Γιατί η γάτα σκάβει το πάτωμα

Οι 3 καλύτερες Light ξηρές τροφές για γάτες

Η τυπική εικόνα μιας γάτας που ζει μέσα στο σπίτι είναι αυτή μιας παχύσαρκης γάτας, μάλλον ληθαργικής, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση. Από τα διάφορα γκάλοπ που έχω κάνει γίνεται προφανές ότι η παχυσαρκία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις γάτες. Γι’ αυτό πολλοί, αρκετά εύλογα στρέφεστε στην αναζήτησης μιας τροφής με μειωμένες θερμίδες για την γάτα σας. Στο τέλος αυτού του άρθρου θα σας εξηγήσω γιατί μια τέτοια αλλαγή ίσως δεν είναι αρκετή και θα σας προτείνω και άλλες λύσεις ωστόσο το θέμα ετούτου του άρθρου είναι να εντοπίσουμε τις καλύτερες light ξηρές τροφές για γάτες! Αυτό και θα κάνω παρακάτω

Με τι κριτήρια επέλεξα τις καλύτερες light ξηρές τροφές για γάτες;

Πρέπει να σας πω αρχικά ότι τα μόρια που μεταβολίζονται δίνοντας ενέργεια στη γάτα είναι οι πρωτεϊνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος. Οι πρωτεϊνες και οι υδατάνθρακες αποδίδουν 4 θερμίδες με την καύση ενός γραμμαρίου ενώ το λίπος αποδίδει 9 θερμίδες. Τα κριτήρια που χρησιμοποιήσα για να επιλέξω τις 3 καλύτερες light ξηρές τροφές είναι τα παρακάτω:

  • Χαμηλή θερμιδική αξία – οι ξηρές τροφές αποδίδουν από 3500 ως 4400 θερμίδες ανά κιλό τροφής. Εγώ επέλεξα 3 ξηρές τροφές που αποδίδουν ~3600 θερμίδες/κιλό
  • Καλή ποιότητα τροφης – χαμηλη ποσότητα δύσπεπτου υδατάνθρακα (30% και κάτω), πρώτο συστατικό ζωικό, συστατικά γνωστής προέλευσης, αποφυγή συστατικών όπως υποπροϊόντα ή οστεαλευρα
  • Ανταγωνιστική τιμή (σε σχέση με την ποιότητα)

DISCLAIMER

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν απόλυτα παρά μόνο σχετικά κριτήρια για οποιοδήποτε θέμα! Συνεπώς και οι προτάσεις που σας κάνω έχουν νόημα σε σχέση με τα κριτήρια που έθεσα ως σημαντικά στην έρευνά μου. Αν βρείτε άλλες τροφές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά να ξέρετε ότι τις θεωρώ αντίστοιχα καλές με αυτές που σας προτείνω.

Επίσης όπως για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας της γάτας σας έτσι και γι’ αυτό οι πληροφορίες που δίνονται εδώ δεν υποκαθιστούν επουδενί την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας γι’ αυτό σας προτείνω να συζητήσετε και με τον γιατρό  σας την εκάστοτε επιλογή σας

Ο Τσίτσος προτείνει τις 3 καλύτερες ξηρές τροφές για γάτες

3. Gemon Cat Light Sterilized Turkey

Την συγκεκριμένη ξηρά τροφή την πρότεινα και στο αφιέρωμά μου για τις καλύτερες οικονομικές ξηρές τροφές για στειρωμένες γάτες και μια και έχει περιορισμένες θερμίδες (περιπου 3600/κιλό) περιορισμένο υδατάνθρακα (30%) αλλά και εγνωσμένης προέλευσης συστατικά (38% γαλοπουλα, 8% νωπή και 30% αφυδατωμένη!

Τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο ελκυστικά αν λάβουμε υπόψιν και  την εξαιρετική τιμή της (~3 ευρώ/κιλό στην οικονομική συσκευασία)! Γι’ αυτό θεώρησα ότι πληροί τα κριτήρια για να μπει στο ΤΟΠ 3 μου με τις καλύτερες light ξηρές τροφές. 

Βέβαια περιέχει δύσπεπτο καλαμπόκι, και απουσιάζουν συστατικά όπως φρούτα και λαχανικά (εκτός από μπιζέλια που πολυ τα εκτιμάμε γιατί έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη). 

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Gemon Sterilized Cat with Turkey

2. Profine Cat Light Turkey & Rice

Τούτη την τροφή σας την προτείνω πρώτη φορά και έχω καλούς λόγους γι’ αυτό. Η Profine κρατάει χαμηλά τις θερμίδες που αποδίδει ανά κιλό (και αυτή περιπου 3600/κιλό) ενώ ο δύσπεπτος υδατάνθρακάς της είναι ακόμη πιο περιορισμένος από την προηγούμενη (28%) ενώ το γεγόνος ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα υλικά είναι γνωστά (22% αφυδατωμένη γαλοπούλα, 21% αφυδατωμένο κοτόπουλο) είναι στα υπερ!

Στα μπόνους θα βρείτε και τα αποξηραμένα μήλα, ρίζες ραδικιών και ένα ευπρόσδεκτο μίγμα βοτάνων (μάραθος, βασιλικός και φασκόμηλο)!

Εδώ όμως η τιμή ανεβαίνει σε σχέση με την προηγούμενη τροφή, στα 4.99e/κιλόΚαι εδώ δυστυχώς συναντάμε το (φτηνό και) δύσπεπτο καλαμπόκι αλλά και ρύζι αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα! Το αν η ανώτερη ποιότητα της συγκεκριμένης τροφής δικαιολογεί τα επιπλέον 2e/κιλό είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να κρίνετε! 

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Profine Cat Light Turkey & Rice

1. Carnilove Adult Cats Carp & Trout

Φτάσαμε και στο νο1 που όπως θα δείτε παρακάτω δεν είναι τυχαία νο1! Πρόκειται για μια εξαιρετική grain free ξηρά τροφή που έχει μόλις 24% δύσπεπτο υδατάνθρακα (και μάλιστα από συστατικά που είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) και η θερμιδική της απόδοση είναι 3630 θερμίδες/κιλο, δηλαδή δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις προηγούμενες! Τα δυνατά της σημεία όμως είναι άλλα: η τροφή αυτή είναι φτιαγμένη με 71% κρέας – φρέσκο κρέας κυπρίνου, φρέσκο κρέας πέστροφας, φρέσκο κρέας σολωμού (σε αυτά προστίθεται και το αποξηραμένο κρέας σολωμού) – κάτι που απέχει παρασάγγας από την σύσταση των δύο ανταγωνιστών του.

Και δεν είναι μόνο αυτά! Αυτή η εκπληκτική τροφή έχει κολοκύθα, κίτρινα μπιζέλια, μήλα, καρότα λιναρόσπορο, μύρτιλα, κράνμπερις, θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανή, κάτι που κάνει την τροφή εξαιρετικά ποιοτική! 

Αλλά όλα αυτά έχουν και ένα κόστος με αποτέλεσμα η Carnilove Adult Cats Carp & Trout να τιμάται στα 8.55e/κιλό στην οικονομική της συσκευασία! Παρεπιμπτόντως, τη συγκεκριμένη τροφή θα την βρείτε στο αγαπημένο μου online petshop Gatoskilo.gr στην χαμηλότερη τιμή του διαδικτύου. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε την αναλυτική ετικέτα της και να την αγοράσετε αν σας ενδιαφέρει:

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Carnilove Adult Cats Carp & Trout

Φτάνοντας στο τέλος αυτού του συγκριτικού θα ήθελα να σας πω ότι αν θέλετε να περιορίσετε το βάρος της παχύσαρκης γάτας μην αρκεστείτε στην επιλογή μιας ξηράς τροφής! Βάλτε και μπόλικη υγρή τροφή στη διατροφή της! Μια ποιοτική υγρή τροφή που συνήθως εχει μηδενικό δύσπεπτο υδατάνθρακα μειώνει το συνολικό υδατάνθρακα που προσλαμβάνει η γάτα περιορίζοντας την δυσπεψία και αυξάνοντας την κινητικότητά της. Ταυτόχρονα μια και έχει μπόλικο νερό (70 ως 85% υγρασία) εξασφαλίζει τη  σωστή ενυδάτωση της γάτας και την προστασία του ουροποιητικού της, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στον κορεσμό της πείνας. 

Γι’ αυτό κλείνοντας θα ήθελα να σας παρουσιάσω τις καλύτερες υγρές τροφές για γάτες! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • Aν αγοράσετε κάποια από τις προτεινόμενα προϊόντα από κάποιον σύνδεσμο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Τσίτσου υπάρχει περίπτωση να λάβω το δώρο μου από την ιστοσελίδα από την οποία αγοράστηκε το εκάστοτε προϊόν (affiliate marketing) χωρίς φυσικά αυτό να επιβαρύνει καθόλου εσάς!
  • Ο Τσίτσος δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχών ελαττώματα σε κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα
  • Μια και εδώ και 6 χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μας πάνω από τριάντα σκύλοι (αυτή τη στιγμή φροντίζουμε δέκα) σιγά σιγά συγκεντρώνω πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για την διατροφή του σκύλου! Και σας παρουσιάζω με υπερηφάνια τις καλύτερες ξηρές τροφές για σκύλους στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς εδω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *