Δεν υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από αυτήν: Μια γατομαμά να καθοδηγεί με επιδέξιες κινήσεις και φωνούλες τα μωράκια της εκεί που θεωρεί εκείνη ότι είναι ασφαλή. Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα, μετά το γενικότερο άρθρο μου για τους διάφορους τύπους ήχων που παράγει η γάτα για χάρην επικοινωνίας να μελετήσω λιγο και την φωνητική (και όχι μόνο) επικοινωνία της γατομαμάς με τα μικρά της.
Πρώτα από όλα πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για μια αμφίδρομη επικοινωνία (μεταξύ μάνας και παιδιών) που ξεκινάει σχεδόν με που έρχονται στον κόσμο τα νεογέννητα γατάκια.
ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Ο φωνητικός κώδικας επικοινωνίας των γατών
Επικοινωνία Μαμάς Γάτας με Γατάκια
- Μπορεί τα μάτια των νεογέννητων γατιών και τα αυτιά τους να είναι σφαλισμένα, όμως τα νεογέννητα γατάκια έχουν την ικανότητα να νιώθουν δονήσεις, όπως το γουργουρητό της γατομαμάς.
- Όταν όμως τα ματάκια και τα αυτιά ανοίγουν και μπορούν σιγά σιγά να εξερευνήσουν τον κόσμο, αρχίζουν να πειραματίζονται και με τις δικές τους φωνητικές χορδές και να δημιουργούν διάφορους ήχους, οι οποίοι είναι ως επί των πλείστων κάπως τσιριχτοί, κάτι που οφείλεται στο μικρό μέγεθος του σώματός τους, στον στον ανώριμο (ακόμη) λάρυγγά, στόμα και τις φωνητικές χορδές. Οι γάτες είναι ικανές να παράγουν ήχους ενήλικων γατιών μεταξύ 9 και 14 μηνών!
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΜΑ ΓΑΤΑ - ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ:
Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμά μου
- Όντας ικανά και τα νεογέννητα πλέον να παράγουν ήχους επικοινωνούν πολύ έντονα με τη μητέρα τους. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι συνδέονται συγκεκριμένα με τον ήχο του νιαουρίσματος της γατομαμάς τους και όχι κάθε γάτας. Σε πειράματα όπου ηχογραφήθηκε η φωνή της γατομαμάς και φωνές άλλων γατιών, η ανταπόκριση των νεογέννητων γατιών ήταν πολύ πιο έντονη στο άκουσμα της μητέρας τους κάτι που δείχνει πως είναι ικανά να την ξεχωρίσουν απο τον ήχο της.
- H επικοινωνία δεν είναι μονόδρομη αλλά αμοιβαία. Στα πλαίσιά της τα μικρά με τους τσιριχτούς ήχους τους της εξηγούν ότι πεινούν κρυώνουν, φοβούνται κλπ. ενώ την ώρα του θηλασμού τα μικρά βγάζουν χαρούμενα γουργουρητά που δηλώνουν ικανοποίηση.
ΣΥΧΝΑ ΜΕ ΡΩΤΑΤΕ: Πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της
- Από την άλλη και η μανίτσα με τους χαρακτηριστικούς ήχους της επικοινωνεί με τα μωρά της. Πιο συγκεκριμένα όταν η μάνα εισέρχεται στη φωλιά νιαουρίζει για να δηλώσει την άφιξή της, όταν έρχεται η περιοδος του απογαλακτισμού και αρχίζει να τους φέρνει στερεή τροφή πάλι νιαουρίζει με συγκεκριμένο τρόπο για να δηλώσει ότι είναι ώρα για γεύμα. Επίσης η μανίτσα δεν θα διστάσει να γρυλισει αν το μωρό κάνει κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνει. Τέλος η μανίτσα με τη φωνή της καλεί και καθοδηγει τα μωρά της και τα απομακρύνει από κινδύνους!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Στο παρακάτω βίδεο δείτε πόσο μαεστρικά η γατομαμά καθοδηγεί τα 3 μωράκια της χρησιμοποιώντας τη φωνή της και τις κινήσεις της:
Γκαλερία με γατομάνες & τα μικρά τους
Έχοντας πλέον βάλει στις σωστές βάσεις τις γνώσεις σας για την επικοινωνία γατομάνας και των μικρών της, ήρθε η ώρα για λίγη διασκέδαση! Απολαύστε 14 υπέροχες φώτος με τη γατομαμά και τα μικρά της σε τρυφερές στιγμές – οι φώτος αυτές δεν είναι ιδιοκτησία μου, δεεεν θα ‘θελα…
Τέλος, στο βίδεο αμέσως παρακάτω δείτε πως αλλάζει το νεογέννητο γατάκι στους 3 πρώτους μήνες της ζωής του:
Εσείς είχατε ποτε το προνόμιο να ζήσετε με μια γάτα και τα μικρά της στις πρώτες μέρες της ζωής τους; Πείτε μου σε σχόλιο!
3 Απαντήσεις
Τι ωραία γατοοικογένεια είναι αυτή.💜Και γιατί ζηλεύεις μαρή γατολουλού;;😉💜
άκου ερώτηση! Μα φυσικα γιατι ο πατερας εχει οικογένεια, τι δουλεια εχει να ασχολειται με ξενες???!
Γατολουλού τώρα θα τον μάθεις τον πατερά σιυ;;Αφού δεν μπορεί να αντισταθεί.😉😊❤