οίστρος σκύλου

Τα πάντα για τον οίστρο σκύλου & πώς να ηρεμήσεις έναν σκύλο σε οίστρο σε 6 βήματα

Είναι μεγάλη πρόκληση ένας σκύλος σε οίστρο! Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον οίστρο σκύλου; Ποια είναι η συμπεριφορά αρσενικού σκύλου σε οίστρο  (αν και τεχνικά ο αρσενικός σκύλος δεν έχει οίστρο) και ποια του θηλυκού; Και το πιο σημαντικό… ‘πως να ηρεμήσεις ένα σκύλο σε οίστρο;’! 

Σαν να βλέπω την απορία στα μάτια σας: πώς είναι δυνατόν να καταφέρουμε κάτι τέτοιο;  Αλλα ας αρχίσουμε από την αρχή. Ας δούμε πρώτα πως είναι ο αρσενικός σκύλος σε οίστρο και πως είναι ο θηλυκός σκύλος σε οίστρο.

Θηλυκός σκύλος σε οίστρο

Αρχικά να πούμε εδώ ότι ο οίστρος στον θηλυκό σκύλο διαρκεί 3 εβδομάδες και ο θηλυκός σκύλος μπαίνει σε οίστρο κάθε 6 με 8 μήνες (τελείως διαφορετικά από τον άνθρωπο).

Το ενδοκρινικό σύστημα, τόσο στα σκυλιά όσο και στους ανθρώπους, αποτελεί ένα σύνολο διαφόρων αδένων με σκοπό τον έλεγχο του μεταβολισμού, των επιπέδων ενέργειας, της διάθεσης, του εγκεφάλου, καθώς και των σεξουαλικών λειτουργιών. Κατά την περίοδο λοιπόν της αναπαραγωγής οι ορμόνες αυτές, καθώς και οι συναρτώμενες με αυτές λειτουργίες, εργάζονται με τρόπο πολύ διαφορετικό – κάτι που συντελεί στη συχνή εμφάνιση ανησυχίας, άγχους και αισθήματος κόπωσης.

Ένα ζήτημα που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση είναι το ότι η παραγωγή και η έκκριση των περισσότερων ορμονών καθορίζεται από άλλες ορμόνες – μιλάμε όντως για ένα πολυδαίδαλο σύστημα αλυσιδωτών αντιδράσεων. Πάρτε για παράδειγμα την υπόφυση: πρόκειται για έναν ζωτικής σημασίας αδένα στη βάση του κρανίου του σκύλου, ο οποίος παράγει ένα πλήθος ορμονών που ελέγχουν άλλους αδένες, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, των όρχεων, του θυρεοειδή, του πανκρέατος και των επινεφριδίων. Αυτοί οι δευτερεύοντες αδένες εκκρίνουν με τη σειρά τους πολύ σημαντικές ορμόνες και είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των πρωταρχικών λειτουργιών ενός σκύλου (σεξουαλικών και ένστικτων λειτουργιών καθώς και λειτουργιών άγχους).

Συμπεριφορά θηλυκού σκύλου σε οίστρο

Όπως είπαμε κατά την περίοδο του οίστρου του θηλυκού σκύλου λαμβάνουν χώρα εκτεταμένες ορμονικές αλλαγές, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών εμφανών αλλά και αθέατων συμπτωμάτων! Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της συμπεριφορά θηλυκού σκύλου σε οίστρο:

1. Προσελκύει τα μη στειρωμένα αρσενικά: 

To πρώτο δείγμα ότι ένας θηλυκός σκύλος είναι σε οίστρο είναι ότι ξαφνικά την προσεγγίζουν διάφορα αρσενικά που δεν έχουν στειρωθεί και αυτά τα αρσενικά μπορεί να έρθουν από πολύ μακριά. Η συμπεριφορά της επίσης διαφοροποιείται (σε σχέση με την περίοδο που δεν υπάρχει οίστρος) στο ότι επιτρέπει τα αρσενικά που θα την προσεγγίσουν να ανεβούν πάνω της.

2. Συμβαίνει αιμορραγία

Το δεύτερο χαρακτηριστικό δείγμα ότι ένας θηλυκός σκύλος είναι σε οίστρο είναι φυσικά η έντονη αιμορραγία – όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους -. Εξαιτιας αυτης της αιμορραγίας είναι ίσως καλό να κρατάτε το θηλυκό σκύλο σας σε “καθαρά” πατώματα χωρίς χαλιά/μοκέτες που ειναι εύκολο να καθαριστουν! 

3. Αλλαγές διάθεσης

Οι θηλυκοί σκύλοι παρουσιάζουν έντονες αλλαγές διάθεσης που εκδηλώνονται κυρίως με αυξημένη νευρικότητα!

Αρσενικός σκύλος σε οίστρο

Φυσικά αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι οι αρσενικοί σκύλοι τεχνικά δεν μπαίνουν σε κύκλους οίστρου όπως οι θηλυκοί. Απλώς λειτουργούν με πολύ διαφορετικό τρόπο όταν εντοπίσουν ένα θηλυκό σκύλο σε οίστρο. Αυτός ο εντοπισμός, όπως είπαμε και προηγουμένως, μπορεί να συμβεί απο πολύ μακριά. Ποια είναι η χαρακτηριστική συμπεριφορά αρσενικού σκύλου σε οίστρο; Διαβάστε τη συνέχεια:

Συμπεριφορά αρσενικού σκύλου σε οίστρο

1. Πλησιάζουν με κάθε κόστος τα θηλυκά που βρίσκονται σε οίστρο.

Πως καταφέρνουν να εντοπίσουν από τόσο μακριά ένα θηλυκό σε οίστρο; Μα φυσικά με τη φοβερή και τρομερή μυρωδιά τους. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι ότι ακόμη και αν δεν είανι κοντά σας ένας αστείρωτος αρσενικός θα εντοπίσει την θηλυκή σκυλίτσα σας σε οίστρο οπότε θα έλεγα ότι αν δεν θέλετε να βρεθεί σε.. ενδιαφέρουσα να μην την αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνη της έξω και να την έχετε με λουρί στους περιπάτους της, γιατί όπως είπαμε  και εκείνη θα.. έχει όρεξη. 

2. Αυξημένη επιθετικότητα

Η οσμή ενός θηλυκού σε οίστρο μπορεί να κάνει τους αρσενικούς σκύλους να γίνουν αξιοσημείωτα επιθετικοί!

3. Ατελείωτη γκρίνια

Έτσι και ο αρσενικός σκύλος είναι σεξουαλικά ώριμος (μετά την ηλικία των έξι μηνών συνήθως) και εντοπίσει εντοπίσει κάπου ένα θηλυκό σε οίστρο είναι πολύ πιθανό να αρχίσει τρελά κλάμματα και γκρίνιες! 

4. Ανέβασμα πάνω στη θηλυκή

Αν καταφέρει ο αρσενικός σκύλος να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής απο ένα θηλυκό σκύλο σε οίστρο, τότε θα προσπαθήσει να .. την καβαλήσει για να μπορέσει να επιτέλέσει το κατά τη γνώμη του θείο έργο του!

Πως να ηρεμήσεις σκύλο σε οίστρο (θηλυκό)

1. Φροντίστε την περισσότερο

Η είσοδος στην περίοδο του οίστρου, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες φορές, μεταφράζεται σ’ ένα αίσθημα ψυχολογικής αδυναμίας και γενικής νευρικότητας. Είναι ολοφάνερο ότι αυτή είναι η περίοδος που το σώμα της σκυλίτσας σας περνάει τη φάση της διαμόρφωσης, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και στη διάθεσή της, η οποία είναι φυσιολογικό να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου νιώθει κάποιες φορές την ανάγκη να την αγκαλιάσετε με περισσότερη, ή και λιγότερη, αγάπη. Προσπαθήστε να προσαρμοστείτε σ’ αυτή της την ανάγκη και να της αφιερώσετε παραπάνω χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι αγκαλιές. Φροντίστε λοιπόν να μην παραμελείτε τη σκυλίτσα σας και να της χαρίζετε πού και πού κανένα χαδάκι!
Οίστρος Σκύλου - Πως να ηρεμήσεις σκύλο σε οίστρο

2. Βάλτε τη να ασκηθεί περισσότερο

Ένας άλλος τρόπος που συμβάλλει στην ψυχική ηρεμία των θηλυκών σκυλιών είναι η πρόκληση νύστας – μια μέθοδος που έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική. Ο πιο εύκολος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η επιπλέον άσκηση, αν όμως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, φροντίστε η κανονική τους άσκηση να είναι πιο έντονη απ’ ό,τι συνήθως. Αν τύχει να έχετε διάδρομο για σκύλους στο σπίτι, μπορείτε να βάλετε τη σκυλίτσα σας να εξασκείται μια φορά τη μέρα. Μια τελευταία εναλλακτική λύση είναι η αύξηση της έντασης των καθημερινών περιπάτων.

3. Μικρύνετε τη διάρκεια της βόλτας

Ένα λεπτάκι. Συντομότερες βόλτες και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας; Τι είδους συνδυασμός είναι αυτός; Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου παράλογο: Μετά από μια βόλτα, είτε αυτή διαρκεί δέκα λεπτά είτε μία ώρα, οι σκύλοι καταλαμβάνονται από ένα αίσθημα ηρεμίας που ακολουθείται συνήθως από έναν υπνάκο. Αυτός είναι και ο λόγος που καλό θα ήταν να προσθέτατε έναν επιπλέον περίπατο, περιορίζοντας στην ανάγκη τη διάρκεια των υπολοίπων. Θα διαπιστώσετε ότι, μ’ αυτή τη μέθοδο, με το που γυρίσετε σπίτι, η σκυλίτσα σας θα νιώθει την ανάγκη να πάει για ύπνο αμέσως, ενώ και η νευρικότητα των ημερών αυτών θα μειωθεί σημαντικά.

4. Μείνετε μέσα

Αν γι’ αυτές τις δυο-τρεις κρίσιμες εβδομάδες του οίστρου δε θέλετε να προσθέσετε αυτή την έξτρα βόλτα για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω, προτείνουμε να διαμορφώσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής για μέσα στο σπίτι, ώστε να κρατήσετε το ενδιαφέρον της σκυλίτσας σας αμείωτο. Αν η ιδέα σας φαίνεται ελκυστική, στο Youtube θα βρείτε άπειρα τέτοια ευρηματικά παιχνίδια για σκύλους, σκοπός των οποίων δεν είναι βέβαια η εκμάθηση καινούριων δεξιοτήτων αλλά η πρόκληση πνευματικής κούρασης, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η τελευταία δεν διαφέρει και πολύ από τη σωματική.

5. Φροντίστε να υπάρχουν γύρω της παιχνίδια που προάγουν την αλληλεπίδραση

Η παροχή διανοητικών ερεθισμάτων μπορεί να αποδειχθεί κυριολεκτικά θαυματουργή αν στόχος είναι η πρόκληση κούρασης στο κατοικίδιό μας. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι που μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη ενός τέτοιου σκοπού. Τα παζλ για σκύλους, για παράδειγμα, παρέχουν ευρεία γκάμα ερεθισμάτων, εξασφαλίζοντας τη σταθερή πνευματική εμπλοκή του ζώου, ενώ το ψάξιμο για μια κρυμμένη λιχουδιά θα κρατήσει τη σκυλίτσα σας απασχολημένη για αρκετή ώρα. Αν πάλι δεν θέλετε να προβείτε στην αγορά κάποιου παιχνιδιού, μπορείτε να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο με υλικά που έχετε ήδη διαθέσιμα.

Αν η σκυλίτσα σας ανήκει στην κατηγορία των κατοικιδίων που δεν τρελαίνονται για τέτοια παιχνιδάκια, ή αν είναι απ’ αυτά που χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον της, δοκιμάστε να φτιάξετε κάνα-δυο σπιτικά παιχνίδια. Το να της πετάτε το κλασικό μπαλάκι για να το φέρει πίσω δεν έχει και πολύ νόημα· αντ’ αυτού κρύψτε κάπου μια λιχουδιά ή ένα λαχταριστό κομμάτι κρέας και αφήστε τη να ψάξει να το βρει. Άλλη μια καλή ιδέα είναι να τυλίξετε ένα κομμάτι τυρί με μια παλιά κάλτσα και να την κρύψετε σ’ ένα συρτάρι. Σκεφτείτε το!

Περιττό βέβαια να επισημάνουμε ότι, παρόλο που είναι αναγκαίο αυτού του είδους οι ασχολίες να παρουσιάζουν μια κάποια δυσκολία, δε θα πρέπει να είναι και ακατόρθωτες! Ξεκινήστε λοιπόν με κάτι πιο εφικτό και αυξήστε σταδιακά τον βαθμό δυσκολίας.

6. Διαμορφώστε ένα περιβάλλον ηρεμίας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, γνωρίζουμε ότι την περίοδο του οίστρου ένα θηλυκό σκυλί νιώθει λίγο χαμένο, καθώς βιώνει όλων των ειδών τις εσωτερικές αλλαγές. Επομένως έχει μεγάλη σημασία η εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας· όσο πιο σταθερό περιβάλλον ηρεμίας λοιπόν μπορέσετε να εξασφαλίσετε στη σκυλίτσα σας τόσο το καλύτερο.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εξάλειψη των κλασικών παραγόντων θορύβου, όπως η τηλεόραση και το στερεοφωνικό. Ακόμα και όταν τα χρησιμοποιείτε όμως, φροντίστε να παίζουν σε χαμηλή ένταση. Παράλληλα ζητήστε απ’ τα παιδιά σας να μιλάνε πιο χαμηλόφωνα και προσπαθήστε ο δικός της χώρος (είτε αυτός είναι κιβώτιο, κρεβάτι ή οτιδήποτε άλλο) να περιβάλλεται από ησυχία και από μία αύρα γενικής ηρεμίας. Μην πάτε στο άλλο άκρο προσπαθώντας να εξασφαλίσετε ένα περιβάλλον απόλυτης σιγής στο σπίτι, απλά αποφύγετε τις άσκοπες φωνές και κινήσεις – δεν είναι δα και ακατόρθωτο αυτό, έτσι δεν είναι;

Πως να ηρεμήσεις σκύλο σε οίστρο (αρσενικό)

1. Κρατήστε μακριά το θηλυκό από το αρσενικό σκύλο

Με κάθε τρόπο πρέπει να κρατήσετε μακριά το αρσενικό από το θηλυκό, για να μη συμβεί το απευκταίο (εφόσον το θεωρήσουμε απευκταιο)! Μια καλή λύση είναι να δώσετε το αρσενικό σκύλο σε κάποιο φίλο σας όσο η θηλυκή είναι σε γόνιμες μέρες. 

Αν υπάρχουν περιπλανόμενες θηλυκές σε οίστρο φροντίστε να κρατήσετε το σκύλο σας μέσα στο σπίτι για να μυρίζει όσο το δυνατόν λιγότερο τις θηλυκές

2. Χρησιμοποιήστε σπρέι μεθανόλης

Μπορείτε να εφαρμόσετε σπρέι μεθανόλης στα γεννητικά όργανα του θηλυκού σκύλου – αν φυσικά έχετε πρόσβαση στον θηλυκό σκύλο που είναι σε οίστρο -, κάτι που εμποδίζει τις μυρωδιές της θηλυκής να διαχυθούν στο χώρο και να φτάσουν στη μύτη του αρσενικού. Χρειάζετε να κάνετε πολλές επαναλήψεις την ημέρα. ΟΜΩΣ επειδή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς εννοείται ότι συζητήστε το πρώτα με τον κτηνίατρό σας – αφήστε και εγω ακόμη δεν έχω μεγάλη εμπειρία με τα σκυλιά οπότε είμαι επιφυλακτικός πολύ στο τι πληροφορίες σας μεταφέρω. 

Πάντως με αυτό τον τρόπο ο αστείρωτος αρσενικός δεν θα μυρίζει τις οσμές τις θηλυκής σε οίστρο και έτσι θα ηρεμεί.

αρσενικός σκύλος σε οίστρο

3. Παίξτε μαζί του

Φροντίστε να παίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί του και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους γιατί το παιχνίδι λειτουργεί κατευναστικά. Αν τώρα έχετε αρσενικό και θηλυκό σκύλο και ο θηλυκός είναι σε οίστρο προσπαθήστε να παιζετε και με τους δύο, διατηρώντας μια καλή ισορροπία.. πχ δώσετε στη θηλυκή γάτα κάποια παιχνίδια να μασουλάει σε ενα εσωτερικό χώρο και ταυτόχρονα αρχίσετε εσείς τα παιχνίδια με τον αρσενικό σκύλο σε ένα εξωτερικό χώρο.

4. Βγάλτε όσο πιο πολλές βόλτες μπορείτε το σκύλο σας

Κάνοντας το σκύλο σας μεγάλες και εξαντλητικές βόλτες, σε περιοχές όσο πιο μακριά γίνεται από το θηλυκό εκτονώνετε την ενέργειά του και να μπορέσει να ησυχάσει από τις ορμές του

5. Κάντε στείρωση

Παιδιά, ξέρω ότι αυτή η λύση έχει πολλούς υποστηρικτές και αρκετούς πολέμιους. Εγώ θέλω απλως να πω ότι η στείρωση φαίνεται να ηρεμεί σε μεγάλο βαθμό τον αρσενικό σκύλο που πλέον δεν θα παιδεύεται τόσο και δεν θα αναστατώνεται στο πέρασμα μιας θηλυκής σε οίστρο.

Εσείς έχετε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση, να πρέπει να ηρεμήσετε το σκύλο σας που βρίσκεται σε οίστρο; Τι τιπς ακολουθήσατε; Περιμένω τα σχόλιά σας!

3 Απαντήσεις

  1. Έχει εξαφανιστεί το σκυλάκι μου πιθανόν να το έχει προσελκύσει κάποιο θηλυκό σε οίστρο δεν ξέρω σε τι απόσταση μπορεί να μυρίσει το θηλυκό το αρσενικό γνωρίζετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *