Όσα δεν ξέρατε για την επικοινωνία της γατομαμάς με τα γατάκια της

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Σήμερις, ο πατέρας πήγε για καφέ (ας μην αναφερθώ πάλι στα νεύρα μου, που με παράτησε έτσι) κάπου ψηλά και είδε την εξής υπέροχη εικόνα: Μια γατομαμά καθοδηγούσε τα μωράκια της εκεί που θεωρούσε εκείνη ότι ήταν ασφαλή. Με επιδέξιες κινήσεις και φωνούλες κατάφερε να τα οδηγήσει με ασφάλεια.

Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα, μετά το αναλυτικό άρθρο για τους διάφορους τύπους ήχων της γάτας (άλλοι τα λένε απλώς “νιαουρίσματα“) να μελετήσω λιγο και την επικοινωνία της γατομαμάς με τα μικρά της.

Ε λοιπόν πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για μια αμφίδρομη επικοινωνία που ξεκινάει σχεδόν με που έρχονται στον κόσμο τα νεογέννητα γατάκια. 

Μπορεί τα μάτια των νεογέννητων γατιών και τα αυτιά τους να είναι σφαλισμένα, όμως τα νεογέννητα γατάκια έχουν την ικανότητα να νιώθουν δονήσεις, όπως το γουργουρητό της γατομαμάς. Όταν όμως τα ματάκια και τα αυτιά ανοίγουν και μπορούν σιγά σιγά να εξερευνήσουν τον κόσμο, αρχίζουν να πειραματίζονται και με τις δικές τους φωνητικές χορδές και να δημιουργούν διάφορους ήχους, οι οποίοι είναι ως επί των πλείστων κάπως τσιριχτοί, κάτι που οφείλεται  στο μικρό μέγεθος του σώματός τους, στον  στον ανώριμο (ακόμη) λάρυγγά, στόμα και τις φωνητικές χορδές. Οι γάτες είναι ικανές να παράγουν ήχους ενήλικων γατιών μεταξύ 9 και 14 μηνών!

Όντας ικανά και τα νεογέννητα πλέον να παράγουν ήχους επικοινωνούν πολύ έντονα με τη μητέρα τους. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι συνδέονται συγκεκριμένα με τον ήχο του νιαουρίσματος της γατομαμάς τους και όχι κάθε γάτας. Σε πειράματα όπου ηχογραφήθηκε η φωνή της γατομαμάς και φωνές άλλων γατιών, η ανταπόκριση των νεογέννητων γατιών ήταν πολύ πιο έντονη στο άκουσμα της μητέρας τους κάτι που δείχνει πως είναι ικανά να την ξεχωρίσουν απο τον ήχο της. 

Στα πλαίσια αυτής της αμοιβαίας επικοινωνίας  η μανίτσα με τον χαρακτηριστικό ήχο της καλεί και καθοδηγει τα μωρά της, τα απομακρύνει από κινδύνους ενώ από τη μεριά τους εκείνα με τους τσιριχτούς ήχους τους της εξηγούν ότι πεινούν κρυώνουν, φοβούνται κλπ.

Στο παρακάτω βίδεο δείτε πόσο μαεστρικά η γατομαμά καθοδηγεί τα 3 μωράκια της προς την κατεύθυνση που θέλει, πως τους δίνει σήμα να κατέβουν ένα ψηλό τοίχο ώστε τελικά να φτάσουν όλοι μαζί, ασφαλείς, στο σημείο που επιθυμεί.

Τα βλέπει μετά αυτά ο πατέρας και λιώωωωωωωνει! Και εγώ ζηλεύωωω διάαααολε!!!!

ΕΣΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΝΙΑΟΥΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ;;

Αν όχι, τότε τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!
ΕΙΔΗ ΝΙΑΟΥΡΙΣΜΑΤΟΣ

2 Απαντήσεις

  1. Τι ωραία γατοοικογένεια είναι αυτή.💜Και γιατί ζηλεύεις μαρή γατολουλού;;😉💜

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *