Γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Τα νεογέννητα γατάκια κινδυνεύουν πάρα πολύ στις πρώτες μέρες και εβδομάδες της ζωής τους και δεν είναι σπάνιο έτσι, στα ξαφνικά, να χάσουν τη ζωή τους. Και τότε προκύπτει αυτό το δύσκολο ερώτημα “γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια έτσι ξαφνικά;”.  Ε λοιπόν ο λόγος είναι ένα σύνολο παραγόντων που έχει πάρει την ονομασία “Σύνδρομο νεογέννητων που ‘σβηνουν'” (αγγλιστί Fading Kitten Syndrome) που προκαλεί θάνατο στα νεογνά (συνήθως στην περίοδο πριν τον απογαλακτισμό των νεογέννητων). 

Τα νεογέννητα γατάκια ταλανίζονται από υψηλή θνησιμότητα κυρίως την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους και σε αυτή την περίοδο πεθαίνει το 90% αυτών που τελικά δεν θα τα καταφέρουν. Οι μετρήσεις δείχνουν ένα 10% θανάτον με τη γέννα (θνησιγενεία) και ένα ακόμη 10% θανάτων μέχρι τη δεύτερη ημέρα ζωής. 

Ένας έμπειρος φροντιστής νεογέννητων γατών μπορεί να αντιληφθεί εγκαίρως τα σημάδια του συνδρόμου και να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες των νεογέννητων για επιβίωση. Έτσι αν συναντήσει νεογέννητα με χαμηλό βάρος, ή δυσμορφίες ή νεογέννητα που δυσκολεύονται να θηλάσουν, γνωρίζει ότι αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν το σύνδρομο και να μην τα καταφέρουν. 

Έτσι οι άνθρωποι που φροντίζουν λεχώνες γάτες και τα νεογνά τους πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τα σημάδια του συνδρόμου μια και τα αδέσποτα νεογέννητα είναι ακόμη πιο ευάλλωτα σε αυτό. Μάλιστα αυτό το σύνδρομο είναι ένας λόγος που κάποιοι επιχειρηματολογούν υπέρ της στείρωσης της γάτας.

Τι είναι το Σύνδρομο των νεογέννητων γατών που 'σβήνουν'

Το σύνδρομο αυτό δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια αλλά έαν σύνολο από ανησυχητικά σημάδια που εμφανίζονται στα νεογέννητα γατάκια. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτά τα συμπτώματα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταποντισμό της υγείας της. Το χειρότερο είναι ότι ένα από τα  πιο κοινά συμπτώματά του είναι ο απρόβλεπτος θάνατος των πολυ νεαρών νεογέννητων. Γι’ αυτό το λόγο αυτό το σύνδρομο θυμίζει το σύνδρομο του ξαφνικού νεογνκού θανάτου στα ανθρώπινα μωρά. 

Γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια
ΠΗΓΗ: Getty Images

Τα σημάδια του συνδρόμου των νεογέννητων που σβήνουν

Υπάρχουν κάποια σημάδια που αν γίνουν αντιληπτά μπορεί να γλιτώσουν το νεογέννητο γατάκια από το σύνδρομο αυτό:

 • Χαμηλό σωματικό βάρος του νεογέννητου: Το σύνδρομο χτυπάει κατά κόρον τα πιο μικρά γατάκια μιας γέννας, που δεν έχουν έντονη δραστηριότητα. 
 • Αδυναμία να θηλάσουν ικανοποιητικά: Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννα. Δυστυχώς όμως μερικά νεογέννητα δεν είναι αρκετά δυνατά για να θηλάσουν, να ρουφήξουν γάλα από τις θηλές. Όταν ένα νεογέννητο γατάκι δεν τρώει ειδικά τις 3 πρώτες ημέρες δημιουργείται ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα διότι τα γατάκια που θηλάζουν παίρνουν αυτές τις 3 πρώτες ημέρες ένα πολύ ειδικό γάλα που λέγεται “πρωτόγαλα” που θωρακίζει τα γατάκια με αντισώματα και χρήσιμα θρεπτικά συστατικά χαρίζοντάς τους παθητική ανοσία που τους επιτρέπει να αναπτυχθούν μέχρι να εμβολιαστούν και να σταματήσουν το θηλασμό. Αν ένα νεογέννητο δεν προσλάβει αυτό το τόσο χρήσιμο γάλα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει το σύνδρομο
 • Εγκατάλειψη αδύναμων νεογέννητων: Η μαμά γάτα αν αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα αδύναμο νεογέννητο συχνά το εγκαταλείπει για χάρη των υπολοίπων. Πρόκειται για μια ενστικτώδη αντίδραση για την προστασία των υπόλοιπων νεογέννητων. 
 • Υποθερμία: Τα νεογέννητα γατάκια δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και χρειάζονται τη μητέρα τους για να τα ζεστάνει, οπότε αν εγκαταλαλειφθούν από αυτήν ή αν περιπλανηθούν μακριά της θα εμφανίζουν γρήγορα υποθερμία και στη συνέχεια ληθαργικότητα και το στόμα και τα ούλα τους θα πάρουν μια γαλαζωπή απόχρωση αντί το συνηθισμένο ροζ χρώμα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμο εκτός αν επέμβει ο άνθρωπος.

Γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια απρόβλεπτα - Οι αιτίες του συνδρόμου

Οι πιο συχνές αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση του συνδρόμου είναι οι παρακάτω:

 • Ασθένεια ή κακή διατροφή της μητέρας κατά την κυοφορία: Αν η εγκυμονούσα (διαβάστε και το άρθρο μου για την εγκυμοσύνη γάτας) δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα φαγητό που απαιτείται για να μεγαλώσει υγιή γατάκια είναι πού πιθανό αυτά να οδηγηθούν σε εκδήλωση του συνδρόμου. Η γάτα μπορεί να κάνει ως και 5 (!) γέννες μέσα σε μια χρονιά κάτι που την ταλαιπωρεί πάρα πολύ και την εξουθενώνει με αποτέλεσμα ειδικά στις τελευταίες γέννες της χρονιάς να εμφανίζεται έντονη θνησιγενεια, εγγενείς δυσμορφίες και αυτό το περίφημο σύνδρομο. 
 • Μολυσματικές ασθένειες: Πολλοί ιοί και βακτήρια μπορούν να προσβάλλουν γρήγορα όλα τα νεογέννητα μιας γέννας. 
 • Νεογνική ισοερυθρόλυση: Συμβαίνει όταν η μαμά γάτα και τα νεογέννητα έχουν διαφορετικό τύπο αίματος. Τα αντισώματα που λαμβάνουν αυτά μέσα από το πρωτόγαλα, από τη μητέρα καταφέρονται εναντίον των ερυθρών τους αιμοσφαιρίων και τα καταστρέφουν.
 • Ψύλλοι και άλλα παράσιτα: Όταν οι ψύλλοι δαγκώνουν τα νεογέννητα ρουφάνε αίμα και εκκρίνουν σύελο προκαλώντας στα νεογέννητα είτε ανεμία είτε μεταφέροντάς τους παράσιτα (όπως αιμομπαρτονέλλα). Επίσης τα νεογέννητα είναι ευάλλωτα σε άλλους μολυσματικούς παράγοντες όπως μολύνσεις από πρωτόζωα, παράσιτα του εντέρου (γι’ αυτό δεν ξεχνάμε την πάστα για σκουλήκια γάτας) κλπ
Γιατί πεθαίνουν τα νεογέννητα γατάκια
ΠΗΓΗ: Getty Images

Αντιμετώπιση του Συνδρόμου

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα με αυτό το σύνδρομο, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα νεογέννητα γατάκια που υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο!

Εφόσον όπως εξηγήσαμε το σύνδρομο δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά ένα σύνολο από συμπτώματα δεν μπορεί να εμποδιστεί ολοκληρωτικά ωστόσο μπορείτε να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.  Μόλις παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα (ιδίως λήθαργο και αδυναμία θηλασμού ή δύσπνοια)  επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας και πηγαίνετέ τα για εξέταση για μολύνσεις ή παράσιτα. Ο κτηνίατρος θα σας προτείνει κάποια αγωγή που θα αντιμετωπίζει την πιθανή υποθερμία, την κακή σίτιση και την αφυδάτωση αλλά και για την αποπαρασίτωσή τους. 

Ακόμη όμως και αν τα νεογέννητα δεν παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα, μόνο καλό μπορεί να κάνει από μέρους σας η παροχή μεταγεννητική φροντίδας στη μητέρα και τα νεογέννητα και ίσως μπορει να λειτουργήσει προληπτικά στο να μην εμφανιστει το Σύνδρομο! Έτσι το να εξασφαλίσετε στη μητέρα και τα νεογέννητα μια πολύ ζεστή και ήσυχη φωλιά όπου θα μπορέσει να τα θηλάσει και να της προσφέρετε επίσης μια ιδανική διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά για να μπορέσει να θρέψει καλά τα νεογέννητά της επίσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά. Ακόμη όταν ένα νεογέννητο γατάκι δεν τρώει αρχίσετε να το ταϊζετε εσείς με ειδικό γάλα για νεογέννητα γατάκια. Συχνά το μπιμπερό σε αυτές τις περιπτώσεις αποδεικνύεται δύσκολος τρόπος για να το θρέψετε οπότε καταφύγετε στη λύση της σήριγγας.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι το νεογέννητο θα τα καταφέρει και δεν θα πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό. Είναι τόσο εύθραύστο που η ζωή του, ειδικά αν υποφέρει από τούτο το σύνδρομο, κρέμεται από μια κλωστή. Αυτό το τελευταίο το αναφέρω γιατί πολλοί από εσάς στέλνετε απογοητευμένα μηνύματα όπως “μα έκανα τα πάντα, τι δεν πήγε καλά και δεν τα κατάφερε”. Εσείς μπορεί όντως να κάνατε τα πάντα, αλλά δεν περνάνε όλα από το χέρι σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο ζουν οι γάτες

Νεογέννητο γατάκι δεν τρώει
ΠΗΓΗ: Getty Images

ΥΓ: Για περισσότερες πληροφορίες οι αγγλομαθείς διαβάστε και αυτό

ΥΓ2: Διαβάστε και το άρθρο μου “Πως πεθαίνουν οι γάτες

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

2 Απαντήσεις

 1. Αυτο που βρηκα ηταν 12 ημερων περιπου. Τωρα 5η μερα το εχω ,πινει γαλα με μπιμπερο ,εχει ορεξη κ μεγαλωσε λιγο.Δεν εχει ουτε διαρροιες. Ελπιζω να ζησει.Ξερεις αν
  πρεπει να δινω κ νερο?

  1. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων το γατάκι χρειάζεται μόνο το γάλα της μητέρας του. Από εκείνη την ηλικία και μετά εκτός από την στερεή τροφή το γατάκι είναι σημαντικό να έχει πάντα κοντά του και ένα μπολάκι με καθαρό φρέσκο νερό ώστε να αρχίζει να πίνει.

   Αν θες διαβασε και ετουτο
   https://www.tsitsosthecat.gr/apogalaktismos/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!