Τι προκαλεί τις τροφικές αλλεργίες, και ποια η αντιμετώπιση

Τροφική Αλλεργία Γάτας – Αιτίες, συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Με αφορμή την ιστορία ενός λευκού γατούλη που υπέφερε από μεγάλες πληγές στο λαιμό λόγω τροφικής αλλεργίας, που μου έστειλε η τσιτσόφιλη Θάλεια Σαββίδου στο ινσταγκραμ, θα ήθελα να μιλήσω παρακάτω για τις τροφικές αλλεργίες της γάτας και πως να τις αντιμετωπίσουμε. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο γατούλη (δείτε πόσο τέλεια θεραπευτηκε στην παρακάτω φώτο) η στροφή σε ειδικές υποαλλεργικές τροφές που ο κτηνίατρος συνταγογράφησε για εφ όρου ζωής χρήση, δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα ριζικά

Η  φίλη Θάλεια διάβασε όσα έλεγα για τις ποιοτικές υγρές τροφές και επιχείρησε στροφή σε ποιοτικές υγρές τροφές  και δικαιώθηκε! Τώρα ο λευκούλης τρώει πολλές διαφορετικές υγρές τροφές και ενίοτε (συμβατική) ξηρά τροφή και η αλλεργία απότελεί παρελθόν! 

Ας δούμε όμως πιο διεξοδικά τι συμβαίνει με τις τροφικές αλλεργίες της γάτας.

Τι προκαλεί τις τροφικές αλλεργίες γάτας

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από διάφορα συστατικά της τροφής που το ανοσοποιητικό της γάτας κατά λάθος νομίζει ότι είναι εχθροί/εισβολείς και τους επιτίθεται. Τα βασικά αλλεργιογόνα είναι πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, που αποτελούν συστατικά των τροφών. Επίσης, υδατάνθρακες του καλαμποκιού και του σιταριού λειτουργούν συχνά ως αλλεργιογόνα.

Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών

Τα συμπτώματά τους είναι κυρίως ερεθισμοί στο δέρμα και πιο σπάνια, προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, δηλαδή εμετοί ή διάρροιες.

Σωστή επιλογή τροφής

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι μια συνηθισμένη ξηρά τροφή με μπόλικους υδατάνθρακες, συνήθως καλαμπόκι και σιτάρι και υποβαθμισμένες, ασαφείς πηγές ζωικής πρωτεΐνης (γεύμα “πουλερικών”, ζωικά υποπροϊόντα, κρεατάλευρα, ιχθυάλευρα κλπ), έχει πάρα πολλούς (και μάλιστα δύσκολο να ανιχνευτούν) παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα.

Μια έξυπνη ιδεά Αντιμετώπιση τροφικών αλλεργιών

Συνήθως, όταν μια γάτα ανιχνευτεί με τροφική αλλεργία, λαμβάνει μια ειδική, συνήθως ξηρά τροφή, με το tag “hypoallergenic” που συχνά περιέχει υδρολυμένη πρωτεϊνη (“σπασμενη” πρωτεΪνη) και αρκετές φορές οι κτηνίατροι προτείνουν χρήση αυτής της τροφή εφ όρου ζωής! Η τροφή αυτή ίσως, αλλά όχι πάντα, μπορεί να σταματήσει την τροφική αλλεργία, αλλά δεν είναι κατάλληλη για τη σωστή διατροφή μιας γάτας για μια ζωή, για λόγους που σας έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές.

Μια εναλλακτική αντιμετώπιση

Εναλλακτικά, μπορείτε λοιπόν, πάντα με την σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου, πριν στραφείτε σε μια ειδική υποαλλεργική τροφή, να δοκιμάσετε μια ποιοτική υγρή τροφή, με τελείως ξεκάθαρη ετικέτα και ιδανικά ΜΟΝΟπρωτεϊνική (ζωική πρωτεΐνη από ένα ΜΟΝΟ ζώο, πχ μοσχάρι ή πάπια, ή ελάφι κλπ). Έτσι, θα έχετε περιορίσει δραματικά των αριθμό των ζωικών πρωτεϊνών, αλλά και των υδατανθράκων (εφόσον οι ποιοτικές υγρές τροφές συνήθως δεν έχουν καθόλου υδατάνθρακες) που μπορεί να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα!
Πρακτικά, αν η γάτα σας εκδηλώσει τροφική αλλεργία, μπορείτε να διαλέξετε μια μονοπρωτεϊνική, ποιοτική υγρή τροφή, πχ με μοσχάρι και θα πρέπει να είστε τοοοοσο άτυχοι, ώστε η γάτα σας να έχει αλλεργία συγκεκριμένα στο μοσχάρι για να συνεχίσει η τροφική αλλεργία! Αν δεν έχει αλλεργία στο μοσχάρι, τότε η γάτα σας θα έχει γλιτώσει την τροφική αλλεργία! Αν έχει, τότε με μια ακόμη αλλαγή, πχ σε μονοπρωτεϊνική υγρή τροφή με ελάφι ή πάπια, θα έχετε ξεφορτωθεί μια για πάντα την αλλεργία! Και έτσι η γάτα σας θα μπορεί να τρώει ποιοτικές τροφές χωρίς να έχει εκ νέου τον κίνδυνο της τροφικής αλλεργίας και θα έχει γλιτώσει από τις ακατάλληλες ειδικές υποαλλεργικές ξηρές τροφές!

Αν λοιπόν η γάτα σας παρουσιάσει τροφικές αλλεργίες, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας (αυτό είναι μια υποσημείωση που ισχύει για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ σε αυτή την ιστοσελίδα) την ιδέα που σας περιγράφω – και βρείτε μερικές εξαιρετικές ποιοτικές μονοπρωτεϊνικές υγρές τροφές χωρίς υδατάνθρακες εδώ!

Τέλος αν θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αλλεργίες που προκαλούνται από την άμμο της γάτας διαβάστε αυτό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *