Ποια είναι η προέλευση των διαφόρων αιλουροειδών;

Ναι οκ, γνωρίζετε την τίγρη και το λιοντάρι! Όμως γνωρίζετε ας πουμε τον.. οσελότο ή το καρακάλ;  Έχετε ακούσει για την νεφελώδη λεοπάρδαλη και την γάτα του Πάλας, το περίφημο Μανούλ; Υποψιάζομαι ότι όλοι εσείς που λατρεύετε την γάτα νιώθετε μια ακατανίκητη έλξη για κάθε είδος που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών. 

Σήμερα θα δούμε πως ξεπετάχτηκαν τα αιλουροειδή και κατέκτησαν τον πλανήτη! Θα ανακαλύψουμε ποια είναι τα σήμεια της γης από όπου εμφανίστηκαν τα πούμε, οι ιαγουάροι, οι λεοπαρδάλεις κλπ κλπ! Σας φαίνεται ενδιαφέρον; Εμένα πολύ! Ίσως με βοηθήσει και μένα τον Τσίτσο να ανακαλύψω από που κρατάει η σκούφια μου! Άντε λοιπόν ας μάθουμε μαζί! Διαβάστε τις παρακάτω γραμμές:

Η προέλευση των αιλουροειδών

1. Τίγρη

Όχι κυριές και κύριοι, ο βασιλιάς των ζώων δεν είναι το λιοντάρι, αλλά η τίγρη (Panthera tigris) που είναι μεγαλύτερη, βαρύτερη και δυνατότερη! Από που κρατάει όμως η σκούφια της; Η βορειοδυτική Κίνα θεωρείται ότι είναι το σημείο από όπου πρωτοξεκίνησε την ιστορία της η φοβερή τίγρη! Οι τιγρείς αρχικά δεν ήταν και τόσο μεγάλες αλλά στη συνέχεια μεγάλωσαν σε μέγεθος για να προσαρμοστουν στο κυνήγι θηραμάτων όπως ελάφια που εμφανίστηκαν στην Νοτιοανατολική Ασία στο πρωιμο Πλειστοκενο! Μάθετε περισσότερα για την τίγρη στο αναλυτικό αφιέρωμά μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ ΣΤΗΝ ΤΙΓΡΗ...
...διαβάστε το σχετικό μου αφιέρωμα

2. Λιοντάρι

Γενετικές μελέτες έδειξαν οτι το λιοντάρι (Panthera leo) εξελίχθηκε στην ανατολική και νότια Αφρική, δημιουργώντας διάφορα υποείδη όπως το βερβέρικο λιοντάρι της Βόρειας Αφρικής (σας έχω και μια ομορφη ιστορία για το βερβέρικο λιοντάρι  ΕΔΩ), το λιοντάρι των σπηλαίων στην Ευρώπη, το Αμερικάνικο Λιοντάρι στην Βόρεια και Κεντρική Αμερική και το Ασιατικό Λιοντάρι (στην Ασία).

Το βερβέρικο λιοντάρι ή Λιοντάρι του Άτλαντα

3. Ιαγουάρος

Ο ιαγουάρος (το τρίτο μέλος του γένους Panthera γνωστός και ως Panthera Onca), που περιλαμβάνει την τίγρη το λιοντάρι, τον ιαγουάρο και τη λεοπάρδαλη) ονομάζεται επίσης και αμερικάνικος τίγρης και είναι το μεγαλύτερο μέλος των αιλουροειδών του Νέου Κόσμου. Πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική και πλέον συναντάται από το Βόρειο Μεξικό ως και την Βόρεια Αργεντινή.  !

4. Λεοπαρδάλεις

Ας μιλήσουμε αρχικά για την κλασσικη λεοπάρδαλη, (Panthera pardus) το τέταρτο και τελευταίο αλλά εξέχον μέλος του γένους Panthera . Απολιθώματά του προγόνου της λεοπαρδαλης βρέθηκαν στην Ανατολική Αφρική και τη Νότια Ασία μεταξύ 2 και 3.5 εκατομύρια χρόνια πριν αλλά η μονδέρνα λεοπάρδαλη εμφανίστηκε στην Αφρικη 0.5 ως 0.8 εκατομύρια χρόνια πριν και έκανε το πέρασμά της στην Ασία 0.2 ως 0.3 εκατομύρια χρόνια πριν!

Η λεοπάρδαλη του χιονιού (Panthera Uncia) ανήκει και αυτή στο γένος Panthera (αν και υπάρχουν σκέψεις να μπουν σε ένα καινούριο γένος, το γένος Uncia) είναι ένα ενδημικό είδος της Κεντρικής και Νότιας Ασίας. Διαβάστε το αφιέρωμά μου σε αυτήν ΕΔΩ.

Προσοχη! Η νεφελώδης λεοπαρδαλη (clouded leopard ή Neofelis nebulosa) ΔΕΝ ανήκει στο γένος Panthera και δεν ειναι πραγματικά μια λεοπάρδαλη και αποτελεί το μοναδικό μέλος ενός άλλου γένους, του Neofelis! Εντοπίζεται στην Ασία, στα Ιμαλάια, στο Νεπάλ και το Μπουτάν.

5. Τσιτάχ

Σύμφωνα με μοριακές γενετικές μελέτες ο κοινός πρόγονος του Τσιτάχ (γατόπαρδος) του Ιαγουαρανδου (jaguarandi) και του Πουμα πρωτοεντοπιστηκε στην Βόρεια Αμερική, πιθανόν 6 με 8 εκατομύρια χρόνια πριν. Ωστόσο το Τσιτάχ (Acinonyx jubatus – μέλος ενός ξεχωριστού γένους, του Acinonyx, διαφορετικού από τα πούμα και τους πάνθηρες, δηλαδή τα λιοντάρια, λεοπαρδαλεις, τίγρεις και ιαουγουάρους) σήμερα συναντάται στην Αφρικη και το Ιράν!

6. Πούμα

Όσοι νομίζετε ότι το πούμα είναι ένα είδος κάνετε μεγάλο λάθος. Πρόκειται για ένα γένος – που ονομάζεται Puma – ζώων που περιείχε αρκετά είδη, από τα οποία το μόνο παρόν πλέον είναι το κούγκαρ (Puma concolor) της Βόρειας Αμερικής! Από εκει ξεπήδησε και το γένος των πούμα εκει θα βρείτε και τα κούγκαρ.

7. Οσελότος

Ο οσελότος (Leopardus pardalis) ανήκει στο γένος Leopardus (μικρές “γάτες” της Αμερικής – προσοχή, μην τον συγχέετε με την λεοπαρδαλη, εκείνη ανήκει στο γένος Panthear) και εμφανίστηκε στην Κεντρική Αμερική. Πλέον συναντάται από τις Νοτιες ΗΠΑ ως και την Αργεντινή και σε νησιά της Καραϊβικής.

8. Λύγκας

Τα πρώτα απολιθώματα λύγκα (πρόκειται για ένα ακόμη ξεχωριστό γένος) βρέθηκαν στην Αφρική και χρονολογούνται στα 4 εκατομύρια χρόνια πριν την εποχή μας. Ο κοινός απόγονος των 4 ειδών λύγκα είναι το εξαφανισμένο πλέον είδος Lynx issiodorensis ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει ο Lynx rufus (γνωστό ως bobcat) στη Βόρεια Αμερική, ο ιβηρικός λύγκας (Lynx pardinus) στην Ευρώπη και ο Ευρασιατικός Λύγκας (Lynx lynx)! Διαβάστε το φοβερό αφιέρωμα του Στρατή Θεοφίλου στον λύγκα ακριβώς ΕΔΩ!

Ιβηρικός Λύγκας

9. Καρακάλ

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα αιλουροειδή είναι το δίχως άλλο το καρακάλ, μια αγριόγατα που εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε στην Αφρικη και απλώθηκε και στην Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία. Αποτελεί μέλος ενός άλλου γένους, του Caracal.

10. Μανούλ

Η περίφημη Γάτα του Πάλας, το Μανούλ (Otocolobus manul), είναι ένα αιλουροειδές που ανήκει σε ένα άλλο γένος, το Otocolobus και ξεπετάχτηκε από τις στέπες και τα λιβάδια της Κεντρικής Ασίας! Βρείτε το αφιέρωμά μου στα Μανουλ ΕΔΩ.

11. Αγριόγατες Felis sylvestris

Ας πάμε επιτέλους και στο πιο κοντινό πλάσμα προς την αγαπημένη μας γάτα. Η οικόσιτη γάτα ξεπήδησε από το γένος Felis, που περιλαμβάνει 7 είδη (τα 2 εξαφανισμένα). Η αγριόγατα από την οποία προήλθε η δική μας γάτα είναι η Felis sylvestris (που έχει δύο υποείδη, την αφρικάνικη αγριόγατα, Felis sylvestris lybica και την αγριόγατα της Ευρώπης, την Felis sylvestris sylvestris). Όπως καταλαβαίνετε οι συγκεκριμένες αγριόγατες αναπτύχθηκαν στις αντίστοιχες περιοχές (Αφρική και Ευρώπη) και από αυτές προέκυψαν οι διάφορες φυλές της οικόσιτης γάτας (Felis Catus)

Εσείς είχατε καλή εικόνα για τα διάφορα είδη των αιλουροειδων και τη μεταξύ τους συγγένεια; Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *