Οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν ακράτεια, δηλαδή ακούσια απώλεια του ελέγχου της ούρησης ή της αφόδευσης για διάφορους λόγους, όπως η γήρανση, μια μόλυνση και άλλα. Μπορεί να είναι μια ανησυχητική εμπειρία τόσο για εσάς, όσο και για τον σκύλο σας, ειδικά όταν δεν είστε σίγουροι τι την προκαλεί. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε την ακράτεια σκύλου και να βοηθήσετε να επιδιώξει μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής ο σκυλάκος σας που υποφέρει.
Η ακράτεια διαφέρει από την ανάρμοστη αποβολή, η οποία συμβαίνει, όταν το κατοικίδιο ζώο σας ανακουφίζεται σε ακατάλληλη στιγμή, συνήθως ως αποτέλεσμα αυξημένου συναισθήματος ή ανωριμότητας. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας βιώνει άγχος αποχωρισμού (διάβασε την απίστευτη ιστορία ενός σκύλου που βίωνε καθημερινά φόβο και αγωνία αποχωρισμού), η παρατεταμένη αίσθηση πανικού μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη αποβολή. Σε άλλες περιπτώσεις, η ακατάλληλη απομάκρυνση μπορεί να είναι συνηθισμένη στη διαδικασία εκπαίδευσης, έως ότου ο νεαρός σκύλος σας μάθει πού και πότε να πάει στο γιογιό του.
Το να μάθετε περισσότερα για την ακράτεια, μπορεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε την απογοήτευση με την κατανόηση. Εάν έχετε προσπαθήσει ανεπιτυχώς με την πάροδο του χρόνου να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας στο σπίτι, η ακράτεια μπορεί να προκαλεί τα προβλήματα. Εξοικειωθείτε με τους τύπους, τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη θεραπεία της ακράτειας σκύλων παρακάτω.
Τύποι ακράτειας σε σκύλους
Ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει έναν ή και τους δύο τύπους ακράτειας, ούρων και κοπράνων. Τα σημάδια, οι αιτίες και η θεραπεία για την ακράτεια του κατοικίδιου ζώου σας θα εξαρτηθούν από τον τύπο της ακράτειας που αντιμετωπίζει.
Η ακράτεια ούρων προκαλεί μια άμεση ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από μια μάλλον άμεση απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Ο σκύλος σας μπορεί να έχει μόνο λίγα δευτερόλεπτα μεταξύ της παρόρμησής του να κατουρήσει και της απελευθέρωσης της ουροδόχου κύστης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη της ακράτειας ούρων. Μερικοί σκύλοι εμφανίζουν μόνο ήπια ακράτεια ούρων, ενώ άλλοι χάνουν τον πλήρη έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους.
Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να παρουσιάσει ακράτεια κοπράνων , που είναι η αδυναμία ελέγχου των κινήσεων του εντέρου του. Μερικές φορές, η ακράτεια κοπράνων εκδηλώνεται ως επίμονα αέρια. Σε άλλες περιπτώσεις, ο σκύλος σας μπορεί να παρουσιάσει περιστασιακή ή ολική διαρροή κοπράνων.
Σημάδια και συμπτώματα στην ακράτεια σκύλου
Ως σκυλογονιός, μείνετε σε επιφυλακή για συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ακράτεια. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αναγνωρίσετε θετικά πιθανά σημάδια ακράτειας, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να παρέχετε στον σκύλο σας τη βοήθεια που χρειάζεται.
Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να έχει ακράτεια, ανεξάρτητα από το πόσο καλά μπορεί να έχει εκπαιδευτεί στο γιογιό. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας δεν έχει συνήθως ατυχήματα στο σπίτι, μπορεί να παρουσιάσει περιστασιακή ακράτεια.
Όταν ο καλός γούνινος φίλος σας βιώνει αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια συμπαθητική προσέγγιση. Αποφύγετε να τον τιμωρήσετε για τις πράξεις του ή να υψώσετε τη φωνή σας με τρόπο που να δείχνει θυμό ή απογοήτευση. Αντίθετα, απαντήστε ήρεμα με έναν παρήγορο τόνο που αναγνωρίζει το ατύχημά του και τονίζει την υπομονή σας.
Μια ποικιλία σημαδιών και συμπτωμάτων μπορεί να υποδηλώνουν ακράτεια σκύλου. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Κηλίδες ούρων ή περιττωμάτων γύρω από το σπίτι
- Διαρροή ούρων ή περιττωμάτων από τον σκύλο σας
- Απαιτούνται συχνότερες επισκέψεις στο μπάνιο
- Αυξημένη πρόσληψη νερού ή τροφής
- Ενδείξεις επώδυνης ούρησης ή αφόδευσης
- Συχνό γλείψιμο της γεννητικής περιοχής
Εάν αυτές οι ενδείξεις ακράτειας δεν βελτιωθούν μετά από μερικές ημέρες, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για βοήθεια.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 120 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Αιτίες ακράτειας
Υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να μην κάνει τις ανάγκες του μέσα στο σπίτι. Εάν αυτή η κατάσταση δεν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, η ακράτεια μπορεί να είναι ο λόγος. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ακράτειας σε σκύλους, όπως:
- Λοιμώξεις ή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης
- Όγκοι
- Φυσική γήρανση
- Κατακράτηση ούρων
- Ορμονικές ανισορροπίες
- Τραυματισμοί στο νωτιαίο μυελό, στην ουροδόχο κύστη, στα γεννητικά όργανα ή σε άλλες βασικές περιοχές
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs)
- Γενετικά ελαττώματα
Μερικοί σκύλοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ακράτεια ανάλογα με το φύλο ή τη ράτσα τους. Τα μπουλντόγκ, τα μπόξερ και τα ιρλανδικά κόκκινα σέττερ είναι από τις ράτσες σκύλων που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακράτεια. Γενικά, τα θηλυκά σκυλιά είναι ελαφρώς πιο πιθανό να αναπτύξουν ακράτεια, λόγω εν μέρει της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων με την πάροδο του χρόνου. Η ηλικία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το πόσο επιρρεπής είναι ο σκύλος σας στην ανάπτυξη ακράτειας. Ενώ φροντίζετε το γερασμένο σκυλάκι σας (άραγε πώς υπολογίζεται η ηλικία του σκύλου), λάβετε υπόψη τυχόν απώλεια ελέγχου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων για το γιογιό.
Αντιμετώπιση και διαχείριση της ακράτειας
Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας για την ακράτεια του σκύλου σας θα εξαρτηθούν από την αιτία της. Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει την ακράτεια ούρων ή κοπράνων, επισκεφτείτε μια κτηνιατρική κλινική για να εντοπίσετε τη βασική αιτία του προβλήματος. Μόλις βρείτε έναν τοπικό κτηνίατρο που προτιμάτε, συνεργαστείτε μαζί του για να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας, ειδικά για τις ανάγκες του σκύλου σας.
Η θεραπεία για την ακράτεια του γούνινου φίλου σας ξεκινά με την συγκατάθεσή σας. Να θυμάστε ότι ακόμη και τα πλήρως εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να εμφανίσουν ακράτεια χωρίς δικό τους λάθος. Αντί να δείξετε στον σκύλο σας τον θυμό ή την απογοήτευση που νιώθετε, απαντήστε με αγάπη με τρόπους που δείχνουν υπομονή και υποστήριξη. Μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να διαχειριστεί την ακράτειά του στο σπίτι. Αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν:
- Επιθέματα ούρησης που μπορούν να βοηθήσουν να περιορίσετε το εύρος των ατυχημάτων του τετράποδου φίλου σας και να προωθήσουν τον εύκολο καθαρισμό.
- Σκυλοπάνες που πιάνουν διαρροές πριν φτάσουν στο πάτωμα.
- Συχνές κι ασφαλείς βόλτες που δίνουν στον σκύλο σας την ευκαιρία να ανακουφιστεί σε εξωτερικούς χώρους.
- Σωστή περιποίηση για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ούρων ή κοπράνων και να αποκαταστήσετε το τρίχωμα του σκύλου σας.
Αυτές οι λύσεις για το σπίτι βοηθούν στον περιορισμό των ακαταστασιών, στην προώθηση του εύκολου καθαρισμού και στη διατήρηση της άνεσης του σκύλου σας. Εξετάστε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω μεθόδους διαχείρισης της ακράτειας, οι οποίες λειτουργούν καλά σε συνδυασμό με το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας του κτηνιάτρου σας.
Εάν ο σκύλος σας έχει πλήρη ακράτεια, πρέπει να αλλάζετε την πάνα και τον χώρο ύπνου ή το ρείθρο του τακτικά για άνεση και καθαριότητα. Ελέγχετε από καιρό σε καιρό για να δείτε αν ο σκύλος σας έχει αδειάσει την κύστη του. Με τον καιρό, θα μάθετε τις ώρες της ημέρας που το κατοικίδιό σας είναι πιο πιθανό να είναι βρεγμένο.
Παρόμοια με τα παιδιά μας, έτσι κι οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα από την πάνα, εάν η γούνα και το δέρμα τους εκτεθούν στα ούρα για μεγάλες περιόδους. Το να αφήνετε μια πάνα για πολλές ώρες, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες του σκύλου σας να αναπτύξει αυτά τα προβλήματα, κρατώντας τον γούνινο φίλο σας καθαρό. Ένα πλήρες μπάνιο δεν είναι απαραίτητο, αλλά ένα καθημερινό πλύσιμο με ένα πανί καθαρισμού μπορεί να είναι χρήσιμο. Το να διατηρείτε το τρίχωμα του σκύλου σας κουρεμένο, είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος για να αποτρέψετε εξανθήματα και μολύνσεις.
Χάπι για ακράτεια σκύλου
Πολλοι ρωτάτε για το αν υπάρχουν χάπια για ακράτεια σκύλου! Η απάντηση ειναι ‘ναι” και αφορά περιπτώσεις ακράτειας που οφείλεται σε ορμολονολογική αιτιολογία που προκαλει δυσλειτουργια του σφιγκτηρα συνηθως στους στειρωμένους θηλυκούς σκύλους! Πέρα από το χάπι για ακράτεια σκύλου υπάρχουν και συμπληρώματα που βοηθούν στο θέμα της αντιμετώπισης της ακράτειας σκύλου!