επιληψία σε γάτα θεραπεία

UPDATED: 10+1 μυστικά για την μακροζωία της γάτας μου

Είστε και εσείς οι παντοτινοί εραστές των γατών σας και τρέμετε στην ιδέα ότι κάποια στιγμή θα έρθει του αποχωρισμού η ώρα. Όσες φορές έχω συζητήσει μαζί σας το θέμα της απώλειας φαίνεστε τελείως απρόθυμοι να συμβιβαστείτε με αυτή την προοπτική. Αν και δεν πρόκειται φυσικά να αποφύγουμε αυτό το φαινομενικά δυσάρεστο πεπρωμένο υπάρχου ωστόσο πράγματα να κάνετε για να επιμηκύνετε τη ζωή της γάτας σας, ώστε να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η γηραιότερη γάτα έζησε παραπάνω από 38 χρόνια ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γατών που ζήσαν πάνω από 20, ως και 25 χρόνια! 

Και αν θέλετε να μάθετε πόσο χρόνο ζουν κατά μέσο όρο οι γάτες (δεσποζόμενες και αδέσποτες) κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΑΛΛΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟ: Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινήσω ότι η προσέγγιση του συγκεκριμένου άρθρου είναι σχετική και περιορισμένη, με την έννοια ότι όλα όσα σας προτείνω είναι με γνώμονα την αύξηση του χρόνου ζωής της γάτας σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα η γάτα σας θα γίνει πιο ευτυχισμένη – αν και τα περισσότερα από όσα θα αναφερθούν παρακάτω, μάλλον βελτιώνουν και την ψυχολογική διάθεση της γάτας σας. 

Έχοντας πει το παραπάνω έφτασε η ώρα να σας αποκαλύψω δέκα απλά μυστικά που είναι αρκετά πιθανό να εξασφαλίσουν μακροβιότητα στη γάτα σας!  Είσαστε έτοιμοι; Καθίστε αναπαυτικά και ξεκινάμε!

1. Προσφέρετέ τους σωστή διατροφή

‘Εχουμε μιλήσει τόσες και τόσες φορές για τη σωστή διατροφή της γάτας σας. Η γάτα σας θα πρέπει να τρέφεται με εύπεπτη, θρεπτική τροφή, υψηλής βιολογικής αξίας! Για να  πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο η διατροφή της να περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση μπόλικη ποιοτική υγρή τροφή που θα εξασφαλίζει τη σωστή ενυδάτωσή της και πλούσια θρεπτικά συστατικά, ενώ θα περιορίζει την συνολική ποσότητα του δύσπεπτου υδατάνθρακα που θα καταναλώνει αυτή. Επίσης τα συστατικά της τροφής της πρέπει να είναι εγνωσμένης προέλευσης! 

Έτσι η γάτα θα αποκτήσει ένα λεπτό ενυδατωμένο σώμα, υγιές ουροποιητικό σύστημα και θα αποφύγει πάρα πολλές από τις ασθένειες που σκοτώνουν πρόωρα πάρα πολλές γάτες! Ο Τσίτσης πάντα αγαπούσε την ποικιλία και αυτή την περίοδο τρελαίνεται με τα εξαιρετικα και ευρισκόμενα σε δελεαστική προσφορά (5+1) μονοπρωτείνικα πατέ Lucky Lou! – όμως δεν θα έλεγε με τίποτα όχι και σε ένα φιλετάκι κοτόπουλου, όπως τα καινούρια και ελληνικά Egeo. Βρείτε τις υπόλοιπες προτάσεις μου σε ποιοτικές υγρές τροφές εδώ!

Μια επίσης εξαιρετική περίπτωση είναι η ωμή διατροφή που είτε βασίζεται σε έτοιμα ωμά γεύματα (BARF) είτε σε γεύματα που εσείς φτιάχνετε στη γάτα σας – πάντα κάτω από καθοδήγηση ειδικού! Να πω εδώ ότι οι 18 γατες της αυλης τρέφονται εδώ και 24 μήνες αποκλειστικά με την BARF της ελληνικης εταιρειας Voldog με φοβερά αποτελέσματα: εξαφάνιση στοματίτιδων, ρινοτραχειιτιδων, οι γούνες τους έλαμψαν, ενώ δεν έχουμε ούτε ενα δείγμα ουρολιθιάσεων, ή προβλήματος στα νεφρά – με εξαίρεση την πρόσφατη απώλεια του Σκλαβή (που όμως οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μια λοίμωξη που τσίμπησε στο ουροποιητικό του)!!

2. Βοηθήστε τις να μην γίνουν παχύσαρκες

Αναφερθήκαμε εν τάχει και στο προηγούμενο αλλά θα εμβαθύνουμε εδώ! Μια γάτα μετά τη στείρωσή της (αν αυτή γίνει) συχνά αποκτά έξτρα βάρος και δεν είναι διόλου σπάνιες οι περιπτώσεις όπου η γάτα τελικά γίνεται παχύσαρκη (σε ποσοστό κοντά στο 50%). Η παχυσαρκία έχει πάρα πολλές δυσάρεστες συνέπειες στο προσδόκιμο ζωής της γάτας και είναι καλό να αντιμετωπισθεί με σωστή δίαιτα, ισορροπημένη, με υψηλή ικανότητα κορεσμού της πείνας (χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά όπως φυτικές ίνες και υγρή τροφή που εξαιτίας του νερού κορέγνει πολύ ικανοποιητικά) και με συνδυασμό μπόλικης άσκησης και παιχνιδιών – σας προτείνω να τσεκάρετε και το φοβερό μπαλάκι που κινείται μόνο του, διεγείρει τα θηρευτικά ένστικτα της γάτας και την προκαλεί να παίξει, να κυνηγησει. Ο ρόλος σας στη σίτιση και στο παιχνίδι και την άσκηση της γάτας σας όπως καταλαβαίνετε είναι νευραλγικός! 

Διαβάστε και το διατροφικό πείραμα του Τσίτσου που τον βοήθησε να χάσει βάρος ενώ ταυτόχρονα απαλλάχθηκε από την μόνιμη πείνα! Αν τώρα η γάτα σας είναι παχύσαρκη κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να βρείτε πως να κάνετε δίαιτα χωρίς αυτή να είναι επώδυνη για τη γάτα σας:

Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι καθοριστικό ρόλο σε σχέση με τον κίνδυνο της παχυσαρκίας μπορεί να διαδραματισει ο περιορισμός του υδατάνθρακα της τροφής της γάτας, διότι ο δυσπεπτος υδατάνθρακας καταδικαζει τη γάτα σε αιώνιες δυσπεψίες που φέρνουν ληθαργικότητα, στατικότητα και μοιραία παχυσαρκία.

Αν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε υγρή τροφή τουλάχιστον επιλέξτε μια grain free ξηρά τροφή με λιγοστό υδατάνθρακα (ιδανικά κοντά στο 25%) όπως η εξαιρετική Carnilove! Βρείτε την ΕΔΩ στην χαμηλότερη τιμή (που εχω εντοπίσει ονλάιν)

3. Να επισκέπτεστε συχνά τον κτηνίατρό σας

Πέρα από τα καθιερωμένα τσεκ απ κάθε χρόνο μη διστάζετε να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρο όταν βλέπετε διάφορα εμφανή ή όχι και τόσο θέματα στην υγεία της γάτας σας, ή ύποπτες αλλαγές συμπεριφοράς.

Είναι η εδραιωμένη λογική της πρόληψης που επιτάσσει τις συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο ακόμη και αν η γάτα σας φαίνεται να είναι υγιέστατη και (μιλώντας πάντα σχετικά) θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη πρακτική γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορείτε να προλάβετε σοβαρές ασθένειες πριν γίνουν επικίνδυνες. 

Αν τώρα η γάτα σας δεν θέλει να πάει στον κτηνίατρο, υπάρχουν τρόποι να την βοηθήσετε να ξεπεράσει τη φοβία της. Μάθετε γι αυτούς στο αναλυτικό μου άρθρο.

4. Φροντίζετε τα δόντια τους

Η φθορά των δοντιών στις γάτες είναι αναπόφευκτη όπως νομίζω και στους περισσότερους οργανισμούς. Γι’ αυτό η στοματική υγιεινή θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη για τη γάτα σας. Αλλιώς τα δόντια φθείρονται και τελικά φτάνουν στο σημείο να πέσουν!

Επίσης οι στοματίτιδες και οι έντονες ουλίτιδες μαστίζουν πολλές γάτες (ένα χαρακτηριστικό σημάδι είναι η έντονη συελόρροια) και μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα μέχρι και την ασιτία. 

 

Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις. Κατάλληλες αντιβιώσεις (όπως η στομορτζίλ – ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το ποια αντιβίωση να δώσετε στη γάτα σας), στοματική υγιεινή, αφαίρεση των χαλασμένων δοντιών λύνουν τα προβλήματα που εμφανίζονται χωρίς η γάτα να εμποδίζεται στη σίτισή της, μια και κατά κόρον η γάτα δεν μασάει αλλά καταπίνει την τροφή της. Μερικά τιπς για την φροντίδα των δοντιών της γάτας στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: ΟΔΗΓΟΣ - Φροντίδα των δοντιών της γάτας

Τέλος, βρείτε τέσσερα προϊόντα που μπορούν να συνεισφέρουν στην στοματική/οδοντική υγιεινή της γάτας σας, με έναν τελείως εφικτό τρόπο ακριβώς εδώ.

ΣΗΜ. ΤΣΙΤΣΟΥ: Να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου ακριβής η στερεότυπη φράση “Μην δίνεις υγρή τροφή στη γάτα σου, χαλάει τα δόντια της, δώσε της ξηρά”!  Δυστυχώς και με την ξηρά και με την υγρή τροφή προκαλείται φθορά στα δόντια – όμως έρευνες έδειξαν ότι η φθορά είναι γρηγορότερη με την υγρή τροφή – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταδικάσουμε τη γάτα μας σε σίτιση με την δύσπεπτη και οχι τοσο θρεπτική ξηρά τροφή, καθώς ούτως ή άλλως και με αυτήν θα προκληθεί φθορά στα δόντια! Εδώ να πούμε ότι η BARF που δίνω στις 18 γάτες της αυλής εδώ και 2 χρόνια, φαίνεται να επιβεβαιώνει τη φήμη της οτι ειναι πολύ καλή για τα δόντια, γιατί τόσο καιρό καμια γάτα δεν έδειξα σημάδια στοματίτιδας!!!

Κάθισα και συγκέντρωσα τα δεδομένα που δείχνουν ότι και οι δύο μορφές τροφής προκαλούν φθορά σε ένα άρθρο που μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ

5. Κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι

Μιλώντας σε ένα σχετικό επίπεδο, θα ήθελα να πω ότι αν μια γάτα μένει μόνο μέσα στο σπίτι αμέσως γλιτώνει πάρα πολλούς κινδύνους για τη ζωή της, όπως τον θάνατο από δηλητηρίαση, ή από χτύπημα από αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα γλιτώνει από πάρα πολλές συμπλοκές με άλλες γάτες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες άμεσα ή έμμεσα (μεταφέροντάς στη γάτα σας επικίνδυνες αρρώστιες)! Τέλος μια γάτα μέσα στο σπίτι δεν κινδυνεύει να χαθεί – αν χαθεί διαβάστε ΑΥΤΟ.

Όμως στερώντας της την δυνατότητα να βγαίνει εκτός σπιτιού προβάλει ακόμη σημαντικότερη μια άλλη απαίτηση: Να φροντίσετε η ζωή της μέσα στο σπίτι να είναι πλούσια ερεθισμάτων για να μη βουλιάξει στη βαρεμάρα και στην πλήξη που άλλωστε με τον τρόπο τους εμμέσως επηρεάζουν προς τα κάτω το προσδόκιμο ζωής της γάτας. 

Βέβαια αν η γάτα σας απαιτεί απεγνωσμένα να βγει από το σπίτι υπάρχουν κάποιες πολύ καλές και ασφαλείς ιδέες που αξίζει να διαβάσετε εδώ!

6. Στειρώστε την γάτα σας

Και πάλι μιλώντας σχετικά, η επιλογή της στείρωσης μπορεί να σώσει τη γάτα σας από πολλά προβλήματα συμπεριλαμβανομένου τις συμπλοκές με άλλες γάτες αν βρίσκεται εκτός σπιτιού, αλλά και να επαναφέρει την ηρεμία που χάνει όταν ωριμάσει σεξουαλικά και εφόσον είναι κλεισμένη μέσα στο σπίτι!

Να πούμε ακόμη ότι οι συγκρούσεις των αρσενικών γατών που κορτάρουν τις θυληκές είναι υπεύθυνες για ενίοτε σοβαρά τραύματα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μεταδώσουν στη γάτα σας επικίνδυνες αρρώστιες όπως το AIDS της γάτας! Τέλος απομακρύνεται έτσι ο κίνδυνος της πυομήτρας στις θηλυκές γάτες. 

Διαβάστε και τις αμπελοφιλοσοφίες μου περί στείρωσης εδω!

7. Εμβολιάστε γιατί χανόμαστε

Έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια πρωτόκολλα εμβολιασμών που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση της θνησιμότητα των ανήλικων γατών και όχι μόνο, βοηθώντας στην αντιμετώπιση τρομερών ασθενειών όπως η πανλευκοπενία, η ρινοτραχειίτιδα, η χλαμυδίωση κλπ. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εμβολιασμοί όπως αυτός με το εμβόλιο της λύσσας μπορεί να συνδέονται με σαρκώματα. 

Διάβασα έρευνες που εντόπισαν αυξημένη ανοσία σε γάτες ακόμη και μετά από 3 χρόνια από τον εμβολιασμό τους οπότε η παλιά ιδέα ότι κάθε χρόνο πρέπει να εμβολιάζεται η γάτα τρικλίζει επικίνδυνα και τα περίφημα τριπλά εμβόλια φαίνονται ικανά να κρατήσουν τα γάτα ανοσοποιημένη μέχρι και για 3 (!) χρόνια οπότε οι ενήλικες γάτες δεν είναι απαραιτητο να εμβολιάζονται κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση μιληστε με τον κτηνίατρό σας για το πόσο συχνά πρέπει να εμβολιάζετε η γάτα σας και ρωτήστε τον αν γνωρίζει για την πιθανότητα η ενήλικη γάτα να εμβολιάζεται για 3 χρόνια!

8. Αποφεύγετε τις λιχουδιές

Εντάξει, δεν λέω, είναι υπέροχη η αίσθηση να ευχαριστείτε τη γατούλα σας με τέλειες λιχουδιες (έτοιμες είτε λίγο γιαούρτι, είτε λίγο γάλα χωρίς λακτόζη, είτε λίιιγο τυρί είτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο) αλλά αυτές περιέχουν στοιχεία που συχνά αποδεικνύονται βλαβερά για τη γάτα σας, όπως περίσσεια αλατιού ή λίπους και μπορεί να εντείνει ένα πιθανό πρόβλημα παχυσαρκίας ή ακόμη και προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα. 

Λάβετε υπόψιν ότι κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και μερικές αρέσκονται σε λιχουδιές που είναι τελείως αβλαβείς ή ακόμη και ωφέλιμες όπως πχ ο καρπός της ντομάτας! Εκεί μπορεί να είστε πιο ανοιχτοχέρηδες και να του δίνετε να καταλαβαίνει!

Εχω εντοπίσει και λιχουδιες, σούπερ υγιεινες, φτιαγμένες μόνο απο κρέας! Βρείτε τις εδώ!

Μια και το έφερε η κουβένδα μάθετε και αν η γάτα κάνει να τρώει γαλακτοκομικά ακριβώς ΕΔΩ.

9. Βοηθήστε τις να ενυδατωθούν

Τα προβλήματα στο ουροποιητικό και ειδικά οι ουρολιθιάσεις στις νεώτερες και οι νεφρικές ανεπάρκειες στις γηραιότερες μαστίζουν τις γάτες και νομίζω ότι αυτό οφείλεται περισσότερο στην διατροφή τους που βασίζεται στην ξηρά τροφή που δεν βοηθάει τη σωστή ενυδάτωση (σχετική αναφορά έγινε και στο νο1). Μάλιστα ανακάλυψα πρόσφατα και επιστημονική μελέτη που ενισχύει την παραπάνω θεωρία! Αν θέλετε να διαβάσετε γι’ αυτήν κάντε κλικ ΕΔΩ

Οπότε και πάλι προτείνεται ανεπιφύλακτα στροφή στην υγρή τροφη (που έχει 75 ως 85% υγρασια), ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ξεσηκώσετε διάφορα κολπάκια για να κάνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό, όπως χρησιμοποιώντας συντριβάνι σαν αυτό, ή ανοίγοντας βρύσες κλπ κλπ.

Αν τώρα αναρωτιέστε πόσο νερό χρειάζεται μια γάτα για να είναι επαρκώς ενυδατωμένη διαβάστε και ετούτο. Και βρείτε εναλλακτικές λύσεις για την βελτίωση της ενυδάτωσης εδώ!

η γάτα μου δεν πίνει νερό

10. Λυτρώστε τη γάτα σας από τη βαρεμάρα

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως αν η γάτα σας μένει μέσα στο σπίτι, με ελάχιστες επαφές με τον εξωτερικό κόσμο πέφτει στις πλάτες σας ένα πολύ μεγάλο βάρος (όπα, μόλις έγινα drama queen): να την βοηθήσετε να μη βαριέται! Χρειάζεται πολλά χρήματα για να το κάνετε αυτό; Σίγουρα όχι! Συχνά η πιο ριζική λύση είναι να φέρετε στη γάτα σας μια άλλη γάτα για παρέα (αρκεί αυτό να γίνει στους πρώτους μήνες της ζωής τους οπότε και είναι πιο δεκτικές στην κοινωνικοποίηση). Αυτό σημαίνει μπόλικο παιχνίδι, μπόλικη τρυφεράδα  και μια ηχηρή νικη απέναντι στη βαρεμάρα! Διαβάστε και μερικούς καλούς λόγους για τους οποίους δύο γάτες είναι καλύτερες από μια.

Πέρα από αυτό αρκεί ένα κουτί παπουτσιών, ένας χαρτονένιος λαβύρινθος, μια πλαστική σακούλα, ένα καλαμάκι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της γάτα σας ώστε να μην είναι ληθαργική και υποτονική, αλλά παιχνιδιάρα και δραστήρια – κάτι που φυσικά θα την βοηθήσει να κρατήσει τη σιλουέτα της τέλεια, και την υγεία της ανέπαφη! Τώρα αν το φυσάτε το παραδάκι υπάρχουν και μερικά παιχνίδια που .. δεν μπορείτε να τα φτιάξετε εσείς, όπως το φοβερό μπαλάκι που κινείται μόνο του  – τσιμπήστε το εδώ. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως να κάνετε τη γάτα σας να μη βαριέται διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο.

10+1. Βοηθήστε τις να αντιμετωπίσουν το στρες

Όσο και αν σας φαίνεται δευτερευούσης σημασίας το στρες ειναι μια πραγματική κατάρα για τη γάτα, τόσο γιατί της κάνει τη ζωή μαρτύριο όσο και γιατί επιδρά και πρακτικά στην υγεία της! Φροντίστε η γάτα σας να ζει σε ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον, χωρίς έντονους θορύβους, με χαλαρωτικές μουσικες, πρόσβαση σε ψηλά σημεία όπως για παράδειγμα ενα εξαιρετικό κρεβάτι παραθύρου σαν αυτό, και αν συντρέχει λόγος, αν δηλαδή η γάτα σας παρουσιάζει σημάδια στρες, τότε μπορείτε να σκεφτείτε τη χρησιμοποιήση τεχνητών φερομονών Feliway (αν δεν γνωρίζετε γι’ αυτες διαβάστε το άρθρο μου και αν θέλετε να τις τσιμπήσετε κάντε κλικ εδώ) και επίσης του εξαιρετικού ελαίου φαρμακευτικής κάνναβης που έχει αποδεδειγμένη επίδραση στην ψυχολογία της γάτας – εμείς χρησιμοποιούμε το CBD Oil της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ χρησιμοποιώντας και τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%!

Από εσάς θα ήθελα στα σχόλια να μου πείτε πόσο χρονών είναι η γάτα σας και αν έχετε λάβει υπόψιν κάποια από αυτά που αναφέρονται παραπάνω! Τέλος αν αναρωτιέστε ποια ειναι τα σημάδια ότι μια γάτα πρόκειται να πεθάνει διαβάστε αυτό!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

  1. Η γάτα μου δεν θέλει καθόλου υγρή τροφή, της δίνω λίγη κονσέρβα και απλώς την γλύφει στην καλύτερη. Είναι και λίγο χοντρούλης γιατί τρώει συνέχεια κροκέτες. Τι να κάνω?

  2. Γειά σας, ο γατούλης μου είναι 9 χρόνων τον λένε Φρόιντ. δεν του αρέσουν καθόλου υγρές τροφές το μόνο που μπορεί να φάει λίγο είναι τόνος. και βαριέται τα παιχνίδια. θα παίξει λίγο και μετά ούτε τα βλέπει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *