Πότε μια γάτα είναι ενήλικη

Πότε μια γάτα είναι ενήλικη

Ένα πολύ συχνό ερώτημα που μου κάνετε όσοι από εσάς το έφερε η μοίρα να αναλάβετε τη φροντίδα μιας μικρή γατούλας είναι “Πότε μια γάτα είναι ενήλικη”! Και αυτό είναι μια αρκετά καλή ερώτηση γιατί άλλες είναι οι ανάγκες μιας γάτας στην ανάπτυξη και άλλες μιας γάτας που έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή της!

Ας εξετάσουμε λοιπόν ετούτο το ερώτημα περισσότερο ενδελεχώς:

Ορόσημα στην ανάπτυξη της γάτας σας - Πότε μια γάτα είναι ενήλικη

Τα βασικά στάδια της ανάπτυξης γάτας σας μέχρι να φτάσει στην “τελική” της μορφή” είναι τα παρακάτω:

  • 3-4 Μηνών: Τα νεογνικά δόντια αρχίζουν να πέφτουν και αντικαταστούνται από τα “ενήλικα” δόντια. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στην ηλικία των 6 μηνών. Πολύ συχνά το γατάκι μπορεί να παρουσιάσει μια κακοδιαθεσία 1 2 ημερών (έλλειψη όρεξης, ακεφιά, εσωστρέφεια) λόγω αυτής της αλλαγής – μην αγχωθείτε. 
  • 4-9 μηνών: Σε αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η σεξουαλική ωρίμανση
  • 9-12 μηνών: Το γατάκι έχει αναπτυχθεί σχεδόν πλήρως
  • 12-24 μηνων: H γάτα ενηλικιώθηκε
  • 24 μηνών +: Η γάτα είναι κοινωνικά και συμπεριφορικά ωριμη, μια πραγματική ενήλικη γάτα

Για να μάθετε τα πάντα για το διάστημα πριν τον τέταρτο μήνα της ζωής της γάτας κάντε κλικ στο σύνδεσμο:

Μέχρι πότε μεγαλώνουν οι γάτες;

ΟΙ ειδικοί στην ανάπτυξη της γάτας λένε ότι τα γατάκια συνήθως στα παύουν να μεγαλώνουν περίπου στην ηλικία των 12 μηνών, αν και μπορεί να υπάρξει μια μικρη ανάπτυξη και μετά από αυτή την ηλικία. Μια γατούλα 12 μηνών είναι σε μια ηλικία αντίστοιχη με έναν έφηβο 15 χρονών. Η ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί τελείως στην ηλικία των 18 μηνών (ηλικία που αντιστοιχεί σε έναν 21χρονο νέο) – αν θελετε να μετατρέψετε την ηλικια  της γάτας σας σε ανθρώπινη ηλικία κάντε κλικ ακριβως ΕΔΩ

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί η ανάπτυξη να συνεχιστεί μέχρι και την ηλικία των δύο μηνών! Στις μεγαλύτερες φυλές η ανάπτυξη συνεχίζεται περισσότερο από ότι στις μικρότερες. Για παράδειγμα στις Μέιν Κουν η ανάπτυξη ως την ηλικία των 24 μηνών είναι αρκετά συχνή!

Πότε πρέπει να αρχίσω να δίνω στη γάτα μου τροφή για ενήλικες γάτες;

Η σωστή στιγμή για την μετάβαση της γάτας σας από την τροφή για γατάκια σε τροφή για ενήλικες γάτες μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες! Στις περισσότερες περιπτώσεις για τις γάτες η σωστή ηλικία είναι οι 10 με 12 μήνες! Μέχρι τότε οι γάτες πρέπει να τρώνε τροφές kitten!

Αλλά και πάλι, ας πούμε στην περίπτωση μιας νεαρής Μέιν Κουν που προσπαθεί να πάρει βάρος θα ήταν καλό να συνεχίσει να τρέφεται με τροφή για γατάκια μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων ή και παραπάνω. Από την άλλη μια γατούλα με γρήγορη ωρίμανση και τάση για παχυσαρκία θα έπρεπε να μεταβεί στην τροφή για ενήλικες γάτες στην ηλικία των 8 μηνών. Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρός σας, τον οποίον εμπιστεύεστε και γνωρίζει καλά τη γατούλα σας θα σας καθοδηγήσει, ανάλογα με τις διατροφικές της ανάγκες

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Φροντίστε να δίνετε στη γάτα σας και υγρή kitten τροφή, αλλιώς είναι πολύ πιθανό η γάτα να αρνείται στο μέλλον να φάει οποιαδήποτε υγρή τροφή! Έχω ακούσει πάρα πολλές περιπτώσεις που γάτες αρνούνται να φάνε υγρή τροφή! Και σας έχω πει πάρα πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να τρώει μια γάτα υγρή τροφή για αντιμετωπιση προβλημάτων παχυσαρκίας, πείνας και ουρολιθιάσεις! 

H υγρή τροφή που επιλέγω εγώ ο Τσίτσος για όσες ανήλικες γάτες φτάνουν στα χέρια μας (πολύ συχνά ορφανά μικρά γατάκια που η ζωή τους κινδυνεύει) είναι αυτή ΕΔΩ! Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε και τις 3 προτεινόμενες kitten υγρές τροφές του Τσίτσου:

Τι ποσότητα θα πρέπει να τρώνε τα γατάκια μέχρι να ωριμάσουν

Τα περισσότερα γατάκια πρέπει να  έχουν συνεχή πρόσβαση σε φαγητό (ελεύθερη σίτιση) μέχρι την ηλικία των 6 μηνών εξαιτίας των υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων!

Από την ηλικια των 6 μηνών και ως αυτή του ενός χρόνου πρέπει να τρέφονται 3 φορές την ημέρα, προτείνει ο κτηνίατρος Jim Carlson! Για να ειμαι ειλικρινής εγώ μέχρι τα γατάκια να στειρωθούν (αν καποιος τα στειρώσει) προτιμώ να αφήνω τη δυνατότητα ελεύθερης σίτισης, μετρώντας προσεκτικά το βάρος τους ανά 15 ημέρες ώστε να είμαι σίγουρος ότι όσο αναπτύσσονται παίρνουν όσες θερμίδες χρειάζονται! 

Μετά την ηλικία του ενός έτος οι περισσότερες γάτες θα είναι εντάξει με 2 γεύματα την ημέρα αλλά και περισσότερα μικρά γεύματα μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά!

Αν θέλετε να διαβάσετε τον αναλυτικό μου οδηγό για το πόσο ακριβώς τροφή πρέπει να δίνετε σε ένα γατάκι ή μια γάτα κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Η διατροφή του Τσίτσου

Ο  Τσίτσος από όταν άρχισε να τρώει στερεή τροφή μέχρι την ηλικία της στείρωσης είχε ελεύθερη σίτιση και διατηρούσε το βάρος του τέλεια, αν και στειρώθηκε πολύ καθυστερημένα (είχε πάραααα πολύ ήπιο οιστρο)! Αμέσως μετά την στείρωση πήρε 1 περιττό κιλό σε μόλις δύο μήνες το οποίο το κουβαλούσε για 3 χρόνια! Τον τελευταίο χρόνο κάναμε διάφορους πειραματισμούς, μετά από πολύ μελέτη και συζητήσεις με κτηνιάτρους και διατροφολόγο και το πείραμα έπιασε τόπο, και ο Τσίτσος απέβαλε το περιττό κιλό!

Στην παρούσα φάση (7 χρόνων πια) τρώει 4 γεύματα υγρής τροφής Wellfed, από 45 γρ. το καθένα, το βάρος του παραμένει σταθερό, το κορμί του λεπτό και είναι πολύ ζωντανός και όχι ληθαργικός! Αν θέλετε να δοκιμάσετε την Wellfed μπορείτε να την πάρετε από ΕΔΩ υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 105 Τσιτσόγατες, χωρίς να επιβαρύνεστε εσείς έξτρα! 

Ενίοτε, για την αλλαγή του πράγματος, τρώει και Wellness Core, Bozita και Feringa (πάντα υγρή)! 

Για να μάθετε τους διατροφικούς πειραματισμούς που έκανε τον τελευταίο χρόνο για να καταλήξει σε αυτή τη διατροφή και να φτάσει στο ιδανικό βάρος για το σωματότυπό του, κάντε κλικ ΕΔΩ!

Εσείς είχατε ποτέ τη χαρά να έχετε μια ανήλικη γάτα; Μιλήστε μου για την εμπειρία σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *