10 τρόποι να κάνετε τη γάτα σας ευτυχισμένη

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε μαζί ποια είναι τα σημάδια ότι η γάτα μας ειναι μια ευτυχισμένη γάτα. Η συγκεκριμένη συνθήκη (να είναι η γάτα σας ευτυχισμένη) είναι μια συνθήκη που είναι ικανή να κάνει και εσάς ευτυχισμένο/η! Και δικαίως κάποιοι από εσάς θα αναρωτιέστε το εύλογο: Ε και πως θα βοηθήσω την γάτα μου να είναι ευτυχισμένη; Θέλω λοιπόν να σας πω οτι υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταφέρετε αυτό. Όμως οοοοόλοι αυτοί οι τρόποι θα “πιάσουν” μόνο αν εκείνη τη στιγμή που τους εφαρμόζετε σκάτε από αγάπη για τη γάτα σας!

Έχοντας πει όλα ετούτα θα προχωρήσουμε σε μερικά “σιγουράκια”, μερικά “κόλπα” που σχεδόν κάαααθε γάτα λατρεύει! Προετοιμαστήκατε ψυχολογικά; Φύυυγαμε! 

1. Χαϊδέψτε την γάτα σας στο πηγούνι

Παιδιά μου, εδώ πέρα σας έχω το πιο βαρύ χαρτί για να κάνετε μια γάτα ευτυχισμένη. Δεν ειναι μόνο ο Τσίτσος (δηλαδή εγώ) που τρελαίνεται για χάιδεμα στο πηγούνι. Κάθε γάτα που έχει ξεπεράσει τους φόβους της και έχει αφήσει να την αγγίξει ο πατέρας δεν μπόρεσε ποτέ να αντισταθεί στην απόλαυση του χαδιού στο πηγούνι. Πρόκειται για μια πραγματική λίρα εκατό. Γάτες αγρίμια, στριφνές γάτες, γάτες “εύκολες” όλες υπέκυψαν σε αυτό το ύπουλο κόλπο, με αποτέλεσμα ο πατέρας να έχει το προνόμιο να σαλιαρίζει με εκατοντάδες γάτες εφαρμόζοντας αυτή τη σατανική κίνηση…

.. αφού ακόμη και εγώ, η πιο στριφνή γάτα του σύμπαντος ψοφάω για χάιδεμα στο πηγούνι και αυτό ο πατέρας το γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται! Δείτε και το παρακάτω βίδεο για να καταλάβετε:

Βρείτε σε ποια άλλα σημεία απολαμβάνει η γάτα να την χαϊδεύουν (όχι τοσο οσο στο πηγουνι, αλλά αρκετά) σε αυτό το άρθρο: Που και πως να χαϊδεύω τη γάτα μου

2. Ταϊστε την γάτα σας νόστιμα, υγιεινά και θρεπτικά

Σε μια κυνική στιγμή μπορούμε να κατανοήσουμε την (σχετική) ορθότητα της ιδέας “είμαι ό,τι τρώω”. Είναι πολύ σημαντικό για να είναι η γάτα σας ευτυχισμένη να τρέφεται σωστά, θρεπτικά και με υλικά που απολαμβάνει. 

Μια γάτα που δεν έχει συνηθίσει στην τζανκ εμμονή του κροκέτας έχει την πηγαία τάση να τρώει τροφές ζουμερές, όπως στη φύση όπου κυνηγάει λαχταριστά θηράματα γεμάτα υγρασιά (70% υγρασία υπάρχει στα περισσότερα γεύματα της γάτας στη φύση). Αν η γάτα σας δεν έχει την πολυτέλεια να κυνηγήσει τουλάχιστον δώστε της την κατάλληλη τροφή που θα την ικανοποιήσει απόλυτα την στιγμή που την καταναλώνει και θα θωρακίσει την υγεία της, δύο συνθήκες που είναι αναγκαίες και ικανές για να είναι η γάτα σας ευτυχισμένη. 

οι γάτες καταλαβαίνουν τι λέμε;

Διαλέξτε (αν είστε αρκετά τολμηρός – αλλά πάντα προσεκτικός) ωμή διατροφή για τη γάτα σας ή μια πλήρη, ποιοτική υγρή τροφή, χωρίς συντηρητικά, ζάχαρη, χωρίς υδατάνθρακες και υλικά άγνωστης, ύποπτης προέλευσης! Μια τέτοια τροφή αντιθέτως με τα κοινώς θρυλλούμενα, δεν είναι ούτε “σκέτο νεράκι”, ούτε παχυντική, ούτε έχει περισσότερα συντηρητικά από τις ξηρές, ούτε χαλάει τα δόντια της γάτας περισσότερο από τις ξηρές τροφές. Αντιθέτως την ενυδατώνει σωστά, της δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται από τον μεταβολισμό ζωικής πρωτεϊνης και την κρατάει υγιή.  O Τσιτσάρας αυτό τον καιρό τρελαίνεται κυριολεκτικά για τις υγρές τροφές της GranataPet – μπορείτε να τις αποκτήσετε κάνοντας κλικ εδω! Για περισσότερες ποιοτικες υγρές τροφές διαβάστε το σχετικό μου άρθρο στο λινκ που ακολουθεί:

3. Δώστε ποικιλία στην τροφή της

Επίσης, ξεχάστε τη μονολιθική προσέγγιση “μια γάτα πρέπει να τρώει μια ζωή την ίδια τροφή” και σκεφτείτε ότι και η γάτα σας όπως και εσείς απολαμβάνει την ποικιλία. Μπορεί το να δίνετε μια μόνο τροφή στη γάτα σας να είναι μια εύκολη λύση για εσάς – γιατί όντως η απότομη αλλαγή από μια τροφή σε άλλη μπορεί να προκαλέσει καμιά φορά αντιδράσεις του γαστρεντερικού – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνετε το καλύτερο για τη γάτα σας. 

Υπάρχουν υγρές τροφές από το ίδιο brand με πολλαπλές γεύσεις που θα ικανοποιήσουν και την πιο απαιτητική γάτα και είναι πιθανό να μην προκαλέσουν το παραμικρό πρόβλημα στο γαστρεντερικό της. Σε κάθε περίπτωση αν ακόμη δεν εχετε τεστάρει την δοκιμή διαφορετικών γεύσεων κάντε το σταδιακά, δηλαδή βάλτε στην τροφή που της δίνετε τώρα ελάχιστη τροφή από την καινούρια γεύση, και σταδιακά αυξήστε ώστε να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε δυσάρεστες παρενέργειες (διάρροια, εμετούς κλπ). H ποικιλία των γεύσεων θα εξιτάρει τη γάτα σας που θα εκτιμήσει δεόντως την εξερεύνηση νέων γευστικών συνδυασμών

O Τσιτσάκος τούτο τον καιρό τρώει διάφορες ποιοτικές υγρές τροφές όπως Bozita, Wellfed, Wellness Core, Animonda & Feringa! Αν θέλετε να τις αποκτήσετε κάντε κλικ στα παραπάνω λινκ!

4. Δώστε της την πολυτέλεια να βγαίνει στον έξω κόσμο

Πολλοί από εσάς έχετε επιλέξει να κρατάτε τη γάτα σας εντός σπιτιού για να είστε βέβαιοι ότι είναι απόλυτα ασφαλής. Αφου πω ότι δεν υπάρχει πουθενά απόλυτη ασφάλεια θα ήθελα να τονίσω ότι η επιλογή σας έχει σίγουρα τη δική της λογική που οφείλουμε να σεβαστούμε. Όμως η γάτα μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού έχει αρκετά περιορισμένα ερεθίσματα. Γι’ αυτό δώστε της την πολυτέλεια να έρχεται σε επαφή με τον έξω κόσμο με διάφορους τρόπους:

Βάλτε σίτες στα παράθυρα και επιτρέψτε της να κάθετε πίσω τους με αυτά ανοιχτά ώστε να απολαμβάνει ήχους και μυρωδιές του έξω κόσμου πολύ πιο άμεσα. Θωρακίστε το μπαλκόνι σας με κατάλληλα δίχτυα ώστε να μπορει να βγαίνει με ασφάλεια εκεί, ή βγείτε μαζί της στην αυλή για να πάρει τον αέρα της εκεί ενώ εσείς την προσέχετε. Ακόμη περισσότερο μάθετέ της τη βόλτα με σαμαράκι που θα της επιτρέψει να εξερεύνησει ολόκληρους καινούριους κόσμους. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, σίγουρα θα βρείτε κάποιον που να είναι συμβατός με την συνθήκη που εσείς ζείτε.. πχ σε μια πόλη, ή σε ένα χωριό κλπ κλπ.

Στο παρακάτω σύνδεσμο εξερευνώ ακριβώς αυτό: τις δυνατότητες που υπάρχουν για να βγαίνει η γάτα έξω από το σπίτι με ασφάλεια:

5. Δώστε της την ευκαιρία να νιώσει θηρευτής

Ένα από τα πιο ισχυρά ένστικτα της γάτας σας είναι αυτό του θηρευτή που συνδέεται βεβαίως με την επιβίωση της γάτας. Στη φύση αυτό το ένστικτο εκδηλώνεται συνέχεια, κυνηγώντας ποντικάκια, πουλιά, έντομα κλπ κλπ. Αυτό το ένστικτο ακόμη και αν το ένστικτο της πείνας έχει ικανοποιηθεί δεν παύει να υφίσταται και η γάτα σας αγαπάει να βρίσκεται στη θέση του θηρευτή! 

Έτσι δώστε της αυτή τη χαρά! Πως; Παίξτε μαζί της κρυφτό/κυνηγητό, παριστάνοντας .. εσείς το θήραμα! Φτιάξτε παιχνίδια με σκοινί που στην άκρη του θα βάλετε ένα ποντικάκι-κούκλα, ή μια μπάλα από χαρτί και μιμηθείτε με αυτό τις κινήσεις του θηράματος της γάτας. Αγοράστε της παιχνιδάκια όπως κινούμενα ποντικάκια ή ψάρια που κινούνται όταν η γάτα τα αγγίξει και ομοιάζουν με τα φυσικά θηράματα της γάτας! Μερικές φορές αρκεί ακόμη και ένα σκοινάκι κρυμμένο πίσω από τη γωνιά του καναπέ που μόνο η άκρη του φαίνεται να κινείται στο οπτικό πεδίο της γάτας σας. Α και αφήστε που και που να μπαίνει κανένα ζουζούνι μέσα στο σπίτι. Η έκσταση του κυνηγιού θα δώσει στη γάτα σας άλλη ενέργεια!

6. Ικανοποιήστε το χωροκτητικό ένστικτο της γάτας σας

Έχουμε κάνει πολλές φορές λόγο για το ένστικτο της χωροκτητικότητας που η γάτα κληρονόμησε από τις μεγάλες άγριες γάτες και συνεχίζει να κουβαλάει και μέσα στο σπίτι. Μια γάτα νιώθεί ασφαλής και ικανοποιημένη μόνο όταν έχει στην κατοχή της ένα χώρο! Πως κατοχυρώνει τον χώρο της; Μα κυρίως με τις μυρωδιές της που φροντίζει να αφήνει σε διάφορα στρατηγικά σημεια του χώρου τρίβοντας το κεφάλι της, κάνοντας πατουσάκια ή ακόμη και ψεκάζοντας. 

Αφήστε τη γάτα σας ελεύθερη να απλώνει τις μυρωδιές της στο χώρο του σπιτιού ή στη χειρότερη εμποδίστε την μόνο όταν το άπλωμα των μυρωδιών μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε έπιπλα ή καναπέδες κλπ κλπ. Περισσότερα για το χωροκτητικό ένστικτο της γάτας στο σύνδεσμο

ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ: Περί Χωροκτητικότητας

7. Βούρτσισμα/Χτένισμα

Αρχικά συνειδητοποίησα ότι εγώ ο Τσίτσος τρελαίνομαι για το βούρτσισμα, με τις ώρες. Έτσι απαιτώ κάθε δύο τρεις μέρες από τον πατέρα να με χτενίζει για τουλάχιστον μισή ώρα. Αυτό εκτός από την σωματική απόλαυση είναι καλό και για την υγιεινή της τρίχας μου. 

Στη συνέχεια έδωσα εντολή στον πατέρα να δοκιμάσει να χτενίσει (με διαφορετική χτένα βέβαια) και τις γάτες της αυλής. Ξεκίνησε με εκείνες που είχαν πρόβλημα και δεν μπορούσαν να γλείψουν τη γούνα τους ικανοποιητικά – όπως ο Ασπρομαυρέ που λόγω όγκου δεν μπορεί να καθαριστεί στη βάση της ουράς (όσοι αναρωτιέστε πως αυτο το αγρίμι άφησε τους γονείς να τον χτενίσουν, να πω ότι γινόταν ευκαιριακά την ώρα του φαγητού όπου ο Ασπρομαυρέ ξεπερνούσε τους φόβους του και πλησίαζε τους γονείς). Στη συνέχεια δοκιμάστηκαν ο Κινέζος, ο Μικρουτσέλος, ο Σκλαβενίτης και κάμποσοι άλλοι και όλοι απόλαυσαν τη μαγεία του χτενίσματος! Στον παρακάτω σύνδεσμο διαβάστε και το αναλυτικό άρθρο-οδηγό για το απόλυτο χτένισμα:

8. Μοιραστείτε ένα φαγητό μαζί της

Αφού πρώτα ρίξετε μια προσεκτική ματιά σε αυτό το άρθρο: ΛΙΣΤΑ – Επικίνδυνες τροφές για γάτες θέλω να σας προτρέψω να απολαύσετε μαζί με την γάτα σας την εμπειρία του να τρώτε μαζί ένα γεύμα που αρέσει και σε εσάς και σε εκείνη. Ακόμη καλύτερα, ταϊστε την από το ίδιο σας το χέρι – αυτό είναι μια εμπειρία πολύ τρυφερή και ευχάριστη τόσο για εσάς όσο και για εκείνη που αυξάνει τη σύνδεση μεταξύ σας. 

Σε περίπτωση που θα δώσετε στη γάτα σας ένα τρόφιμο που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινό για εκείνη βέβαια φροντίστε να δίνετε μικροσκοπικά κομμάτια ώστε η εμπειρία να κρατήσει πολύ χωρίς η γάτα να φάει μεγάλη ποσότητα από τη λιχουδιά. Εγώ ο Τσίτσος τρώω το τοστ μαζί με τον πατέρα.. δηλαδή εγώ τρώω μόνο λίγο τυράκι σε μικροσκοπικά κομματάκια απευθείας από τα δάχτυλα του πατέρα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ  ΕΜΠΕΙΡΙΑ! 

9. Φέρτε στη γάτα σας μια παρέα

Αν η γάτα σας είναι η μοναδική γάτα του σπιτιού από τη μια απολαμβάνει την αποκλειστικότητα του χώρου, των χαδιών σας κλπ κλπ, από την άλλη συχνά νιώθει μοναξιά (ειδικά αν λείπετε αρκετές ώρες) και δεν μπορεί να παίξει με τον τρόπο που οι γάτες ξέρουν να παίζουν. Σε αυτότ ο σημείο να πούμε ότι όσο πιο μεγάλη είναι η γάτα σας τόσο πιο δύσκολο είναι να δεχτεί μια καινούρια γάτα, οπότε ιδανικά πρέπει να της φέρετε μια παρέα τους 3 πρώτους μήνες της ζωής της οπου ολοκληρώνεται η διαδικασία κοινωνικοποίησης! Ωστόσο αν αντιμετωπίζετε προβλήματα σε αυτό το κομμάτι διαβάστε ετούτο το άρθρο: Πως να φέρω δεύτερη γάτα στο σπίτι!

πότε μια γάτα κρυώνει

Τα οφέλη πολλάπλά: καλύτερη  γυμναστική, ατελείωτο παιχνίδι, χάδια, αγκαλιές, όλα μικρά πραγματάκια που εντείνουν το αίσθημα ευτυχίας στη γάτα σας! Για περισσότερα διαβάστε και τον παρακάτω σύνδεσμο:

10. Ποικιλία ερεθισμάτων

Επανέρχομαι στην αναγκαίοτητα της ποικιλίας ερεθισμάτων ώστε η γάτα να μην βαριέται, να νιώθει ότι το περιβάλλον που ζει είναι συναρπαστικό, με πολύ ενδιαφέροντα ερεθίσματα. Πολλά από τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν έχουν να κάνουν με αυτό, αλλά σε αυτό το σημείο θα ήθελα να γενικεύσω και να πω ότι το να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον με ποικιλία ερεθισμάτων που η γάτα σας να βρίσκει ενδιαφέροντα (ερεθίσματα που να έχουν να κάνουν με τα ένστικτά της) είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να νιώθει η γάτα σας ικανοποιημένη και ευτυχισμένη.

Στα αγγλικά το λένε environmental enrichment (περιβαλλοντικός εμπλουτισμός) και υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία για το πως να προσφέρετε στη γάτα σας το περιβάλλον που της αξίζει. Ενδιαφέροντες ήχοι και μουσικές, προβολή βίντεο με πουλιά, ποικιλία τροφών, αλλαγές στη διαρύθμιση του σπιτιού, καινούρια αυτοσχέδια παιχνίδια, νέες θέσεις για κρεβατάκια, επινόηση καινούριων ψηλών σημείων, εναλλαγή πλαστικών σακούλων και ό,τι άλλο φανταστείτε που μπορεί να ενδιαφέρει τη γάτα σας μπαίνει σε αυτή τη λίστα του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού! Περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το άρθρο: Η γάτα μου Βαριέται – Τι να κάνω;

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω να μοιραστείτε μαζί μου σε σχόλιο με ποιους άλλους τρόπους εσείς κάνετε τη γάτα σας ευτυχισμένη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *