Πότε η γάτα διώχνει τα γατάκια της

5 λόγοι για τους οποίους μια μαμά-γάτα εγκαταλείπει τα μικρά της

Ένα από τα πιο συγκινητικά πράγματα που μπορείτε να δείτε είναι μια μητέρα γάτα να χαϊδεύει και να ταΐζει τα μικρά της. Ακόμη και σε καταφύγια δεν είναι λίγες οι φορές που μαμάδες γάτες δέχονται και  εγκαταλελειμμένα-ορφανά γατάκια για να τα θηλάσουν και να τα αναθρέψουν μαζί με τα δικά τους!

Στο άλλο άκρο συμβαίνει κάτι αποκαρδιωτικό: Υπάρχουν περιπτώσεις που μια μητέρα γάτα απορρίπτει/εγκαταλείπει τα γατάκια της! Γιατί συμβαίνει αυτό το τόσο σκληρό πράγμα! Μην βιάζεστε να καταδικάσετε τη μαμά γάτα! Ίσως έχει τους λόγους της!

Πριν όμως σας περιγράψω αυτούς τους πιθανούς λόγους ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα αυτά τα θαυμαστά που συμβαίνουν στην περίοδο του θηλασμού της γάτας, μέχρι και τον απογαλακτισμό κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

DISCLAIMER:
Σε αυτό το άρθρο συζητάμε τους λόγους για τους οποίους μια μαμά γάτα μπορεί να εγκαταλείψει τα μικρά της! Επουδενί δεν υποννοούμε ότι προτρέπουμε τους χουμανς να προωθούν σπιτικές γέννες. Έχοντας πει αυτό ας δούμε πρώτα τους πιθανούς λόγους που οδηγούν μια μαμά-γάτα να εγκαταλείψει τα 
νεογέννητα γατάκια της!!

1. Η μαμά-γάτα απλώς λείπει από τη φωλιά

Πολύ συχνά εσείς οι ανόητοι χούμανς νομίζετε ότι μια γάτα έχει εγκαταλείψει τα μικρά της αν τα δείτε για λίγο μόνα τους. Αυτό όμως δεν είναι σωστό διότι η μαμά-γάτα έχει ανάγκη να τραφεί και να δυναμώσει, αλλά και να ξεμουδιάσει στην περίοδο του θηλασμού.

Έτσι αφού λάβει όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις είναι πιθανό να βγει από τη φωλιά της για κάποια ώρα! Αυτό φυσικά δεν είναι εγκατάλειψη των μικρών της! Μετά από λίγο γυρίζει πίσω και βεβαιώνεται ότι όλα βαίνουν καλώς!

κάθε πότε γεννάει η γάτα

Γι’ αυτό αν δείτε νεογέννητα γατάκια μόνα τους μην βιαστείτε να τα πάρετε.. φροντίστε να δώσετε χρόνο ώστε αν η γάτα λείπει κάπου κοντά να εμφανιστεί!

Συμβαίνει επίσης και το άλλο.. μόλις τα γατάκια αρχίζουν να παίρνουν δυνάμεις αρχίζουν να σουλατσάρουν και να απομακρύνονται και είναι πολύ φυσικό να μπερδεύονται! Μπορεί δηλαδή να μην είναι η μαμά-γάτα που εγκατέλειψε το παιδί της αλλά το παιδί που αρχίζει να απομακρύνεται επικίνδυνα από την φωλιά της μαμάς του.

2. Ασθένεια ή εκ γενετής προβλήματα

Μερικές φορές μια μαμά γάτα διώχνει άρρωστα γατάκια ώστε αυτά να μην κολλήσουν και τα υπόλοιπα μικρά της. 

Επίσης μια μαμά γάτα μπορεί να απορρίψει κάποιο νεογέννητο με σωματικές παραμορφώσεις, ακόμη και αν κατά τα άλλα είναι τελείως υγιή. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά με τις γάτες-Ιανούς (τις γάτες με τα δύο πρόσωπα). Οι ειδικοί σε αυτή την περίπτωση προτείνουν να απομακρυνθούν τελείως τα εγκαταλελειμμένα γατάκια γιατί είναι πιθανό αν αυτά παραμείνουν σχετικά κοντά στη μητέρα να απορρίψει και άλλα, υγιή γατάκια!

3. Μαστίτιδα

Οι θηλάζουσες μητέρες αντιμετωπίζουν πολύ συχνά προβλήματα μαστίτιδας, μιας μόλυνσης των αδένων των θηλών. Αυτό μπορεί να συμβεί από μόνο του ή επειδή τα μικρά γρατζουνούν τον ιστό της περιοχής κατά το θηλασμό! Οι θηλές πρηζονται και γίνονται σκληρές καθώς και καυτές (συμβαίνει φλεγμονή). Και έτσι αυτό που μοιάζει σαν μια ψυχρή εγκατάλειψη των νεογέννητων είναι απλώς εξαιτίας του ότι η γάτα υποφέρει πάρα πολύ κατά τον θηλασμό και δεν αντέχει άλλο!

4. Μεγάλος αριθμός νεογέννητων

Σε κάποιες περιπτώσεις ο αριθμός των νεογέννητων μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλος (έχει υπάρξει και γέννα με.. 19 μικρά) και αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει μια μαμά γάτα στο να εγκαταλείψει κάποια γατάκια της. Αν δεν υπάρχει αρκετό γάλα για όλα τα μικρά της προφανώς η μαμά γάτα θα εγκαταλείψει κάποια για χάρη των υπολοίπων!

Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα εντοπίσει αυτή την κατάσταση το πρώτο 24ωρο μετά τη γέννα.. δηλαδή ή θα συμβεί τότε ή δεν θα συμβεί! Επίσης ίσως να βοηθούσε να ταϊζετε τη λεχώνα με μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως μια υγρή kitten τροφη (αυτές έχουν αντί 3500-4000 θερμιδες, περισσότερες απο 4500 ανά κιλό)! Βρείτε το συγκριτικό άρθρο μου με τις προτεινόμενες υγρές Kitten τροφές μου ακριβώς ΕΔΩ και αν με ρωτατε για την αγαπημένη μου αυτή μπορείτε να την αποκτήσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

5. Πρόωρη εγκυμοσύνη

Μια πολύ νεαρή μαμά-γάτα που δεν έχει αναπτύξει τις … μητρικές της ικανότητες μπορεί να είναι μπερδεμένη ή αδιάφορη! Αυτή η περίπτωση μου φέρνει στο μυαλό την Μικρή Μανίτσα που είχε μείνει έγκυος πολύ μικρή – τότε που εμείς ακόμη δεν ξέραμε που πάνε τα τέσσερα με τις γάτες – και πόσο μπερδεμένη ήταν με τα μικρά της – τα μετέφερε από εδώ, τα πήγαινε από εκεί, ώσπου τα εγκατέλειψε στην επίσης έγκυος μαμά της Λούκε! 

Βέβαια αυτό δεν είναι κανόνας γιατί κάποιες μαμάδες προσαρμόζονται στις ανάγκες, αλλά δυστυχώς κάποιες άλλες όχι!!

Επίσης μια πρόωρα εγκυμονούσα μπορεί να τραυματιστεί στην γέννα αν για παράδειγμα δεν ήταν σε κάποιο ασφαλές μέρος και όλα αυτά μπορούν να την κάνουν υπερβολικά αγχώδη κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το να ταϊσει τα μικρά της.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι η μητρότητα μπορεί να είναι τεράστια πρόκληση ειδικά έξω στη φύση για αυτό θα ήθελα φανατικά να σας προτρεψω να δείξετε συμπόνοια, ενδιαφέρον και φροντίδα ΑΝ λάχει να βρεθεί στο δρόμο σας μια αδέσποτη  μαμά-γάτα! Είτε φροντίστε την εσεις  είτε ζητήστε από ένα τοπικό καταφύγιο ή ένα φιλοζωικό σύλλογο να συνδράμει !

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχουν και πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη μεταγεννητική φροντίδα μιας λεχώνας γάτας και των μικρών της! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΘΡΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ.

Εσείς είδατε ποτέ μια μαμά γάτα να εγκαταλείπει τα μικρά της; Κάνατε κάτι για να τα βοηθήσετε; Περιμένω τα σχόλιά σας

12 Απαντήσεις

 1. Μερικές φορές μου έχουν φέρει πολύ μικρά εγκατελειμμενα, έκανα τα πάντα ότι μου είπαν αλλά δεν κατάφεραν να ζήσουν… Πρόσφατα γέννησε μια γάτα της γειτονιάς, παρ όλο που κάνω πολλές στειρώσεις,και τα πήγαινε από εδώ κ από κει.Τα έβαλα σε ξύλινη κουτα με μάλλινο μέσα κ προσεκτικά έβαλα κ τη μάνα.Της πήγα κ ένα που το είχε σε οικόπεδο.Ολα ήταν εντάξει κ τελικά τα εξαφάνισε.Δεν ξέρω τι έχει γίνει.

 2. Είχα μια μανούλα υπέροχη την Γκρέις .. ένα βράδυ την σώσαμε κυριολεκτικά απο δύο σκυλιά. Της είχαν σπάσει το σαγόνι και την ειχαν γεμισει τρύπες. Δώσαμε μεγάλο αγώνα για να ζήσει και τα κατάφερε. Λίγους μήνες μετά έμεινε έγκυος. Τρία πλασματακια…. Μόλις άρχισαν να τρώνε μόνα τους ένα πρωί έφυγε βγήκε στον κήπο και δεν ξαναγύρισε …..

 3. Έχω μια γατούλα τη Γκριζουλα η οποία είναι πολύ γλυκιά μανούλα. Μας έχει χαρίσει τρία πολύ όμορφα και χαδιάρα γατάκια από διαφορετικές γέννες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η δική μας η γάτα είναι τόσο τρυφερή και φροντίζει τόσο καλά τα παιδάκια της που κάποτε έκανε κάτι ακραίο που μας τάραξε. Στην προηγούμενη γέννα της τα γατάκια της γεννήθηκαν πρόωρα. Δεν είχαν καθόλου γούνα επάνω τους. Μέχρι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα σώσουμε, αυτή είχε ήδη αρχίσει να τρώει το ένα. Σοκαριστηκαμε πολύ. Τελικά δεν επέζησε ούτε ένα. Δεν τα έφαγε όλα. Μόνο το ένα. Τα υπόλοιπα τα απομακρυναμε εγκαίρως. Όταν ρώτησα την κτηνίατρο, μου είπε πως αυτός είναι ένας τρόπος να καθαρίσει τη φωλιά της όσο ακραίο και αν ακούγεται. Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι άλλο. Μάλλον είναι για άλλη μια φορά έγκυος. Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να της κάνω στειρωση; Κάθε φορά που λέμε να το κάνουμε, βλέπουμε την κοιλίτσα της πάλι φουσκωμένη.

 4. Βρηκα σ ενα παρτερι ενα μαυρο μικρουλι μοναχό του. Το πηρα, πηγα πολλες φιρες στο σημείο μηπως βρω τη μαμα του. Τιποτα. ειχε προβλημα υγειας τελικα, αλλα το ξεπερασε. Σημερα ειναι μια πανεμορφη μαυρη γάτα

 5. Ακουγα συνεχές νιαούρισμα για πολλές ώρες .Έψαξα και βρήκα τελικά ένα μωρούλι με κλειστά ακόμα ματάκια που δεν περπατούσε . Το μάζεψα και το πήρα στο σπίτι . Του έδωσα με σύριγγα λίγο γάλα ,αλλά δεν φάνηκε να ικανοποείται .Ήταν και .. τζώρας . Πρωί – πρωί την Δευτέρα προμηθεύτηκα τα σχετικά από το pet shop .Όταν έφτασα στο σπίτι έλειπε από το κουτί που το είχα βάλει ! Άρχισα να ψάχνω τρομαγμένη και το βρήκα στην αγκαλιά του σκύλου μου να κοιμούνται μαζί . Ο Fidel τον είχε πάρει υπό την προστασία του .Να μην μακρηγορώ , το βαφτίσαμε Che ( ήταν αρσενικό ). Το τάιζα κάθε τρείς ώρες, με γέμισε γρατζουνιές και το … ερωτεύτηκα ( και ο Φιντέλ επίσης ) . Τώρα ο Τσε είναι 3 χρονών σπιτόγατος , φουντωτός και κούκλος και ο αγαπημένος του κτηνίατρου . Θα σου στείλω φωτογραφία.

 6. Έχω μια αδέσποτη γατούλα που φροντίζω στην αυλή μου που γέννησε 3 φαινομενικά υγιή μωράκια πριν 11-12 μέρες. Ενώ μέχρι πρότινος τα θήλαζε κανονικά και δεν έφευγε απ’ τη φωλιά (γενικά με εμπιστεύεται πολύ και έρχεται σε εμένα και τον άντρα μου ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό και χάδια) τις τελευταίες ημέρες άρχισε σταδιακά να βγαίνει απ’ τη φωλιά, μέχρι σήμερα που πλησίασαν 2 γάτοι το πρωί. Έκτοτε έφευγε και ερχόταν (λειποντας ενίοτε πολλές ώρες) θήλαζε, έτρωγε το φαγητό που της βάζω, ίσως να θήλαζε λίγο ακόμα, τα έπλενε και όταν έβγαινα να ελέγξω έλειπε ξανά, με αποκορύφωμα το απόγευμα όπου δεν έχω δει να ξαναέρθει. Να σημειώσω πως το μεσημέρι γύρισε μαζί με δύο γάτους. Τα μικρακια είναι στη φωλιά τους, τους έβαλα ένα μάλλινο ρούχο να είναι ζεστά και θα ξαναελεγξω μέσα στα ξημερώματα.

  Γιατί μπορεί να έφυγε και να λείπει τόσο πολύ?! Έχει πάντα φρέσκο φαγητό και νερό κοντά στη φωλιά για να μη χρειάζεται να φύγει. Τα μωρά είναι 11 ημερών. Τι να κάνω? Να τα πάρω σπίτι να τα ταϊσω ή να τα αφήσω στη φωλιά μήπως γυρίσει η μανούλα? Υπάρχει πιθανότητα να αντέξουν μέχρι να γυρίσει? Είναι ζεστά αλλά φοβάμαι για υπογλυκαιμία γιατί έχουν περάσει πολλές ώρες….

  1. εξηγω τους λογους στο αρθρο.. πω αργησα να απαντησω.. αν δεις να τα παραμελει η μαμα, πρεπει να λαβεις δραση ναι

 7. Πήραμε πριν 8-9 μήνες από χωράφι 3 πεταμένα γατάκια …ψάξαμε την μαμά τους στα πέριξ αλλά μάταια …Τα μεγαλώναμε και προστέθηκε κ άλλο ένα πάλλευκο μικρό όταν μας ακολούθησε στον δρόμο ( στην Ύδρα)μέχρι το σπίτι κ παρά την αντίθεση με τ άλλα δύο εκ των τριων έμεινε κ ενσωματώθηκε ..Στους 6 μήνες τους (πάνω-κάτω) οι δύο θηλυκες αδελφούλες ( εκ των τριών) κ η λευκή έμειναν έγκυες ..( δεν προλάβαμε την στείρωση) ..Έκαναν τρία η πρώτη ένα η δεύτερη κ τρία η τρίτη ..( Απρίλιο κ Μάιο) ! Δεν σκεφτήκαμε τίποτε άλλο παρά να τις έχουμε ΜΕΣΑ στο σπίτι με τα μωρά να τις φροντίσουμε …Στον έναν μήνα που αρχισαν τον απογαλακτισμό προβήκαμε κ στις στειρώσεις τους( πριν δύο μήνες περίπου) ..κ όλα εβαιναν καλά ..μέχρι προχθές που μετά το πρωινό η πάλλευκη μανούλα που ήταν κ η πιο θερμή κ διαχυτική με τα μωρά της βγήκε για την βόλτα της ( ελεύθερα μπαινόβγαιναν ) παρότι ζεστά πολύ έξω κ δεν επέστρεψε μεχρι σήμερα !!! Είμαστε τόσο λυπημένοι βλέποντας κ τα μωρά της μόνα ( ευτυχώς που είναι οι άλλες δύο μαμάδες κ τα τέσσερα μωρά τους) ..!!!! Μπορεί να έχει βγεί για ζευγάρωμα κ να γυρίσει ;; Έπαθε κάτι ;; δεν μπορώ να σκεφθώ ότι αφησε τα μωρά της !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *