Γιατί με δαγκώνει ο σκύλος μου; Εκπαίδευση σκύλου να μη δαγκώνει

Γιατί με δαγκώνει ο σκύλος μου; Εκπαίδευση σκύλου να μη δαγκώνει

Μου στέλνετε αισίως μηνύματα με διάφορους τίτλους όπως “Γιατί με δαγκώνει ο σκύλος μου” ή “ο σκύλος μου δαγκώνει τα χέρια – τι να κάνω παναγία μου” ή “Τσίτσο, πήρα ένα κουταβάκι (βάφτισε το ντε! δες εδώ θηλυκά σκυλίσια ονόματα για να πάρεις ιδέες) και το άτιμο το κουτάβι δαγκώνει τα πόδια μου, είμαι σε απόγνωση” και ξεχνάτε βεβαίως ότι εγώ είμαι.. γάτα. Αλλά τι να κάνω που είμαι και μεγάλη καρδιά και το έψαξα και θα σας διαφωτίσω! Σε ετούτο εδώ το άρθρο θα μάθετε τις αιτίες που πιθανόν εξηγούν την τάση του σκύλου σας να δαγκώνει αλλά και πως να μη δαγκώνει ο σκύλος. 

Προφανώς κανένας ιδιοκτήτης δεν τρελαίνεται μ’ αυτές τις αναπάντεχες κι οδυνηρές δαγκωνιές που του ρίχνει κατά καιρούς ο σκύλος του – χώρια που μπαίνει και σε σκέψεις για την ψυχική κατάσταση του κατοικιδίου του. Κι όμως, ακόμα και το πιο φιλικό κατοικίδιο μπορεί να αναπτύξει τη συνήθεια να δαγκώνει – και καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτή η συνήθεια δεν έχει πάντα σχέση με επιθετικότητα ή φόβο. Η αναζήτηση των γενεσιουργών λόγων θα συμβάλει στον εντοπισμό των αιτίων αυτής της συμπεριφοράς, ώστε με λίγη προσπάθεια αυτή να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά.

3 λόγοι γιατι με δαγκώνει ο σκύλος μου;

Παρακάτω παρατίθενται μερικοί από τους λόγους που μπορεί να βρίσκονται πίσω από την τάση ενός σκύλου να δαγκώνει.

  • Κάποιοι σκύλοι μπορεί να μην είχαν τις κατάλληλες συναναστροφές κατά την παιδική τους ηλικία. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι τα κουταβάκια συνήθως μαθαίνουν, παίζοντας με τα άλλα νεογέννητα της ίδιας γέννας, να ξεχωρίζουν τα παιχνιδιάρικα δαγκωματάκια από τις πιο άγριες δαγκωνιές. Αν λοιπόν ένα κουταβάκι το παρακάνει και πονέσει κάποιο άλλο, ένα διαπεραστικό γάβγισμα (ή το γρύλισμα της μάνας) αρκεί για να το επαναφέρει στην τάξη. Αν επομένως ο σκύλος σας δεν πρόλαβε να αποκτήσει τέτοιου είδους εμπειρίες από μικρός, ή αν γενικά δεν δέχτηκε τις κατάλληλες επιπλήξεις όταν έπρεπε, ενδέχεται να μην μπορεί να ξεχωρίσει τα αθώα δαγκωματάκια από τις επώδυνες δαγκωνιές.
  • Άλλα σκυλάκια, πάνω στον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία τους, βάζουν πράγματα στο στόμα τους ή ρίχνουν δαγκωνίτσες την ώρα του παιχνιδιού. Κάποια άλλα βλέπουν σαν παιχνίδι το να βάζουν το χέρι του ιδιοκτήτη στο στόμα τους ή να τον δαγκώνουν χαμηλά στον αστράγαλο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή του κυνηγητού. Ράτσες που ζουν σε αγέλες ή σκύλοι με αυξημένο θηρευτικό ένστικτο μπορεί επίσης να έχουν λόγω της φύσης τους μία ροπή προς δαγκωνιές και δαγκωματάκια.
  • Ορισμένοι σκύλοι δαγκώνουν είτε λόγω επιθετικότητας είτε λόγω φόβου. Και παρόλο που δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ μιας παιχνιδιάρικης δαγκωνιάς και μιας αντίστοιχης επιθετικής, η γλώσσα του σώματος μπορεί να είναι αποκαλυπτική. Αν για παράδειγμα πίσω από τις δαγκωνιές κρύβεται επιθετικότητα, θα το καταλάβετε από ενδείξεις όπως το ζάρωμα της μουσούδας, η νευρική συμπεριφορά, η τάση να δείχνουν τα δόντια τους ή το καμπύλωμα των χειλιών τους. Επιπλέον, οι πιο άγριες αυτές δαγκωνιές αποδεικνύονται συνήθως πιο επώδυνες από αυτές που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια του παιχνιδιού.

Εκπαίδευση σκύλου να μη δαγκώνει - Πως να μη δαγκώνει ο σκύλος μου σε 6 βήματα

Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου ο σκύλος σας να σταματήσει να δαγκώνει ή να βάζει στο στόμα του το χέρι σας ή το πόδι σας. Δώστε έμφαση στη συνεπή εφαρμογή τους, ώστε να μη δημιουργηθεί καμιά αμφιβολία στον σκύλο σας σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι.

Πρώτος κανόνας: Βάλτε καμιά φωνή

Χωρίς να αλλάξετε την προσέγγισή σας όσον αφορά το παιχνίδι με τον σκύλο σας, μη διστάσετε να βγάλετε κάποια κραυγή πόνου αν τύχει και σας δαγκώσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού κάπως πιο δυνατά απ’ το κανονικό. Κατόπιν πάρτε το χέρι σας από κοντά του και σταματήστε το παιχνίδι για περίπου μισό λεπτό. Ακολουθήστε αυτή την τακτική κάθε φορά που σας ρίχνει κάποιο αντίστοιχο δάγκωμα. Αν δείτε ότι τέσσερις-πέντε φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν οι δαγκωνιές, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μία άλλη δραστηριότητα ώστε να μη διαμορφώσει το κατοικίδιό σας τη λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για επίπληξη.

Δεύτερος κανόνας: Μάθετέ του να κάνει υπομονή

Αν ο σκύλος σας έχει την τάση να σας δαγκώνει με ανυπομονησία ή ενθουσιασμό κάθε φορά που του δίνετε φαγητό ή κάποια λιχουδιά, κάντε το εξής: Δείξτε του τι κρατάτε στο χέρι σας, κατόπιν κλείστε την παλάμη σας και βάλτε τον να το μυρίσει. Η αναμενόμενη αντίδρασή του θα είναι να χώσει το μουσούδι του στο χέρι σας, εσείς όμως κρατήστε την παλάμη σας κλειστή για πέντε-δέκα δευτερόλεπτα. Μετά φωνάξτε τ’ όνομά του, ανοίξτε τα δάχτυλά σας με την παλάμη σας προς τα πάνω και άστε τον να πάρει απ’ το χέρι σας αυτό που κρατάτε. Επιμείνετε σ’ αυτή την πρακτική μέχρι ο σκύλος σας να σταματήσει ν’ αντιδράει με νευρικότητα και ανυπομονησία.

Τρίτος κανόνας: Δώστε του λίγο χρόνο

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη διδασκαλία των παιδιιών, ένας αποτελεσματικός τρόπος εκμάθησης είναι να του δώσετε τη δυνατότητα να το σκεφτεί λιγάκι. Αν η τάση του για δαγκωνιές παραμένει αμείωτη (ακόμα και μετά τα επιφωνήματα πόνου), δώστε του λίγο χρόνο. Βάλτε τον σ’ έναν ασφαλή χώρο (ή στο καλάθι του) για ένα διάστημα τριάντα ως εξήντα δευτερολέπτων περίπου. Αφήστε τον να το σκεφτεί λιγάκι μερικές φορές και λογικά θα καταλάβει μόνος του τι πρέπει να κάνει από δω και μπρος.

Τέταρτος κανόνας: Αλλάξτε τον τρόπο παιχνιδιού

Ακόμα και στην περίπτωση που σας αρέσει να παίζετε σχετικά ζωηρά με τον σκύλο σας, μην ξεχνάτε ότι το παιχνίδι αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους το ζώο σας εισπράττει την αγάπη και τη στοργή σας. Αντί λοιπόν να παλεύετε με τα χέρια, δώστε του να μασήσει παιχνίδια φτιαγμένα γι’ αυτό το σκοπό. Αν παρόλα αυτά η τάση του για δαγκώματα δεν υποχωρεί, αλλάξτε παιχνίδι (για παράδειγμα, παίξτε διελκυστίνδα, ή πετάξτε του ένα μπαλάκι), ώστε υποσυνείδητα η ενεργητικότητά του να διοχετευτεί αλλού.
Γιατί με δαγκώνει ο σκύλος μου; Εκπαίδευση σκύλου να μη δαγκώνει

Κανόνας Πέμπτος: Βοηθήστε τον να αποβάλει το ένστικτο της αγέλης

Αν ο σκύλος σας είναι ράτσας που ζει σε αγέλη ή έχει αυξημένο θηρευτικό ένστικτο, μπορεί να σας ρίχνει μικρές δαγκωματιές στους αστραγάλους ή να σας παίρνει από πίσω κάθε φορά που περνάτε από μπροστά του. Παρά το γεγονός ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν κατατάσσεται απαραίτητα στις επιθετικές, δεν παύει να αποδεικνύεται πολλές φορές επώδυνη. Για να την περιορίσετε, ή και να την εξαλείψετε, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
  • Έχετε πάντα μαζί σας ένα παιχνίδι που μπορεί να μασήσει.
  • Αν σας δαγκώσει στον αστράγαλο, σταματήστε αμέσως να περπατάτε.
  • Βγάλτε το παιχνίδι και δείξτε του το για να τον κάνετε να το προσέξει.
  • Βάλτε τον να δαγκώσει το παιχνίδι, αρχίστε να προχωράτε λίγο, αφήστε του το στο στόμα και συνεχίστε να απομακρύνεστε.
Με τον καιρό η παραπάνω διαδικασία θα λειτουργήσει ως κανάλι μεταφοράς των κυνηγετικών ενστίκτων του σκύλου σας στο παιχνίδι, ώστε να ελαττωθεί η προδιάθεσή του για δάγκωμα των ποδιών σας.

Κανόνας Έκτος: Αποταθείτε σε κάποιον ειδικό

Μερικές φορές πίσω από τα δαγκώματα υποκρύπτεται φόβος ή επιθετικότητα. Επομένως, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα κι ο σκύλος σας δεν φαίνεται να σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα, καλό θα ήταν να αποταθείτε σε κάποιο κτηνίατρο ή επαγγελματία εκπαιδευτή ζώων, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας παράσχει περαιτέρω προτάσεις, οδηγίες καθώς και εκπαιδευτικές συμβουλές.
Άλλωστε, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη διαδικασία εκπαίδευσης των σκύλων, η αποθάρρυνση της τάσης τους για δαγκώματα απαιτεί επιμονή και υπομονή. Επομένως μόνο η με συνέπεια εφαρμογή αυτών των κανόνων για ένα σταθερό διάστημα έχει πιθανότητες να οδηγήσει στη μετρίαση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς μέχρι του σημείου της οριστικής εξάλειψης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *