Βεγγαλικά και γάτα

UPDATED: 8 σημάδια ότι η γάτα σας … μισεί

Πολύ συχνά εσείς οι χούμανς έχετε την εντύπωση ότι η γάτα σας σχεδόν σας μισεί. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι η γάτα δεν είναι δυνατόν να βιώνει το “μίσος” όπως οι άνθρωποι για διάφορους λόγους όπως πχ η απουσία ενός γλωσσικού κώδικα που να περιέχει την λέξη “μίσος”. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν στιγμές (ή και όχι μόνο στιγμές) που η γάτα σας δεν νιώθει άνετα κοντά σας, στιγμές που την ενοχλείτε με την παρουσία σας ή με τη δράση σας, εν ολίγοις στιγμές που δεν σας χωνεύει καθόλου!

Ε και πρέπει να μην αγνοήσετε αυτά τα σημάδια αν σας ενδιαφέρει να ανθίσει ξανά η σχέση μεταξύ της γάτας σας και εσάς! Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά χαρακτηριστικά σημάδια ότι η γάτα σας μισεί:

1. H ουρά είναι χαμηλά ή έχει φουντώσει

Η ουρά είναι ένα από τα πιο σημαντικά συναισθηματικά βαρόμετρα της γάτας! Έχω αφιερώσει ολόκληρο άρθρο στην γλώσσα της ουράς της γάτας, το οποίο μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα! Όσο μια ουρά σηκωμένη, σε σχήμα αγγλικού ερωτηματικού (ή σίγμα τελικού) δηλώνει ευχάριστη, παιχνιδιάρικη διάθεση, μια ουρά χαμηλωμένη, που μπορεί να μπαίνει και ανάμεσα στα σκέλια, ή μια ουρά φουντωμένη σαν να αποτελείται από χιλιάδες βελόνες είναι ένα δείγμα όταν πηγαίνετε ή βρίσκεστε κοντά της είναι ένα δείγμα ότι η γάτα διόλου καλά δεν νιώθει με την παρουσία σας.

2. Η γάτα δεν μπορεί να χαλαρώσει όταν είστε κοντά της

Η γάτα έχει μεγάλη αγάπη για το άραγμα, τη χαλάρωση και τον ύπνο, όπως επίσης έχει μεγάλη έγνοια για την ασφάλειά της. Όντας ένα ζώο που στη φύση κυνηγιέται από θηρευτές, στο DNA της κουβαλάει μια διαρκή επαγρύπνηση όσο δεν νιώθει ότι οι συνθήκες είναι απόλυτα ασφαλείς. 

Αν τώρα η γάτα αδυνατεί να χαλαρώσει πλήρως όταν βρίσκεστε κοντά και είναι σε στάση εγρήγορσης, με τα αυτιά να κινούνται έντονα και τα μάτια να μην κλείνουν ίσως αυτό σημαίνει ότι και πάλι σας νιώθει σαν μια μορφή απειλής, σαν κάτι δυσάρεστο στο περιβάλλον της, που πρέπει να το κρατήσει σε απόσταση! 

3. Τα αυτιά της γάτας χαμηλώνουν προς το πλάι και γίνονται επίπεδα

Τα αυτιά της γάτας είναι ένα ακόμη περιφημο συναισθηματικό βαρόμετρο για την γάτα – αν θέλετε να βρείτε τι δηλώνουν οι διάφορες θέσεις που μπορεί να πάρουν τα αυτιά της γάτας κάντε κλικ ακριβώς εδώ -! Ένα σημάδι ότι η γάτα σας “μισεί” μπορεί να είναι το ότι χαμηλώνει τα αυτιά της προς το πλάι σε επίπεδη θέση! Αν δείτε τα αυτιά της γάτας σας σε αυτή τη θέση είναι σαν εκείνη την ώρα να σας λέει “μην πλησιάζεις, χρειάζομαι τον χώρο μου”. Αν εκείνη την ώρα παρόλα τα μηνύματα που επικοινωνούν τα αυτιά της εσείς πλησιάσετε το χέρι σας πχ για να την χαϊδέψετε θα το εκλάβει σαν απειλή και μπορεί να σας φιλοδωρήσει με μια περιποιημένη γρατζουνιά! ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ!

4. Αποφεύγει την σωματική επαφή

Μια γάτα που νιώθει καλά και εμπιστεύεται ένα χούμαν είτε επιδιώκει είτε δεν αρνείται την σωματική επαφή μαζί του και μάλιστα μπορεί να επιδιώξει τα χάδια του, να τριφτεί πάνω του, να τον γλείφει, να κοιμάται πάνω του κλπ. Αν τώρα η γάτα αποφεύγει κάθε επαφή μαζί του και όταν την πλησιάζει εκείνη τραβιέται μακριά ή ακόμη περισσότερο αν επιχειρήσετε να την χαϊδέψετε και εκείνη γλειφτεί αμέσως επίμονα στο σημείο που την γλείψατε σας στέλνει ένα μήνυμα ότι πρέπει να κρατήσετε τις δέουσες αποστάσεις διότι καθόλου δεν σας συμπαθεί

5. Σας κοιτάζει επίμονα στα μάτια

Αν η γάτα σας κοιτάζει για ώρα αυτό θα μπορούσε να είναι είτε μια εκδήλωση συμπάθειας και τρυφερότητας είτε το ακριβώς ανάποδο, μια δήλωση ενόχλησης, θυμού ή και μίσους, που να πάρει το καλό. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται μπορείτε είτε να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας είτε να ψάξετε για τα παρακάτω σημάδια: Αν η γάτα σας κοιτάζει επίμονα στα μάτια, χωρίς να ανοιγοκλείνει καθόλου τα δικά της και αν ταυτόχρονα τα αυτιά της είναι επίπεδα και στο πλάι (βλέπε το νο3), το σώμα της σε ένταση και η ουρά της χαμηλά, ενοχλημένη, κινούμενη νευρικά αριστερά δεξιά, τότε σας φωνάζει με όλο της το Είναι “Κάνε πίσω, θέλω το χώρο μου”. Ε κάντε πίσω ντε! 

Θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη γλώσσα των ματιών της γάτας; 

Κάντε Κλικ Εδώ

η γάτα μου κοιτάει επίμονα

6. Κρύβεται συνέχεια από εσάς

Αν και μια γάτα που δεν είναι εξοικειωμένη σε ένα περιβάλλον (πχ μια γάτα που πρωτοήρθε στο σπίτι σας) είναι λογικό να κρύβεται και να χρειάζεται χώρο και χρόνο να προσαρμοστεί, δεν είναι εξίσου λογικό μια γάτα που ζει μαζί σας να κρύβεται συνέχεια από εσάς. Αυτό σημαίνει ότι δεν νιώθει ασφαλής και ήσυχη κοντά σας και θέλει να βρίσκεται μακριά σας. Σε κάθε περίπτωση αντισταθείτε στην παρόρμηση να την αρπάξετε και να την βγάλετε έξω από την κρυψώνα της, αφήστε της χώρο και ελέγξτε αν οι ανάγκες της εκπληρώνονται ικανοποιητικά! Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να περάσει στην επίθεση! Τέλος το συνεχές κρύψιμο μπορεί να είναι ένδειξη ενός υποβόσκοντος προβλήματος υγείας, οπότε ίσως να σκεφτείτε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας μαζί της. Αλλα σημάδια ότι η γάτα ίσως είναι άρρωστη εδώ!

7. Σας δαγκώνει με μένος

Μη συγχέετε το αποφασιστικό και επιθετικό δάγκωμα της γάτας με δαγκώματα .. αγάπης, τα περίφημα Love Bites – μάθετε περισσότερα γι’ αυτό στον σύνδεσμο αμέσως παρακάτω! Τα δαγκώματα … μίσους δεν είναι τρυφερά και παιχνιδιάρικα και έχουν ξεκάθαρα σκοπό να σας τρυπήσουν το δέρμα! Προφανώς αυτά τα δαγκώματα μαρτυρούν μια σχέση διαταραγμένη μεταξύ εσάς και της γάτας σας! 

Σε αυτή την περιπτωση μπορείτε να προσέξετε μερικά πράματα:

 • Μην χρησιμοποιείτε το χέρι σας για να παίζετε με τη γάτα σας
 • Όταν σας δαγκώνει δοκιμάστε να ακινητοποιήσετε το χέρι σας, αυτό ίσως κάνει τη γάτα να σαστίσει και να πάψει το δάγκωμα
 • Όταν η γάτα σας δαγκώσει βγάλτε έναν ήχο πόνου, ίσως και πάλι την ακινητοποιήσει

Περισσότερα τιπς για να πάψει να σας δαγκώνει η γάτα σας θα βρείτε εδώ.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Τα δαγκώματα αγάπης της γάτας

8. Προτιμάει σταθερά τα χάδια άλλων ενώ αγνοεί τα δικά σας

Μερικές γάτες είναι από φυσικού τους κάπως αποστασιοποιημένες και ψυχρές. Απολαμβάνουν την μοναχικότητα τους, διάολε και ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ γι’ αυτό. Έτσι σε γενικές γραμμές δεν θέλουν πολλές επαφές και χάδια με κανένα χούμαν. Όμως υπάρχουν και γάτες που αγαπούν τα χάδια.. αλλά μόνο τα χάδια των άλλων ανθρώπων! Αν αυτό συμβαίνει σταθερά, αν η γάτα σας αποφεύγει ειδικά τα δικά σας χάδια, είναι μια δήλωση ξεκάθαρη ότι δεν τρελαίνεται και με την αφεντιά σας – και μια ευκαιρία να δείτε τι μπορεί να κάνετε που ίσως την ενοχλεί! 

Παρεπιμπτόντως, αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά του σωστού χαϊδέματος (αν υποθέσουμε ότι είστε λίγο ατσούμπαλοι στο χάδι σας) διαβάστε ετούτο το άρθρο θησαυρό: Που και πως να χαϊδέψω τη γάτα μου!

Τώρα που ειδαμε μερικά πολύ κλασσικά σημάδια ότι η γάτα σας δεν νιώθει καλά μαζί σας, ή για να το κάνουμε πιο δραματικό, ότι η γάτα σας μίσει, μπορείτε να ελέγξετε τη  σχέση σας μαζί της, και να δείτε αν κάνετε πράγματα που την ενοχλούν – περισσότερες λεπτομέρειες για το τι πράγματα ενοχλούν τη γάτα σας ΕΔΩ)!!

Αν είστε αδέξιος στον τρόπο που την προσεγγίζετε, αν είστε καταπιεστικός ή επίμονος και να προσπαθήσετε να βάλετε τη σχέση σας σε μια άλλη βάση ξεκινώντας από τη βάση της συμπόνοιας και της τρυφεράδας, αφήνοντάς της πρώτα από όλα χώρο και χρόνο να σας προσεγγίσει εκείνη αν θέλει! 

Τι να κάνω για να ξαναβάλω τη σχέση με τη γάτα μου στη σωστή της βάση

“Οκ, Τσίτσο, εντάξει, το καταλάβαμε, η γάτα μου δε με χωνεύει διόλου! Και τώρα τι κάνουμε;” Παιδιά υπάρχουν πολλά πολλά να κάνετε:

 • Αφήνετε στη γάτα όσο χώρο και χρόνο θέλει
 • Βγαίνετε από το mood “πρεπει η γάτα μου να με λατρεύει και να μου το δείχνει όλη την ώρα”
 • Είστε ανά πάσα στιγμή ανοικτός/η για αγκαλιές και χάδια, αν το θελήσει
 • Παίξτε το δυνατό χαρτί “νόστιμο φαγητό” γιατί ως γνωστό οι γάτες είναι πολύ συχνα food motivated! Οι προτεινόμενες νόστιμες, ποιοτικές και οικονομικές υγρές τροφές μου εδώ!
 • Μελετάτε πολύ προσεκτικά τη γλώσσα του σώματος της για να πάρετε θετικά και αρνητικά μηνύματα – ένας συνολικός οδηγός για τη γλώσσα του σώματος εδώ.
 • Αν η σχέση σας γεμίζει στρες τη γάτα την βοηθάτε όσο μπορείτε! Διαβάστε τον σχετικό οδηγο-βίβλιο εδώ και σκεφτείτε τη χρήση των τεχνητών φερομονών Feliway (πως λειτουργούν αυτές εδώ) αλλά και της φαρμακευτικής κάνναβης για γάτες – εμείς χρησιμοποιούμε την φαρμακευτική κάνναβη της NatureCan που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ χρησιμοποιώντας και τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%
 • Δώστε της πρόσβαση σε ψηλά σημεία όπως ένα γατόδενδρο (τα προτεινόμενά μου εδώ) ή ακόμη καλύτερα ένα κρεβάτι παραθύρου σαν ετούτο για άραγμα εκεί – μια και ως γνωστό η γάτα στα ψηλά σημεία χτίζει αυτοπεποίθηση (κάτι που ειναι χαραγμένο στο DNA της, ως εν δυνάμει θήραμα και θηρευτής)
 • Δώστε της πρόσβαση σε σημεία όπου μπορεί να απομονωθεί

Για το τέλος σας κράτησα ένα άρθρο για το ποια πράγματα (πέρα από εσάς – χμχμχμ, καυστικό χούμορ) μισεί η γάτα σας! Βρείτε το άρθρο ΕΔΩ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *