Η γάτα δεν μπορεί να μασήσει

Γιατί η γάτα δεν μπορεί να μασήσει; Πρέπει να ανησυχώ;

Πολλοί από εσάς κάποια στιγμή στη κοινή σας πορεία με τη γάτα σας παρατηρείτε με σοκ ότι η  γάτα σας… δεν μασάει το φαγητό της! Και αναρωτιέστε “Γιατί η γάτα δεν μπορεί να μασήσει“; Η σοκαριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι “Γιατί δεν χρειάζεται να μασήσει”!

Γιατί η γάτα δεν μπορεί να μασήσει;

Η διαδικασία της χώνεψης της γάτας  ουσιαστικα δεν ξεκινάει στο στόμα της γάτας, αφού η γάτα καν δεν μασάει την τροφή της εκεί. Τα δόντια της γάτας δεν έχουν πλατιές επιφάνειες και επίσης τα σαγόνια της γάτας δεν έχουν τη δυνατότητα να κινούνται αριστερά/δεξια παρά μόνο πάνω κάτω. 

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά των δοντιών και του στόματος της γάτας έχουν ως αποτέλεσμα στο στόμα απλως να αναμειγνύεται η  αμάσητη τροφή με σάλιο με τη βοήθεια της γλώσσας και στη συνέχεια συμβαίνει η κατάποση ολόκληρων κομματιών τροφής. 

Οπότε μη σας ανησυχεί που η γάτα σας δεν μπορεί να μασήσει την τροφή της, είναι απόλυτα φυσιολογικό

Γιατί η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες

Πολύ συχνά η γάτα κάνει εμετό τις κροκέτες (διαβάστε και τις προτάσεις μου: “Οι καλύτερες ξηρές τροφές για στειρωμένες γάτες“) και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον να σκεφτεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι η γάτα δεν μασάει την τροφή. Αυτό όμως όπως εξηγήσαμε παραπάνω δεν είναι σωστό. Η γάτα είναι φυσικό να μην μασάει την τροφή και συνήθως το φαινόμενο του εμετού οφείλεται στην λαίμαργη, βιαστική κατάποση και όχι στο ότι η τροφή δεν μασιέται. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες παθολογικές περιπτώσεις στις οποίες η γάτα κάνει εμετό την τροφή της. 

Για το πως να περιορίσετε τη λαιμαργία της γάτας σας διαβάστε τον παρακάτω διαφωτιστικό άρθρο από την αγαπημένη μου διατροφολογο Mister Grey Panther

Η γάτα μου πονάει το στόμα της και δεν μπορεί να φάει - Τι να κάνω;

Σε πολλές περιπτώσεις διάφορες γάτες, όσο μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν προβλήματα στα δόντια τους γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμο να λαμβάνονται μέτρα για τη στοματική υγιεινή τους. Πολλές φορές μάλιστα οι γάτες υποφέρουν απο στοματίτιδες, προβλήματα στα ούλα και τα δόντια τους μπορεί να χαλάσουν, κάτι που τις εμποδίζει να φάνε, ειδικά σκληρή τροφή, γιατί οι πληγές που δημιουργούνται ερεθίζονται από αυτή τη σκληρή τροφή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καθαρισμός δοντιών γάτας

Ακριβώς όμως επειδή η γάτα δεν μασάει την τροφή της ίσως η καλύτερη λύση είναι η αφαίρεση των χαλασμένων δοντιών  (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου, προφανώς), γιατί με αυτό τον τρόπο ηρεμούν και οι φλεγμονές στα ούλα χωρίς να εμποδίζεται η σίτιση από την απουσία δοντιών. Πολύ συχνά γάτες που υποφέρουν από AIDS της Γάτας ή από Ρινοτραχειίτιδα γάτας παρουσιάζουν και στοματίτιδες και σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί κτηνίατροι προκρίνουν τη λύση της αφαίρεσης δοντιών. Αυτό το κάναμε με τον Σκλαβενίτη και τον Ασπρομαυρέ (αμφότεροι πάσχουν από FIV – AIDS της γάτας) και κυριολεκτικά τους σώσαμε την ζωή – ειδικά ο Ασπρομαυρέ  (μπορείτε να τον καμαρώσετε πόσο υγιής μοιάζει τώρα) υποσιτιζόταν για καιρό. 

Να σημειωθεί ωστόσο εδώ ότι η αφαίρεση δοντιών έχει και μειονεκτήματα, καθώς τα δόντια είναι χρήσιμα τόσο στην άμυνα της γάτας όσο και στον αυτο-καλλωπισμό της. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μείνουν τα υγιή δόντια ανέπαφα ώστε να μπορεί η γάτα να καθαρίζεται ικανοποιητικά και φυσικά να αμύνεται, αλλά αν χρειαστεί να αφαιρέσετε όλα τα δόντια της κάντε τον κόπο να αφαιρείτε τις νεκρές τρίχες με ένα εβδομαδιαίο (ή και πιο συχνό) βούρτσισμα.

Τέλος να σημειώσω ότι το μοναδικό δόντι που έχουμε αφήσει στην οδοντοστοιχία του Σκλαβενίτη είναι συχνά καλυμμένο με τρίχες, δείγμα του πόσο σημαντικά είναι τα δόντια για την καθαριότητα της γούνας της γάτας και την αφαίρεση των νεκρών τριχών

ΥΓ: Μάθετε περισσότερα για το τι συμβαίνει στα διάφορα μέρη του γαστρεντερικού συστήματος της γάτας κάνοντας κλικ εδώ

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *