Γιατί η γάτα γλείφεται επίμονα και βιαστικά στο σημείο που την χάιδεψες

Δύσκολα τα πράγματα σήμερα με όλα αυτά που συνέβησαν (αποχώρησε δια παντός ο Πίπος της καρδιάς μας, πιάσαμε και την κουβέντα για τους τρόπους ξαφνικού θανάτου της γάτας – ε δεν θέλει και πολύ για να αρπάξουμε μια καταθλιψάρα) γι’ αυτό θα αλλάξω άρδην θεματολογία και θα σας μιλήσω για μια από τις πιο αστείες και χαριτωμένες συμπεριφορές της γάτας. Έχει τύχει να αγγίξετε την γάτα σας σε ένα σημείο και αμέσως σαν να είναι ενοχλημένη να αρχίζει να γλείφει εκείνο το σημείο ή ακόμη και στον αέρα; Ή σας έχει κάτι αντίστοιχο πάνω στα χάδια; 

Το κωμικό της όλης κίνησης φυσικά ενισχύει και η έκφραση του προσώπου της αλλά και η βιασύνη με την οποία γλείφεται, ο ζήλος στην κίνησή της, οσαν να πρόκειται για θέμα ζωής και θανάτου! Ας δούμε λοιπόν μερικές ενδιαφέρουσες ερμηνείες ετούτης της συμπεριφοράς!

1. Η γάτα μπορεί να έχει μια φαγούρα που δεν μπορεί να ξύσει

Αν ξύνετε με τακτ μια περιοχή του σώματος της γάτας που η ίδια δεν μπορεί να φτάσει με τα άκρα της ή με το στόμα της μπορει αυτή η περιοχή να είναι βρώμικη ή να την φαγουρίζει διότι ξέφυγε από το αυτοκαθάρισμά της. Αυτό συμβαίνει συχνά στο πίσω μέρος του σώματος και ιδίως στην βάση της ουράς, σε γάτες που είναι παχύσαρκες! Όταν λοιπόν αγγίξετε εκείνη περιοχή αμέσως πυροδοτείτε την επιθυμία της γάτας να γλείψει εκείνη την περιοχή αλλά μια και δεν την φτάνει αναγκαστικά.. γλείφει στον αέρα είτε σε ένα άλλο σημείο το σώματος, που το φτάνει!!!

Σε ετούτο το σημείο νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μάθουμε περισσότερα για το θεάρεστο έργο του αυτοκαθαρισμού της γάτας, μια διαδικασία που διαρκεί ως και 5 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα για μια γάτα! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Να πούμε εδώ ότι σε αυτή την περίπτωση το να κάνετε δίαιτα στη γάτα σας κρίνεται απαραίτητο. Και να πούμε επίσης ότι μια δίαιτα δεν χρειάζεται να κάνει μια γάτα να πεινάσει! Βρείτε πως να κάνετε ανώδυνα και υγιεινα δίαιτα στη γάτα σας εδω!

2. Η γάτα μπορεί να έχει ένα δερματικό πρόβλημα

Αν η γάτα σας βασανίζεται από ψύλλους ακάρεα ή αλλεργίες μπορεί να υποφέρει από κνησμούς στο δέρμα της και το χάδι σου σε αυτό μπορεί να πυροδοτήσει την φαγούρα στο ερεθισμένο σημείο ή να προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση στη γάτα. Σε αυτή την περίπτωση η αυτόματη αντίδραση μπορεί να είναι η γάτα να αρχίσει να γλείφει το σημείο αλλά είναι πιθανό να ρίξει καμια περιποιημένη γρατζουνιά ή δάγκωμα και στον χούμαν που διέπραξε το ατόπημα! 

Στην περίπτωση των παρασίτων καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αντιπαρασιτικό όπως μια αμπούλα αποπαρασίτωσης άμεσα – βρείτε την προτεινόμενή μου εδω. Μάθετε περισσότερα για τη αποπαρασίτωση της γάτας κάνοντας κλικ ΕΔΩ

3. Η γάτα μπορεί να ΜΗΝ απολαμβάνει το χάδι

Υπάρχει περίπτωση μια γάτα να βρίσκει το χάδι και το ξύσιμο από τους χούμανς αρκετά δυσάρεστο. Υπάρχουν γάτες που δεν θέλουν να τις ακουμπάνε πουθενά ή μόνο σε μερικά σημεία του σώματος! Για να βρείτε σε ποια σημεία του σώματος συνήθως απολαμβάνουν  οι γάτες το χάδι κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω! 

Επίσης υπάρχει και η περίπτωση η γάτα να υποφέρει από το σύνδρομο της υπεραισθησίας των αιλουροειδών που κάνει το δέρμα της γάτας εξαιρετικά ευαίσθητο με αποτέλεσμα ένα μικρό χάδι ή ξύσιμο να είναι επώδυνο ή εξαιρετικά δυσάρεστο. Γι’ αυτό μπορεί να αντιδράσει με αυτό τον άμεσο αστείο τρόπο.

4. Η γάτα μπορεί να εκδηλώνει την συμπεριφορά του αμοιβαίου καλλωπισμου (διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε)

Οι γάτες συχνά εκδηλώνουν τρυφερές συμπεριφορές  αμοιβαίας συχνά ταυτόχρονης περιποίησης σε άλλες οικείες γάτες. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο όπου μια γάτα κάθεται στην αγκαλιά μιας άλλης και απολαμβάνει το γλείψιμό της, ενώ ενίοτε και οι δύο γάτες-φίλοι γλείφουν η μια την άλλη! Στο βίδεο αμέσως παρακάτω θα δείτε τις γάτες της αυλής σε τέτοιες τρυφερές συμπεριφορές!

Ε λοιπόν όταν εσείς χαίδευετε τη γάτα σας σε ένα σημείο μπορεί να πυροδοτήσετε την επιθυμία της γάτας για τέτοιους αμοιβαίους καλλωπισμούς! Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα δυσάρεστο στην ατμόσφαιρα

Να πούμε εδώ ότι δεν είναι σπάνιο δυο γάτες να γλείφονται και εκεί που όλα φαίνονται καλά ξαφνικά να πλακώνονται στο ξύλο! Βρείτε περισσότερα γι’ αυτή τη συμπεριφορά εδω!

5. Ετοιμάζεται για κυνήγι

Αν η γάτα έχει προετοιμαστεί για κυνήγι (πραγματικό ή φανταστικό) έχει φροντίσει για πλυθεί παντού γιατί με το σάλιο της διώχνει οποιαδήποτε μυρωδιά και γίνεται ουδέτερη/αόρατη στο θύμα της. Αν την αγγίξουμε, της μεταφέρουμε μυρωδιά (τη δική μας) και έτσι χαλάμε το αόρατο που έχει φτιάξει…τότε θα γλειφτεί βιαστικά για να ξαναγίνει αόρατη…. Αν λοιπόν η γατούλα μας είναι προσηλωμένη κάπου καλό είναι να μην της χαλάσουμε την ενέδρα που έχει στήσει (έστω και στην φαντασία της) και την κάνουμε ορατή στο θήραμά της!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 

Για να καταλάβετε ποια είναι η αιτία που οδηγεί τη γάτα σε αυτή τη συμπεριφορά κρίσιμο είναι να ελέγξετε τα σημάδια της γλώσσας του σώματος της γάτας – για να μάθετε τα πάντα για τη γλώσσα του σώματος της γάτας διαβάστε ΕΤΟΥΤΟ. Αν αυτά δείχνουν ότι κατά τα άλλα η γάτα είναι χαλαρή και χαρούμενη και επιζητάει γενικώς το χάδι σας τότε αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές απολαμβάνει το χάδι σας και συνεχίστε έτσι. 

Αν ομως αντιδράει απότομα και θέλει να απομακρυνθεί ή επιδιώξει να σας δαγκώσει καλό είναι να αποφεύγετε να χαϊδευετε τα σημεία που την ενοχλούν για να μην την δυσκολεύετε και για να γλιτώσετε εσείς ένα ενδεχόμενο γρατζούνισμα! Αν η συμπεριφορά της είναι πολύ έντονη τότε ίσως αντιμετωπίζει κάποιο δερματικό πρόβλημα και είναι καλό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να το ελέγξει! 

Και αφού εξαντλήσαμε και ετούτο το θέμα, μήηηηπως, να εξιχνιάζαμε και γιατί η γάτα πολύ συχνά ζητάει φαγητό επίμονα και μόλις το βάλετε στο πιάτο της απομακρύνεται με άφατη περιφρόνηση; Βρείτε τις εξηγήσεις ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *