Ψυχολογικοί λόγοι που οι γάτες τρώνε υπερβολικά

3 ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να τρώει υπερβολικά

Αγαπημένοι χουμανίσκοι θεωρείτε ότι η γάτα σας τρώει υπερβολικά; Αν ναι, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και όχι  πάντα προφανείς! Πολύ συχνά ο λόγος για την ασταμάτητη πείνα και ζητιάνεμα είναι ότι έχουμε καταδικάσει τη γάτα μας σε υποσιτισμό, με ακατάλληλες ξηρές τροφές με ελαχιστη ικανότητα κορεσμού! Πολύ συχνά μια γάτα μπορεί να είναι υπέρβαρη καταναλώνοντας μερίδες πείνας (τύπου 33 γρ. ξηρά τροφή ημερησίως) και τότε ο λόγος για το ζητιάνεμα είναι απλώς ότι η γάτα πεινάει σαν τρελή! 

Γι’ αυτή την περιπτωση έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές ως τώρα και η λύση για να κορεστεί η καθ’ όλα δικαιολογημένη πείνα της είναι η στροφή σε μεγάλες ποσότητες ποιοτικής υγρής τροφής όπως αυτή, με εξαιρετική ικανότητα κορεσμού της πείνας!  Να είστε βέβαιοι ότι σύντομα η γάτα σας θα πάψει να πεινάει και το ακόμη καλύτερο: αν έχει περιττά κιλά θα τα χάσει! Διαβάστε και το άρθρο μου που εξηγεί με μεγάλη λεπτομέρειας πως η στροφή στην υγρή τροφή θα βοηθήσει στον κορεσμό της πείνας και το χάσιμο του περιττού βάρους, αλλά και πως να κάνετε σωστά αυτή τη στροφή, ακριβώς εδώ!! Βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Όμως αυτό δεν είναι το θέμα του σημερινού μου άρθρου! Εάν η γάτα σας τρέφεται σωστά, είναι σε καλή κατάσταση και είναι υγιής, αλλά εξακολουθεί να εκλιπαρεί για φαγητό, μπορεί τα αίτια αυτού του ζητιανέματος να εδράζονται σε ψυχολογικούς, συναισθηματικούς παράγοντες, κατάσταση γνωστή και ως ψυχογενής ανώμαλη συμπεριφορά σίτισης. Παρακάτω είναι κάποιες από τις ψυχολογικές αιτίες της ασταμάτητης αναζήτησης φαγητού απο τη γάτα σας: 

1. Ανία

Εάν η γάτα σας δεν έχει πολλή προσοχή ή ευκαιρία να παίξει, η αισθητηριακή ευχαρίστηση του φαγητού μπορεί να γίνει κεντρική στη ζωή της. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη γάτα σας να τρώει υπερβολικά ή να εκλιπαρεί συνεχώς για φαγητό, συνεπώς και για προσοχή.

Μεγάλη ιστορία του συγκεκριμένο, αν σκεφτούμε ότι πολύ συχνά εσείς οι χούμανς έχετε τις δουλειές σας, την διασκέδασή σας και είναι πιθανό να αφήνετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι για ώρες και ακόμη “χειρότερα”, όταν γυρνάτε είστε εξουθενωμένοι και βαριέστε/δεν έχετε κουράγια να κάνετε χάδια μαζί της, να παίξετε κλπ κλπ! Ε τι να κάνει και η γάτα, μια απόλαυση της απομένει, όλη μέρα κλεισμένη σε ένα σπίτι, χωρίς κανένας να της δίνει σημασία: Το φαγητό! 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Πολλά μπορείτε να κάνετε φυσικά: Μην αφήνετε πολλές ώρες τη γάτα μόνη της (αλλά όχι ψυχαναγκαστικά, αλλά επειδή έχετε συνειδητοποιήσει πόσο όμορφο είναι να περνάτε ώρα μαζί της), παίξτε πολύ μαζί της, κρυφτό, κυνηγητό, ή με το λέιζερ ή με το τίζερ ή με το επαναστατικό μπαλάκι που κινείται μόνο του! Σκεφτείτε να φέρετε μια δεύτερη γάτα μέσα στο σπίτι, κάντε την αγκαλιές, προσφέρετε της βαθιά χτενίσματα με μια καλή χτένα όπως αυτή! Επίσης κάντε αλλαγές μέσα στο σπίτι, προσφέρετε στη γάτα σας ψηλά γατόδενδρα (βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ) να γυμνάζεται και να σκαρφαλώνει, ή ένα όμορφο ανάκλιντρο παραθύρου όπως αυτό, φέρτε της καινούριες πλαστικές σακούλες, καινούριες χαρτόκουτες!

Περισσότερες ιδέες εδώ!

2. Εθισμός

Σύμφωνα με την Telegraph, οι γάτες που ζητιανεύουν για φαγητό μπορεί να έχουν ψυχολογικό εθισμό παρά σωματικές ανάγκες ή κάποιο ιατρικό θέμα. Αυτό οφείλεται στην αισθητηριακή ευχαρίστηση του φαγητού και στην προσοχή που λαμβάνουν κατά τα γεύματα.

Αυτή η διπλή διέγερση μπορεί να είναι εθιστική για τις γάτες, αναγκάζοντάς τις να ζητιανεύουν συνεχώς για φαγητό. Για παράδειγμα, εάν πολλά μέλη της οικογένειας ταΐζουν τη γάτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να εθιστεί στο φαγητό και στην αίσθηση ότι τη φροντίζουν πολλά άτομα.

Μην σας φαίνονται εξωγήινα όλα ετούτα! Και οι άνθρωποι παρουσιάζουν αντίστοιχες συμπεριφορές. Η απόλαυση ενός νόστιμου γεύματος πολύ συχνά κάνει τον άνθρωπο να επιζητά ξανά και ξανά το συγκεκριμένο γεύμα! Η ανάμνηση της ευχαρίστησης, όταν ταυτιστείς με αυτήν μοιραία θα φέρει τέτοιες αντιδράσεις, τόσο σε γάτες όσο και σε ανθρώπους! 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Φροντίστε να δίνετε σημασία στη γάτα σας όσο είστε σπίτι – και πάλι θα πω ότι αν αυτό γίνεται ψυχαναγκαστικά το πιο πιθανό είναι να μην έχει κανένα αντίκρυσμα.. απλως δώστε σημασία, έτσι από περιέργεια, παρακολουθήστε τα καμώματά της, κάντε της χάδια και νιώστε τη στιλπνη της γούνα, δοκιμάστε να της μιλήσετε, να παίξετε μαζί της και χιλια δυο άλλα ώστε να απολαύσει την προσοχή που επιζητά χωρίς αυτό να συνδέεται με την διαδικασία της σίτισης! 

Μερικά σημάδια ότι η γάτα αναζητά την προσοχή σας εδω!

3. Φόβος της πείνας

Αυτό είναι αρκετά κοινό μεταξύ των γατών που έχουν παραμεληθεί ή μοιράζονται γεύματα με άλλες γάτες – πιο συχνά φυσικά το συναντάμε σε αδέσποτες γάτες, που δεν έχουν σταθερή σίτιση και μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας πολλές φορές στη ζωή τους. Εάν δεν ξέρουν πότε θα έρθει το επόμενο γεύμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία, κλοπή φαγητού και .. κατοχικα σύνδρομα!

Φυσικά και εδώ συναντάμε πολύ μεγάλες ομοιότητες με αντίστοιχες συμπεριφορές του ανθρώπου, όταν αυτός βρέθηκε αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας! 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Φτιάξτε μια σχετικά σταθερή ρουτίνα σίτισης που σιγά σιγά θα καλλιεργήσει στη γάτα σας την ασφάλεια ότι δεν πρόκειται να ξαναμείνει πεινασμένη! Επισής φροντίστε να μην την αφήνετε πεινασμένη ποτέ και έχετε το νου σας να την ταϊζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τροφές πλούσιες σε ενέργεια, υγρασία και τις θερμίδες που χρειάζεται! Και εδώ ξαναρχομαι σε αυτό που ανέφερα στην αρχή. Οι δίαιτες βασισμένες στην ξηρά τροφή δεν είναι κατάλληλες γι’ αυτή την περίπτωση διότι ευνοούν την παχυσαρκία, χωρίς μάλιστα να χορταίνουν καλά της γάτα, λόγω της πενιχρής ικανότητά τους στον κορεσμό της πείνας!  Γι’ αυτό το να βασιστείτε σε ποιοτικές υγρές τροφές είναι ό,τι καλύτερο! Βρείτε και τις προτεινόμενές υγρές τροφές μου εδώ!

Φόβος πείνας γάτας

Κλείνοντας να πούμε ότι αν η γάτα σας τρώει υπερβολικά από πλήξη ή εθισμό, πιθανότατα θα δείτε κάποια αύξηση βάρους. Ωστόσο, οι γατογονείς δεν είναι καλοί στο να αναγνωρίζουν την αύξηση βάρους στα κατοικίδια ζώα τους, ειδικά εάν μια γάτα έχει μακρύ, χοντρό τρίχωμα. Εδώ έρχεται ο Τσιτσάρας να σας εξηγήσει με ακρίβεια πότε μια γάτα είναι παχύσαρκη με το αναλυτικό του άρθρο, ακριβώς εδώ!

Συνοψίζοντας να πω ότι αν ένας κτηνίατρος διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα ιατρικά περίεργο με τη γάτα σας, η υπερβολική πείνα της μπορεί να προκληθεί από τους ψυχολογικούς παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω! Ποια είναι η δική σας εμπειρία γύρω από τούτο το θέμα; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *