Ζευγαρώνουν μεταξύ τους οι γάτες-συγγενείς;

Έχει προκύψει πολλές φορές στα σόσιαλ μου η ερώτηση “Ζευγαρώνει το γατάκι με τη μαμά του” ή “Ζευγαρώνουν δυο αδερφάκια γατάκια”; Μάλιστα εχω οσμιστεί και μια ενόχληση κάποιων που θεωρούν κάπως.. προσβλητικό για τη φήμη της γάτας να ζευγαρώνουν μεταξύ τους συγγενικές γάτες!

Εγώ όμως δεν θα νοιαστώ διόλου για το τι θεωρούν κάποιοι ως προσβλητικό και θα ψάξω να βρω δεδομένα για να απαντήσω σε ετούτα τα ερωτήματα

Η διαδικασία του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής (κύηση γάτας) δεν έχει να κάνει με νοητικές αποφάσεις, όπως σε εσάς τους χούμανς! Εμείς οι γάτες ακούμε το σώμα μας και κινούμαστε πράττοντας τα δέοντα! Και φαίνεται ότι ενστικτωδώς οι θηλυκές γάτες προτιμούν να μην ζευγαρώνουν με κοντινούς συγγενείς αλλά αυτό δεν ισχύει και για μακρινούς συγγενείς – σύμφωνα με μια έρευνα που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ωστόσο φαίνεται ότι σε απομονωμένες αποικίες το ζευγάρωμα συμβαίνει και μεταξύ πιο κοντινών συγγενών, ωστε να διαιωνιστεί η αποικία! Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τις διάφορες υποπεριπτώσεις:

Ζευγαρώνουν μεταξύ τους τα γατο-αδερφάκια;

Τα ανήλικα αδερφάκια πιο πολύ απο οτιδήποτε άλλο αναγνωρίζουν τα αδέρφια τους ως φίλους, σύντροφους στο παιχνίδι – και όχι τόσο ως συγγενείς! Οι γάτες δεν είναι σαν τους χούμανς, είναι απελευθερωμένες από ιδέες συγγένειας! Έτσι αφου ωριμάσουν σεξουαλικά δεν είναι καθόλου απίθανο να ζευγαρώσουν, αφού πρώτα έρθουν σε οίστρο – μάθετε τα πάντα για τον οίστρο της γάτας ΕΔΩ! Αυτό στα θηλυκά συμβαίνει σίγουρα μετά τον 4ο μήνα της ζωής της – και αν ζευγαρώσει τότε θα είναι ένα πολύ πρόωρο ζευγάρωμα – .

Επίσης, εφόσον ζευγαρώνουν μεταξυ τους τα αδερφάκια, προφανώς θα ζευγαρώνουν μεταξύ τους και τα αδερφάκια που έχουν έναν κοινό γονέα (half siblings) και εδώ οι δυο μεριές μοιράζονται μόνο το μισό του γενετικού υλικού – ενώ στα αδέρφακια που εχουν και τους δυο γονείς κοινούς μοιράζονται όλο το γενετικό υλικό τους. Εδώ να ειπωθεί ότι μια γέννα μπορεί να έχει παιδιά από διαφορετικούς πατεράδες, οπότε σε αυτή την περίπτωση τα γατάκια ανήκουν στην κατηγορία των half siblings! 

Ένας τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι φυσικά η στείρωση! Και αν θέλετε να πάρετε δύο αδερφάκια γατάκια στο σπίτι σας, διαλέξτε δύο του ίδιου φύλου – ώστε και παρέα να έχουν στο παιχνίδι το καθένα και να μην υπάρχει περίπτωση ζευγαρώματος!

Ζευγαρώνουν τα γατάκια με τους γονείς τους;

Δεν θα αποτελούσε εξαίρεση στην .. απελευθερωμένη, χωρίς ταμπού ηθική των γατων το ότι είναι τελείως εφικτο να ζευγαρώνουν οι γονείς με τα παιδιά τους, ειδικά – όπως αναφέραμε και παραπάνω σε αποκλεισμένες γατοαποικίες όπου οι επιλογές ζευγαρώματος είναι περιορισμένες. 

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα αφού απαντήσουμε τα δύο προηγούμενα ερωτήματα είναι ποιες είναι οι συνέπειες από το ζευγάρωμα full και half siblings καθώς και από το ζευγάρωμα γονέων και παιδιών!

Τι χαρακτηριστικά έχουν οι απόγονοι από αυτες τις διασταυρώσεις συγγενών;

Είναι πολύ πιθανό ότι οι απόγονοι τέτοιων διασταυρώσεων θα είναι γενετικά υγιείς και “φυσιολογικοί”! Αυτοί οι απόγονοι συχνά έχουν παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά όπως το σχήμα του κεφαλιού, το μέγεθος των άκρων ή η γουνα  τους!

Πέρα από τις φυσικές ομοιότητες παρουσιάζουν ομοιότητες και στα  συμπεριφορικά χαρακτηριστικά με τους γονείς τους.  Έτσι αν οι γονείς είναι παιχνιδιάρες γάτες τα παιδιά τους μπορεί να είναι και αυτά παιχνιδιάρικα, αν είναι ήρεμες γάτες, τότε τα παιδιά τους θα είναι και αυτά ήρεμα (ως ενα βαθμο) κοκ!

Αυτές οι ομοιότητες οδήγησαν πολλούς εκτροφείς γάτας να προκρίνουν τις διασταυρώσεις μεταξύ συγγενών για να μπορέσουν να δημιουργήσουν γάτες με.. συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – αυτό τώρα εμένα δεν με ξετρελαίνει σαν ιδέα, απλώς σας περιγράφω τι γίνεται. Με παρόμοιες στρατηγικές έχουν δημιουργηθεί διάφορες φυλές γατών.

Προβλήματα από διασταυρώσεις συγγενών

Αν και είναι δυνατό να διασταυρωθούν συγγενείς χωρίς να προκύψουν προβλήματα στην υγεία των απογόνων, η έντονη επιλεκτική διασταύρωση συγγενών γατών (για αρκετές γενιές) μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μια χαρακτηριστική έρευνα που μπορείτε να βρείτε εδώ έδειξε ότι το 64.9% των Γατών Περσίας παρουσιάζουν τουλάχιστον μια ανωμαλία – και αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο γιατί οι γάτες Περσίας είναι γάτες στις οποίες έχουν γίνει  πολύ εκτεταμένες επιλεγμένες διασταυρώσεις συγγενών.

Τα προβλήματα που συναντιούνται είναι κυρίως γενετικής φύσεως. Μια περιορισμένη δεξαμένη γονιδίων (που είναι αυτό που έχουμε στις περιπτώσεις των επιλεκτικών διασταυρώσεων συγγενών γατών) οδηγεί στην συχνή εμφάνιση μεταλλαγμένων γονιδίων με βλαπτική επίδραση που μπορεί να γίνεται αντιληπτή ήδη από την αρχή της ζωής των απογόνων είτε αργότερα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι γάτες, αν και απελευθερωμένες, λειτουργώντας φυσικά, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα απο πιθανά ζευγαρώματα με συγγενείς τους.. και φαίνεται ότι η παρέμβαση του ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα!

Αντε, το λύσαμε και ετούτο το αίνιγμα! Εσείς έχετε παρατηρήσει γάτες-συγγενείς που να κάνουν… φικι φικι μεταξύ τους; Τα σχόλιά σας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *