καλύτερες υποαλλεργικές άμμοι γάτας

Οι 3 καλύτερες υποαλλεργικές άμμοι γάτας

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε. Σε ετούτο το άρθρο σκέφτηκα, μια και έχω πάρα πολλές μαρτυρίες από εσάς ότι ανακαλύψατε τυχαία, ή όχι τυχαία, ότι η γάτα σας ήταν αλλεργική στην άμμο της. Βήχες, δύσπνοιες, άσθμα, που μπορεί να κρατάει για χρόνια και ξαφνκά, όταν κάνατε αλλαγή της άμμου της γάτας σας όλα σταμάτησαν. 

Πως όμως θα μπορέσετε να καταλάβετε με ασφάλεια αν η γάτα σας έχει μια μορφή αλλεργίας στην άμμο της;; Και ποιες είναι οι καλύτερες υποαλλεργικές άμμοι γάτας;

Ας πάρουμε ομως τα πράματα από την αρχή. Μια γάτα μπορεί να αναπτύξει αλλεργία στην άμμο της ή να έχει εκ γενετής κάποιες αλλεργίες που να πυροδοτούνται από την άμμο της. 

Ποιος ειναι ο μηχανισμός της αλλεργίας; Είναι ίδιος με των ανθρώπων: ένα εξωτερικό στοιχείο, πχ σκόνη, ή ακάρεα, κάνει το σώμα να αντιδράσει εκδηλώνοντας τις γνώριμες αλλεργικές αντιδράσεις, που είναι αντιδράσεις υπερευαισθησίας, χωρίς να συντρέχει λόγος να συμβούν.. όμως συμβαίνουν. 

Σύμφωνα με το Clinical and Translational Allergy δεν υπαρχει τρόπος να σταματήσεις την αλλεργική αντίδραση στην αμμο, αλλα μπορείς να μεταβείς σε μια άλλη άμμο που να μην προκαλεί αλλεργίες, για να γλιτώσει η γάτα από μια αλλεργία που οφείλεται στην άμμο!

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στην άμμο της τουαλέτας;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μιας γάτας στην άμμο μπορεί να έχει σωματική/φυσική διάσταση αλλά και συμπεριφορική ή και τα δύο!

Κάποιες γάτες αντιδρούνε με κνησμό και φταρνίσματα. Αλλες δεν δείχνουν σωματικά συμπτώματα αλλά γίνονται κακόκεφες, στριφνές και αποφεύγουν την τουαλέτα γάτας – ενας ακόμη λόγος για τον οποίο μπορεί μια γάτα να τα κάνει εκτός τουαλέτας – βρείτε πως να διαχειριστείτε την υπόθεση “Αφόδευση εκτός τουαλέτας” εδώ!

Ας δούμε όμως συνοπτικά τα συμπτώματα μια αλλεργίας στην άμμο της γάτας αμέσως παρακάτω:

 • Εξανθήματα γύρω από τον πισινό ή τις πατούσες
 • Βήχας
 • Αποφεύγει την αμμοδόχο
 • Φτάρνισμα
 • Υπερβολικό ξύσιμο
 • Μαδάει η γούνα εξαιτίας υπερβολικού ξυσίματος και ερεθισμών
 • Υγρά μάτια
 • Πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο
 • Έντονο νιαούρισμα μετά τη χρήση της τουαλέτας!

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν όπως είπμαε να εμφανιστούν ξαφνικά ή να εκδηλωθουν σταδιακά. Συνήθως το ένα σύμπτωμα πάει μαζί με άλλο και η κατάσταση χειροτερεύει όσο η γάτα συνεχίζει να εκτίθεται στην άμμο που προκαλεί αλλεργίες!

Αν τώρα η γάτα, επειδή έχει συνδέσει την αμμοδόχο  της με την εκδήλωση της αλλεργίας θα προσπαθήσει να την αποφύγει – και έτσι μπορεί να μην καταλάβεις ότι έχει την αλλεργία μια και η απομάκρυνση από την τουαλέτα θα “κρύβει” τα συμπτώματα.

Για να καταλάβετε αν όντως αυτή είναι η περίπτωση δοκιμάστε να αλλάξετε την άμμο και δείτε αν θα αρχίσει.. να την ξαναπροτιμάει!

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μια άμμος για να ειναι υποαλλεργική;

Παιδια, ευτυχώς υπάρχουν επιλογές για να γλιτώσετε τη γάτα σας από τις αμμο-αλλεργίες! Η επιλογή σας μπορεί να γίνει ανάλογα με το μπάτζετ σας και τις προτιμήσεις σας!

Ποια είναι τα κυρια χαρακτηριστικά υποαλλεργικών γατών! Διαβάστε αμέσως παρακάτω:

 • Περιορισμένη σκόνη: Ενας βασικός παράγοντας αλλεργίας είναι η σκόνη, οπότε μια άμμος με λιγότερη σκόνη μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα!
 • Δημιουργία συσσωματωμάτων: Οι άμμοι που κάνουν συσσωματώματα είναι πιο υποαλλεργικές μια και συγκρατούν στα σύμπλοκα σωματίδια που μπορεί να χουν αλλεργική δράση με αποτέλεσμα αυτή να μένει μακριά από τη γούνα της γάτας!
 • Φυσικά συστατικά: Όσο λιγότερα τεχνητά συστατικά ή χημικές ουσίες, τόσο πιο υποαλλεργική μπορεί να είναι μια άμμος γάτας. Μπορείτε να βρείτε άμμους με.. καρύδι, καλαμπόκι, σιτάρι, τόφου (ίνες αρακά) και φυσικά ξύλο (τα γνωστά μας πέλλετ!.
 • Υπάρχουν και ειδικές άμμοι που έχουν φτιαχτεί επι τουτου για να έχουν οσο το δυνατόν πιο περιορισμένη αλλεργική δράση!
 • Χωρίς αρώματα: Τα έντονα αρώματα στην άμμο είναι αρκετά δημοφιλή για πολλούς γατογονείς γιατί “σκεπάζουν” τη μυρωδιά της τουαλέτας. Όμως αυτά συχνά είναι παράγοντες που επάγουν την αλλεργική αντίδραση! Αντί να επιλέξετε κάποια άμμο με άρωμα ακολουθήστε τα 7 τιπς μου για να ελαχιστοποιήσετε το .. μποχίτο της τουαλέτας! Διαβάστε το σχετικό μου άρθρο εδώ

Τέλος να πω ότι οι άμμοι με την πιο αλλεργική δράση είναι αυτές που βασίζονται σε καλαμπόκι, σιτάρι, πεύκο, καρύδι ή άλλα ξύλα. Να σημειώσω ότι τα πέλλετ που θρυμματίζονται έχουν και αυτά αυξημένη σκόνη και συνήθως υπολείπονται από αυτά που σχηματίζουν συσσωματώματα όσον αφορά την υποαλλεργική τους ιδιότητα.

Ποιες είναι οι καλύτερες υποαλλεργικές άμμοι για γάτα

Έχοντας πει όλα ετούτα θα σας παραθέσω παρακάτω 3 εξαιρετικά υποαλλεργικές επιλογές άμμου που πληρούν πολλά από τα παραπάνω κριτήρια:

 1. World’s Best Cat Litter Clumping – Εξαιρετική “άμμος” φτιαγμένη από καλαμπόκι (φυσικό υλικό), χωρίς αρώματα, μηδενική σκόνη, σούπερ διαχείριση οσμών, και έντονη συσσωματοποίηση για εύκολο καθαρισμό! Για να την αποκτήσετε κάντε κλικ ΕΔΩ!
 2. Cature Tofu Clumping – Εξαιρετικά υποαλλεργική άμμος από .. ίνες αρακα, με μηδενική σκόνη, άοσμη, εξαιρετική ικανότητα συσσωμάτωσης και διαχείρισης οσμών! Επίσης απορροφά 4 φορές το βάρος του. Αν θέλετε να την αποκτήσετε κάντε κλικ ΕΔΩ!
 3. Cature Smart Pellet – Φτιαγμένο από ανακυκλωμένο ξύλο, με μηδενική σκόνη και πολύ ικανοποιητική διαχείριση οσμών είναι άοσμο, δηλαδή μυρίζει.. ξύλο, απορροφά 7 φορές το βάρος του! Αν θέλετε να το αποκτήσετε κάντε κλικ ΕΔΩ!
καλύτερες υποαλλεργικές άμμοι γάτας

Είναι όμως σαν να ακούω πολλούς από εσάς να λένε “Εγώ τον μπετονίτη ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΛΛΑΖΩ”! Εντάξει, το ακούω και αυτό, αλλά αν πρέπει να έχετε μπετονίτη επιλέξτε έναν άοσμο με τη λιγότερη δυνατή σκονη, όπως .. η κορωνίδα του μπετονίτη, Everclean – τσιμπήστε τον ΕΔΩ! Και λίγο πριν κλείσουμε ετούτο το άρθρο επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τις προτεινόμενες αμμοδόχους μου εδώ.

Τέλος, μια και μιλάμε για το θέμα της ‘Αλλεργίας’ διαβάστε και για το πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε εσείς τις αλλεργίες που έχετε.. στις γάτες! Διαβάστε το σούπερ χρήσιμο και αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ

Κλείνοντας να σας παρουσιάσω και την τελευταία μου ανακάλυψη.. την αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα γάτας! Βρείτε τις προτεινόμενές μου εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *