Ουφ, τι έχουμε εδώ; “Μετακόμιση και γάτα” αυτό το πονεμένο θέμα, αυτή η μεγάλη πρόκληση που πολλοί γατογονείς συχνά αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή. Το να βρεθεί μια γάτα σε νέο περιβάλλον, είναι αρκετά πιο μεγάλη πρόκληση για εκείνη παρά να βρεθεί ένας χούμαν σε ένα τέτοιο και όπως ο χούμαν προσπαθεί να κανει το νεο περιβάλλον οικείο κάτι τέτοιο επιχειρεί και η γάτα με τις μυρωδιές της! Πως θα μπορεσεί όμως να γινει ομαλά η προσαρμογή γάτας σε νέο σπίτι;
Γάτα σε νέο περιβάλλον - Η εμπειρία του Τσίτσου
Σε πρώτη φάση θα ήθελα να σας πω για την μοναδική μετακόμιση που εβίωσε ο Τσιτσάκος στη ζωή του! Ε λοιπόν, παρόλο που φοβόμασταν το πως θα αντιδράσει, την ημέρα που μετακομίσαμε, γύρισε ολόκληρο το σπίτι, το εξέτασε εξονυχιστικά και αυτό ήταν! Ένιωσε αμέσως άνετος. Να πω όμως ότι ίσως βοήθησε ότι το σπίτι ήταν μικρό, χωρίς μεγάλες ανοιχτές επιφάνειες, και ότι μεταφέραμε σε αυτό όλα τα επιπλα και τα οικεία του αντικείμενα όπως κουβέρτες, φωλιά (και τις μυρωδιες που αυτά κουβαλούσαν πάνω τους) από το παλιό σπίτι.
Ας δούμε όμως μερικά έξυπνα τιπς για την προσαρμογή της γάτας σε νέο περιβάλλον.
Μετακόμιση και Γάτα: 5 'Πρέπει'
1. Μεταφέρετε τα οικεία έπιπλα και τις οικείες μυρωδιές στο καινούριο σπιτι
Τούτο το κολπάκι είναι προφανώς ευνόητο σύμφωνα και με αυτά που είπα ως τώρα και ισχύει για την “βολική” εκδοχή, όπου η γάτα σας είναι “καλόβολη” και δεν στρεσαρίστηκε ιδιαίτερα με τον ερχομό στο καινούριο σπίτι.
Αν λοιπόν η γάτα σας πήρε σχετικά καλά την μετακόμιση στο νέο σπίτι προσπαθήστε απλώς να αναπαράγεται το οσφρητικό περιβάλλον του προηγούμενου σπιτιού στο επόμενο. Φυσικά αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να φέρετε τα παλιά επιπλα δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε, σίγουρα μπορείτε να φέρετε άλλες οικείες μυρωδιές, όπως τη φωλίτσα της, το κρεβατάκι της, την αγαπημένη κουβερτούλα της, τα οικεία μπολάκια της και την τουαλέτα της.
Όσο πιο πιστη απεικόνιση κάνουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι για τη γάτα μας
2. Αρχικά περιορίστε την γάτα σε ένα δωμάτιο
Προφανώς όλες οι γάτες δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο – υπάρχουν γάτες που δεν νιώθουν άνετα σε ένα καινούριο σπίτι ακόμη και αν έχουν οσφρητικά σημεία αναφοράς από το παλιό!
Σε αυτή την περιπτωση θα είχε νόημα να βάλετε αρχικά τη γάτα σε ένα δωμάτιο με όλα τα απαραίτητα και οικεία αντικείμενα (κρεβατάκι, τουαλετα, μπολ φαγητού νερού, οικεία παιχνίδια κλπ) και να την αφήσετε να εξερευνήσει αυτό τον μικρό, πιο εύκολα διαχειρίσιμο χώρο! Σε αυτό το δωμάτιο θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο σημείο που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως κρυψώνα, όπου εκει μπορείτε να βάλετε και κάτι αναπαυτικό για να νιώθει άνετα η γάτα σας.
Αφού η γάτα εξοικειωθεί με το δωμάτιο ικανοποιητικά, ανοίξτε την πόρτα και επιτρέψτε της να ξανοιχθεί σιγά σιγά, με τους ρυθμούς που επιθυμεί, στο υπόλοιπο σπίτι!
3. Βεβαιωθείτε με κάθε τρόπο ότι η γάτα δεν θα το σκάσει
Για γάτες σούπερ αγχωμένες με την αλλαγή περιβάλλοντος (πάρα πολλές είναι έτσι) το σοκ από τη μετακόμιση είναι μεγάλο και η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι να θέλει να το σκάσει, ίσως σε μια απονενοημένη προσπάθεια να επιστρέψει στο προηγούμενο οικείο περιβάλλον.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν θα έχει καμία ευκαιρία να ξεφύγει από το νέο σπίτι. Για παράδειγμα εγώ θα έβρισκα σε πρώτη φάση πολύ τολμηρό να βγάλετε τη γάτα σας στην αυλή (όχι ότι σας κουνάω το χέρι τώρα) απευθείας μόλις κάνετε τη μετακόμιση. Θα έκανα αυτό το βήμα μόνο όταν ήμουν σίγουρος ότι η γάτα νιώθει πλέον καλά στο καινούριο σπίτι.
Επίσης θα πρόσεχα πάρα πολύ κάθε φορά που ανοιγοκλείνει η εξώπορτα, και δεν θα τολμούσα να άφηνα τη γάτα πίσω από ένα ανοιχτο παράθυρο με σίτα. Διαβάστε και τον αναλυτικό οδηγό μου για το πως να μην το σκάσει η γάτα από το σπίτι σας ακριβώς ΕΔΩ.
Όμως επειδή η γάτα τελικά μπορεί να καταφέρει να το σκάσει, θα είναι χρήσιμο να έχει μικροτσίπ και κάποιοι θα ισχυριζόταν ότι ένα σύστημα εντοπισμού GPS θα ήταν ό,τι πρέπει! Εγώ έχω να σας προτείνω ένα gps για γάτες (ως 7 κιλά), που συνδέεται με το κινητό σας μέσω application, έχει αυτονομία 7 – 10 μέρες, ειναι αδιάβροχο και έχει περιπου ότι θα μπορούσε να θέλει κάποιος από ενα gps για να μη χάσει τη γάτα του – εφαρμόζεται στο περιλαίμιο όμως προσοχή να είναι ένα περιλαίμιο αυτόματης αποδέσμευσης σαν αυτό για να αποφύγουμε κίνδυνους πνιγμού. Βρείτε το ΕΔΩ!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
4. Προσπαθήστε να περιορίσετε τους μεγάλους ανοιχτούς χώρους
Η γάτα είναι ένα ζώο με γραμμένα στα γονίδια της τα ένστικτα του θηρευτή αλλά και του εν δυνάμει θηράματος. Γι’ αυτό δεν της αρέσουν οι ανοιχτοί χώροι, όπου είναι εκτεθειμένη, δεν μπορεί να κρυφτεί και που μπορει να δεχτεί από παντού επίθεση! Ναι, και εδώ έρχεται η συνήθης ερώτηση “μα μέσα στο σπίτι ποιος θηρευτής να υπάρχει”;
Τα ένστικτα δεν βασίζονται στη λογική και παρόλο που δεν υπάρχει απτός κίνδυνος η γάτα εξακολουθεί να μη νιώθει άνετα σε ανοιχτούς χώρους. Οπότε στο σπίτι σας προσπαθήστε να μην έχετε τεράστιους χώρους ακάλυπτους, χωρίς κρυψώνες κλπ – αν φυσικά αυτό είναι εφικτό (μην παρεξηγήθω, δεν είμαι ο ημίτρελος που θα σας πει πχ να μην αγοράσετε ένα μεγάλο σπίτι γιατί η γάτα σας θα νιώθει ανασφάλεια)
5. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογια τεχνητών φερομονών
Το Feliway η τεχνολογία τεχνητών φερομονών έχει την ικανότητα να δίνει στη γάτα χημικής φύσεως σήματα που δηλώνουν ασφάλεια και ευτυχία! Η γάτα τα αντιλαμβάνεται και αυτά μπορεί να την βοηθήσουν να νιώσει γρήγορα, μετά τη μετακόμιση άνετα και ήσυχα στο καινούριο περιβάλλον.
Αν θέλετε να προμηθευτείτε το Feliway μπορείτε να το κάνετε ΕΔΩ.
6. Διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας
Το στρες είναι το βασικότερο “αρνητικό” συναίσθημα της γάτας.. η γάτα δεν κουβαλάει τόσο πολύπλοκα κόνσεπτ συναισθηματικής φύσεως όπως “προδοσία” “ζήλια” “εκδίκηση”! Αυτό που νιώθει λοιπόν η γάτα σε νέο περιβάλλον είναι κατά βάση.. στρες!
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να διαχειριστείτε το στρες και βασίζονται στα θετικά ερεθίσματα για τη γάτα! Προσφέρετέ της θετικά ερεθίσματα, όπως την επιλογή ψηλών σημείων όπου μπορεί να αράζει και να ανακτά την αυτοπεποίθησή της (μάθετε περισσότερα γιατί η γάτα λατρεύει τα ψηλά σημεία στο αναλυτικό μου άρθρο), λιχουδιες, παιχνίδια, πρόσβαση σε παράθυρα – που αποτελούν την “τηλεόραση” της γάτας – και άλλα τέτοια!
Επειδή όμως ό,τι και να πω εδώ δεν πρόκειται να καλύψω το μετα-διδακτορικό της αγαπημένης Μαρίας Σάββα για την διαχείριση του στρες της γάτας σας προτρέπω να το διαβάσετε προσεκτικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΣΟΥΠΕΡ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & στρες
7. Χρησιμοποιήστε σκευάσματα κατά του στρες όπως αμπούλες βαλεριάνας
Παιδια, πέρα από την τεχνολογία φερομονών, υπάρχουν και φυτικά σκευάσματα τα οποία χαλαρώνουν τη γάτα. Ένα από αυτά είναι η βαλεριάνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμπούλες βαλεριάνας που εφαρμόζονται στον αυχένα καθώς και μικρα αμπουλάκια με μια.. μους βαλεριάνας που ανακατεύονται με το φαγητό της γάτας σας οι οποίες λειτουργούν κατευναστικά για τη γάτα, σε περιόδους στρες. Μπορείτε να βρείτε αμπούλες βαλεριάνας της αξιόπιστης εταιρείας Beaphar (που διαρκούν για μια εβδομάδα η μια) κάνοντας κλικ ΕΔΩ!
Είχατε την εμπειρία της μετακόμισης με τη γάτα σας; Πως πήγε; Έχετε να μοιραστείτε κάποια τιπς; Αν ναι περιμένω τα σχόλιά σας!
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΧΩ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ! Ας γυρίσουμε ένα βήμα πίσω και ας δούμε πως θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία της μετακόμισης με τον πιο ασφαλή και ανώδυνο τρόπο για τη γάτα σας, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!
2 Απαντήσεις
Χαιρετω την ομορφη παρεα!!!
Προκειτε να μετακκμισω σε καινουριο σπιτι το οποιο δεν εχει καμια σχεση με το προηγουμενο που μεναμε. Ειναι πολυ μεγαλητερο απο το τωρινο σπιτι, με ενιαιο χωρο σαλονι κουζινα και υπνοδωματιο στο ισογειο και ενα δευτερο οροφο με εσωτερικη σκαλα οπου υπαρχει ενα δευτερο υπνοδωματιο με τουαλετα . ( ο επανω οροφος δεν εχει πορτα στη σκαλα για να απομονωνει).Εχει αυλη και κηπο στον εξωτερικο χωρο καθως μενουμε στην επαρχια σε χωριο σε συγκροτημα κατοικιων με ενοικους που εχουν και αυτοι με πολλα ζωα( γατες κοτουλες γαλοπουλες).
Εχω 4 γατες οι 3 ειναι ενηλικες (ηλικιας 2μιση ετων)και εχουν μαθει να βγαινουν απο το σπιτι και επανερχονται το βραδυ για υπνο. Η 4η γατουλα ειναι μικρη ηλικιακα( 7 μηνων) και δεν εχει βγει ακομα απο το σπιτι μας.
Δεν ξερω πως να διαχειριστω την ολη κατασταση με ενα τετοιο σπιτι στο οποιο θα μετακομισουνε ,πως θα διαχειριστω τους χωρους και τα γατονια μου ολα…?
Γενικα οι χαρακτηρες τους ειναι καλοβολα πλασματα χωρις στρες ισως επειδη γνωριζουν πολυ καλα τον τωρινο χωρο τους( μεσα και εξω απο το σπιτι) εκτος απο το μικρουλη μας που δεν γνωριζει τον εξωτερικο κοσμο ακομα…
Θα σας ημουν ευγνωμων αν μου δινατε καποιες συμβουλες και σας ευχαριστω προκαταβολικα!!!!
Καλως την – δεν μπορω να πω με σιγουρια κατι αξιολογο.. απλως σιγουρα οταν τις φερετε στο καινουριο σπιτι μην ανοιξετε τις πορτες να βγουν εξω για καμια δυο βδομαδες.. να μαθουν οτι αυτο ειναι το σημειο αναφοράς τους.. και μετα δειλα δειλα και με προσοχη, ίσως και με την επιβλεψη σας για τις πρωτες φορες.. τα λεω με καθε επιφυλαξη αυτα, δεν εχω τιποτα ιδιαιτερες γνωσεις