6 σημάδια ότι η γάτα μου κρατάει μούτρα και τι να κάνω γι’ αυτό

“Τσιτσάκο μου ΒΟΗΘΕΙΑ, νομίζω ότι η γάτα μου κρατάει μούτρα! Τι να κάνω;” Εντάξει, εντάξει, το καταλαβαίνω, δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαχειρίστείτε αυτή την περίπτωση! Και αυτό όχι μόνο για ένα λόγο! Κατ’ αρχάς δεν είστε καλά καλά σίγουροι ότι η γάτα σας όντως σας κρατάει μούτρα. Πολύ συχνά οι γάτες είναι αρκετά εσωστρεφή πλάσματα, και αυτή η εσωστρέφεια μπορεί είτε να εκληφθεί ως ότι απλώς η γάτα σας θέλει απλώς το χώρο και το χρόνο της – οπότε μπορεί να μην εντοπίσετε ότι η γάτα σας κρατάει μούτρα! 

Αλλά ακόμη και αν είστε βέβαιοι ότι η γάτα σας όντως σας κρατάει μούτρα, τα πράγματα είναι πολύ πολύ δύσκολα γιατί είναι πολύ σκληρό να αντέξετε μια τέτοια συμπεριφορά από τη γάτα σας. Έχετε συνηθίσει, χάδια, τρυφεράδες, ναζάκια, λεπτές συμπεριφορές – βρείτε ΕΔΩ τους τρόπους με τους οποίους η γάτα σας δείχνει ότι σας αγαπάει – και ξαφνικά.. ΤΙΠΟΤΑ, nada, καπουτ!! Πόσο να αντέξετε και εσείς!

Ετούτο το άρθρο γράφτηκε γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους: Να εντοπίσουμε πέρα από κάθε αμφιβολία τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας κρατάει μούτρα και να προτείνουμε τρόπους για το πως να αντιστραφεί η κατάσταση ώστε ο συναισθηματικός αποκλεισμός να αρθεί το συντομότερο δυνατό! 

Είστε έτοιμοι; ΞΕΚΙΝΑΜΕ!

6 σημάδια ότι η γάτα μου κρατάει μούτρα

1. Ουρά

Οι περισσότεροι γατογονείς έχουν μια εξοικείωση με την ουρά της γάτας και μπορούν να ερμηνεύουν τις κινήσεις και τις θέσεις της ουράς. Οι πιο νέοι όμως ίσως δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε τα σημάδια της ουράς! Αν θέλετε να διαβάσετε το αναλυτικό μου άρθρο για την ‘γλώσσα’ της ουράς της γάτας κάντε κλικ ΕΔΩ

Σε κάθε περίπτωση το “πέρα δώθε” της ουράς σημαίνει ότι η γάτα είναι ανήσυχη και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στους σκύλους η ανησυχία δεν έχει ευχάριστη χροιά, αλλά δυσάρεστη! Η γάτα σας είναι ενοχλημένη – πιθανόν μαζί σας!

2. Αυτιά

Πολλοί από εσάς ίσως γνωρίζετε ότι και τα αυτιά της γάτας σας, εκτός από την φοβερή λειτουργικότητάς του ως εργαλεία αντίληψης έχουν και άλλους ρόλους. Με τα αυτιά της η γάτα επικοινωνεί μαζί σας και με άλλα ζώα! Όταν η γάτα σας νιώσει απειλημένη ή αναστατωμένη τα αυτιά της είναι πολύ πιθανόν να οριζοντιωθούν και να γυρίσουν στο πλάι σαν να είναι φτερά αεροπλάνου. Με αυτο τον τρόπο ανιχνεύουν ηχητικά μηνύματα που πιθανώς δηλώνουν απειλή και την ίδια στιγμή προστατεύεται το ευαίσθητο εσωτερικό τους από πιθανούς εχθρούς που μπορεί να βρίσκονται στο χώρο… μπορεί και εσείς να θεωρήστε ένας τέτοιος εχθρός.. 

Επίσης αν η γάτα νιώθει άβολα ή ανήσυχα τα αυτιά της μπορούν να “καρφιτσωθούν” στην κεφαλή της. Και ετούτα τα σημάδια θα έπρεπε να σας βάλουν σε υποψία ότι η γάτα σας ίσως να σας κρατάει μούτρα. 

Μάθετε περισσότερα για τη γλώσσα των αυτιών της γάτας ΕΔΩ.

3. Το 'Βλέμμα'

Ούτε στον χειρότερο εχθρό μου δεν θα ευχόμουν να τον κοιτάξει η γάτα με το περίφημο.. ΒΛΕΜΜΑ! Ξέρετε, εκείνο το επίμονο βλέμμα που στάζει ενόχληση και θυμό, το οποίο συνδυάζεται με διαστολή των ματιών (που γίνονται κυκλικά) ενώ οι οι κόρες μοιάζουν με μια χαραγματιά! 

Αν τώρα αυτό συνδυάζεται με κάποιο από τα προηγούμενα δύο, τότε πρέπει να αρχίσετε να ψιλιάζεστε ότι η γάτα όντως σας έχει μούτρα! Στον σύνδεσμο θα βρείτε και άλλα μυστικά για τον κώδικα επικοινωνίας των ματιών της γάτας! 

4. Απομακρύνεται από κοντά σας

Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι μια ένδειξη αγάπης της γάτας σας προς εσάς είναι ότι επιδιώκει να βρίσκεται κοντά σας και αν μετακινήστε σε άλλο δωμάτιο, επιδιώκει να σας ακολουθεί καθώς και να έχει στενή επαφή μαζί σας. 

Αν τώρα ξαφνικά, χωρίς κανείς ξένος, χούμαν ή άλλο ζώο να υπάρχει στο χώρο η γάτα δείχνει να σας αποφεύγει, πηγαίνει μόνη της σε άλλο δωμάτιο, μάλλον κάτι της έχετε κάνει και της έχετε σπάσει τα νεύρα! 

5. Η γούνα της φουντώνει

Φεύγοντας από τις πιο “διακριτικές” εκδηλώσεις που δείχνουν ότι η γάτα σας έχει ξενερώσει τα μάλα με το άτομό σας μπορεί αξάφνου να φουντώσει τη γούνα της και να γίνει διπλάσια στο μέγεθος. Εδώ πέρα νομίζω πια θαρρώ ότι έχουμε ξεφυγει απο το επίπεδο των μούτρων και έχουμε περάσει στο επίπεδο της πολεμικής σύρραξης. Η γάτα σας βλέπει σαν οχτρό και προσπαθεί να φαίνεται μεγάλη για να σας εκφοβίσει! 

6. Σας δαγκώνει όταν την χαϊδεύετε

Εκεί που η γατούλα σας λάτρευε τα χάδια σας ξαφνικά όταν πάτε να την χαϊδέψετε σας ρίχνει προειδοποιητικά, ή και όχι τόσο προειδοποιητικά δαγκωματάκια. “Μα τι έγινε” αναρωτιέστε! “Που πήγε η λατρεία της προς το πρόσωπό μου”! Θα σας πω εγώ τι έγινε! Η γάτα σας σας τα έχει μαζεμένα, σας κρατάει μούτρα και δεν θέλει πολλά πολλά!

Παρεπιμπτόντως όμως διαβάστε και το άρθρο μου για το που και πως να χαϊδεύετε τη γάτα σας μην τυχών και την χαϊδευετε απλώς με ατσούμπαλο και ενοχλητικό τρόπο! Θα βρείτε αυτό το άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ 100+1 τιπς για εσάς και τη γάτα σας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να τονίσω κάτι σημαντικό. Όταν λέμε ότι “η γάτα σας κρατάει μούτρα” μην φανταστείτε μια εκδικητική διάθεση από μέρους της. Η εκδίκηση είναι πολύπλοκο κόνσεπτ που απαιτεί ένα αρκετά μεγάλο μπέρδεμα του μυαλού. Η γάτα είναι πιο απλή, το μυαλό της πιο σοφό. Σας κρατάει μούτρα όχι επειδή θέλει να σας εκδικηθεί αλλά επειδή θέλει να αποφύγει κάτι (συνήθως σωματικό, κάποιο πόνο, κάποιο έντονο ήχο κλπ) που υπέστη από εσάς σχετικά πρόσφατα. 

Ας κάνουμε μια παρένθεση και να δούμε 7 σημάδια ότι η γάτα σας  είναι μια στεναχωρημένη γάτα

Για τον ίδιο λόγο και οι γάτες στη φύση αντιδρούν ώρες ώρες πολύ έντονα, όχι εξαιτίας εκδικητικών τάσεων αλλά σε μια προσπάθεια να κάνουν ότι χρειαστεί για να αποφύγουν μια συμπεριφορά κατά βάση ενοχλητική σε σωματικό επίπεδο. Έτσι μια γάτα με το που θα την αγγίξει μια άλλη γάτα, μπορεί να βάλει πολύ έντονες φωνές, ή να κάνει ένα μεγαλειώδες κχουυυ σε μια αποφασιστική προσπάθεια να αποφύγει ένα επώδυνο δάγκωμα (παρόμοιο με κάτι που βίωσε στο παρελθόν)!

Έχοντας πει όλα ετούτα ως δούμε μερικές ιδέες για το πως να βοηθήσετε τη γατούλα σας να ξεπεράσει τα μούτρα της, που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από φόβος & στρες!

Τι να κάνω αν η γάτα μου κρατάει μούτρα - 7 ιδέες

Εγώ, αν με ρωτάτε, ως σοφή γάτα, με βαθιά γνώση της ψυχολογίας της γάτας θα κατέφευγα στις δοκιμασμένες συνταγές που είναι απίθανο να μην λειτουργήσουν και στην περίπτωση σας! Σας παραθέτω τα “σιγουράκια” μου ευθύς αμέσως:

 • Αφήνω χώρο και χρόνο στη γάτα να με πλησιάσει όταν θέλει
 • Αν η πηγή των “μουτρων” είναι ο ερχομός ενός εισβολέα, αν είναι δυνατόν αποφεύγω και άλλες τέτοιες εισβολές τουλάχιστον όσο είναι έτσι. Ταυτόχρονα ενημερώνομαι για το πως μπορώ να κοινωνικοποιήσω τη γατα μου – αναλυτικό άρθρο εδώ
 • Παύω να ανησυχω διαρκώς για τα μούτρα της, διότι η γάτα νιώθει με τις υπερβιονικές αισθήσεις την αγωνία μου και στρεσάρεται ακόμη παραπάνω – διαβάστε και πως η γατα καταλαβαινει τα συναισθήματα των χούμανς.
 • Της προσφέρω λιχουδιές – στην περίπτωση του Τσίτσου, ανοίγει μια ολόφρεσκη κονσέρβα με την αγαπημένη της γεύσης υγρής τροφής και αυτό είναι ικανό να κάμψει και τις πιο έντονες τσατίλες του – βρείτε τις 5 προτεινόμενες υγρές τροφές του Τσίτσου ακριβώς ΕΔΩ.
 • Της προσφέρω εξαιρετικές & αναπαυτικές θέσεις σε ψηλά σημεία που θα την βοηθήσουν να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της! Ένα ψηλό γατόδενδρο όπως αυτό, μια ψηλή βιβλιοθήκη, ένα κρεμαστο κρεβάτι γάτας σε παράθυρο όπως αυτό είναι όλα εξαιρετικές λύσεις!Περισσότερα για τη σημασία των ψηλών σημείων ΕΔΩ.
 • Προτείνω διάφορα παιχνίδια, που μπορεί είτε να τα παίξει μόνη της είτε μαζί μου, χωρίς να επιμένω καθόλου! Το  λέιζερ ή το teaser ίσως την δελεάσουν!
 • Είμαι παντα ανοιχτός αν θελήσει χάδια, ή παιχνίδια, χωρίς να τα επιδιώκω επίμονα.
Ωστόσο πέρα από τα παραπάνω σας συνιστώ φανατικά να διαβάσετε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ  την διδακτορική διατριβή της φοβερής Μαρίας Σάββα για το πως να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο! Είναι εξόχως αποκαλυπτικό για το πως λειτουργούν οι γάτες:

Η δική σας γάτα έχει παρουσιάσει τέτοιες συμπεριφορές απέναντί σας; Είχατε εντοπίσει το αίτιο αυτής της συμπεριφοράς; Πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα; Περιμένω τα σχόλιά σας

2 Απαντήσεις

 1. Γεια σας!
  Έχουμε ένα αρσενικό γατακι, τον Βυγκότσκι. Και νομίζουμε ότι δεν μας θέλει τόσο πολύ πλέον στη ζωή του😞 Δεν τον έχουμε υιοθετήσει κανονικά γιατί έχουμε κάποια θέματα με τους ιδιοκτήτες. Είναι ο πιο στοργικός γάτος που έχουμε γνωρίσει ποτε! Χάδια, αγκαλιές, ακόμα και φιλάκια κάθε λίγο κι λιγάκι. Μάλλον, ΗΤΑΝ! Γιατί τις τελευταίες μέρες δεν μας θέλει καθόλου, νιώθουμε περισσότερο ότι μας χρησιμοποιεί για να τρώει και να πίνει και μετά εξαφανίζεται. Μένει μέσα στο σπίτι για 10-15 λεπτά, ίσα ίσα να χορτάσει φαΐ, χάδια με το σταγονόμετρο, και μετά χαλάει τον κόσμο για να φύγει πάλι έξω. Ακόμα και όταν έχει κακοκαιρία, (όπως αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το μήνυμα) με βροχές, αστραπές για ωωωωωρες, και πάλι δεν θέλει να κάθεται μέσα στο σπίτι. Μάλιστα είχε να εμφανιστεί πάνω από 36 ώρες, ήρθε, έφαγε, τον στεγνώσαμε καθώς ήταν μούσκεμα από τη βροχή και έφυγε . Φοβόμασταν ότι είχε πάθει κάτι κακό, βγαίναμε και τον φωνάζαμε κάθε λίγα λεπτά. Να σημειωθεί ότι πέρα από τον πιο στοργικό γάτο του κόσμου πρόκειται και για τον πιο φωνακλά. Οποτε όταν λέω ότι χαλάει τον κόσμο, τον χαλάει!!
  Έμενε μαζί μας για ωωωρες, κοιμοταν, πλενόταν, αναπαυόταν, παίζαμε. Είμαστε φοιτητές και σκεφτόμαστε να τον υιοθετήσουμε κανονικά από το καλοκαίρι και να τον πάρουμε μαζί μας. Πλέον όμως σκεφτόμαστε ότι μπορεί να μην θέλει να έρθει μαζί μας.
  Μήπως έχεις κάποια ιδέα τι μπορεί να έχει πάθει; 🥺

  1. Γιωτα προφανως ειναι αστειρωτος ο .. Βυγκοτσκι (ακου Βυγκοτσκι – πουυυυ σας ηρθε) – γιατι αν ειναι θα τρεχει να γαμπρισει, ερχεται για τα απαραιτητα και μετα ακουει τα ενστικτα του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *