Η γάτα μου δεν θέλει αγκαλιά

Η Γάτα μου δε θέλει αγκαλιά – Τι να κάνω;

Καλημέρα και καλό σαββατοκύριακο!

Ναι, το ξέρω ότι εσείς φανταζόσασταν ότι αν είχατε μια γάτα αυτή θα τρελαινόταν για χάδια και αγκαλιές. Ενίοτε όμως η πραγματικότητα έρχεται για να σας προσγειώσει ανώμαλα εξ’ ου και τα συνεχή μηνύματα “Τσίτσο, η γάτα μου δεν θέλει αγκαλιά – Τι να κάνω;”. Ε λοιπόν σας έχω νέα, υπάρχουν μερικά απλά τιπς που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε τη γάτα σας να σας εμπιστευτεί και να λαχταράει την αγκαλιά σας! Πρώτα όμως θα σας πω γιατι συμβαίνει το φαινόμενο “Η γάτα μου δεν θέλει αγκαλιά”:

Γιατί η γάτα μου δεν θέλει αγκαλιά:

Δεν έχει εντοπιστεί κάτι στην .. γενετική της γάτας που να κάνει κάποιες γάτες να θέλουν τις αγκαλιές των ανθρώπων ενώ άλλες όχι. Πιο πιθανό είναι ότι η διαμόρφωση, η ανατροφή των γατών κάνει άλλες από αυτές να αγαπούν τις αγκαλιές και άλλες όχι. Βέβαια, κάθε γάτα δεν είναι ίδια και υπάρχει περίπτωση μια γάτα γενικώς να μην πολυενθουσιάζεται με τις αγκαλιές και αυτό είναι απόλυτα εντάξει – μπορείτε να θαυμάσετε και να λατρέψετε τη γάτα σας για την ανεξαρτησία που δείχνει. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η παρουσία μιας μαμάς-γάτας που είναι απόμακρή από τους ανθρώπους είναι πολύ πιθανό να κάνει τα νεογέννητά της της να μην είναι θετικά προδιαθετειμένα προς τις αγκαλιές. Επίσης αν μια γατούλα μεγαλώσει παρέα με ανθρώπους ψυχρούς, που δεν επιδιώκουν την επαφή κάνει ένα γατάκι πιο επιφυλακτικό προς τις αγκαλιές. Τέλος, υπάρχει μια κρίσιμη περίοδος, μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων, μια περίοδος σημαντική για την κοινωνικοποίηση της γάτας που αν σε αυτή την περίοδο η γατούλα δεν πάρει τα ανάλογα θετικά ερεθίσματα είναι πολύ πιθανό να μην βλέπει και με πολύ καλό μάτι τις αγκαλιές.

Το παράδειγμα της γατοαυλής

Στην παρούσα φάση στην γατοαυλή έχουμε δύο μικρά γατάκια (πλέον είναι και τα μεταξύ 3 και 4 μηνών), τον Τσάρλι και τον Ρούμι. Ο Τσάρλι τρελαίνεται για αγκαλιές και χάδια και μόνο που πλησιάζει τους γατογονείς μου γουργουρίζει σαν τρελός. Ο Ρούμι είναι επιφυλακτικός και πολύ σπάνια θα νιώσει άνετα με τα χάδια την ώρα της αγκαλιάς (αν την επιτρέψει). Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό ίσως είναι ότι ενώ ο Τσάρλι ήταν υγιέστατος και απολάμβανε τη ζωή στην κρίσιμη περίοδο της κοινωνικοποίησης ο Ρούμι ήταν μάλλον ασθενικος και αρρωστιάρης κάτι που τον έκανε επιφυλακτικό.

Επίσης λίγο καιρό πριν η Μόνο, μια μονόφθαλμη γατούλα (που προφανώς έζησε μπόλικο πόνο στις πρώτες εβδομάδες της ζωής της) και η οποία έμεινε παραπάνω ίσως από ό,τι έπρεπε στο δωμάτιο υποδοχής και δεν κοινωνικοποιήθηκε σωστά δεν δέχτηκε ποτέ να αφήσει τους γονείς να την αγκαλιάσουν!

Έχοντας πει όλα τούτα, ας μπούμε πια στο κυρίως θέμα αυτού του άρθρου! Ας δούμε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να προκαλέσετε τις γατούλες σας που δεν θέλουν την αγκαλιά να την δουν με άλλο μάτι:

7 Τιπς για να δελεάσετε τη γάτα σας να δει την αγκαλιά με άλλο μάτι

1. Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη γάτα σας

Το περιβάλλον της γάτας σας πρέπει να της εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια (με γατίσιους, όχι ανθρώπινους όρους)! Αν μια γάτα ζει μόνη της μέσα στο σπίτι (χωρίς άλλες γάτες) ελέγξτε ότι είναι ήρεμη, χαλαρή, χωρίς στρες που θα την κάνουν επιφυλακτική και διστακτική στις αγκαλιές σας! Ονυχοδρόμια, όπως αυτό (σε σοκαριστική τιμη, 44.99 έουρος για 1.20μ γατοδενδρο, θα τρελαθωω), σημεία-κρυψώνες και ψηλά σημεία όπως ένα κρεμαστό κρεβάτι γάτας σε ένα ψηλό παράθυρο – το προτεινόμενό μου εδώ – μπορούν να δώσουν στη γάτα σας το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να νιώσει ασφαλής και ήρεμη στο βασίλειό της και συνεπώς αρκετά χαλαρή ώστε να θελήσει και να απολαύσει τις αγκαλιές σας! ση

Αντίστοιχα σε περιβάλλον με πολλές γάτες κάντε ό,τι μπορείτε για να νιώθουν άσφαλείς. Προσφέρετε όσους πόρους (τουαλέτες – οι προτεινόμενές μου εδώ, ονυχοδρόμια, φαγητό) χρειάζονται σε αφθονία (αν φυσικά αυτό είναι δυνατό) ώστε να μην δημιουργείτε συνθήκες στρεσογόνες, που θα κάνουν τις γάτες έτοιμες ανά πάσα στιγμή για μάχη, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να ευνοούν τη ισχυροποίηση των δεσμέων και την αρμονία στην αποικία σας! 

Τέλος το στρες, είτε πρόκειται για σπιτικό με μία είτε με περισσότερες γάτες, θα το περιόριζε η χρήση του έλαιου φαρμακευτικής κάνναβης που έχει ξεκάθαρη θετική επίδραση στην ψυχολογία των γατών (έχουν γίνει και σχετικές έρευνες), κάτι που θα ενέτεινε την αίσθηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και θα έκανε πιο δεκτική τη γάτα σε χάδια και αγκαλιές! Αν θέλετε να αποκτήσετε το CBD Oil για γάτες της NatureCan που χρησιμοποιούμε εμείς κάντε κλικ εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20% (!!!)! 

Σε ετούτο το σημείο να κάνω μια παρένθεση και να κανω μια αναφορά στο πως να διαχειριστειτε γενικότερα το στρες & την ανασφαλεια της γάτας σας (αρθρο MUST READ):

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες

2. Δημιουργήστε τις καλύτερες συνθήκες για την ώρα της αγκαλιάς

Ας συνεχίσουμε όμως.. αν έχουμε να κάνουμε με μια γάτα ελαφρώς (ή βαρέως) διστακτική όταν πρόκειται για την ώρα της αγκαλιάς φροντίστε να δημιουργήσετε τέτοιες συνθήκες που να επιτρέψουν στη φάση της αγκαλιάς να συμβεί χωρίς εμπόδια. Κλείστε τον ήχο του κινητού σας (ώστε να μην χτυπήσει την ώρα που θα κάνετε αγκαλιά τη γάτα – κάτι που πιθανώς να αγχώσει μια διστακτική γάτα), καθίστε σε αναπαυτικό σημείο ώστε να μην κάνετε πολλές κινήσεις που και πάλι μπορεί να αγχώσουν ή να ενοχλήσουν τη γατούλα σας την ώρα της αγκαλιάς, αν χρειαστεί να μιλήσετε, κάντε το σε απαλά, χαμηλό τόνο κοκ.

3. Χτίστε μια τρυφερή σχέση με τη γάτα σας χωρίς τιμωρίες και αχρείαστους περιορισμούς

Η αγκαλιά προϋποθέτει εμπιστοσύνη. Αν τιμωρείτε τη γάτα σας, αν τις βάζετε περιορισμούς (και μάλιστα με απότομο τρόπο) σε συμπεριφορές που η γάτα βρίσκει φυσικές (πχ να κάνει τα νύχια της – βρείτε φιλικους προς την γάτα τρόπους να μην χαλάει τα έπιπλά σας με τα νύχια της εδώ) η σχέση σας μαζί της αποκτά σιγά σιγά ένα αρνητικό πρόσημο. Η γάτα θα δυσκολευτεί να εμπιστεύτει το σώμα της στα χέρια σας! Για κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά της γάτας σας, δύο είναι οι καλύτεροι τρόποι να την αντιμετωπίσετε: να πάψετε να δίνετε σημασία στο ότι η γάτα κάνει κάτι που δεν εγκρίνετε, ή να φροντίσετε να βρείτε την ρίζα της συμπεριφοράς και να την άρετε!

Έτσι πχ αν σας ενοχλεί που η γάτα σας κάνει τα νύχια της πάνω στον καναπέ σας, μπορείτε να ξεπεράσετε (μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία) στην ενόχλησή σας (κοινώς να το πάρετε απόφαση) ή να προστατεψετε τα έπιπλα σας με ειδικα ονυχοδρομια/καλλυμματα σαν αυτό να φροντίσετε να προσφέρετε τις συνθήκες εκείνες στη γάτα σας ώστε να μην στρεσσάρεται κάτι που μπορεί να την οδηγεί στο να κάνει τα νυχάκια της για να αφήσει τις μυρωδιές της παντού στο σπίτι! 

4. Δελεάστε την με λιχουδιές

Χρησιμοποιήστε τις λιχουδιές. Μην το βλέπετε σαν χειραγώγηση. Εσείς αγαπάτε τη γάτα σας, αλλά εκείνη φοβάται να σας εμπιστευτεί. Οπότε πρέπει να της δείξετε ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί στην αγκαλιά σας. Για να την προσελκύσετε ως εκεί, ρίξτε μια λιχουδιά στο πάτωμα και όταν η γάτα σας την φάει ρίξτε μια άλλη πιο κοντά σας, και μετά ακόμη πιο κοντά σας ώσπου να τοποθετήσετε και μία στην αγκαλιά σας. Έτσι η γάτα θα δελεαστεί να στρογγυλοκαθίσει στην αγκαλιά σας. 

Τώρα έχετε την ευκαιρία που περιμένατε να της δείξετε ότι τίποτα το απειλητικό δεν συμβαίνει στην αγκαλιά σας, ότι πρόκειται για μια ευχάριστη κατάσταση τόσο για εκείνη όσο και για εσάς! 

Σημειωση: Παιδια, θα το πω, καλύτερες λιχουδιές από μια ποιοτική και νόστιμη υγρή τροφή δεν υπάρχει! Θα λειτουργήσει τέλεια μια σούπερ νόστιμη υγρή τροφή όπως τα (πιο λαχταριστά που έχω βρει) φιλέτα της ελληνικής Egeo ή τις τέλειες μονοπρωτεϊνικές υγρές τροφές Lucky Lou SuperMono (κυκλοφορούν τώρα σε προσφορα 5+1 σε όλες τις γεύσεις – βρείτε τις εδώ) σαν λιχουδιά για τη γάτα, ειδικά αν δεν τρώει συχνά η γάτα από αυτή την τροφή
Αν τώρα θέλετε πάση θυσία να δώσετε λιχουδιές στη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι τις δίνετε ποιοτικές τέτοιες – οι λιχουδιές που προτιμώ εγώ είναι οι νόστιμες και χρήσιμες Brit Care Functional Snack που μπορείτε να αποκτήσετε εδώ!

5. Χαϊδέψτε την με τακτ και διακριτικότητα

Αν η γάτα σας κάμψει τους ενδοιασμούς της και βρεθεί στην αγκαλιά σας φροντίστε να ξεκινήσετε τα χάδια πολύ πολύ διακριτικά, με ελάχιστη επαφή σε σημεία που σίγουρα της αρέσουν (βλέπε στον παρακάτω σύνδεσμο). Όταν εκείνη δείξει ότι αρχίσει να απολαμβάνει (μισοκλείνουν τα ματάκια, τα πατουσάκια της ζυμώνουν, αρχίζει να ακούγεται ένα γουργουρητό) μπορείτε να προχωρήσετε και σε άλλα σημεία και ταυτόχρονα να αυξήσετε την ένταση του χαδιού, πάντα προσεκτικά, διακριτικά και διερευνητικά. 

6. Μην ξεγελάτε τη γάτα σας

Αν προσφέρετε στη γάτα σας την αγκαλιά σας φροντίστε να μην το κάνετε για να την ξεγελάσετε για να κάνετε πράγματα που δεν της αρέσουν. Αν θέλετε να της δώσετε κάποια αγωγή ή να τριμάρετε τα νύχια της (ανάγκη είναι;) και εκείνη το βρίσκει δυσάρεστο, φροντίστε να μην το κάνετε όταν την πάρετε αγκαλιά – ιδίως αν είναι μια γάτα διστακτική με τις αγκαλιές, ώστε να μη συνδέσει την αγκαλιά με κάτι δυσάρεστο.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΧΑΠΙΩΝ..
..πως να δώσω χάπι σε γάτα

7. Επιλέξτε ένα σημείο και μια συνθήκη που θα την κάνει να μην νιώθει εγκλωβισμένη

Επιλέξτε να κάνετε την αγκαλιά σας στη γάτα σας σε μια ανοικτή μεγάλη πολυθρόνα αντί πχ σε μια καρέκλα με ψηλές θέσεις για τα χέρια, ενώ φροντίστε να μην την αγκαλιάζετε πολύ ασφυκτικά για να έχει την αίσθηση ότι αν θελήσει ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει μακριά! Ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα στην αγκαλιά σας είναι αρκετά για να γίνει μια καλή αρχή, αρκεί η γάτα σας να νιώσει άνετη και ελεύθερη να φύγει όποτε θελήσει.

8. Αξιοποίηστε τις κατάλληλες ευκαιρίες για πιο βασική σωματική αλληλεπίδραση (χάδια) πριν να επιχειρήσετε κάτι πιο σύνθετο και δεσμευτικό οπως η αγκαλιά

Το πρώτο απαραίτητο στάδιο για να φτάσετε στο στάδιο της αγκαλιάς είναι η εξοικείωση με το χάδι! Πολύ πριν κάνετε αγκαλιά της γάτα σας πρέπει είστε σε θέση τουλάχιστον να την χαϊδέψετε! Μια επιφυλακτική γάτα όχι μόνο δεν δέχεται την αγκαλιά, αλλά δεν δέχεται καν το χάδι.. κοινώς δεν σας αφήνει καν να την αγγίξετε! Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν; Πρέπει πρώτα να χτιστεί η εμπιστοσύνη που θα επιτρέπει τα χάδια!

Ένας καλός τρόπος για μια πρώτη φευγαλέα, διακριτική σωματική επαφή, ένα απαλό χάδι, είναι όταν βάζετε στη γάτα σας φαγητό, οπότε εκείνη, όντας πεινασμένη και ενθουσιασμένη μπορεί να σας πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής ή ακόμη και να αρχίσει να τρίβεται στα πόδια σας παίζοντας με την ουρά της και το σώμα σας. Εκείνη η στιγμή είναι κατάλληλη για το πρώτο χάδι. 

9. Χρησιμοποιήστε το Feliway

Σας έχω μιλήσει για την τεχνολογία τεχνητών φερομονών Feliway σε προηγούμενο άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ. Είτε πρόκειται για σπιτικό με μία είτε με περισσότερες γάτες οι τεχνητές φερομόνες Feliway μπορούν να βοηθήσουν να καλλιεργηθεί μια ήρεμη, χαλαρή ατμόσφαιρα με έντονη αίσθηση ασφάλειας. Αν έχετε μια γάτα στο σπίτι οι φερομόνες Feliway Classic (βρείτε τις εδώ) θα της μεταδίδουν μηνύματα ασφάλειας και οικειότητας, ενώ σε σπίτικο με πολλές γάτες η προσθήκη και του Feliway Friends θα μεταφέρει μηνύματα αρμονίας (σαν αυτά που εκλύει η λεχώνα γάτα για να ηρεμήσει τα μικρά της και να θηλάσουν όλα μαζί, αρμονικά) – βρείτε τις εκεί

Προφανώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον η γάτα είναι αρκετά πιο πιθανό να είναι πολύ περισσότερο δεκτική στην αγκαλιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση του Feliway πρέπει να γίνεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο αλλιώς δεν θα φέρει τα επιθυμητα αποτελέσματα! Σας υπόσχομαι ότι σύντομα θα γραψω ανατριχιαστικα αναλυτικό άρθρο για τη σωστή χρήση του, γιατί έκανα και κοτζάμ τρέινιν από την ομάδα του Feliway για τη σωστή του χρήση!  Μέχρι τότε γραφτείτε στο blog της Feliway κάνοντας κλικ εδώ και κάντε τους ό,τι ερωτήσεις θέλετε για την σωστή χρήση της συσκευής!

Γιατί η γάτα μου θέλει συνέχεια αγκαλιά;

Ε και μια και θίξαμε το παραπάνω θέμα ας δούμε και το ακριβώς αντίστροφό του: Γιατί η γάτα μου θέλει αγκαλιά συνέχεια; Οι λόγοι γι’ αυτό είναι αρκετοί και κάμποσοι από αυτούς θεωρώ ότι είναι προφανείς. Η γάτα άμα γευτεί μια ζεστή, τρυφερή, ασφαλή αγκαλιά είναι πολύ πιθανό να την αγαπήσει γιατί της προσφέρει ακριβώς όλα αυτά: ασφάλεια, στοργή, τρυφεράδα! Και ακόμη είναι μια καλή ευκαιρία, μέσω της αλληλεπίδρασης, για κοινωνικοποίηση! Ταυτόχρονα η αγκαλιά είναι μια πηγή θερμότητας και κάθε γάτα που σέβεται τον εαυτό της εκτιμάει τη ζέστη! Τέλος να μην ξεχάσουμε να επισημάνουμε ότι στα πλαίσια μιας καλής αγκαλιάς η γάτα απλώνει τις οσμές της στον άνθρωπό της κάνοντάς τον “δικό της”. Αυτή είναι μια ακόμη εκδήλωση των χωροκτητικών ενστίκτων της! 

Για το τέλος σας αφήνω τον ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ οδηγό μου για το πως να χαϊδεψετε τη γάτα σας και να το ευχαριστηθεί, μαζί με ένα ‘χάρτη’ με τα σημεία του σώματος που η γάτα συνήθως απολαμβάνει αν την χαϊδεύουν! Βρείτε τον ΕΔΩ!

ΥΓ: Περισσότερες ιδέες για το συγκεκριμένο θέμα θα βρείτε εδώ.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Μία Απάντηση

  1. Τη φλου (δα) μου την έφερε μια φίλη όταν ήταν 1.5-2 μηνών. Είχε ακατασχετες διαρροιες με αίμα. Με μια καλή αποπαρασίτωση γρήγορα επανήλθε. Ανέβαινε στον ώμο μου κ από ταν ωωωρα! !! Διαβάζοντάς σε tsitso μας, έκανα όλα τα απαραίτητα, νυχοδρομια, φωλιές παντού, ψηλά, χαμηλά κλπ κλπ τις οποίες εξακολουθεί να τιμαει. Είναι ασπρόμαυρη και πολύ ομιλητιμή. Ξέρω τι σημαίνει ο κάθε ήχος της, από τρρρ μέχρι 10 διαφορετικά νιαουρισματα. Αγκαλιες; Σπανιοτατα. Α! ξέχασα να σου πω πως το Σεπτέμβρη περίπου, θα γίνει 2 χρόνων. Στειρωμενη φυσικά.
    Δεν λείπω συχνά απ το σπίτι. Όταν ερχομαι κ με καλωςοριζει, την ρίχνω στον ώμο μου.Μόνο τότε που ακουμπάω το κεφάλι μου επάνω της ακούω γουργουρισμα. Το έχεις εξηγήσει αυτό!!! Όταν την βρήκε η φίλη έψαξα για τη μάνα κ το αδέρφια της.Δεν τα βρήκε, ίσως η μαμά της να την έκοψε αφού ήταν άρρωστη. Ποτέ δεν τη ζορισα για αγκ;λιες και χαδια . Ερχετε σπάνια και για πολύ λίγο. Γιατι; Είναι έτσι ο χαρακτήρας της; Κάνω κάτι λαθος;
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *