιμοποιεί την PURINA Pro Plan sterilised adult. Μήπως εκτός από υγρές τροφές μπορείτε να προτείνετε και σε ξηρά τροφή. Και αν μπορείτε να σχολιάσετε και τις insect-based τροφές γι’αυτό το σκοπό. Ευχαριστώ.

  1. Αν θες στειλε την αναλυτικη της ετικέτα. Γενικώς οσο πιο απλές/καθαρες τροφες επιλέξεις τόσο πιο πιθανό να βρεις κατι που δεν θα ενοχλει τη γάτα σου. Οι μονοπρωτεϊνικες ειναι μια καλή περίπτωση, απλώς συνήθως οι υγρες ποιοτικες τροφες εχουν ελαχιστα συστατικά μέσα και ετσι ειναι πολύ εύκολο να γλιτώσεις από το αλλεργιογονο.

   Επειδή όμως μου ζητάς ξηρά τροφή, θα σου πρότεινα μια σαν την AATU (πανάκριβη αλλά είναι πιθανό να σε γλιτώσει από το πρόβλημα)! Βρες το ριβιου μου εδώ -> https://www.tsitsosthecat.gr/kritiki-aatu-cat-duck/ και αν θες να την τσιμπήσεις κάνε κλικ εδώ -> https://www.tsitsosthecat.gr/recommends/aatu-cat-duck/

   ΥΓ: Είναι πολύ πιο λογικό πάντως να στραφεις σε υγρές τροφές με άπειρα λιγοτερα και ξεκάθαρα υλικά!

  2. αα και οσον αφορά την insect based τροφη, όπως καταλαβαίνεις από τα συμφραζόμενα, επειδή το πιο πιθανό είναι μια ζωική πρωτείνη να πυροδότησε την αλλεργία, εεε αν δώσεις μια πρωτείνη εντόμου, το πιο πιθανό είναι να μην πυροδοτεί αλλεργία, οπότε ίσως εχει νοημα να δοκιμάσεις και μια insect based (ακριβές και αυτές)

 2. ευχαριστούμε θερμά για όλα θα μπορούσε να εποικινονηση μαζί μου η κυρία Θάλεια Σαββίδου βιώνουν μια τέτοια περίπτωση με την μικρή Τατί μου σας έχω στείλει και email Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων Αγγελική Νικά 🪽Το τηλέφωνο μου 6907689829 ⭐

 3. Γειά σας.Αντιμετωπιζω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα με δερματική αλλεργία στην γατούλη μου.Υποφερει ο καημένος,κάθε μήνα σχεδόν κάνουμε ένεση κορτιζόνης και παίρνει αντιισταμινικά, αλλά αυτή την φορά δεν τον έπιασε τίποτα.Εχω απελπιστει,πώς να τον βοηθήσω;Θα το εκτιμούσα να μου δίνατε τα φώτα σας η αν μπορούσε κάποιος με το ίδιο πρόβλημα να επικοινωνήσει μαζί μου.Διαβασα το άρθρο σας για την μόνο πρωτεϊνική τροφή και θα το εφαρμόσω άμεσα.Καθε βοήθεια πληροφοριακή παρακαλώ θα ήταν ευχής έργον.Ονομαζομαι Χριστίνα και το τηλέφωνο μου 6937028662.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 4. Τσιτσο μου καλησπέρα! Η Μίου μου που είναι 14 χρονών τρώει εδώ και αρκετά χρόνια royal canin 7+ και 2 φορές τη βδομάδα τον τελευταίο χρόνο υγρή τροφή κ είχε πολύ καλές εξετάσεις. η κτηνίατρος μου είπε να συνεχίσω έτσι (είχε μόνο λιιιγη αυξημένη ουρία) όμως τον τελευταίο μήνα παρουσίασε τρελή αλλεργία ξαφνικά. έχασε τα μαλλιά από τους κροτάφους κ είχε κ ερεθισμό γύρω από το ένα μάτι το οποίο ψιλοεκλεινε σε φάσεις. μπήκα λοιπόν στα αρχεία σου κ το έριξα στην υγρή μονοπρωτεινικη. σιγά σιγά το βλέπω ότι υποχωρεί, έχει στεγνώσει όπου έχει φλεγμονή κ το ματάκι ανοίγει κανονικά. οπότε λέω να προχωρήσω με υγρή μονοπρωτεινικη και με μια grain free ξηρά τροφή αλλά για senior γατες. Ψάχνω κ δε βρίσκω για senior τπτ! τα φώτα σου!!!!

  1. Καλημερα Δημητρα και χαιρομαι παρα πολύ που βοηθησε η υγρη μονοπρωτεϊνικη. γιατί να δωσετε και ξηρα τροφη που και η πιο καλη θα χει παλι καμποσα συστατικα που μπορει να πυροδοτήσουν αλλεργία; Αν θες στειλε μου μια φωτο της στο mail [email protected] και το συζηταμε περεταίρω απο κειιι

 5. τροφική αλλεργία στο φουλ ο γατούλης μου κ εδώ κ 8 χρόνια τρώει ΜΌΝΟ Royal Cannin hypoallergenic (ξηρά τροφή) ΚΑΙ ΔΌΞΑ ΤΟ ΘΕΌ ούτε δερματικά ούτε εμετό ούτε διάρροια.

  1. εγω οοοπωσδηποτε θα δοκιμαζα πολυ πολυ προσεκτικα και σταδιακα μεταβαση σε υγρη μονοπρωτεϊνικη – αλλα αυτο ειναι κατι που το αποφασιζει κανεις με τον κτηνιατρο του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *