ΓΚΑΛΕΡΙΑ: 22 Γάτες Γίγαντες

Η γάτα είναι στη συνείδηση των περισσοτέρων ένα μικροκαμωμένο, ντελικάτο πλάσμα με μπόλικη χάρη, ένα πλάσμα που περπατάει αέρινα στα ακροδάχτυλά του, μια μινιατούρα των μεγάλων, κραταιών αιλουροειδών. Όμως είναι όντως πάντα έτσι;

Πολλοί θεωρούν ότι γενικά οι γάτες είναι μικροσκοπικές αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις με πιο σημαντική αυτή της Μέιν Κουν, του “αγαθού γίγαντα”. Ωστόσο οι Μέιν Κουν δεν είναι η πιο μεγάλη ράτσα γάτας, μια και οι Ραγκντολ συχνα τις παιρνούν, ζυγίζοντας κατά μέσο όρο κοντά στα 9 κιλα, ενώ σε παρόμοια κυβικά κινείται και η Γάτα του Νορβηγικού Δάσους. 

Αλλά συχνά οι περιπτώσεις γατών-γιγάντων δεν οφείλονται σε γενετικά χαρακτηριστικά κάποιας φυλής αλλά σε συνδυασμό αυτών με ακατάσχετη μάσα και φαινόμενα παχυσαρκίας!  Στη συνέχεια θα σας περιγράψω εν συντομία κάποιες πιθανές αιτίες παχυσαρκίας (όπως τις έχω συγκεντρώσει έπειτα από συζητήσεις με κτηνίατρους και την αγαπημένη μου διατροφολόγο και έπειτα από έρευνα σε επιστημονικά άρθρα) και θα ακολουθήσει ένας καταιγισμός φωτογραφιών με γάτες αληθινούς γίγαντες:

ΑΣ ΕΜΒΑΘΥΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Διατροφή Γάτας

Αιτίες παχυσαρκίας της γάτας

  • Γενετική προδιάθεση μπορεί να είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτήν
  • Σίτιση μόνο με ξηρά τροφή γάτας πλούσια σε δύσπεπτους υδατάνθρακες που καταδικάζει τη γάτα σε εφ’ όρου ζωής δυσπεψία και συνακόλουθη έλλειψη ενέργειας, ελάχιστη κινητικότητα και τελικά σε παχυσαρκία
  • Ανεπαρκής ενυδάτωση της γάτας που οφείλεται κατά πολύ και πάλι στην σίτιση με την ξηρά τροφή που έχει μόλις 10% υγρασία – ενώ η γάτα είναι συνηθισμένη να προσλαμβάνει υγρασία από τα θηράματά της που έχουν 70% υγρασία στο σώμα τους. Η χαμηλή ενυδάτωση εμποδίζει τον σωστό κορεσμό της πείνας και κάνει τη γάτα να πεινάει συνέχεια, ενώ και η αποτοξίνωση του σώματος της γάτας είναι ανεπαρκής κάτι που περιορίζει και τον μεταβολισμό. Όλα ετούτα δημιουργούν εύφορο έδαφος για καταστάσεις παχυσαρκίας
  • Καθιστική ζωή των γατών που ζουν κλεισμένες μέσα στο σπίτι, με λιγοστά ερεθίσματα που τις κάνουν να βαριούνται ή που αδυνατούν να είναι κινητικές λόγω της ληθαργικότητας που προκαλεί η αιώνια δυσπεψία που προκαλείται από τον μπόλικο υδατάνθρακα των ξηρων τροφών. 

Εν ολίγοις η στροφή σε καθημερινή σίτιση με μεγάλη ποσότητα ποιοτικής υγρής τροφής – όπως η σταθερά εξαιρετική και πολύ οικονομική GranataPet Delicatessen (στις οικονομικές μεγάλες συσκευασίες), που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ – η προσέλκυση της γάτας στο νερό με συντριβάνι, η επένδυση περισσότερου χρόνου από σας για ενασχόληση με τη γάτα σας και ο συνεχής εμπλουτισμός του περιβάλλοντος της γάτας με νέα ερεθίσματα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της γατίσιας παχυσαρκίας

Σημείωση: Δεν είναι όλες οι μεγαλόσωμες γάτες παχύσαρκες

Παιδιά, αφού είδαμε το θέμα της παχυσαρκίας πρέπει να πούμε ότι όλες οι γάτες/γίγαντες δεν είναι παχύσαρκες. Πολλές γάτες απλώς έχουν, πως να το πω, μεγάλο σκαρί, είναι φτιαγμένες να γίνουν μεγαλόσωμες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και παχιές. Όπως αντίστοιχα άλλες γάτες είναι φτιαγμένες για να γίνουν μικροκαμωμένες! Ο Τσίτσος πχ στα 3700 γρ. είναι κανονικός, αλλά στα 4300 είναι οριακά παχύσαρκος, γιατί είναι μια μικροκαμωμένη γάτα!  

Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τις μεγαλόσωμες γάτες! Σε αυτή την περίπτωση μια γάτα μπορεί να είναι πχ 8 κιλά και να μην είναι παχιά και να μην χρειάζεται να χάσει βάρος.. αντίθετα πρέπει να έχετε το νου σας να της προσφέρετε γεύματα πολύ θρεπτικά για να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες! Τροφές πλούσιες σε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένη ζωική πρωτεϊνη και λίπος είναι εξαιρετικές για την περίπτωσή τους! Μια τέτοια είναι ξεκάθαρα η επίσης πολύ οικονομική υγρή τροφή Animonda Carny που μπορείτε να βρείτε εδώ!

Αφού επικοινωνήσαμε αυτές τις χρήσιμες (θεωρώ) πληροφορίες ας το ρίξουμε λίγο στη διασκέδαση! Απολαύστε 20 περιπτώσεις όπου η έννοια της γάτας-γίγαντα μπαίνει στην πραγματική της διάσταση: 

ΓΚΑΛΕΡΙΑ: 22 Γάτες-Γίγαντες

1. Δεν έχω κοιλίτσα, απλώς η πόζα με αδικεί
2. Όσο ακόμη μπορείς και με σηκώνεις θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα
3. Έλα βόηθα και κόλλησα στη γωνιά!
4. Δεν είναι λίπος, απλώς μυική μάζα!
5. H μαμά μου είναι μικροκαμωμένη, εγώ είμαι απλώς εύσωμος
6. To ότι έχω πατούσες λιονταριού δεν με κάνει και χονδρό...
7. Μη με βγάζεις φώτο από τόσο κοντά και κάτω, με κάνει και φαίνομαι χονδρούλης
8. H φυλή μου απλά έχει πάρα πολύ φουντωτή γούνα, δεν θα 'θελαα..
9. Το κοριτσάκι θα πάρει ακόμη πολύυυυ ύψος..
10. Θεωρώ ότι για το βάρος μου είμαι αρκετά ελαφρύς..
11. Συγνώμη αλλά εμείς οι Μέιν Κουν γινόμαστε γίγαντες από φυσικού μας
12. Εσύ αν φορούσες τη γούνα σου θα φαινόσουν λεπτούλης;
13. To Χειμώνα φουντώνω, το καλοκαίρι πρέπει να με δεις, είμαι στυλάκι σου λέω!!
14. Εγώ το έξτρα βάρος το πέταξα σε μπόι
15. Ακόμη έχω λίγο περιθώριο μέχρι να καλύψω όλη την κοιλιά του χιούμαν
16. Έλα να γυμνάζουμε δικέφαλους με τα δεκάκιλα!
17. Έχω μαγουλάκια μωρέ και με κάνουν να φαίνομαι .. τσουπωτή
18. Δεν ξέρω πως βρέθηκε αυτή η αρκούδα στην αγκαλιά μου
19. Κόλλα πέντε δικέ μου!
20. Δεν είμαι γάτα, είμαι απλώς μια μεταλλαγμένη τίγρης
21. Ουφ, πάλι κάτι δύσπεπτο εφαγα και φούσκωσα!
22. Τώρα τελευταια πήρα μερικά περιττά κιλάκια

Κλείνοντας τούτη την ωδή στην πληθωρικότητα πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει μερικά έξτρα κιλάκια, υγιείνα, χωρίς δράμα και πόνο! Για να μάθετε πως να κάνετε δίαιτα στη γάτα σας με τον πιο ανώδυνο και υγιεινό τρόπο κάντε κλικ ΕΔΩ.

2 Απαντήσεις

  1. Οι φωτογραφίες είναι οι υπέροχες, αλλά και οι λεζάντες… όλα τα λεφτά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *