Γιατί η γάτα μου τρώει πολύ αλλά χάνει βάρος;

Αγαπημένοι χουμανίστες, αν η γάτα σας τρώει υπολογίσιμη ποσότητα φαγητού, αλλά παραμένει αδύνατη, μπορεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας! Τούτο είναι το θέμα που θα διερευνήσουμε σε αυτό το άρθρο! Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφής οδηγεί σε αύξηση βάρους, επομένως είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς μια γάτα θα μπορούσε να τρώει υπερβολικά, αλλά να παραμένει πολύ αδύνατη. Εδώ είναι οι διάφορες εξηγήσεις για την απώλεια βάρους μεταξύ των γατών που τρώνε καλά!

Πενία θρεπτικών παρά την μεγάλη ποσότητα τροφής

Αφού ελέγξετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες, κοιτάξτε προσεκτικά και την ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η τροφή. Οι γάτες που τρέφονται με τροφές κακής ποιότητας, μπορεί να εμφανίσουν διατροφικές ανεπάρκειες, ακόμα κι αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Επίσης οι γάτες που τρέφονται με αποφάγια, μπορεί να εμφανίσουν ανεπάρκειες, εάν δεν καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία τροφών.

Οι ανεπάρκειες σε βιταμίνες όπως Β12, μέταλλα, σίδηρο,  και μαγνήσιο, μπορούν να αυξήσουν την λαχτάρα της γάτας για φαγητό – άλλους έξι λόγοι που η γάτα πεινάει συνέχεια θα βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο. Εάν η γάτα σας πεινάει σαν να μην υπαρχει αύριο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι της λείπει ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό απ’ τη διατροφή της. Μπορείτε να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο, παίρνοντας μια πλήρη τροφή για γάτες! Όλες οι ξηρές τροφές και οι περισσότερες από τις υγρές είναι πλήρεις τροφές! Θέλετε τις δικές μου προτάσεις; Μια εξαιρετική ξηρά τροφή (για την τιμή της) είναι η φοβερη grain free Carnilove ενώ μια σούπερ υγρή η τέλεια μονοπρωτεϊνικη Lucky Lou! Αν τώρα αυτές δεν σας καλύπτουν και θέλετε να βρείτε και άλλες επιλογές, ορίστε οι καλύτερες υγρές τροφές μου (updated 2024) και οι καλύτερες ξηρές τροφές μου (updated 2024, επίσης)

Εάν παρόλο που παρέχετε ήδη στη γάτα σας μια θρεπτική, θερμιδικά επαρκή διατροφή και εκείνη εξακολουθεί να ζητάει συνεχώς τροφή, μπορεί ν’ αντιμετωπίζει μία από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Θέματα Θυρεοειδούς
 • Διαβήτης
 • Ακρομεγαλία αιλουροειδών
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Σκουλήκια (παράσιτα)
 • Καρκίνος

Θυροειδής

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που είναι σχετικά κοινή σε μεγαλύτερες γάτες. Εμφανίζεται όταν μια γάτα εκκρίνει πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη (Τ3 και Τ4) από τον θυρεοειδή αδένα στο λαιμό της. Αυτό επιταχύνει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας έτσι την όρεξη. Κάποιες φορές ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να μειώσει την όρεξη μιας γάτας, αλλά αυτό είναι λιγότερο συχνό. Ακολουθούν μερικά από τα πρόσθετα συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδούς που πρέπει να προσέξετε:

Πιθανές αιτίες που η γάτα μου αδυνατίζει, ενώ τρώει πολύ

Απώλεια βάρους
Αυτό είναι κοινό στις γάτες με υπερθυρεοειδισμό και μπορεί να συμβεί γρήγορα

Φτωχό τρίχωμα
Οι γάτες με υπερθυρεοειδισμό συχνά αναπτύσσουν ένα κακό, ατημέλητο τρίχωμα – βρείτε 6 τιπς για την φροντίδα της γούνας εδώ.

Εμετός
Αυτή είναι μια παρενέργεια της υπερβολικής τροφής, αλλά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πρωτοπαθούς διαταραχής – άλλοι λόγοι που προκαλούν εμετό στις γάτες στο αναλυτικό μου άρθρο!

Υπερκινητικότητα
Νιαούρισμα, πατουσάκια παντού στο έδαφος και επανειλημμένα είναι μόνο μερικά από τα σημάδια υπερκινητικότητας. Εάν η γάτα σας έχει υπερδραστήριο θυρεοειδή, μπορεί να της χορηγηθεί θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί ακόμη και  χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ιώδιο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση επειδή το ιώδιο διευκολύνει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Διαβήτης

Όπως και ο υπερθυρεοειδισμός, έτσι και ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 2) είναι κοινός στις ηλικιωμένες γάτες (10 ετών+). Ο διαβήτης εμφανίζεται, όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα ανταποκρίνονται ακατάλληλα στην ινσουλίνη. Εάν η ινσουλίνη είναι χαμηλή, η γλυκόζη δεν μπορεί να μεταφερθεί αποτελεσματικά στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε λήθαργο και υπερβολική πείνα. Η διατροφή θεωρείται ότι παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της ασθένειας, και τον πιο σημαντικό ρόλο φαίνεται να τον παίζει ο υπερβολικό υδατάνθρακας καθώς ορισμένες τροφές μαζικής παραγωγής περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη! Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που επιβάλλεται η στροφή σε υγρή τροφη (συνήθως με ελάχιστο ή καθόλου υδατάνθρακα)! Αλλοι 3 λόγοι εδώ!

Τέτοιες τροφές έχουν συμβάλλει στην αύξηση του διαβήτη τύπου 2. Οι γάτες που ζουν στη φύση θα ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες σε αυτή την ασθένεια. Ο διαβήτης μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολος να διακριθεί από άλλες ασθένειες! Τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι τα παρακάτω:

 • Συχνή ούρηση
 • Δίψα που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί
 • Απώλεια βάρους, επειδή η γάτα δεν μπορεί να απορροφήσει τα σάκχαρα στα τρόφιμα
 • Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης
 • Αδυναμία και λήθαργος

Η τυπική θεραπεία του διαβήτη είναι οι ενέσεις ινσουλίνης και η βελτίωση της διατροφής της γάτας σας.

Ακρομεγαλία αιλουροειδών

Η ακρομεγαλία συνδέεται με τον διαβήτη επειδή οι γάτες με αυτή την ασθένεια δυσκολεύονται να διατηρήσουν ένα υγιές επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, θα αισθάνονται πείνα και δίψα όλη την ώρα και μπορεί να έχουν μερικά από τα άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη. Η ακρομεγαλία της γάτας εμφανίζεται, όταν παράγεται υπερβολική αυξητική ορμόνη (IGF-1) στην υπόφυση, με αποτέλεσμα τις ακόλουθες φυσικές αλλαγές:
 • Μεγάλο σώμα
 • Ευρύ πρόσωπο
 • Πόδια μεγαλύτερα από το μέσο όρο
 • Προεξέχουσα κάτω γνάθο
 • Φούσκωμα γύρω από την περιοχή του στομάχου
Εάν παρατηρήσετε αυτές τις σωματικές αλλαγές, μαζί με αύξηση της πείνας/δίψας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Εάν η γάτα σας διαγνωστεί με ακρομεγαλία, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ακρομεγαλία αιλουροειδών

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Εάν η γάτα σας τρώει πολύ αλλά είναι αδύνατη, θα μπορούσε να έχει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου της γάτας (FIBD). Το FIBD εμφανίζεται όταν τα τοιχώματα της γαστρεντερικής οδού (GI) φλεγμονώνονται. Η γαστρεντερική οδός περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι, τα έντερα και το κόλον, επομένως η φλεγμονή σε αυτά τα όργανα μπορεί να προκαλέσει FIBD. Λόγω αυτής της φλεγμονής, η τροφή δεν μπορεί να απορροφηθεί σωστά, επομένως συνήθως εκτοξεύεται ως αφρώδης εμετός ή βγαίνει ως ασαφή (να τα πω) κόπρανα. Η γάτα δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετά θρεπτικά από την τροφή της, επομένως θα αισθανθεί πεινασμένη.

Δεδομένου ότι η FIBD επηρεάζει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, υπάρχουν διάφορες αιτίες:

 • Τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες – μάθετε τα πάντα γι’ αυτές εδώ
 • Στρες – πως να διαχειριστείτε το στρες
 • Γενετικές ανωμαλίες στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Παράσιτα
 • Βακτήρια στο στομάχι, τα έντερα και το κόλον

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει τη μετάβαση σε υποαλλεργική τροφή για γάτες (όπως οι μονοπρωτεϊνικες Lucky Lou που προανέφερα) ή τη διαχείριση του στρες στο νοικοκυριό – εδώ εξαιρετικά ευεργετική επίδραση μπορεί να έχουν οι τεχνητές φερομόνες Feliway (τσιμπήστε το εδώ) και το CBD Oil για γάτες (εμείς χρησιμοποιούμε της NatureCan με εξαιρετικά αποτελέσματα – βρείτε το εδώ και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%. 

Εάν αυτές οι θεραπείες είναι ακατάλληλες, μπορεί να συνταγογραφηθούν στη γάτα σας αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη.

Σκουλήκια

Τα παράσιτα μπορεί μερικές φορές να είναι ο ένοχος για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Τα παρασιτικά σκουλήκια, όπως οι ταινίες, οι στρογγυλοί σκώληκες και τα αγκυλόστομα παρεμβαίνουν στην πέψη και αυξάνουν την όρεξη της γάτας. Εάν η γάτα σας παίζει συχνά έξω ή έχετε άλλα κατοικίδια στο σπίτι, ο κίνδυνος να προσβληθούν από σκουλήκια αυξάνεται. Τα σκουλήκια μπορούν να πιαστούν από ψύλλους ή από το έδαφος όπου άλλα ζώα έχουν αφοδεύσει.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ανιχνεύσετε τα σκουλήκια είναι με την εξέταση των κοπράνων ή του εμετού της γάτας. Τα σκουλήκια θα είναι συνήθως λευκά/γκρι, αν και δεν είναι πάντα ορατά με γυμνό μάτι. Επίσης μπορείτε να τα δείτε να ξεπροβάλλουν από τον πωπό της γάτας. Τα σκουλήκια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους, υποσιτισμό, ακόμη και θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Μάθετε τα πάντα για την αποπαρασίτωση της γάτας εδώ!

Εδώ να πω ότι αν η γάτα σας τρώει ωμή τροφή, όπως κάνουμε εμείς με την εξαιρετική BARF (ωμή κατεψυγμένη τροφή) της Voldog για τις 18 γάτες της αυλής, εδώ και 2 χρόνια, οι αποπαρασιτώσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά!!

Καρκίνος

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει την όρεξη μιας γάτας. Ένας καρκινικός όγκος μπορεί να πιέσει το γαστρεντερικό σωλήνα. Εάν αυτός βλάπτει την πέψη, μπορεί η γάτα να αισθάνεται πιο πεινασμένη από το συνηθισμένο. Επίσης ορισμένοι καρκινικοί όγκοι εκκρίνουν υπερβολική ποσότητα ορμονών, όπως η IGF-1, η οποία μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της γάτας. Αναπόφευκτα, αυτό καθιστά πιο δύσκολο να ικανοποιηθεί η πείνα τους. Ωστόσο, ο καρκίνος είναι λιγότερο κοινός από πολλές άλλες καταστάσεις και συνήθως μειώνει την όρεξη μιας γάτας.

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο της γάτας εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *