.. γράφει η γατολάτρισσα και γατοακτιβίστρια Μαρία Σάββα
Η αλήθεια καμιά φορά μπορεί να είναι πικρή, όμως πρέπει να λέγεται. Το bullying δεν είναι μόνο κατόρθωμα των ανθρώπων. Αλλά για να είσαι εδώ μάλλον κάτι έχεις καταλάβει και ψάχνεσαι. Ας μιλήσουμε λοιπόν για αυτό το βάσανο. Το bullying.
Αν ζεις με ένα σεβαστό αριθμό γατών ( διότι τι να σου κάνει μόνο μία; ) είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να αντιμετωπίσεις το μεταξύ τους bullying, τον εκφοβισμό δηλαδή. Και αναλόγως τον χαρακτήρα των γατών σου, μπορεί η εξέλιξη του πράγματος να γίνει από σοβαρή μέχρι ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου. Δηλαδή το αδύναμο γατάκι να μην μπορεί να σταθεί πουθενά μέσα στο σπίτι χωρίς να δεχτεί επίθεση. Στην πιο σοβαρή του εκδοχή μπορεί να μην περιοριστεί σε μόνο ένα αλλά να φτιαχτεί μια μικρή ομάδα από επιτιθέμενους. Όλοι ενάντια σε έναν!
Ο επιτιθέμενος – ο εκφοβιστής – ο μάτσο τύπος δηλαδή – θα επιλέξει έναν ψυχολογικά αδύναμο με χαμηλή αυτοπεποίθηση – βασική προυπόθεση – και θα οργανώσει την ομάδα του με κάποιους που θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με κείνον, (κυρίως μιλάμε για υψηλή αυτοπεποίθηση), ακριβώς αντίθετη στάση ζωής και συμπεριφοράς από το θύμα. Και δεν έχει να κάνει καθόλου με σωματική δύναμη και διάπλαση. Είναι καθαρά ψυχολογικό το θέμα. Ο εκφοβιστής μπορεί να είναι μια γατούλα των τριών κιλών ολόγλυκια κατά τα άλλα. Όπως γίνεται και στους ανθρώπους, δεν διαφέρουμε και πολύ. Οι λόγοι που οργανώνεται το bullying αλλάζουν, η πράξη παραμένει ίδια.

Γιατί οι γάτες κάνουν Bullying;
Γιατί όμως; Είναι τα ζώα κακά; Κλασική ερώτηση που ακούω συχνά. Θα έλεγα ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, ένα Ναι ή ένα Όχι. Το σίγουρο είναι ότι έχουν κι αυτά τους κανόνες τους. Τα όρια και τους νόμους τους. Όπως γνωρίζουμε τα ζώα λειτουργούν με το ένστικτο. Οι γάτες δεν εξαιρούνται. Ειδικά οι γάτες που κουβαλάνε ακόμη κατά πολύ την άγρια φύση τους. Μπορούν να προσαρμοστούν τέλεια σαν σπιτόγατες αλλά διατηρούν την ανεξαρτησία τους και μη ξεχνάμε ότι είναι και οι ίδιες ζώα θηρευτές με εξαιρετικές ικανότητες στο κυνήγι. Το ότι ζουν μαζί μας και στα σπίτια μας δεν σημαίνει ότι έχουν αποβάλει τα φυσικά τους ένστικτα. Δεν λένε “α τώρα που ζω σε σπίτι δεν χρειάζεται να συμπεριφέρομαι έτσι ”.
Ας εξαιρέσουμε τις αναμετρήσεις για την επικράτηση του ισχυρού σε περιόδους ζευγαρώματος διότι σε τούτη την περίπτωση έχουμε συγκεκριμένο και ξεκάθαρο λόγο. Εμείς σήμερα θα εστιάσουμε στον εκφοβισμό που μπορεί να συμβεί – ή συμβαίνει – στο σπίτι με τις οικόσιτες γάτες μας και βρίσκει εσένα να αναρωτιέσαι το γιατί. Κατά βάση λοιπόν τρεις είναι οι λόγοι που το bullying θα λάβει χώρα.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
1- Ένα αδύναμο μέλος σε μια αποικία την αποδυναμώνει.
Θεωρητικά, ένα αρπακτικό θα επιλέξει να κάνει την επίθεση του σε κάποιο αδύναμο μέλος- στην εύκολη λεία – έτσι θα στοχοποιηθεί ολόκληρη η ομάδα. Άρα ένα αδύναμο άτομο θα προσελκύσει θηρευτές. Ο εν δυνάμει θηρευτής δεν θα επιλέξει από την αρχή μια ομάδα με δυνατά άτομα. Θα ψαχτεί αλλού. Για αυτόν τον λόγο το συγκεκριμένο αδύναμο άτομο θα υποστεί εκφοβισμό με απώτερο σκοπό την εκδίωξη του από την αποικία. Στη φύση ή στις αποικίες των πόλεων μια τέτοια γάτα αρχικά θα κρατήσει μια απόσταση από τις άλλες, μέχρι που να βρει κάπου αλλού να βολευτεί για να φύγει μια και καλή το δίχως άλλο.
Σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα σπίτια μας ή οι ακάλυπτοι πολυκατοικιών όπου δεν μπορεί να φύγει θα δέχεται εκφοβισμό συχνά, εκτός και αν βρει την δύναμη κάποια στιγμή να τους αντιμετωπίσει. Αν καταφέρει και ξεπεράσει τον φόβο της, υψώσει το ανάστημά της, σηκώσει το χέρι της και αμυνθεί σθεναρά τελειώνει εκεί το μαρτύριο της.
2- Μια φοβική, αδύναμη γάτα που έχει δεχτεί επιθέσεις θα γίνει πιο φοβική.
Αυτόματα όποτε έρχεται αντιμέτωπη με κάποια άλλη που ξέρει ότι θα της επιτεθεί την κατακλύζει ο φόβος, μαζεύει το σώμα της, ρίχνει τα αυτιά της πίσω -ξεκάθαρη θέση άμυνας, τρέχει να ξεφύγει και γίνεται η ίδια θήραμα. Το τέλειο θήραμα!

3- Έχει πλάκα!
Όταν περνάει ο εκφοβισμός σου νιώθεις σπουδαίος/α. Ανθρώπινη διάσταση του πράγματος. Αληθινή όμως!
4 τρόποι για να βοηθησουμε τη γατα που υποφερει απο bullying
Ζώντας ανέκαθεν με πολλές γάτες σας λέω εκ των προτέρων ότι είναι από τα πιο δύσκολα challenge που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι χιούμαν. Όπως όλες οι προκλήσεις θέλει πολύ δουλειά και μάτια δεκατέσσερα. Εστιάζουμε στη φοβική γάτα γιατί αυτή είναι το θέμα μας πιο πολύ και όχι οι άλλοι. Πρέπει να τη βοηθήσουμε να ανέβει ψυχολογικά ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους εκφοβιστές της – αυτή είναι η λύση. Δεν έχει νόημα να κάνουμε κάτι με τους άλλους διότι δεν θα πάψουν τον εκφοβισμό όσο υπάρχει έδαφος γι αυτό. Όσο εκείνη βρίσκεται σε αδύναμη – μειονεκτική θέση τόσο οι άλλοι θα γίνονται πιο επιθετικοί.
Αν υπάρχει χώρος που μπορεί να απομονώνεται η γατούλα που δέχεται επιθέσεις αυτό πρέπει να γίνει όπωσδήποτε για τις ώρες που θα λείπεις. Και λέω για τις ώρες που θα λείπεις γιατί δεν θέλω να αποκοπεί τελείως από την υπόλοιπη οικογένεια, μένοντας καταδικασμένη σε μια βαρετή ζωή. Κάτι που δεν θα τη βοηθήσει καθόλου στο να αναπτύξει αυτοπεποίθηση -το ζητούμενο μας. Το αντίθετο μάλιστα θα την κάνει ακόμη πιο φοβική. Μόνο λοιπόν για τις ώρες που θα λείπεις η γατούλα θα είναι κάπου προστατευμένη.

Τις υπόλοιπες ώρες όταν θα είσαι παρών και ελέγχεις την κατάσταση θα είναι κάπου στον χώρο σε ψηλά σημεία. Όπως πάνω σε μια βιβλιοθήκη, ή πάνω σε ράφια στον τοίχο που θα έχεις τοποθετήσει το δίχως άλλο, φτιάχνοντας της ένα καταφύγιο στην ουσία. Γιατί; Διότι έτσι θα ανέβει η αυτοπεποίθησή της. Τα ψηλά σημεία τις βοηθάνε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Οι γάτες στην φύση όταν φοβούνται ή τις κυνηγάνε ανεβαίνουν στα δέντρα. Επιπλέον για σένα είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγχεις την κατάσταση όταν εκείνη είναι στα ψηλά και οι άλλοι από κάτω.
Σημ. Τσίτσου: Εξαιρετικές περιπτώσεις ψηλών σημείων, αν δεν έχετε βολικά ψηλά σημεία διαθέσιμα για τη γάτα σας, είναι τα ψηλά γατόδενδρα (βρείτε τo προτεινόμενό μου εδώ) και ακόμη καλυτερα τα κρεμαστά κρεβάτια παραθύρου (όπως αυτό) που προσφέρουν το τερπνο (αυξημένη αυτοπεποιθηση) μετα του ωφελίμου (κουτσομπολιο στο παράθυρο)!
ΣΟΥΠΕΡ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Γιατί οι γάτες λατρεύουν τα ψηλά σημεία
Και η ίδια θα νιώθει ασφάλεια κοιτώντας τους άλλους από κάτω ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αν κάποιος πλησιάσει εκεί να ξέρεις ότι θα συμπεριφερθεί τελείως διαφορετικά από το να βρισκόταν κάτω και στο ίδιο επίπεδο με τον εκφοβιστή της. Στα ψηλά θα αμυνθεί με άλλη αυτοκυριαρχία. Φυσικά και εσύ θα πάρεις θέση και θα διώξεις τον εκφοβιστή. Η γάτα θα έχει κερδίσει την μάχη με εσένα σύμμαχο. Και τώρα θα με ρωτήσεις: “Ωραία και πώς θα ανεβάζω εγώ κάθε μέρα την γάτα στα ψηλά; αυτή την δουλειά θα κάνουμε;”

Σου έχω καλά νέα. Δεν θα χρειαστεί. Η γάτα θα αντηληφθεί αμέσως πόσο καλά νιώθει εκεί πάνω και θα το εντάξει στην ρουτίνα της, θα ανεβαίνει μόνη της εύκολα και γρήγορα. Εσύ όμως δεν εφησυχάζεις. Αν αντιληφθείς έντονη οπτική επαφή “κάρφωμα” από κάτω προς τα πάνω, ή γρυλίσματα, με μια φωνή αποσπάς την προσοχή και επαναφέρεις την τάξη. Δεν μαλώνεις κανέναν ούτε φωνάζεις γιατί αυτό θα τους αναστατώσει όλους πιο πολύ. Μένεις ήρεμος/η κατευναστικός/η. Μην έχεις άγχος ή φόβο. Θα το εισπράξουν αμέσως και δεν θα βοηθήσει την κατάσταση.
Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά έρευνες έδειξαν ότι γάτες που ζουν με ανθρώπους ήρεμης ιδιοσυγκρασίας, χωρίς εκνευρισμούς και φωνές, ζούνε καλύτερα και μεταξύ τους. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν το πως συμπεριφέρεσαι εσύ. Η υπόλοιπη ρουτίνα παραμένει ίδια. Τρώνε μαζί όλοι, με την φοβική πάνω σε ένα τραπέζι, οι υπόλοιποι κάτω. Παίζεις με όλους, – και με τη φοβική- πάλι πάνω σε τραπέζι.
Μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις και φερομόνες (σημ. Τσίτσου: το περίφημο Feliway, διάβασε γι’ αυτό εδώ και τσιμπήσε το εδώ) στην μπρίζα που μπορεί να βοηθήσουν. Και αν είναι μεγάλο το σπίτι βάλε σε πιο πολλές μπρίζες. Μίλα με τον κτηνίατρο σου να σε συμβουλέψει μήπως ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση της φοβικής με φυσικά σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο και θα τα παίρνει από το στόμα. Δώσε σε όλους λάδι κάνναβης (σημ. Τσίτσου: εμείς χρησιμοποιούμε το έλαιο της NatureCan με εξαιρετικά αποτελέσματα – μπορείτε να το τσιμπήσετε εδώ και μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%). Να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Καλή επιτυχία!
Σημ. Τσίτσου: Bullying σε γάτες της αποικίας
Κάπως ενστικτωδώς και μέσα από την εμπειρία τη δική μου με τις γάτες της αυλής και εγώ έκανα παρόμοια πράματα προσπαθώντας να αντιμετωπίσω το bullying στην γατοαυλή! Με τη μόνη διαφορά ότι δε μπορούσα να χρησιμοποιήσω τις φερορμόνες Feliway γιατί πρόκειται για ανοιχτό χώρο – το μόνο όπλο για ανοιχτούς χώρους από το οπλοστάσιο των φερορμονών είναι η εκδοχή του spray (τσίμπησέ το εδώ) του οποίου την χρήση σας έχω εξηγήσει πολλάκις (αλλά πρέπει η εφαρμογή του να γίνει ανα 4 ώρες, ξανά και ξανά). Το spray μπορεί πχ να χρησιμοποιηθεί βάζοντας σε μια κουβερτούλα που έχουμε σε ένα ψηλό σημείο στην αποικία μας, ώστε η φοβική γάτα να νιώσει απευθείας πολύ καλά!
Και κάπως έτσι συνδυάζουμε τη δύναμη των φερορμονών και των ψηλών σημείων που προανέφερε και η Μαρία! Προσθέτοντας τέλος και το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης – που πράγματι πρέπει να δίνεται και στον φοβικό και στον επιθετικό γατούλη/γατούλα – έχουμε μια καλή πιθανότητα να λύσουμε το θέμα!
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της γατοαυλής ήταν φυσικά ο μεσιέ Μικρουτσέλος αλλά και η Ρούμπα και το δίπτυχο CBD – Ψηλά σημεία (δεν χρειαστηκε το σπρέι) λειτουργησε τέλεια!
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΣ ΤΟ ΧΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ: Η Μαρία Σάββα έγραψε και εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο “Εγώ ο Κακός” που περιγράφει τη ζωή ενός γάτου, του.. Κακού! Σπεύσατε να το τσιμπήσετε εδώ και thank me later!