Γιατί η γάτα μου γίνεται άγρια και επιθετική πάνω στο παιχνίδι και πώς να σταματήσω αυτή τη συνήθεια;

Εντάξει, γάτα χωρίς παιχνίδι είναι… μηλόπιτα χωρίς κανέλα (;!;!)! Ξέρετε, εκείνη η τέλεια φάση που η γάτα σας έχει τεράστια όρεξη για παιχνίδι και οι κόρες της έχουν διασταλεί σε απίστευτο βαθμό (παρεμπιπτόντως, ρίξτε μια ματιά στο αναλυτικό μου άρθρο για το πώς μπορούμε να καταλάβουμε σε τι κατάσταση είναι η γάτα μας, παρατηρώντας τα μάτια της)! Τα παιχνίδια είναι άπειρα: κρυφτό, κυνηγητό, λέιζερ, ξύλο με αντίπαλο το χέρι του χούμαν που κινείται κάτω από κουβέρτες, κλπ. κλπ. …

Ως εδώ, όοολα καλά! Όμως από ένα σημείο και μετά, λες και η γάτα παθαίνει κάποια μορφή αμόκ… αρχίζει να είναι ιδιαίτερα επιθετική στο παιχνίδι της, με διάθεση να γρατζουνίσει και να δαγκώσει – αν θέλετε να διαβάσετε πώς να φροντίσετε την πληγή από δάγκωμα γάτας, κάντε κλικ ΕΔΩ! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για ένα βάσανο-απορία-πρόβλημα πάρα πολλών γατογονέων και εδώ θα διαλευκάνουμε τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς!

Γιατί η γάτα γίνεται επιθετική πάνω στο παιχνίδι;

1. Εκδηλώνει τις κυριαρχικές τις διαθέσεις

Οι γάτες θα αρχίζουν να παίζουν σκληρά και να γίνονται επιθετικές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αν θέλουν να δείξουν ότι εκείνες είναι το αφεντικό, ότι είναι κυρίαρχοι. Εν ολίγοις, αν η γάτα σάς έχει πάρει τον αέρα, να ξέρετε ότι είναι πολύυυυ πιθανό να παίζει έτσι άγρια μαζί σας για να υπενθυμίσει ή για να υπογραμμίσει το αυτονόητο: είναι ο κυρίαρχος και είστε ο υποτελής.

Και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν εσείς δεν έχετε όρεξη για άγρια παιχνίδια. Τέτοιες συμπεριφορές είναι συχνές στην περίπτωση που είναι η μοναδική γάτα στο σπίτι. Αν υπήρχε και άλλη μια γάτα, τότε οι άγριες μάχες δε θα συνέβαιναν με… το χέρι σας αλλά με την άλλη γάτα. Να ένας ακόμα λόγος που οι 2 γάτες είναι καλύτερες από μία! Για περισσότερους λόγους, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Σε ετούτο το σημείο, θα ήθελα να κάνω και μια παρένθεση και να σας πω πότε δύο γάτες παίζουν για πλάκα και πότε μαλώνουν… κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

2. Το παρακάνατε με το παιχνίδι

Κάθε γάτα έχει το δικό της εσωτερικό ρολόι και έχει όρεξη για συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένες ώρες. Αν η γάτα σας παίξει μαζί σας παραπάνω από ό,τι… πρέπει, μπορεί να ενοχληθεί και τότε η συνήθης αντίδρασή της είναι να γίνει επιθετική και άγρια στο παιχνίδι μέχρι που στο τέλος θα σηκωθεί να φύγει τρέχοντας.

Βλέπετε, η μικρότερη υποδιαίρεση χρόνου στο σύμπαν είναι αυτή που αντιστοιχεί στον χρόνο που χρειάζεται σε μια γάτα για να βρεθεί από την κατάσταση ηρεμίας σε κατάσταση άφατης νευρικότητας. Οι περισσότερες γάτες δε φημίζονται για την υπομονετικότητά τους και όσοι μοιάζουν να το αγνοούν αυτό, θα το πληρώσουν παραδειγματικά. Και ξέρετε κάτι…(;) σας αρέσει και από πάνω, μια και αυτές οι γάτες είναι γάτες δυναμικές, ανεξάρτητες ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ!

3. Ta θηρευτικά της ένστικτα ξυπνούν

Βλέπετε το θηρευτικό είναι ένα από τα πιο ισχυρά ένστικτα της γάτας και όσο και να σας θυμιζει εσας ένα τρυφερό αγγελούδι, ανά πάσα στιγμή αυτό το ένστικτο μπορεί να βγει στην επιφάνεια.

Το παιχνίδι πολύ συχνά για τη γάτα είναι μια αναπαράσταση της διαδικασίας του κυνηγιού, που περιλαμβάνει παραφύλαγμα, απότομες εξορμήσεις και άρπαγμα της λειας (χεριου), με μπόλικα δαγκώματα κλπ κλπ! 

Ένας βασικός λόγος που το παιχνίδι αξάφνου γίνεται άγριο και επιθετικό είναι το δίχως άλλο αυτό! 

Πώς να εμποδίσετε ή να διακόψετε το επιθετικό παιχνίδι της γάτας

 • Το άγριο παιχνίδι είναι διασκεδαστικό… μέχρι το σημείο που δεν είναι. Από ένα σημείο και μετά, μπορεί να προκληθεί βλάβη και επώδυνες πληγές. Οι ειδικοί λένε ότι τότε είναι η κατάλληλη ώρα για να δείξετε στη γάτα ότι είστε ο γονέας και εκείνη είναι το παιδί. Κάπως έτσι, θα καταφέρετε να διακόψετε την επιθετική συμπεριφορά. Πώς να το κάνετε αυτό; Οι ειδικοί λένε πάλι ότι ο τρόπος είναι να τις περιορίσετε με τρόπο ανώδυνο και ευγενικό.

  Δοκιμάστε να τις «σβερκώσετε» απαλά (όχι βίαια και θυμωμένα) χωρίς να τις τρομάξετε και χρησιμοποιήστε έναν τόνο «εξουσίας», λέγοντάς της ένα αδιαπραγμάτευτο «ΟΧΙ», για να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.

 • Όταν η γάτα σας αρχίζει να γίνεται επιθετική, σας δίνει μια προειδοποίηση ότι από το σημείο αυτό και μετά, το παρακάνετε! Γι’ αυτό πρέπει να είστε παρατηρητικοί, ώστε στην πρώτη ένδειξη επιθετικότητας, να αποχωρήσετε από το παιχνίδι και να την αφήσετε ήσυχη. Για να καταλάβετε πιο καλά την όλη φάση, φανταστείτε πώς είναι να έχετε ένα μικρότερο αδερφάκι και αυτός να θέλει να παίξετε, ενώ εσείς δε θέλετε άλλο. Δεν είναι λογικό να θυμώσετε; Ε, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη γάτα βρε παιδιά.
 • Κάτι άλλο που φαίνεται να λειτουργεί πολύυυυυ καλά είναι όταν αρχίσει η γάτα να δίνει πόνο να ακινητοποιηθείτε! Κάπως περίμενε την αντίδρασή σας ώστε να γίνει το κατάλληλο escalation που θα δώσει στην όλη φάση μια άλλη διάσταση, αλλά εσείς δεν ανταποκρίνεστε και την αφήνετε μετέωρη, αμήχανη, κάτι που μπορεί να σημάνει την διακοπή των εχθροπραξιών

Να πω εδώ ότι εγώ, ο Τσίτσος, δεν έχω έτοιμες συνταγές για την καταπολέμηση της επιθετικότητας (τα παραπάνω τα αναφέρουν οι ειδικοί) – εγώ προτιμώ να λειτουργήσω κάπως αυθόρμητα και ό,τι ήθελε προκύψει! 

Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να αναφωνήσω: «Οι γάτες είναι απίστευτα πλάσματα!». Έχουν φοβερή προσωπικότητα και εκφράζουν ένα μάτσο από συναισθήματα (διαβάστε για τα συναισθήματα της γάτας ακριβώς ΕΔΩ). Το να μπορείτε να καταλάβετε τι τους συμβαίνει, θα μεταμορφώσει τη σχέση σας… έτσι και στην περίπτωση του άγριου παιχνιδιού, η κατανόηση του τι συμβαίνει κατά τη διάρκειά του θα βοηθήσει να εξαφανιστεί το όποιο πρόβλημα.

ΥΓ1: Εσείς έχετε αντιμετωπίσει τούτο εδώ το πρόβλημα; Πώς το ξεπεράσατε; Πείτε μου σε σχόλιο!
ΥΓ2: Πρέπει να παίζετε με το χέρι σας με τη γάτα σας; Μάθετε τι λένε οι ειδικοί ΕΔΩ!
ΥΓ3: Αν παιδεύεστε από το βασανιστήριο του δαγκώματος, μπορείτε να διαβάσετε και τον αναλυτικό οδηγό μου για το πώς να σταματήσει η γάτα να σας δαγκώνει, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

2 Απαντήσεις

 1. Οι συμβουλές σας είναι καταπληκτικές!!!!
  Άλλες τις απολαμβάνω γιατί τις βιώνω όλη μου τη ζωή με τα αμέτρητα ζουζούνια που έχουμε ζήσει …
  Και άλλες μου είναι κατευθυντήριες για τις απόλυτα διαφορετικές συμπεριφορές και χαρακτήρες που έχει η κάθε μία ξεχωριστά.
  Η μακράν καλύτερη παρέα για μια ζωή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *