γιατί οι γάτε φέρνουν νεκρά ζώα

Γιατί οι γάτες φέρνουν νεκρά ζώα;

Αν και έχουν περάσει 9500 χρόνια από τότε που οι γάτες εξημερώθηκαν (Που; Μα στην προϊστορική Κύπρο) δεν καταφέρατε ακόμη να εξαφανίσετε το ένστικτο του κυνηγού από αυτές. Αντιθέτως αυτό το ένστικτο παραμένει πολύ ισχυρό. Αυτό δεν είναι διόλου κακό αν σκεφτείτε ότι έχοντας μια γάτα σπίτι σας εξασφαλίζετε την ύπαρξη ενός  οικολογικού εντομοκτόνου που πασαγυρίζει ανάμεσα στα ποδια σας και δεν αφήνει να πλησιάσουν ζωντανες κατσαρίδες, ακρίδες, τζιτζίκια και διάφορα άλλα έντομα!

Τα πράγματα ωστόσο παύουν να είναι τόσο ειδυλλιακά από ένα σημείο και μετά γιατί οι γάτες φέρνουν νεκρά ζώα μπροστά στο κατώφλι σας κάθε λίγο και λιγάκι, εξαιτίας αυτού του περίφημου ενστίκτου του κυνηγού. Εξ’ ου και τα αναρίθμητα μηνύματά σας με τίτλο “Η γάτα μου φέρνει ποντίκια στην εξώπορτα – Τι να κάνω;”

Όταν ο γούνινος φίλος σας, με τον οποίον έχετε τόσους εναγκαλισμούς καθημερινά βρίσκει μια σαύρα στο σπίτι ή στην αυλή και την φέρνει στην καλύτερη νεκρή στην εξώπορτα και στην χειρότερη στα ζωντανή στα πόδια του κρεβατιού, ως δώρο, ως σημάδι της εκτίμησής του προς εσάς πιθανώς να μην εκτιμάτε αυτή την χειρονομία άδολης αγάπης.

η γάτα μου φέρνει ποντίκια

4 λόγοι γιατί οι γάτες φέρνουν νεκρά ζώα ως δώρο;

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά γιατί οι γάτες φέρνουν νεκρά ζώα στους ανθρώπους τους, αν και αυτοί δεν φαίνονται να τα εκτιμούν όπως τους αξίζει!

 • Θέλουν να επιδείξουν τα κατορθώματά τους
  Όπως αναφέραμε προηγουμένως οι γάτες διατηρούν ανέπαφο το ένστικτό του κυνηγού αν και γνωρίζουν (οι οικόσιτες) ότι δεν χρειάζεται να κυνηγήσουν για να φάνε! Η παρόρμηση για κυνήγι είναι τόσο έντονη που δεν μπορούν να της αντισταθούν. Στη συνέχεια αφού πιάσουν το θήραμά τους, είναι αρκετά πιθανό να το φέρουν στον αγαπημένο τους είτε νεκρό, είτε (ακόμη χειρότερα) ζωντανό για να επιδείξουν το κατόρθωμά τους (θυμίζει κάτι από τους ρωμαϊκούς θριάμβους)!
 • Θέλουν να ταϊσουν τους αγαπημένους τους
  Κάθε γάτα που σέβεται τον εαυτό της θέλει να φροντίσει και να ταϊσει τους αγαπημένους της! Έτσι αφού πιάσει το εκλεκτο κυνήγι θα το εναποθέσει μπροστά σας έτσι ώστε στα δύσκολα, όταν η τροφή εκλείψει (πότε μας άφησαν χωρίς φαγητό ρε παιδιά; – ας είμαστε λίγο λογικοί) να έχετε να φάτε καημένοι χουμανίσκοι, μην μας πεθάνετε από την πείνα, ΔΕΝ ΘΑ ‘ΘΕΛΑ!
 • Θέλουν να μάθουν στους αγαπημένους τους να κυνηγούν
  Παιδιά,  αν και κάποιοι ίσως έχετε αμφιβολίες γι’ αυτό, οι γάτες έχουν και ένστικτα αγελαίου ζώου και επιθυμούν να μοιραστούν τα λάφυρά τους με την οικογένειά τους! Και όχι μόνο αυτό! Πιο συγκεκριμένα οι θηλυκές γάτες κανονικά θα δίδασκαν τα μικρά τους πως να κυνηγούν και να τρώνε. Έτσι όταν η γάτα μου φέρνει ποντίκια μου δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι με θεωρεί μέλος της οικογένειάς της, ένα νεαρό γατάκι, άμαθο στο κυνήγι, που πρέπει να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να μπορέσει να επιβιώσει!
  Όσο ακαταλαβίστικα και αν ακούγονται όλα αυτά, μην ξεχνάτε ότι και πάλι είναι το ένστικτο που μιλάει και καθοδηγεί τη γάτα να κάνει αυτό που χρειάζεται για να επιβιώσει και για να περάσει την γνώση της που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την επιβίωση  στην οικογένειά της.
 • Θέλουν να δείξουν την εκτίμηση και την αγάπη τους στους αγαπημένους τους
  Ναι, καλά το ακούσατε, όταν μια γάτα σας φέρνει ένα νεκρο ζωάκι σας δείχνει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο ότι σας εκτιμά, ότι σας αγαπάει, ότι νοιάζεται για εσάς! Πριν βιαστείτε να εκδηλώσετε συμπεριφορές αποτροπιασμού, αναλογιστείτε αυτή την .. τρυφερή παράμετρο σε τούτη την.. αποτρόπαιη (στα ματια του πολιτισμενου ανθρώπου) συμπεριφορα! Για να βρείτε άλλους 10 τρόπους με τους οποίους οι γάτες σας δείχνουν την αγάπη τους κάντε κλικ ΕΔΩ  

H γάτα μου φέρνει ποντίκια - Πως να τη σταματήσω

Το φυσικό ένστικτο της γάτας για κυνήγι θηραμάτων προφανώς δεν μπορεί να καταπιεστεί αλλά μπορείτε να το στρέψετε προς άλλη κατεύθυνση: προς την κατεύθυνση του παιχνιδιού Στρέφοντας το ένστικτο της γάτας προς το παιχνίδι το ικανοποιείτε και ταυτόχρονα αποφεύγετε την συγκομιδή διάφορων όχι τόσο ευχάριστων δώρων. 

Όλα τα παιχνίδια που απαιτούν κυνηγητό και αρπαγή ικανοποιούν την έμφυτη θηρευτική τάση της γάτας σας. Έτσι οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιήσετε προκαλώντας τη γάτα να το πιάσει (ένα μπαλάκι, το φως ενός λέιζερ, ένα φτερό που κινείται από ένα ραβδι) αμέσως ενεργοποιούν το ένστικτο του κυνηγού και η γάτα εν ριπή οφθαλμού γίνεται ένας άγριος θηρευτής της σαββάνας και αφοσιώνεται με το κυνήγι αυτών των βολικών θηραμάτων (δεν πιστεύω να σας ενοχλεί να σας φέρει η γάτα σας σαν τρόπαιο κάποιο μπαλάκι ή κάποιο φτερό).

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να κάνω μια μικροσκοπική παρένθεση και να σας προτείνω διάφορα απλά παιχνίδια για γάτες, πολλά από τα οποία ενισχύουν και ικανοποιούν το ένστικτο του θηρευτή για τη γάτα σας! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η σημασία του να τροφοδοτείτε το ένστικτο του κυνηγού

Και πρέπει να πω σε αυτό το σημείο, φιλομαθές μου κοινό, ότι πρέπει να φροντίζετε να δημιουργείτε εσείς τα ερεθίσματα που θα ενεργοποιήσουν αυτό το τόσο ισχυρό ένστικτο στη γάτα, ειδικά αν η γάτα σας ζει μέσα στο σπίτι όπου τα ερεθίσματα της είναι περιορισμένα και ειδικά αν είναι μια γάτα που έχει το ένστικτο του κυνηγού πολύ αναπτυγμένο, γιατί αλλιώς είναι πιθανό να βιώνει ένα συνεχές ανικανοποίητο που μπορεί να προκαλέσει κάποιες όχι ευχάριστες συνέπειες. 

Αν η γάτα δεν έχει τίποτα να κυνηγήσει, να παραμονέψει, μοιραία θα επινοήσει εκείνη κάποιο τέτοιο θήραμα που μπορεί να μην είναι άλλο από το.. πόδι σας, καθώς περπατάτε, ή μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω στις κουρτίνες (τι; θα σας τις χαλάσει; συγνώμη αλλά εσείς φταίτε).

Σε ετούτο εδώ το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικές συνήθειες της γάτας που τις βρίσκετε μεν ενοχλητικές, δεν ευθύνεται όμως διόλου η γάτα σας γι’ αυτές:

Άλλωστε το να προκαλείτε το ένστικτο του θηρευτή στρέφοντάς το προς διάφορα παιχνίδια εκτός από το ότι πιθανώς θα σταματήσει αυτή την ενοχλητική συμπεριφορά “η γάτα μου φέρνει ποντίκια και σαύρες” προσφέρει στη γάτα τη δυνατότητα για μπόλικη άσκηση, κάτι που θα εμποδίσει μια γάτα να γίνει παχύσαρκη γάτα, όταν οι περισσότερες γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας.

Μια και το έφερε η κουβέντα δείτε στο παρακάτω διάγραμμα πως μπορείτε να διακρίνετε αν η γάτα σας είναι παχύσαρκη ή όχι και διαβάστε περισσότερα για αυτό στο αναλυτικό μου άρθρο ‘Πως να διακρίνω μια παχύσαρκη γάτα από μια κανονική‘.

παχύσαρκη γάτα

Να πούμε ακόμη ότι μέσα στα ένστικτά της γάτας είναι και η πρόθεση να “σκοτώσει”. Όσο και να την ικανοποιήσει το κυνήγι ενός λέιζερ η γάτα χρειάζεται και την αίσθηση ότι σκοτώνει, για αυτό δώστε της κάτι χειροπιαστό, όπως ένα χαλασμένο παπούτσι ή μια .. τρύπια κάλτσα για να του επιτεθεί και να το “σκοτώσει”.

ΥΓ: Μάθετε περισσότερα γι αυτή την εκκεντρική (στα μάτια σας) συνήθεια της γάτας διαβάζοντας και αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *