Έχουμε κάνει αρκετές νύξεις για το πόσο ευεργετική μπορεί να είναι για την ψυχολογία ενός χιούμαν η παρουσία μιας γάτας. Τώρα μια καινούρια έρευνα δείχνει ότι η παρουσία μιας γάτας (από καταφύγιο) στο περιβάλλον ενός παιδιού με αυτισμό φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ενσυναίσθησης του παιδιού έχοντας ταυτόχρονα ευεργετική επίδραση στην οικογένειά του.
Η Έρευνα
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Σύνδεσης Ανθρώπων Ζώων (HABRI) και διεξάχθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Η έρευνα εξέτασε τα συναισθηματικά, κοινωνικά και συμπεριφορικά οφέλη της παρουσίας αδέσποτων γατιών (που βρισκόταν σε καταφύγια) σε οικογένειες με παιδιά που παρουσιάζουν αυτισμό.
Παρόμοιες έρευνες είχαν διεξαχθή με σκύλους όμως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε αρκετές περιπτώσεις οι κατάλληλοι διότι παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε έντονους ήχους που είναι συχνοί σε παιδιά με αυτισμό. Οι οικογένειες που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και εξετάστηκαν αρκετές φορές σε μια περίοδο κάμποσων μηνων.
Στο ένα γκρουπ οι οικογένειες υιοθέτησαν μια γάτα καταφυγίου και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 18 εβδομάδες ενώ στο δεύτερο, γι’ αυτό το διάστημα των 18 πρώτων εβδομάδων, οι οικογένεις δεν υιοθέτησαν κάποια γάτα, ενώ στη συνέχεια υιοθέτησαν και παρακολουθήθηκαν για τις επόμενες 18 εβδομάδες (συνολική διάρκεια της έρευνας οι 36 εβδομάδες).
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα κάθε 6 εβδομάδες μετρώντας τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, την ανησυχία τους καθώς και τη σύνδεση των παιδιών/γονέων με την υιοθετημένη γάτα. Οι γάτες που επιλέχτηκαν είχαν μια εν γένει ήρεμη, χαλαρή συμπεριφορά.
Τα ευρήματα της έρευνας
Η έρευνα εντόπισε διάφορα θαυμαστά ευρήματα. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην ενσυναίσθηση των παιδιών, ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι συμπεριφορές bullying, απροσεξίας, υπερευαισθησίας, ενώ σημειώθηκε μείωση του άγχους αποχωρισμού από τους γονείς (όταν πχ οι γονείς πηγαίνουν στις δουλειές τους).
Επίσης στη συντριπτική πλειοψηφία οι γονείς και τα παιδιά δήλωσαν ότι ένιωσαν έντονους δεσμούς με την γατούλα σχεδόν άμεσα και παρά την φροντίδα που η γάτα χρειάζεται αυτοί οι δεσμοί δεν ατόνισαν.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 120 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Έτσι οι ερευνητές προτείνουν ότι οι γάτες καταφυγίου μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευεργετικές για παιδιά με αυτισμό χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους γονείς τους.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια έρευνα και τα αποτελέσματά της είναι ελπιδοφόρα τόσο για τις οικογένειες με παιδιά με αυτισμό όσο και για τις αδέσποτες γατούλες που στιβάζονται στα καταφύγια.
Οι ερευνητές ενθαρρύνουν να γίνουν και άλλες έρευνες για να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερα ευρήματα γύρω από αυτό το σημαντικό θέμα!
Ε και εγώ με τη σειρά μου έχω να πω ότι αναρωτιέμαι πότε θα μας στήσουν, εμας των γατών, ένα αδριάντα ως “ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάτες, οι ήρωες της Καραντίνας