επιληψία σε γάτα θεραπεία

10 μυστικά για την μακροζωία της γάτας μου

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Είστε και εσείς οι παντοτινοί εραστές των γατών σας και τρέμετε στην ιδέα ότι κάποια στιγμή θα έρθει του αποχωρισμού η ώρα. Όσες φορές έχω συζητήσει μαζί σας το θέμα της απώλειας φαίνεστε τελείως απρόθυμοι να συμβιβαστείτε με αυτή την προοπτική. Αν και δεν πρόκειται φυσικά να αποφύγουμε αυτό το φαινομενικά δυσάρεστο πεπρωμένο υπάρχου ωστόσο πράγματα να κάνετε για να επιμηκύνετε τη ζωή της γάτας σας, ώστε να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η γηραιότερη γάτα έζησε παραπάνω από 38 χρόνια ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γατών που ζήσαν πάνω από 20, ως και 25 χρόνια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα χρόνια ζουν οι γάτες

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινήσω ότι η προσέγγιση του συγκεκριμένου άρθρου είναι σχετική και περιορισμένη, με την έννοια ότι όλα όσα σας προτείνω είναι με γνώμονα την αύξηση του χρόνου ζωής της γάτας σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα η γάτα σας θα γίνει πιο ευτυχισμένη – αν και τα περισσότερα από όσα θα αναφερθούν παρακάτω, μάλλον βελτιώνουν και την ψυχολογική διάθεση της γάτας σας. Έχοντας πει το παραπάνω έφτασε η ώρα να σας αποκαλύψω δέκα απλά μυστικά που είναι αρκετά πιθανό να εξασφαλίσουν μακροβιότητα στη γάτα σας!  Είσαστε έτοιμοι; Καθίστε αναπαυτικά και ξεκινάμε!

1. Προσφέρετέ τους σωστή διατροφή

‘Εχουμε μιλήσει τόσες και τόσες φορές για τη σωστή διατροφή της γάτας σας. Η γάτα σας θα πρέπει με τροφή υψηλής ποιότητας που θα περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση και ψηλή ποσότητα ποιοτικής υγρής τροφής που θα εξασφαλίζει τη σωστή ενυδάτωσή της, ενώ θα περιορίζει την συνολική ποσότητα υδατάνθρακα που θα καταναλώνει, κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει ένα υγιές, λεπτό, γεμάτο ζωή σώμα για τη γάτα. Τα υλικά αυτών των τροφών πρέπει να είναι εγνωσμένης προέλευσης και υψηλής ποιότητας, ενώ οι υδατάνθρακές τους πρέπει να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη! 

Μια ακόμη καλύτερη περίπτωση από τη διατροφή που μόλις σας πρότεινα είναι η ωμή διατροφή που είτε βασίζεται σε έτοιμα ωμά γεύματα (BARF) είτε σε γεύματα που εσείς φτιάχνετε στη γάτα σας – πάντα κάτω από καθοδήγηση ειδικού!

2. Βοηθήστε τις να μην γίνουν παχύσαρκες

Μια γάτα μετά τη στείρωσή της (αν αυτή γίνει) συχνά αποκτά έξτρα βάρος και δεν είναι διόλου σπάνιες οι περιπτώσεις όπου η γάτα τελικά γίνεται παχύσαρκη (σε ποσοστό κοντά στο 50%). Η παχυσαρκία έχει πάρα πολλές δυσάρεστες συνέπειες στο προσδόκιμο ζωής της γάτας και είναι καλό να αντιμετωπισθεί με σωστή δίαιτα, ισορροπημένη, με υψηλή ικανότητα κορεσμού της πείνας (χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά όπως φυτικές ίνες και υγρή τροφή που εξαιτίας του νερού κορέγνει πολύ ικανοποιητικά) και με συνδυασμό μπόλικης άσκησης και παιχνιδιών. Ο ρόλος σας στη σίτιση και στο παιχνίδι και την άσκηση της γάτας σας όπως καταλαβαίνετε είναι νευραλγικός!

Διαβάστε και το διατροφικό πείραμα του Τσίτσου που τον βοήθησε να χάσει βάρος ενώ ταυτόχρονα απαλλάχθηκε από την μόνιμη πείνα

3. Να επισκέπτεστε συχνά τον κτηνίατρό σας

Πέρα από τα καθιερωμένα τσεκ απ κάθε χρόνο μη διστάζετε να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρο όταν βλέπετε διάφορα εμφανή ή όχι και τόσο θέματα στην υγεία της γάτας σας, ή ύποπτες αλλαγές συμπεριφοράς.

Είναι η εδραιωμένη λογική της πρόληψης που επιτάσσει τις συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο ακόμη και αν η γάτα σας φαίνεται να είναι υγιέστατη και (μιλώντας πάντα σχετικά) θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη πρακτική γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορείτε να προλάβετε σοβαρές ασθένειες πριν γίνουν επικίνδυνες. 

4. Φροντίζετε τα δόντια τους

Η φθορά των δοντιών στις γάτες είναι αναπόφευκτη όπως νομίζω και στους περισσότερους οργανισμούς. Γι’ αυτό η στοματική υγιεινή θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη για τη γάτα σας. Αλλιώς τα δόντια φθείρονται και τελικά φτάνουν στο σημείο να πέσουν.

Επίσης οι στοματίτιδες και οι έντονες ουλίτιδες μαστίζουν πολλές γάτες (ένα χαρακτηριστικό σημάδι είναι η έντονη συελόρροια) και μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα μέχρι και την ασιτία. 

Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις. Κατάλληλες αντιβιώσεις (όπως η στομορτζίλ), στοματική υγιεινή, αφαίρεση των χαλασμένων δοντιών λύνουν τα προβλήματα που εμφανίζονται χωρίς η γάτα να εμποδίζεται στη σίτισή της, μια και κατά κόρον δεν μασάει αλλά καταπίνει την τροφή της

5. Κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι

Μιλώντας σε ένα σχετικό επίπεδο, όπως ανέφερα και στον πρόλογο του άρθρου θα ήθελα να πω ότι πραγματικά, αν μια γάτα μένει μόνο μέσα στο σπίτι αμέσως γλιτώνει πάρα πολλούς κινδύνους για τη ζωή της, όπως τον θάνατο από δηλητηρίαση, ή από χτύπημα από αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα γλιτώνει από πάρα πολλές συμπλοκές με άλλες γάτες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες άμεσα ή έμμεσα (μεταφέροντάς στη γάτα σας επικίνδυνες αρρώστιες)! Τέλος μια γάτα μέσα στο σπίτι δεν κινδυνεύει να χαθεί. 

Όμως στερώντας της την δυνατότητα να βγαίνει εκτός σπιτιού προβάλει ακόμη σημαντικότερη μια άλλη απαίτηση: Να φροντίσετε η ζωή της μέσα στο σπίτι να είναι πλούσια ερεθισμάτων για να μη βουλιάξει στη βαρεμάρα και στην πλήξη που άλλωστε με τον τρόπο τους εμμέσως επηρεάζουν προς τα κάτω το προσδόκιμο ζωής της γάτας

6. Στειρώστε την γάτα σας

Και πάλι μιλώντας σχετικά, η επιλογή της στείρωσης μπορεί να σώσει τη γάτα σας από πολλά προβλήματα συμπεριλαμβανομένου τις συμπλοκές με άλλες γάτες αν βρίσκεται εκτός σπιτιού, αλλά και να επαναφέρει την ηρεμία που χάνει όταν ωριμάσει σεξουαλικά και εφόσον είναι κλεισμένη μέσα στο σπίτι!

Να πούμε ακόμη ότι οι συγκρούσεις των αρσενικών γατών που κορτάρουν τις θυληκές είναι υπεύθυνες για ενίοτε σοβαρά τραύματα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μεταδώσουν στη γάτα σας επικίνδυνες αρρώστιες όπως το AIDS της γάτας! Τέλος απομακρύνεται έτσι ο κίνδυνος της πυομήτρας στις θηλυκές γάτες. 

7. Εμβολιάστε γιατί χανόμαστε

Έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια πρωτόκολλα εμβολιασμών που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση της θνησιμότητα των ανήλικων γατών και όχι μόνο, βοηθώντας στην αντιμετώπιση τρομερών ασθενειών όπως η πανλευκοπενία, η ρινοτραχειίτιδα, η χλαμυδίωση κλπ. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εμβολιασμοί όπως αυτός με το εμβόλιο της λύσσας μπορεί να συνδέονται με σαρκώματα. 

Τα πρωτόκολλα, από όσο γνωρίζω έχουν αλλάξει πρόσφατα και πλέον είναι αρκετά βέβαιο ότι η προστασία που προσφέρει το τριπλό εμβόλιο κρατάει 3 χρόνια οπότε οι ενήλικες γάτες δεν είναι απαραιτητο να εμβολιάζονται κάθε χρόνο.

Το τελευταίο το επικοινωνώ με κάθε επιφύλαξη γιατί ακόμη δεν εχω ολοκληρώσει την έρευνά μου.

8. Αποφεύγετε τις λιχουδιές

Εντάξει, δεν λέω, είναι υπέροχη η αίσθηση να ευχαριστείτε τη γατούλα σας με τέλειες λιχουδιες (έτοιμες είτε λίγο γιαούρτι, είτε λίγο γάλα χωρίς λακτόζη, είτε λίιιγο τυρί είτε δεν ξέρω εγώ τι άλλο) αλλά αυτές περιέχουν στοιχεία που συχνά αποδεικνύονται βλαβερά για τη γάτα σας, όπως περίσσεια αλατιού ή λίπους και μπορεί να εντείνει ένα πιθανό πρόβλημα παχυσαρκίας ή ακόμη και προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα. 

Λάβετε υπόψιν ότι κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και μερικές αρέσκονται σε λιχουδιές που είναι τελείως αβλαβείς ή ακόμη και ωφέλιμες όπως πχ ο καρπός της ντομάτας! Εκεί μπορεί να είστε πιο ανοιχτοχέρηδες και να του δίνετε να καταλαβαίνει!

9. Βοηθήστε τις να ενυδατωθούν

Τα προβλήματα στο ουροποιητικό και οι ουρολιθιάσεις μαστίζουν τις γάτες και νομίζω ότι αυτό οφείλεται περισσότερο στην διατροφή τους που βασίζεται στην ξηρά τροφή που δεν βοηθάει τη σωστή ενυδάτωση (σχετική αναφορά έγινε και στο νο1). Οπότε προτείνεται ανεπιφύλακτα στροφή στην υγρή τροφη, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ξεσηκώσετε διάφορα κολπάκια για να κάνετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό, όπως χρησιμοποιώντας συντριβάνι, ή ανοίγοντας βρύσες κλπ κλπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάτα και νερό

η γάτα μου δεν πίνει νερό

10. Λυτρώστε τη γάτα σας από τη βαρεμάρα

Αν η γάτα σας μένει μέσα στο σπίτι, με ελάχιστες επαφές με τον εξωτερικό κόσμο πέφτει στις πλάτες σας ένα πολύ μεγάλο βάρος (όπα, μόλις έγινα drama queen): να την βοηθήσετε να μη βαριέται! Χρειάζεται πολλά χρήματα για να το κάνετε αυτό; Σίγουρα όχι! Συχνά η πιο ριζική λύση είναι να φέρετε στη γάτα σας μια άλλη γάτα για παρέα (αρκεί αυτό να γίνει στους πρώτους μήνες της ζωής τους οπότε και είναι πιο δεκτικές στην κοινωνικοποίηση). Αυτό σημαίνει μπόλικο παιχνίδι, μπόλικη τρυφεράδα  και μια ηχηρή νικη απέναντι στη βαρεμάρα!

Πέρα από αυτό αρκεί ένα κουτί παπουτσιών, ένας χαρτονένιος λαβύρινθος, μια πλαστική σακούλα, ένα καλαμάκι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της γάτα σας ώστε να μην είναι ληθαργική και υποτονική, αλλά παιχνιδιάρα και δραστήρια – κάτι που φυσικά θα την βοηθήσει να κρατήσει τη σιλουέτα της τέλεια, και την υγεία της ανέπαφη! 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!