η γάτα μου βήχει

Ξαφνικός Θάνατος Γάτας – 9 αιτίες

Μερικές φορές αναρωτιέται κανείς αν είναι προτιμότερο να χάσει την αγαπημένη του γάτα ξαφνικά, με έναν επώδυνο αργό θάνατο ή αν είναι προτιμότερος ένας ξαφνικός θάνατος γάτας. Θα μου πείτε “Τι σε έπιασε ρε αδερφάκι μου μεσημεριάτικα και καταπιάνεσαι πάλι με τέτοια θέματα”. Σήμερα το πρωί ο Πίπος ήταν τέλεια! Και ξαφνικά έγινε αυτό το μοιραίο λάθος. Και ο Πίπος δεν υπάρχει πια. Ένα αμάξι τον χτύπησε και τον σκότωσε ακαριαία. Όποιος θέλει να μάθει την ιστορία του μπορεί να το κάνει κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Ας τα αφήσουμε όμως όλα αυτά και ας ασχοληθούμε με το θέμα τούτου του μακάβριου άρθρου, τους διάφορους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν μια γάτα σε θάνατο μέσα σε μια ή λίγες στιγμές:

Ξαφνικός Θάνατος Γάτας - 9 αιτίες

1. Χτύπημα από αμάξι

Ένα χτύπημα από αμάξι μπορεί να έχει από καμιά εως πάρα πολλές επιπτώσεις σε μια γάτα (σπάσιμο οστών, νευρολογικά προβλήματα, εσωτερικη αιμορραγία, διαφραγματοκήλες κλπ). Η έσχατη αυτών των επιπτώσεων είναι φυσικά ο άμεσος ακαριαίος θάνατος! Αν θέλετε να μάθετε ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για να συμβεί αυτό το απευκταίο διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Ας αναφερθούμε όμως και στους υπόλοιπους τρόπους μια και γι’ αυτόν έχουμε μιλήσει και παραπάνω!

2. Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια

Η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια είναι η ο πιο συχνός τρόπος ξαφνικού θανάτου της γάτας. Είναι κληρονομικό θέμα που δεν οφείλεται στη διατροφή ή στην άσκηση και μπορεί να εκδηλωθεί ακαριαία. Σε αυτη την αρρώστια οι μύες της καρδιάς δεν αναπτύσσονται κανονικά και γίνονται παχιοί. Η γάτα μπορεί να νιώσει έντονο πόνο και την επόμενη στιγμή να πεθάνει. Τα συμπτώματα συχνά είναι ο .. θάνατος, ενώ λιγότερο αδιαπραγμάτευτα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, η κουραση κλπ! Για την διαχείριση του προβλήματος αυτού χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα που εμποδίζουν το στρες. Ακόμη η αυξηση της πίεσης του αίματος μπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση της ασθένειας.

ξαφνικός θάνατος γάτας

3. Δηλητηρίαση

Ένας ακόμη τρόπος ξαφνικού θανάτου της γάτας είναι δηλητηρίαση, μέσω κατάποσης, εισπνοής ή αγγίγματος του δέρματος. Πολλές από αυτές τις γάτες που δηλητηριάζονται καταλήγουν στο κτηνιατρείο/κλινική. 

Για να αποφευχθεί πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι η γάτα τρέφεται σωστά και αποφεύγει διάφορες τροφές (και φυτά) που είναι δηλητηριώδη για τη γάτα. Βρείτε μια σχετικά αναλυτική λίστα με αυτά ακριβώς ΕΔΩ.

Επίσης η εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα (σε περίπτωση που μια γάτα ζει σε ένα γκαράζ) είναι μια συχνή περίπτωση δηλητηρίασης!

Τέλος είναι κρίμα διότι πολλές φορές οι γάτες δηλητηριάζονται συνειδητά από ανθρώπους και αυτό είναι κάτι που μου είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ περεταίρω. Διαβάστε περισσότερα για την δηλητηρίαση των γατών στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ...
... την δηλητηρίαση των γατών

4. Άσθμα

Τα επίπεδα του άσθματος στη γάτα μπορούν να ποικίλλουν αλλά μπορεί να γίνουν τόσο σοβαρά ώστε να οδηγήσουν στον ξαφνικό θάνατο μιας γάτας. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση του αναπνευστικού και μπορεί να περιορίζεται απλώς σε βήχα, “ρηχή” αναπνοή, αδυναμία άσκησης.

Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή εναντίον των συμπτωμάτων αλλά δυστυχώς δεν θεραπεύεται πλήρως! 

Και μια και μας έφερε εδώ τούτο το άρθρο ας δούμε μερικά πράγματα παραπάνω για την περίπτωση που η γάτα βήχει, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

5. Πρόβλημα στο ουροποιητικό

Τα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα μαστίζουν τις οικόσιτες γάτες και ένας πολύ σημαντικός λόγος γι’ αυτό – μια και οι άγριες γάτες δεν παιδεύονται τόσο πολύ από τέτοια προβλήματα – είναι η κακή ενυδάτωση που σχετίζεται άμεσα με την κακή διατροφή! 

Τα πιο σημαντικά προβλήματα που τελικά οδηγούν σε ξαφνικό θάνατο έχουν να κάνουν με την δημιουργία εμποδίων στην ουρήθρα! Αυτά είναι συνήθως οι περίφημοι ουρόλιθοι που μπλοκάρουν την ουρήθρα. Τα σημάδια ότι η γάτα υποφέρει από το ουροποιητικό της είναι ο πόνος καθώς πηγαίνει τουαλέτα, η ούρηση εκτός τουαλέτας, η αδυναμία ούρησης και η παρουσία αίματος στα ούρα.

Για την προφύλαξη της γάτας απαιτείται σωστή διατροφή, καλή ενυδάτωση και θετική ψυχολογία. Η κακή ενυδάτωση είναι ο νουμερο ένας λόγος για την δημιουργία ουρόλιθων, μια και η συγκεντρωση κρυστάλλων, στρουβίτη ή οξαλικού ασβεστίου αυξάνεται όταν η γατα ειναι αφυδατωμενη με αποτέλεσμα τη δημιουργία ουρόλιθων!

Μην ξεχνάμε επίσης ότι επειδή η γάτα είναι ένα ζώο που έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να προσλαμβάνει το νερό που χρειάζεται κυρίως από την τροφή της (τα ζουμερά θηράματά της) η ξηρά τροφή δεν ενδείκνυται διόλου για την σωστή διατροφή και ενυδάτωσή της. 

Γι’ αυτό το λόγο έχω μαλλιάσει τη γλώσσα μου να σας προτείνω την στροφή στην καλή  υγρή τροφή αντί στις ξηρές κροκέτες – η πρότασή μου αυτή πρέπει να συζητηθεί με τον κτηνίατρό σας. 

Τέλος να πω ότι δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ενυδάτωσης! Εχουν δημοσιευτεί μελέτες που λένε ότι η ξηρά τροφή οξινίζει το pH των ούρων και κάνει πιο εύκολη την δημιουργία ουρόλιθων στρουβίτη! Βρείτε το σχετίκο μου άρθρο ΕΔΩ!

Ποια υγρή τροφή προτιμάει ο Τσίτσος; Την εξαιρετική Bozita, φτιαγμένη από 97% πραγματικό ατμισμένο κρέας, μπόλικη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνη και μηδενικό υδατάνθρακα, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, από κρέατα από ελεγμένα σφαγεία και σε εξαιρετική τιμή! Αν θέλετε να την αποκτήσετε (υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις 105 Τσιτσογατες χωρίς να επιβαρυνθείτε εσείς) μπορείτε να το κάνετε κλικ ΕΔΩ!

6. Τραύμα

Μια γάτα που ζει σε ένα εξωτερικό περιβάλλον αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους – τον έναν ήδη τον αναλύσαμε διεξοδικά (τα διερχόμενα αμάξια). Ωστόσο ένα τραύμα μπορεί να προκληθει και από άλλους παράγοντες και μπορεί φυσικά να αποβεί μοιραίο.

Έτσι οι αδέσποτες γάτες που ζουν έξω κινδυνεύουν από τραύματα και από:

 • θηρευτές
 • βάναυση συμπεριφορά ανθρώπων
 • πτώσεις

Ωστόσο και οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι μπορεί να κινδυνέψουν από πολλούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μοιραιους τραυματισμούς, όπως πτώσεις από ψηλά (ιδίως αν το χτύπημα συμβεί στο κεφάλι ή στον αυχένα), μπλέξιμο σε παράθυρα σε ανάκληση κλπ.

7. Εγκεφαλικό

Διάφορα επεισόδια εγκεφαλικού μπορούν να συμβούν όταν παρεμποδιστεί η ομαλή ροή αίματος στον εγκέφαλο! Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας καρκίνων, υψηλής πίεσης, δηλητηριάσεων κλπ και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση μέρους του σώματος, αποπροσανατολισμό, αδυναμία, λήθαργο, επιληψία και τελικά θάνατο.

Γιατί φεύγουν οι γάτες όταν είναι να πεθάνουν

8. Πνιγμός

Ο πνιγμός μπορεί επίσης να συμβεί για διάφορους λόγους και μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο γάτας. Συχνά προκαλείται όταν η γάτα καταπίνει ένα αντικείμενο (που ίσως θεωρεί παιχνίδι), ή κάποιο κομμάτι φυτού ή και μεγάλα τεμάχια φαγητού (κροκέτες ή υγρή τροφή). 

Σε αυτή την περίπτωση η γάτα βήχει, πανικοβάλλεται, βγάζει σάλια, λιποθυμάει κλπ. Αν η γάτα έχει καταπιεί κάποια.. χορδή, κάποιο σχοινάκι κλπ μην επιχειρήσετε να το βγάλετε γιατί μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη εσωτερική ζημιά. Βάλτε την σε ένα μποξ μεταφοράς και πηγαίνετέ την αμέσως στον κτηνίατρο! 

9. Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να καταλήξει σε διακοπή της νεφρικής λειτουργίας και αυτό φυσικά είναι καταστροφικο μια και συσσωρεύονται τοξίνες και υγρά στο σώμα που σύντομα θα οδηγήσουν στο θάνατο. Ακόμη και με θεραπεία τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά. 

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας είναι αποπροσανατολισμός, λήθαργος, αδυναμία, παρεμπόδιση ούρησης, μείωση όρεξης, εμετός (btw “τιιι κανουμε αν η γάτα μας κάνει εμετό;”) κλπ! Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε παρα πολλούςλόγους όπως δηλητηρίαση (με κρίνα ή αντιπηκτικό), βακτηριακή μόλυνση, προβλημα στο ουροποιητικό χαμηλή ροή αίματος και οξυγόνου στα νεφρά!

Τέλος να πω ότι η σίτιση με ξηρά τροφή συχνα ευνοεί την καταπόνηση των νεφρών διότι οι ξηρές τροφές έχουν μπόλικα φυτικά συστατικά, με μπόλικη φυτική πρωτεϊνη που δεν πέπτεται καλά από το σώμα της γάτας, και η απόρριψή της γίνεται με την βοήθεια των νεφρών. Έτσι αν μια γάτα τρεφεται για ολη της τη ζωη με ξηρά τροφή είναι πολύ πιθανο να καταπονεί τα νεφρά και τελικά να οδηγηθεί σε προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας! Βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές του Τσίτσου ΕΔΩ

.. και διαβάστε το αναλυτικό άρθρο του Θέμη, βοηθού κτηνιάτρου για τη Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Γάτας!

Ουφ θαρρώ ότι ως εδώ είναι αρκετά. Σε κάθε περίπτωση ο ξαφνικός θάνατος γάτας είναι ένα ενδεχόμενο πολύ σκλήρο που θα σας είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτείτε. Και σίγουρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όλες τις πιθανότητες ξαφνικού θανάτου. Ωστόσο η φροντίδα μας μπορεί να απομακρύνει πολλούς από τους παραπάνω κινδύνους! 

Αλλά ας μην μπαίνουμε σε τριπάκια επώδυνα αγωνιώντας κάθε στιγμή μήπως κάποια από τα παραπάνω συμβούν στη γάτα μας! Κλείνοντας και επειδή οι περισσότεροι έχουν την ιδέα ότι η γάτα έξω από το σπίτι κινδυνεύει πολύ περισσότερο από θανατηφόρα συμβάντα (ιδέα που φυσικά έχει βάση) θα ήθελα να σας επικοινωνήσω μια λίστα με πιθανά ατυχήματα που μπορούν να  συμβούν σε μια γάτα μέσα στο σπίτι! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω και για εκείνο το αποκαρδιωτικό φαινόμενο που μια γάτα όταν είναι να πεθάνει φεύγει και εξαφανίζεται! Μάθετε γιατί το κάνει ΕΔΩ

8 Απαντήσεις

 1. Καποιος ασυνειδητος οδηγος χτυπησε σημερα με το αμαξι του την γατουλα μου το Φυστικακι μου και το σκοτωσε. Δεν μπορω να διαχειριστω την απωλεια της. Ευχομαι κανενας και ποτε να μην νιωσει οπως εγω σημερα για το ζωακι του.

  1. Να το και το αλλο μηνυμα σου!

   Αουτς, αυτη η ξαφνικη απωλεια ειναι ενα πραγματικο σοκ. Θελει φοβερη διαυγεια για να το βιωσεις ολιστικα αυτο το πραμα.

 2. Δεν ξερω με ποια κριτηρια επιλεγετε την δημοσιευση ενος σχολιου αλλα ηθελα πολυ να διαβασω κι εγω για την γατουλα μου που εχασα και λυπαμαι πολυ που δεν το θεωρησατε σημαντικο και θεωρησατε σημαντικα ολα τα αλλα … κριμα

  1. ευη μου, γινεται χαμος εδω περα, στα σχόλια, στο φέισμπουκ, στο ινσταγκραμ και καθυστερουν να περασουν απο ελεγχο τα σχολιααα, τιποτις το προσωπικο

 3. Τσιτσο μου,λατρεύω τις τρεις γατούλες μου,αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα για να τους πάρω ακριβή γατοτροφη….Τους αγοράζω Felix ή Sheba σε φακελάκια….Μπορείς να μου πεις αν είναι καλες;Ο Νίνο μου είναι στειρωμενος όπως και οι άλλες δύο.Αλλα επειδή είναι ψηλός και ζυγίζει οκτώ κιλά,φοβάμαι για ζάχαρο και για τα νεφρά του…..Τσιτσάνης μου αν μπορείς περιμένω νέα σου.

 4. Ποιοτικοτατη τροφή η bozita, αλλά και αρκετά ακριβό το κατάστημα με το οποίο συνεργάζεστε. υπάρχουν πολύ πιο ανταγωνιστές τιμές στην αγορά. σχολιάζω για να λάβει το μήνυμα το κατάστημα κ να πράξει ότι θεωρεί δέον..

  1. εγω εχω την εντυπωση οτι δεν ειναι ακριβο, επειδη βλεπω καθημερινα παααρα πολλες τιμες. Ουτε ειναι φθηνο. Ειναι σε πολυ fair τιμες.. αυτη την εντυπωση εχω αποκομισει.. και εχει εξαιρετικη εξυπηρετηση, καταρτισμενους υπαλληλους, ευγενικους, μεγαλη ποικιλια και ανθρωπους που αγαπουν τα ζωα (κανουν πολλα γι’ αυτα, τα περισσοτερα δεν θα τα μαθει κανεις ποτε)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *