Πώς να γίνει η μετακόμιση σε νέο σπίτι με τον πιο ασφαλή και ανώδυνο τρόπο για τη γάτα μου!

.. γράφει η γατολατρισσα και Τσιτσολάτρισσα Μαρία Σάββα

Γειά σας φίλοι μου.

Μια αλλαγή σπιτιού για μας τους ανθρώπους μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία. Αλλά εδώ δεν θα μιλήσουμε για μας. Θα μιλήσουμε για τις γάτες μας. Πώς νομίζετε ότι θα ήταν μια αλλαγή χώρου για αυτές; Ειδικά όμως για γάτες που έχουν τον φόβο έμφυτο; Ο φόβος με σύμμαχο το άγχος τις κυριεύει πραγματικά καθορίζοντας τις ζωές τους. Με μία λέξη θα μπορούσα μόνο να σας περιγράψω τι θα σημαίνει η αλλάγη σπιτιού για γάτες που δεν είναι εξοικειωμένες σε καινούργιους χώρους, διαφορετικές μυρωδιές ακόμη και σε νέους ήχους: Καταστροφή. 

Αυτό θα βιώσει – λίγο έως πολύ – η κάθε γάτα που έχει ζήσει την μέχρι τώρα ζωή της σε ένα χώρο και ξάφνικά μια μέρα βρεθεί αναπάντεχα και βίαια κάπου αλλού. Γιατί όμως μπορεί να συμβεί αυτό; Τι γίνεται στο κεφάλι μια φοβικής γάτας που την κρατάει δέσμια με τον χώρο της; Αυτό το θέμα θα αναλύσουμε σήμερα. Πώς θα κάνουμε μια τέτοια <<τρομακτική αλλαγή>> πιο εύκολη και πιο ασφαλή. Χωρίς άγχος περιττό για κανένα και με απλά βήματα!

Ποιους παραγοντες πρεπει να λαβουμε υπόψιν για την μεταφορά της γάτας στο καινούριο σπίτι

Ασφάλεια

Ανέφερα την ασφάλεια και όχι τυχαία αφού η μετακόμιση είναι ένας από τους λόγους που χάνονται πολύ συχνά οι γάτες. Θα ξεκινήσω ευθύς αμέσως από αυτό γιατί το θεωρώ πολύ βασικό. Το πρώτο πράγμα για την ασφαλή μεταφορά της γάτας είναι το κλουβί. Το έχω ξαναπεί και θα το πω πάλι, δώστε μεγάλη προσοχή στο κλουβί που θα μεταφέρετε την γάτα οπουδήποτε. Χάνονται πάρα πολλές κατά την μεταφορά τους π.χ στον κτηνίατρο επειδή σπάνε τα κλουβιά. Μην επιλέγετε αυτά με τις πλαστικές πόρτες και το πολύ ελαστικό πλαστικό. Το κλουβί πρέπει να είναι γερό πολύ καλής ποιότητας και με μεταλλική πόρτα. Όταν έχουμε να κάνουμε με ζώα τρομοκρατημένα μπορεί να χτυπηθούν μέσα και να σπάσουν το κλουβί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Πολλοί έτσι την πατάνε. Μη γίνεις ένας απ’ αυτούς. Σου λέει μετά: << Μα ήταν καινούργιο>>. Μα τι με ενδιαφέρει χρυσή/ε μου που ήταν καινούργιο; Γερό δεν ήτανε. Κλάφτα Χαράλαμπε. Δεν θες να σου συμβεί, πιστεψέ με.

Αφού λοιπόν έχουμε το σωστό κλουβί, δεν το κρύβουμε και όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε το εμφανίζουμε ξαφνικά, γιατί ενώ κάποιες γάτες θα ενδιαφερθούν να το εξερευνήσουν, η φοβική γάτα μας θα το δει και θα πάρει μαύρο δρόμο. Τι θα κάνεις; Θα την κυνηγάς μες το σπίτι τελευταία στιγμή; Και γιατί να μπεί στο κάτω-κάτω σε ένα φοβιστικό κλουβί που το έχει συνδιάσει μόνο με τον κτηνίατρο; Η της είναι ένα ξένο πράγμα που μοιάζει τρομακτικό; Τα κλουβιά τα έχουμε πάντα έξω, με κουβερτάκι μέσα για να γίνονται φωλίτσα. Σε μια επικείμενη μετακόμιση τα φοβικά ζώα πρέπει να μάθουν από πρίν να μπαίνουν άνετα μέσα. Αυτό θα το πετύχεις αν ξεκινήσεις να ταίζεις την γάτα με κάτι που της αρέσει πολύ μέσα στο κλουβί με ανοιχτή την πόρτα. Αν διστάζει να μπεί δώστης λίγο χρόνο. Στην αρχή έξω – έξω ενώ σταδιακά το φαγητό θα μπαίνει όλο και πιο μέσα. Έτσι θα το συνδυάσει με θετικό τρόπο και όχι με τον χειρότερο της εφιάλτη (σ.Τ. περισσότερες πληροφοριες για το πως να εξοικειωθει η γατα με το μποξ μεταφοράς, στο σύνδεσμο αμέσως παρακάτω).

Γιατί όμως όλες οι γάτες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον χώρο τους;

Εστιάζοντας πιο πολύ στις φοβικές και ανασφαλείς γάτες, επειδή αυτές θα έχουν τα περισσότερα θέματα σε μία μετακόμιση ας δούμε τι συμβαίνει μέσα τους. Γιατί έχουν τόσο μεγάλες φοβίες εκτός του χώρου τους και το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούν να κάνουν (αν το επιτρέψουμε φυσικά) είναι η φυγή;

Ο χώρος, το σπίτι τους, για τις ανασφαλείς γάτες μας είναι το άλφα και το ωμέγα. Είναι πρώτα ο χωρός και μετά έρχεσαι εσύ. Στον χώρο τους λοιπόν για να νιώσουν καλά, άνετα και ασφαλείς έχουν τεράστια ανάγκη να οριοθετήσουν το μέρος. Να αφήσουν τις μυρωδιές τους παντού. Αυτό το πετυχαίνουν με το ξύσιμο που κάνουν σε διάφορα σημεία, ( και ναι στον καινουργιό σου καναπέ, ακριβώς επειδή είναι καινούργιος ) τις τούμπες, το τρίψιμο των μαγούλων στις διάφορες επιφάνειες, και βεβαίως με τις φυσικές ανάγκες τους τα ούρα, και τα κακά τους. Οι γάτες σε διαφορετικά σημεία του σώματός τους διαθέτουν πόρους που εκρίνουν τις μυρωδιές τους. Αφήνοντας τις μυρωδιές τους παντούν μαρκάρουν και οριοθετούν τον χώρο. 

Η οριοθέτηση στη φύση είναι διαδικασία άκρως απαραίτητη γιατί θα κρατήσει πιθανούς και επίδοξους εισβολείς μακριά από τα μέρη τους. Έχει περάσει από τις μεγάλες γάτες στις μικρές, ακόμα και στις οικόσιτες δεν αλλάζει κάτι. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ:
Γατα & Χωροκτητικότητα

Είναι βασική ανάγκη της γάτας προκειμένου να νιώσει καλά και οικεία. Είναι η ταυτότητα της. Σε ένα άγνωστο μέρος που δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει <<το δικό της αποτύπωμα>> η γάτα νιώθει μετέωρη, εκτεθειμένη ακόμα και πανικόβλητη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η όσφρηση είναι η πρώτη αίσθηση που χρησιμοποιούν και αυτό λειτουργεί καθοριστικά για τις γάτες. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις μυρωδιές τους. Είναι ζώα ρουτίνας και δεν τους αρέσουν οι αλλαγές. Όταν σε ένα νέο χώρο δεν υπάρχει << ο πλοηγός, το στίγμα της, η σφαγίδα της >> που είναι η μυρωδιά της φυσικά, η γάτα αυτόματα θα πάρει μήνυμα στον εγκέφαλο της ότι:<< ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΕΔΩ >>. Έτσι λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί να κάνει είναι Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ και αν δεν μπορέσει, ( που δεν θα μπορέσει γιατί αυτός είναι ο σκοπός του άρθρου ) θα κάνει αυτό που θέλουμε, ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙ για να φτιάξει πάλι το καταφυγίο της, να αφήσει σιγά-σιγά τις μυρωδιές της και να ενταχθεί στο νέο χώρο σωστά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. ( Αυτό θέλουμε και θα επανέλθω σε αυτό το κομμάτι ).

Τι κάνουμε στην πράξη τη μέρα της μετακόμισης

1. Τοποθετούμε τις γάτες με τα πραγματά τους σε ένα δωμάτιο στο παλιό σπίτι

Έχεις κανονίσει λοιπόν την μέρα που θα έρθει το φορτηγό με τους μεταφορείς. Πολύ ωραία. Από το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να μαζευτούν σε μόνο ένα δωμάτιο όλα τα πράγματα της γάτας ή των γατών. Κρατάς οτιδήποτε παλιό που ίσως ήθελες να πετάξεις και δεν πετάς τίποτα γιατί θα σου χρειαστεί για την ομαλή ένταξη των γατών. Μέσα και το ξεσκισμένο ονυχοδρόμιο (σ.Τ. παρεπιμπτόντως βρείτε τα αγαπημένα μου ονυχοδρόμια ΕΔΩ. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Τουαλέτες, ονυχοδρόμια, κρεβατάκια, πιατάκια φαγητού μπόλ για νερά τα πάντα που ανήκουν στις γάτες θα μπουν σε αυτό το δωμάτιο. Και φυσικά μαζί και οι γάτες όλες. Μην ξεχάσεις καμία! Σε αυτό το δωμάτιο δεν θα μπεί κάνεις και δεν θα ανοιχτεί μέχρι να φύγουν οι μεταφορείς. Κανείς όμως. Για να μην σου πω να κλειδώσεις και να καταπιείς το κλειδί, θα πω απλά να απαγορευτεί η εισόδος σε όλους.

2. Μεταφορά με το οικογενιακό αυτοκίνητο

Καλύτερα θα ήταν αν είναι εφικτό τα ζώα και τα πραγματά τους να μεταφερθούν με το οικογενειακό αυτοκίνητο. Όταν λίγο ηρεμήσουν τα πράγματα θα μπείς μέσα στο δωμάτιο και με ηρεμία θα βάλεις το κάθε ζώο στο κλουβάκι του. Αφού βεβαιωθείς ότι έκλεισες καλά τις πόρτες των κλουβιών και τις έχεις ασφαλίσει με δεσίματα, να μεταφέρεις τα ζώα στο αυτοκίνητο σκεπάζοντας με ένα ελαφρύ σεντόνι όλα τα κλουβιά. Μετά βολεύεις κάπου και τα πράγματά τους. Φτάνετε στο καινούργιο σπίτι.

3. Τις βάζουμε σε ένα δωμάτιο-καταφύγιο στο καινούριο σπίτι

Ένα δωμάτιο θα παραμείνει ελεύθερο τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες για να μπούν τα ζώα μαζί με τα πράγματα τους. Τίποτα μην πλύνεις πριν, κυρίως τις τουαλέτες όλα τα θέλουμε χρησιμοποιημένα, και ναι, βρώμικα. Κρεβατάκια, κουβερτούλες, όλα ΑΠΛΥΤΑ . Έτσι θα έχουν τις δικές τους μυρωδιές και το πράγμα θα γίνει πιο εύκολο για αυτές. Η καθαριότητα μπορεί να περιμένει.

Τοποθετείς τα ζώα στο δωμάτιο ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΟΥΒΙ. Αφού φέρεις και τα πράγματα τους τα τακτοποιείς να είναι άνετα. Ένα ανθρώπινο κρεβάτι σε αυτό το δωμάτιο και κάποια άλλα έπιπλα να μπουν από πριν και να στηθούν ώστε μόλις έρθει η ώρα να ανοίξεις τα κλουβιά να έχουν που να κρυφτούν. Σε αυτή τη φάση το να κρυφτούν είναι αυτό που θέλουμε. Τα δικά τους χρησιμοποιημένα πράγματα θα βοηθήσου πολύ στο οι γάτες να έχουν το δικό τους στίγμα στον νέο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο θα ενταχθούν σωστά στον χώρο αφού πάρουν τον χρόνο τους και ξεπεράσουν το αρχικό σοκ. Πόρτες παράθυρα εννοείται κλειστά. Δεν μπαίνει κανείς εκεί μέσα εκτός από σένα. Δώσε χρόνο στα ζώα, μην τα πιέζεις να βγούν μην το προσπαθείς καν. Φαγητό κάτω από το κρεβάτι αν χρειάζεται. Τους μιλάς ήρεμα δεν δείχνεις άγχος και τους δίνεις πολλές λιχουδιές. Όταν νιώσουν καλύτερα θα βγούν.

Σιγά- σιγά τακτοποιείς και το υπόλοιπο σπίτι. Αν το σπίτι έχει κήπο ή αυλή κανένα ζώο δεν θα βγεί έξω για τουλάχιστον δύο έβδομάδες και αφού έχει δείξει δείγματα ότι έχει ενταχθεί στο νέο σπίτι καθώς κυκλοφορεί άνετα, δεν δείχνει σημάδια άγχους, τρώει, παίζει και δεν έχει ανάγκη να κρύβεται πλέον. Αλλιώς θα περιμένει για να βγει έξω, υπό παρακολούθηση πάντα. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαλκόνια αφού φυσικά έχει γίνει και η απαραίτητη περίφραξη. Μην έχετε εμπιστοσύνη καμία. Είναι άξιες να κάνουν βουτιά στο κένό.

Αυτά φίλοι μου. Μην σας φαίνεται δύσκολο, δεν είναι. Ο χρόνος σε αυτή την περίπτωση είναι σύμμαχος. Βάζουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την ασφάλεια των ζώων μας και μετά χαλαρώνουμε.

Σας φιλώ!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ

Και αφού διαβάσαμε πως θα γίνει ανώδυνα και με ασφάλεια η μετακόμιση, ας δούμε 6 τιπς για την καλύτερη/ευκολότερη προσαρμογή των γατών στο καινούριο σπίτι! Για να μάθετε κάντε κλικ ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *