Αν το κατοικίδιο σας χαθεί στην Ιαπωνία ζητήστε βοήθεια από τις αδέσποτες γάτες

.. γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, συζητείται ένα φαινόμενο που είναι εύκολο να το πιστέψεις,
αλλά είναι δύσκολο να το εξηγήσεις. Δεκάδες άνθρωποι το επιβεβαίωσαν, από προσωπική τους
εμπειρία, αν και κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική. Το σκεπτικό είναι ότι εάν η γάτα σας χαθεί,
τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια όχι από ανόητους ανθρώπους, αλλά από… άλλες γάτες! Και αυτές θα σας βοηθήσουν να την βρείτε.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, με ένα tweet, στο οποίο ένας Ιάπωνας, με δυσπιστία αλλά
και ελπίδα, μιλά για το περιστατικό του:

Μαρτυρίες

"Η γάτα μου εξαφανίστηκε πριν από 2 ημέρες. Κάποιος στο Twitter είπε ότι για να βρείτε τη γάτα σας, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από αδέσποτες γάτες στο δρόμο, να πουν στη γάτα σας να γυρίσει σπίτι αν την συναντήσουν. Το δοκίμασα χθες το βράδυ. Πήγα στο τοπικό μας κατάστημα, έξω εκεί βρήκα μια αδέσποτη γάτα, και της ζήτησα (ευγενικά, σαν Ιάπωνας) βοήθεια. Η γάτα μου ήρθε σπίτι σήμερα το πρωί. Χμμμ ... Λειτουργεί πραγματικά;;;"

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΑΤΕΣ
ΟΔΗΓΟΣ - Πως να φτιάξω σπίτι για αδέσποτες γάτες

Έλαβε πολλά retweets και έπειτα ήρθε επιβεβαίωση. Διάφορα άτομα παραδέχτηκαν ότι δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις φήμες, αλλά όταν οι ίδιοι αντιμετώπισαν την απώλεια κατοικίδιων ζώων, δοκίμασαν κάτι ανάλογο. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει στις μετακομίσεις, όταν το ζώο είτε ξεχάστηκε στην παλιά κατοικία, είτε κόβει βόλτες ελεύθερο και χάνεται κάπου στη νέα γειτονιά που έχει μετακομίσει οι οικογένειά του. 

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να προσεγγίσετε τους τοπικούς ηλικιωμένους γάτους, ακόμη και νεότερους αδέσποτους, ακόμη και τους σπιτόγατους, εάν είναι ελεύθεροι να σουλατσάρουν. Και απλά φροντίστε να ζητήσετε ειλικρινά και ευγενικά βοήθεια, πείτε τους πως χάθηκε, πως μοιάζει, τι χαρακτηριστικά έχει το αγαπημένο σας γατάκι. Πείτε τους επίσης να του μεταδώσουν ότι το περιμένουν σπίτι και ότι το αγαπάνε πολύ. Σε 1-2 ημέρες κατά μέσο όρο  το ζώο θα επιστρέψει  σπίτι, ίσως λίγο ταλαιπωρημένο στο σπίτι!

"Πριν από μερικά χρόνια, η γάτα μου εξαφανίστηκε. Την έψαχνα στους δρόμους της περιοχής, πρόσφερα τα καλύτερα σνακ στις αδέσποτες γάτες, τους ζητούσα βοήθεια και τους έλεγα πώς μοιάζει η γάτα μου. Λίγο αργότερα, η γάτα μου επέστρεψε στο σπίτι. Οι φίλοι και η οικογένειά μου δεν μπορούν ακόμη να το πιστέψουν. "

Μπορεί η γάτα να με βοηθήσει να βρω και ένα σκυλί;

Αυτό λειτουργεί και εάν ένα σκυλί χαθεί επίσης, αλλά συνήθως για τα πιο μικρόσωμα σκυλιά! Ωστόσο δεν ισχύει το αντίστροφο – το να ζητάς βοήθεια από αδέσποτα σκυλιά είναι άχρηστο εντελώς. Το πώς ακριβώς καταλαβαίνουν οι γάτες τι θέλει ένα άτομο από αυτές, πώς αναζητούν ένα συγκεκριμένο άτομο γατί μεταξύ πολλών συγγενών προσώπων είναι ένα μυστήριο, αλλά υπάρχει εξήγηση: Είναι γνωστό ότι οι γάτες, όπως και άλλα ζώα, βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από τους ανθρώπους. 

Μπορεί να υποτεθεί ότι μια οικιακή γάτα αφήνει ένα σημάδι σε ένα άτομο, με τη βοήθεια του οποίου ένας άστεγος γάτος δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ τους. Ακόμη οι γάτες πολλές φορές, όπως έχει αποδειχθεί, μπορούν και αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη γλώσσα ίσως και με ένα διαφορετικό δικό τους τρόπο, αλλά πιάνουν τα βασικά, και αυτό το έχουν μόνο λίγα ανώτερα θηλαστικά και μερικά πτηνά της τάξης των κορακόμορφων .

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ
Πως να μη χάνετε τη γάτα σας!

Το μυστήριο της υπόθεσης

Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για αυτό το φαινόμενο δεν είναι καν πώς το κάνουν οι γάτες, αλλά γιατί; Γιατί δεσμεύονται να βοηθήσουν ένα άτομο και όχι μόνο να βρουν, αλλά και να συμβάλουν στην επιστροφή του κατοικίδιου. Αίνιγμα. Όπως το κάθε τι σε μια γάτα.

Εδώ στην Ελλάδα είναι κάπως δύσκολο να πιστέψω ότι μπορεί να συμβεί αυτό – επιτρέψτε μου –  αλλά με τους Ιάπωνες τα πάντα είναι πιθανά και πιστεύω ότι ακόμη θα ακούσουμε πολλά περίεργα!!

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ - ΑΛΛΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Θέλω να επισυνάψω εδώ διάφορες άλλες ιστορίες που ΔΕΝ προέρχονται από την Ιαπωνία και όμως συνηγορούν στην απίστευτη έρευνα του δαιμόνιου ερευνητή, Στρατή! Διαβάστε προσεκτικά:

Λίτσα Μπρουγιαννακη

“Κι όμως είναι γεγονός. Όταν ο μικρός flix, ο οποίος ακολουθεί παντού σαν σκυλάκι τον άντρα μου, αποκλείστηκε στο υπόγειο, ο Nemo ερχόταν και μου “μιλούσε” περίεργα και επίμονα. Με οδήγησε στην πόρτα του υπογείου. Άλλη συγκλονιστικη περίπτωση. Η ανηψια μου έχει τρεις γάτες, η μία εκ των οποίων εντελώς τυφλή. Κάποια στιγμή χάθηκε και προφανώς δεν είχε την ικανότητα να ξαναγυρίσει. Όταν η ανηψια μου άρχισε αγχωμένη να την ψάχνει και να την φωνάζει, οι άλλες δύο ξεκίνησαν ταυτόχρονα προς μία κατεύθυνση, σταματώντας για να δουν αν τις ακολουθεί. Εγκλωβισμένη σε ένα φράχτη 200 μέτρα μακριά βρέθηκε η στραβουλα.”

Ιωάννα Πανταζή

“Δε συμβαίνει μόνο στην Ιαπωνία! Συνέβη κ σε εμένα στην Ολλανδία. Πριν χρόνια είχα χάσει το γάτο μου, κ ζήτησα από το γάτο της γειτονισας (που ήταν φίλος του δικού μου, αλληλονιαουριζαν αποτο μπαλκόνι!) να του πει να έρθει πίσω. Έλειπε ήδη 2 μέρες κ είχα τρελαθεί.
Εντός 1 ώρας ο φίλος γάτος έφτασε στον κήπο κάτω αποτο σπίτι μου, ακολουθούμενος αποτο δικό μου.
Μάλιστα κάθε λίγο τσέκαρε με τον δικό μου, κ όταν ο δικός μου δεν ήξερε πώς να σκαρφαλώσει ένα δέντρο που έφτανε στο φράχτη του κήπου κάτω από το σπίτι μου κ έκλαιγε εκεί μόνος του παγιδευμένος, ο φίλος του ΣΑΣ ΤΟ ΟΡΚΊΖΟΜΑΙ γύρισε πίσω κ του έδειξε ΒΉΜΑ ΒΉΜΑ πώς να ανέβει στο δέντρο, για να φτάσει στον κήπο μας
True story! Ευτυχώς το περιστατικό το είδε κ ένας φίλος μου που ήταν μαζί σπίτι, αλλιώς θα νόμιζαν όποιοι τους έλεγα την Ιστορία, ότι τρελάθηκα εντελώς!
Περιοχή Χάγη Ολλανδίας”

Σοφία Μαυραγάνη

“Εγώ παλιότερα έψαχνα τρία γατάκια, μωρά αδέσποτα που φρόντιζα. Μια ημέρα εξαφανίστηκαν και τα έψαχνα για καμία ώρα περίπου. Ήρθε μια γάτα και αισθάνθηκα ότι με τη γλώσσα του σώματός της προσπαθούσε να επικονιωνήσει. Λέω, τι έχω να χάσω και την ακολούθησα. Με πήγε περιπου 20-30 μέτρα μακριά όπου βρίσκονταν τα γατάκια.”

Λια Λαγαμη

“Και ομως ισχυει κ εγω οταν έχασα την γατα μου το ζητησα απο γάτες της γειτονιάς να φανερωθει κ μετά απο δυο μερες εμφανίστηκε στο σημείο που την εψαχνα” 

Βασιλική Τσουκαλά

“Ναι ισχύει και εγώ όταν έχασα την δικιά μου με βοήθησε ενα άλλος γατουλης που φροντίζω στη γειτονιά μου και την βρήκαμε και με βοήθησε να την φέρω πάλι σπίτι.”

Κωνσταντίνα Κασκούτα

“Εμένα μια φορά κλειδώθηκε σε αποθηκη κ την έψαχνα μία ολόκληρη μέρα ρώτησα το γατι του γείτονα πού είναι η “σφήνα”και καθώς πηγαινοερχομουν ψάχνοντας την αυτός με ακολουθουσε και κάθησε στο παράθυρο της αποθήκης όπου ήταν η “Σφήνα” .. αυτή ήταν στο παράθυρο περιμένοντας μας.”

Μαρια Αλεστα

“Ναι και εμενα την εψαχνα πανω απο ωρα κ ειπα στον Ολι ν παει ν τη βρει.μετα απο λιγο ηρθαν κ οι δυο…”

Σπυρος Φιλιππας

“Πέθαινε η γάτα μου, και ο Μητσαρας μου με ουρλιαχτά με οδήγησε στο αυτοκίνητο που κειτονταν ανήμπορη, σώθηκε και γερνάει ομαλως!”

Παρασκευη

“Αφού επί μέρες τρεις έψαχνα τη χαμενη μου γάτα μέχρι και τα ποτάμια και τα διπλανά χωριά, έκατσα κι έκλαιγα στην αυλή….δεν είχα πια τι άλλο να δοκιμάσω, μέχρι και άλλους ανθρώπους είχα βάλει να ψάχνουν παντού… τότε με πλησίασε μία από τις άλλες μου γάτες και άρχισε να νιαουριζει παράξενα…δε μου είχε βγάλει τέτοιους ήχους άλλη φορά….

Άρχισα να της μιλάω μέσα από τα δάκρυα, της έλεγα τι θα κάνουμε τώρα..κι έκλαιγα.. έκλαιγα…κι αυτή σηκώθηκε και πήγε προς το χωράφι απέναντι και με κοίταζε..

Σηκώθηκα και την ακολούθησα, σταματούσε μόνο για να ελέγξει αν ακολουθούσα,και με πήγε περίπου μισό χιλιόμετρο μακριά σε κάτι αρχαία γκρεμισμένα, γεμάτο αγκάθια και ξεροχορτα.

Κι εκεί ήταν ο “χαμένος” , είχε πιαστεί το λουράκι του με απίστευτο τρόπο… αφυδατωμένος αλλά ζωντανός χάρη στη θεία του, πήγαμε σπίτι και πετάξαμε όλα τα περιλαίμια, κορδέλες κλπ.

Η ίδια γάτα μου βρήκε και την αδερφή της όταν χάθηκε, είναι ΤΡΟΜΕΡΟ, η ενσυναίσθηση και η εξυπνάδα της είναι το κάτι άλλο…”

Ελένη Γατάκι

“Είχα χάσει την γάτα μου & έψαχνα παντου, είδα και απόειδα & είπα να ρωτήσω τα αδέσποτα γατια “που είναι ο τζερυ”!!! Όσο κ αν σας φαίνεται περιεργο μαζεύτηκαν όλα και με κοιταγαν και ένα που έκανε παρέα μαζί του έφυγε κοιτάζοντας με σαν να έλεγε “ξέρω που είναι”. Λέω “ιδέα μου είναι”! Μετά από λίγες ώρες βγαίνω απ’ το σπίτι & τι να δώ: o Τζέρικο μου απέναντι από το σπίτι με πληγωμένα τα ποδαράκια να με κοιτάει!”

Ελένη Κατσούλη

“Ο γάτος 26 Φεβρουαρίου 2021 πυροβολήθηκε με αεροβόλο έπειτα τον έκλεισα μέσα και δεν άφηνα να βγει έξω αυτός όμως κάνει σαν τρελός ακόμη για να βγει έξω ,εκείνη την ημέρα ήταν καθαρή Δευτέρα άνοιξε κάποιος άλλος την πόρτα από το δωμάτιο και το έσκασε εγώ δεν κατάλαβα απευθείας όταν το κατάλαβα βγήκα να τον ψάξω σαν τρελή τον έψαχνα για ώρες τίποτα ,έπρεπε να πάρει θεραπεία το είπα στις γάτες και το βράδυ αργά τον κυνήγησε μια γάτα και μου τον έφερε σπίτι!!!Είμαι επαρχία και τον άφηνα να βγαίνει στην αυλή!!”

Χριστίνα Σιμπιρίδου

“Και γω το έκανα , 10 μέρες χαμένος ο γάτος μου και μόλις το έκανα με κάτι αδέσποτα σε 5 λεπτά τον βρήκα!”

Άλεξ Γρίβα

“Μια φορά αφού έψαχνα τον γάτο μου σε όλο το σπίτι ρώτησα την Τρούφα που είναι ο Ζάζου και πήγε στο μπαλκόνι και φώναζε…ο βλάκας είχε βγει έξω χωρίς να τον πάρουμε χαμπάρι και άραζε στον κήπο από κάτω… Πολλά εγκεφαλικά η μανούλα!”

Τζον Μακρής

“Πέτυχε και σε εμένα όταν έχασα τον δικό μου. “Μιλησα” σε μια αδεσποτουλα της αυλης μου που την εβλεπα αραια και που, και της είπα 2 φορές που την συνάντησα να μου φέρει τον δικό μου.

Κάπου το είχα διαβάσει, και την επομενη μερα βλέπω τον δικό μου στο παράθυρο, και την αδεσποτουλα να στέκεται δίπλα του, λες και μου έλεγε…. στον έφερα. Από εκείνη την ημέρα ταιζεται με πατεδακι 3 φορές την ημέρα. Πλέον έχω έναν μέσα και μια απεξω.”

Αγγελική Τσιμπού Βαρλάγκα

“Το χω κανει πολλες φορες και παντα πιανει, μαλιστα το πηγα κι ενα επιπεδο πιο πανω, εχω ζητησει και απο σκυλο να μου φερει τον γατο και σε 10 λεπτα ηρθε”
 

Κλείνοντας τούτο το άρθρο θέλω με πάθος να σας προτείνω να διαβάσετε και τον φοβερό οδηγό της γατοακτιβίστριας Μαρίας Σάββα, η οποία έχει βοηθήσει δεκάδες ανθρώπους να βρουν τη γάτα τους  που έχασαν! Βρείτε τον ακριβώς ΕΔΩ

Και επειδή σε ορισμένα πρακτικά θέματα είναι πολύ λογικό να  είμαστε proactive ορίστε ορισμένα τιπς για ΝΑ ΜΗΝ χάνετε εξ’αρχής τη γάτα σας:

 • Aσφαλείστε το μπαλκόνι που της επιτρέπεται να βγει με ειδικό δίχτυ μέχρι πάνω, όπως αυτό, που έχει γάτζους για να πιάνετε σε διάφορα σημεία και να ασφαλίζει τα μπαλκόνια. Εναλλακτικά υπάρχουν ομάδες εξειδικευμένες που θα κανουν τη δουλειά σας με τροπο επαγγελματικο και με υλικά εξαιρετικά!
 • Βάλτε σίτες στα παράθυρά σας και ασφαλίστε τις.
 • Βάλτε κολάρο με GPS στη γάτα σας – βρείτε ένα εξαιρετικό εδώ.
 
Περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες θα βρείτε εδώ.

Σας έχει συμβεί εσάς ποτέ; Να ζητήσετε από μια γάτα να σας βρει μια χαμένη σας γάτα και αυτή να το κάνει; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ (κατά σειρά): smallbizlabs.com, boredpanda.com, pakutaso

10 Απαντήσεις

  1. δες εδω μαρια μου και αλλο ενδιαφερον τιπ

   “Αυτο που εκανα εγω και βρηκα την σπιτογατα μου μετα απο μια εβδομαδα (και να ειναι καλα ο κτηνιατρος που μου το πρότεινε) ειναι οτι πηρα χρησιμοποιημενη αμμο της και την σκορπισα γυρω απο το τετραγωνο του σπιτιου μου και ως εκ θαυματος εμφανιστηκε το ιδιο βραδυ!”

 1. εγώ είχα χάσει το ένα γατάκι μου μόλις μετακόμισα σε καινούργια γειτονιά με κήπο. Με είδε μια αδέσποτη και με πήγε στο γατάκι μου. οι γάτες αντιλαμβάνονται ποιοι είμαστε αν έχουμε δικά μας γατάκια και έχουν δει τα γατάκια μας. Μπορεί λοιπόν ναι να βοηθήσουν.

 2. Προσωπικά πιστεύω ότι πράγματι οι γάτες καταλαβαίνουν τι τους λέμε. Πριν μερικά χρόνια χτύπησε αυτοκίνητο την γάτα μου, και την έχασα. Το βραδάκι καθόμουν στην αυλή και έκλαιγα. Από εκεί περνούσε μία αδέσποτη γατούλα. Εκείνο το βράδυ κατάλαβα ότι μόλις είχε γεννήσει. Της είπα τον πόνο μου και της ζήτησα να μου φέρει ένα γατάκι. Με κοιτούσε στα μάτια όσο της μιλούσα σαν να καταλαβαίνει τι της λέω. Το πρωί όταν άνοιξα την πόρτα, βρήκα στο χαλάκι δύο γατάκια πανέμορφα και φυσικά τα υιοθέτησα και τα δύο.

 3. Η αντίληψη που έχουν αυτά τα ζωντανά είναι ένας ακόμα λόγος που σε κάνουν να τα αγαπάς όλο και περισσότερο!!!!
  Λατρεύω τις γατούλες… Υιοθέτησα μια αδέσποτη γλυκύτατη γατούλα και φροντίζω άλλες δύο διαθέτοντας τους το φαγητό. εύχομαι να μη χρειαστεί να την ψάξω ποτέ!

 4. Προσωπικά το θεωρούσα φυσικό!! Έχω 2 γατάκια, αδελφακια και τα υιοθέτησα σχεδόν νεογέννητα!! Το αρσενικό μου το έχω πιο ελεύθερο (δική του επιλογή φυσικά!!) και το θηλυκό μου βγαίνει από το σπίτι μόνο για την ανάγκη της, δεν θέλει να είναι έξω με τίποτα!! (ζω σε χωριό) Κάποια βράδυα ο Μπάλιας αργούσε να έρθει, με έβλεπε η Blue ανήσυχη, να κοιτάζω έξω και να παραμιλαω! Κάποια στιγμή την είδα στην πόρτα να μου κάνει φωνουλες, (το βράδυ δεν θέλει να βγει με τίποτα!) της άνοιξα από περιέργεια και την βλέπω να τρέχει σίφουνας έξω…την ακολούθησα γιατί φοβήθηκα μην την χάσω… ξαφνικά την βλέπω να μπαίνει σε ένα χωράφι και να χάνεται… άρχισα να κλαίω και να φωνάζω και τα δύο… μετά από 5 λεπτά ήρθαν και τα δύο μαζί!!! Μου έκαναν πολλές αγάπες!! Μετά το έμαθα πια….”Blue που είναι ο Μπάλιας;;;;” βγαίνει έξω…. επιστρέφει με τον Μπαλια!! Δηλαδή δεν είναι φυσικό;;;!!!!

 5. Γάτος τον οποίο ξεγέννησα γιατί ήταν πολύ μεγάλος και η μητέρα του δεν κατάφερνε να τον γεννήσει. Ένα τέρας γκρίζο, με μια πλούσια γούνα. Έλειπα για λίγες μέρες στο εξοχικό μου και άφησα ένα φίλο να πηγαίνει να τον ταίζει, τον οποίο γνώριζε και συμπαθούσε. Ο φίλος άφησε λίγο την πόρτα του διαμερίσματος μισάνοιχτη, έβαλε φαγητό, και έφυγε. Την άλλη μέρα με ειδοποίησε ότι το γατί δεν έφαγε, δεν το είδε, δεν τον υποδέχτηκε όπως πάντα. Τρίτη μέρα με παίρνει έξαλλος ότι κάτι συμβαίνει. Αμέσως γυρίζω Αθήνα, ευτυχώς δεν ήμουν μακριά. Κατάλαβα ότι το έσκασε. Αρχίζω λοιπόν τις γύρες του τετραγώνου, φωνάζοντας, τίποτα. Μετά λέω να δω στην πολυκατοικία. Αρχίζω από το υπόγειο, πάω μέχρι τον πέμπτο, και εκεί, κολλημένος στην πόρτα της ταράτσας, βλέπω έναν γάταρο ένα με το πάτωμα, δυο τεράστια πράσινα μάτια, να μου κάνει ένα παραπονεμένο νιάου, λες και έκλαιγε. Αγκαλιά και πίσω στο διαμέρισμα, φαί, χάδια και τρεχάματα χαράς. Το θηριάκι αυτό έζησε μέχρι 18 ετών. Και ούτε ξαναέφυγε ποτέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *