Γιατι η γατα μου κανει κχουυυ

5 λόγοι γιατί η γάτα κάνει κχουυυ σε εμένα;

“Εντάξει, το καταλαβαίνω η γάτα μου να κάνει ‘κχουυ’ σε άλλες γάτες, σε ξένους, σε σκύλους.. αλλά να κάνει και σε μένα; Γιατί; ΤΙ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑ;;;” 

Κοίταξε να δεις δικέ μου, εμείς οι γάτες, τα ‘χουμε πει, είμαστε ζεν πλάσματα, ήρεμα και χαλαρά, αλλά κάπου όταν το μέτρο χάνεται και θα σου σφυρίξουμε και θα σου γρυλίσουμε! Μην το παίρνεις προσωπικά!

Αν και αυτοί οι ήχοι μπορεί να είναι αρκετά επιθετικοί, είναι απλώς εργαλεία επικοινωνίας της γάτας σας. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα μπορεί να κάνει κχουυ (σε άλλες γάτες ή και σε εσένα), είναι σημαντικό να εξετάσεις σοβαρά και να εντοπίσεις τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό.

Πριν πω περισσότερα να κάνω ξεκάθαρο οτι με τις λέξεις “κχου”, συριγμό και σφύριγμα εννοώ ακριβώς το ίδιο πράμα.! 

Τι είναι ακριβώς το "κχου"; Ποια η διαφορά το με το γρύλισμα;

Ας κάνουμε όμως ένα σύντομο briefin, μια εισαγωγή βρε αδερφέ για να κατατοπίσουμε και αυτούς που δεν γνωρίζουν για το ‘κχου’, το σφύριγμα (συριγμός) της γάτας. Το σφύριγμα είναι ο ήχος με τον οποίον η γάτα δείχνει ότι αισθάνεται άβολα ή ευάλωτα και είναι μια από τις πιο κοινές προειδοποιήσεις που δίνει μια γάτα. Περιλαμβάνει μια γρήγορη απελευθέρωση της αναπνοής μέσω των δοντιών, που σε συνδυασμό με την γλώσσα που διπλώνει δημιουργεί αυτό το θόρυβο. Το γουνικό της γάτας σε εκείνη τη στιγμή μπορεί επίσης να σηκωθεί όρθιο, δίνοντας στη γάτα μια πιο μεγαλοπρεπή εμφάνιση, έτσι ώστε να εκφοβίσει τον απειλητικό εχθρό. 

Από την άλλη πλευρά, το γρύλισμα προέρχεται από το λαιμό και ξεκινά με ένα χαμηλό βουητό. Ένα γρύλισμα μπορεί να είναι χαμηλό και συνεχές, με σταδιακά αυξανόμενο όγκο και ένταση. Όπως και το σφύριγμα, το γρύλισμα είναι επίσης μια λεκτική προειδοποίηση. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούτε μια γάτα να εναλλάσσεται μεταξύ συριγμού και γρυλίσματος, επομένως είναι κατανοητό να ανησυχείτε, όταν η γάτα σας το κάνει αυτό.

Ωραία σας κατατόπισα για τα βασικά αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ‘κχου’ στο αναλυτικό μου άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιατί η γάτα κάνει το συριγμό;

5 λόγοι γιατί η γάτα σας κάνει 'κχου' σε εσάς

Όπως προανέφερα η γάτα σας κάνει κχου, όταν θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, να προειδοποίησει ότι ως εδώ και μη παρέκει! Τι γίνεται όμως αν κάνει το “κχου” σε εσάς; Ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει το “κχου” που απευθύνεται σε εσάς:

1. Αίσθημα απειλής ή φόβου

Το σφύριγμα μιας γάτας μπορεί συχνά να εκφράσει το συναίσθημα του φόβου της. Μπορεί να σφυρίζει ως μηχανισμό άμυνας ενάντια σε μια προφανή απειλή! Θα παρατηρήσετε επίσης, ότι το τρίχωμα της γάτας σηκώνεται στις άκρες της. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως piloerection της τρίχας, είναι επίσης ένας αμυντικός μηχανισμός, καθώς κάνει τη γάτα να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο απειλητική, όπως προαναφέραμε. Οι μητέρες γάτες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο ‘κχου’, όταν προστατεύουν τα μωρά τους. Οι ξαφνικές κινήσεις προς τα γατάκια της από εσάς, λοιπόν ή ακόμη και αν φέρνετε άγνωστους στο χώρο που είναι η μαμά γάτα με τα μικρά της, μπορεί να την κάνει να το ρίξει στο ‘κχου’!

2. Ασθένεια ή δυσφορία

Μια γάτα μπορεί επίσης να σφυρίζει, εάν αισθάνεται πόνο. Προσέξτε για άλλα σημάδια που μπορεί να συνοδεύουν το σφύριγμα, όπως πληγές, κακή όρεξη ή εάν η γάτα σας γίνει ξαφνικά πιο μοναχική. Συνεπώς όταν η γάτα σας κάνει ‘κχου’ σε εσάς αυτή είναι μια ακόμη πιθανή αιτία! Εαν τωρα δεν μπορείτε να εντοπίσετε την ρίζα της σωματικής της δυσφορίας της, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από έναν κτηνίατρο.

Άλλα σημάδια ότι η γάτα σας είναι άρρωστη εδώ.

3. Αλλαγές στο περιβάλλον ή τη ρουτίνα

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας. Θα το έχετε παρατηρήσει αυτό, αν έχετε ποτέ μετακομίσει σε μικρή απόσταση και διαπιστώσετε ότι η γάτα σας συνεχίζει να επιστρέφει στο παλιό σας σπίτι. Εάν η γάτα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί σε σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της όπως μετακομίσεις μπορεί να εκφράσει την ταραχή της με σφύριγμα/κχου προς εσάς. 

Εδώ πολλά μπορείτε να κάνετε για να την σαπορτάρετε:

  • Φέρτε στο καινούριο της περιβάλλον διάφορα οικεία αντικείμενα, όπως το κρεβατάκι της, την κουβερτούλα της, το γατόδενδρό της (βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ)! 
  • Βάλτε Feliway Classic στην πρίζα και μεταδώστε μηνύματα ηρεμίας και οικειότητας στη γάτα σας – μάθετε τα πάντα για το Feliway εδώ και τσιμπήστε το εκεί!
  • Αφήστε την να απλώσει τις μυρωδιές της στο χώρο, με το να τρίβεται και να κάνει τα νυχάκια της όοοοπου θέλει! Ακόμη και στα έπιπλα; ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ! Ιδανικά μπορείτε να την βοηθήσετε και εσείς στο έργο της. Πάρτε πχ την κουβερτούλα της, με τις μυρωδιές της και τρίψτε διάφορα έπιπλα του σπιτιού! 
  • Εξασφαλίστε γι’ αυτήν πολλά ψηλά σημεία στο καινούριο χώρο – ένα κρεμαστό κρεβάτι παραθύρου για παράδειγμα θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή, γιατί εκεί μπορει να εποπτεύσει τον άγνωστο χώρο, να νιώσει ασφάλεια και να κάνει ανενόχλητη το γκρουμιν της! Βρείτε ένα τέτοιο εδώ!
  • Το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης είναι γνωστο, ΄σύμφωνα με έρευνες, ότι λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχολογία της γάτας για αυτό είναι ιδανικό για να βοηθήσετε τη γάτα σας να αποφορτιστεί από το στρες που προκάλεσε η αλλαγή περιβάλλοντος! Εμείς χρησιμοποιούμε εδώ και περίπου 6 μήνες το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!

4. Εσφαλμένη επιθετικότητα

Μπορεί η γάτα σας να αισθάνεται ότι απειλείται από κάποιον παράγοντα και να στραφεί εναντίον σας εσφαλμένα – κοινώς “σας πήραν τα σκάγια”. Ίσως να έχει κατασκοπεύσει ένα άλλο ζώο έξω από το παράθυρο ή να έχει τρομάξει από έναν δυνατό θόρυβο. Εάν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί απευθείας σε αυτήν την απειλή, μπορεί να κατευθύνει την αντίδρασή της προς εσάς κάνοντας κχου! 

Μην το πάρετε προσωπικά, παραμείνετε ψύχραιμοι και σκεφτείτε ποιοι παράγοντες μπορεί να την κάνουν να νιώθει άβολα – πχ διώξτε την ξένη γάτα, ή χαμηλώστε την ένταση του θορύβου, αν είναι δυνατόν!. Και σκεφτείτε ότι υπάρχουν και χειρότερα: άλλες γάτες μπορεί να κάνουν πολύ χειρότερα.. πχ στη θέα μιας ξένης γάτας μπορεί να κάνουν πολύ σκληρή επίθεση προς τον χούμαν τους! 

5. Ακατάλληλο παιχνίδι

Το σφύριγμα μπορεί να συμβεί ξαφνικά στη μέση ενός διασκεδαστικού παιχνιδιού με τη γάτα σας. Σκεφτείτε εάν μπορεί να έχετε αγγίξει τη γάτα σας σε ένα ευαίσθητο σημείο ή να έχετε κάνει κάποια ενέργεια που της προκάλεσε δυσφορία. Τα παιδιά είναι συνηθισμένοι αποδέκτες του συριγμού μιας γάτας, καθώς είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη, όπως να χαϊδέψουν το τρίχωμα μιας γάτας προς τη λάθος κατεύθυνση ή να τραβήξουν την ουρά της, ή να παίξουν με την.. κοιλιά της χωρίς εκείνη να τους έχει δώσει την άδεια!

Η υπερδιέγερση που προκαλείται από το παιχνίδι είναι κάτι πολύ συχνό στις γάτες. Όταν ενθουσιάζεται υπερβολικά, μπορεί να αρχίσει να σφυρίζει ή να δείχνει άλλα σημάδια αγωνίας. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να απομακρυνθείτε για να της δώσετε λίγο χρόνο να χαλαρώσει.

Παιδιά, γιατί δεν στρέφεστε λίγο και στα παιχνίδια στα οποία δεν χρειάζεται να συμμετάσχετε και εσείς; H τελευταία μου ανακάλυψη, η αυτοκινούμενη μπάλα νομίζω ότι είναι ό,τι πρέπει γιατί προκαλεί τα θηρευτικά ένστικτα της γάτας σας χωρίς να το παρακάνει! Βρείτε την εδώ!

Πώς να ανταποκριθείτε όταν η γάτα σας σας σφυρίζει

Για την ευζωία και τη σωματική ακεραιότητα τόσο τη δική σας, όσο και της γάτας σας, θα πρέπει να φροντίζετε να ανταποκρίνεστε κατάλληλα στο ‘κχου’ της. Ίσως μπορέσετε να τις βοηθήσετε εσείς, διαφορετικά, θα χρειαστεί να ζητήσετε συμβουλές από κτηνίατρο. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι μπορείτε να κάνετε!

Τι κάνω όταν η γάτα μου κάνει κχουυ

1. Σεβαστείτε την ανάγκη τους για χώρο

Αν και απολαμβάνουν την περιστασιακή αγκαλιά, οι περισσότερες γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα που απολαμβάνουν τον δικό τους χώρο και μάλιστα πολύ! Εάν αγγίζετε τη γάτα σας ή βρίσκεστε στον προσωπικό της χώρο και αρχίζει να σφυρίζει, απομακρυνθείτε αμέσως. Μπορεί η γάτα σας να χρειάζεται απλώς λίγο χώρο για να ηρεμήσει και να πάψει να νιώθει τόσο ευάλωτη. Όταν η γάτα σας είναι και πάλι έτοιμη για αγκαλιά, θα πάρει το δρόμο προς εσάς μόνη της.

2. Δώστε τους κρυψώνες και τρόπους διαφυγής

Οι γάτες αισθάνονται πιο άνετα, όταν βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Εάν νιώθουν ότι εύκολα μπορούν να διαφύγουν και έχουν μέρη για να κρυφτούν, τότε θα αισθάνονται ακόμα πιο άνετα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν φιλοξενείτε επισκέπτες και ακόμη περισσότερο, εάν αυτοί οι επισκέπτες είναι παιδιά ή άλλα ζώα. 

3. Δώστε τους χρόνο να ηρεμήσουν

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι γάτες χρειάζονται τον χώρο τους. Αν η γάτα σας αρχίσει να σφυρίζει, απομακρυνθείτε και αφήστε της χρόνο και χώρο να ξεπεράσει οτιδήποτε την έχει τρομάξει. Εάν έχετε άγνωστα παιδιά ή ζώα στο σπίτι σας, φροντίστε να δώσετε στη γάτα σας λίγο χώρο να κρύβεται μακριά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να παρατηρήσει αυτούς τους ξένους από ασφαλή απόσταση. Εάν η γάτα δεν μπορεί να έχει χρόνο μακριά από άγνωστες απειλές, ο φόβος της μπορεί να συνεχίσει να κλιμακώνεται. 

4. Ενθαρρύνετέ τις με το φαγητό και τις ανταμοιβές

Εάν η γάτα σας αισθάνεται άβολα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να ηρεμήσει αν τις προσφέρετε κάποιες γνωστές λιχουδιές που την κάνουν χαρούμενη. Αν αξιοποιήσετε σωστά τις λιχουδιές σε στιγμές που αισθάνεται άβολα, μπορεί τελικά να νιώσει πιο άνετα. Ε αφού θα δώσετε λιχουδιές φροντίστε να είναι κάτι υγιεινό, όπως μια μπουκιά λαχταριστό αλλά ταυτόχρονα ποιοτικό πατέ σαν αυτό ή κάποιες λιχουδιές από πραγματικό κρέας σαν αυτές

Πώς να ανταποκριθείτε όταν η γάτα σας σας σφυρίζει

5. Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο, εάν είναι απαραίτητο

Μπορεί η γάτα σας να υποφέρει από κάποια ασθένεια ή να έχει ενόχληση που απλά δεν έχετε παρατηρήσει ακόμα. Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί η γάτα σας συνεχίζει να σφυρίζει, συνίσταται να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο, ώστε να μπορέσει να διερευνήσει τυχόν υποκείμενα ζητήματα.

Ουφ τα είπα και ησύχασα! Για το τέλος βρείτε τα άλλα ηχητικά μηνύματα που χρησιμοποιεί η γάτα στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *