Κλαίνε οι γάτες όταν πονούν ή είναι λυπημένες;

Παιδιά, σας το χω πει και ξαναπεί! Εμείς οι γάτες είμαστε αισθηματίες, είμαστε λεπτές ψυχές, ευάλωτες και καλλιεργούμε ένα σπάνιο, πλούσιο συναισθηματικό κόσμο – όσοι ακόμη αμφιβάλλετε αν η γάτα έχει συναισθήματα πρέπει να διαβάσετε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ! Όμως πως εκδηλώνεται αυτό προς τα έξω; Στην περίπτωση της θλίψης ή του πόνου, ο χούμαν ας πούμε είναι πολύ πιθανό να κλάψει! Πως αντιδράει η γάτα σε παρόμοιες περιπτώσεις; Κλαίει και εκείνη με δάκρυα γοερά ή ου; 

Ας ξεκινήσουμε την διερεύνησή μας μελετώντας την ανατομία του συστήματος της γάτας που έχει να κάνει με τα δάκρυα!

Η ανατομία του ρινοδακρυϊκού πόρου της γάτας

Ε λοιπόν, παιδιά, οι ειδικοί, οι επιστήμονες, έχουν βρει οτι ο ρινοδακρυϊκός πόρος της γάτας είναι υπερβολικά παρόμοιος με αυτό των χούμαν. Και επίσης οι εκκρίσεις από αυτό τον πόρο, της γάτας και του ανθρώπου είναι πανομοιότυπες. Όμως το ερώτημα του ενός εκατομμύριου είναι: τα δάκρυα στη γάτα εκκρίνονται για τον ίδιο λόγο με τους ανθρώπους; 

Αυτό θα εξετάσουμε στις παρακάτω παραγράφους! 

Κλαίνε οι γάτες σαν τους ανθρώπους;

Αν έχετε πετύχει τη γάτα σας με δάκρυα στα μάτια είναι πολύ πιθανό ερμηνεύοντας ανθρωποκεντρικά να σκεφτήκατε ότι είναι στεναχωρημένη, λυπημένη. Άλλωστε πρόκειται για.. αληθινά δάκρυα (όπως τα ανθρώπινα). Αλλά αυτό είναι μόνο η δική μας ανθρωπομορφική ερμηνεία και τίποτα παραπάνω. Το κάνουμε πολύ συχνά, βλέποντας κάποια συγκεκριμένα σημάδια που στον άνθρωπο σημαίνουν κάτι συγκεκριμένο να θεωρούμε ότι και στη γάτα σημαίνουν το ίδιο. 

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χάδι. Το χάδι στη γάτα, όσο πιο πολύ το απολαμβάνει, μπορεί να προκαλέσει εκφράσεις του προσώπου που με ανθρώπινα κριτήρια θυμίζουν πολύ έντονα ενόχληση. Και όμως εκείνη την ώρα η γάτα απολαμβάνει τρελά και δεν βιώνει καμία ενόχληση.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ
Πως και που να χαϊδεψω τη γάτα μου

Για να επιστρέψουμε στην περίπτωση των δακρύων, έχει βρεθεί ότι η γάτα δεν λειτουργεί όπως ο άνθρωπος. Φυσικά μπορεί να νιώσει έντονο πόνο (σωματικό ή ψυχολογικό) και θλίψη αλλά οι αντιδράσεις σε αυτά δεν περιλαμβάνουν το κλάμμα.

Εδώ θα φέρω το πολύ σκληρό παράδειγμα του  Μικρουτσέλου, όταν τον χτύπησε αμάξι και του έσπασε το σαγόνι. Ο Μικρουτσέλος ήρθε στην αυλή, ούρλιαζε με τον πιο τρομακτικό τρόπο, αλλά από τα μάτια του δεν χύθηκε ούτε μια σταγόνα.

Η γάτα χύνει δάκρυα για διαφορετικούς λόγους τους οποίους θα αναφέρουμε εν συντομία παρακάτω. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια γάτα δεν μπορεί να είναι θυμωμένη, στεναχωρημένη, θλιμμένη κλπ. Απλώς δεν κλαίει όταν νιώθει αυτά τα συναισθήματα!

5 λόγοι γιατί οι γάτες κλαίνε

Ας δούμε λοιπόν για ποιους λόγους μπορεί μια γάτα να εκκρίνει δάκρυα από τα μάτια της!

 • Αλλεργία: Μια γάτα μπορεί να υποφέρει απο αλλεργίες, σε σκόνη, ψύλλους, γύρη, τρόφιμα κλπ και μια από τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι το κλάμμα!
 • Γρίπη της γάτας: Η γάτα υποφέρει από γρίπες ιογενούς αιτιολογίας (όπως και οι άνθρωποι) και μέσα στα πιο κοινά συμπτώματα είναι και τα δακρυσμένα μάτια. Επίσης λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορούν να προκαλούν δάκρυα. Ο ερπητοϊός της ρινοτραχειίτιδας μπορεί να είναι υπεύθυνος για αυτό το φαινόμενο! Βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την ρινοτραχειίτιδα εδώ
 • Μολύνσεις των ματιών – επιπεφυκίτιδα: Εδώ η αιτία είναι ιογενής ή βακτηριακή και η μόλυνση εκδηλώνεται μ ροζ χρώμα στους ιστους γύρω από το μάτι αλλά και με δάκρυα.
 • Τραύμα ή ξένο σώμα στο μάτι: Μια γάτα μπορεί να πληγωθεί στην περιοχή του ματιού (πιθανώς από συγκρούσεις με άλλες γάτες) ή μπορεί να μπει κάποιο αντικείμενο, όπως μόριο χώματος κλπ.. και αυτα μπορούν να πυροδοτήσουν την έκκριση δακρύων
 • Γλαύκωμα: Τέλος, στην περίπτωση του γλαυκώματος, στην οποία το υγρό που βρίσκεται μπροστά από το μάτι δεν ξηραίνεται κανονικά είναι πολύ πιθανό να δούμε τη γνωστή εικόνα με τα δακρυσμένα μάτια!

Ποια είναι τα σημάδια ότι η γάτα είναι λυπημένη, θλιμμένη;

Όπως ξεκαθαρίσαμε προηγουμένως το γεγονός ότι η γάτα δεν κλαίει όταν είναι θλιμμένη δεν σημαίνει ότι η γάτα δεν βιώνει τα συναισθήματα της θλίψης και λύπης. Αντιθέτως η γάτα βιώνει σε όλη τους την ένταση και αυτά τα συναισθήματα. Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι μια γάτα είναι λυπημένη; Σας τις λέω εν συντομία εδώ αλλά έχω γράψει ολόκληρο αναλυτικό άρθρο, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!

 • Ηχητικά σημάδια όπως η πολυλογου γάτα σας να βουβαθεί ή να βγάζει λυπητερές φωνούλες
 • Γλώσσα του σώματος: H ουρά στα σκέλια, τα αυτιά πίσω (αυτό είναι και σημάδι θυμού ή φοβου) είναι μερικά από τα σημάδια λύπης από τη γλώσσα του σώματος της γάτας
 • Αυξημένη επιθετικότητα 
 • Αυξημένη προσκόλληση ή στην αντίθετη περίπτωση κρύψιμο
 • Μείωση της όρεξης ή πλήρη άρνηση να φάει
 • Ψέκασμα ή αλλαγή συνηθειών τουαλέτας

Εσείς έχετε παρατηρήσει ποτέ τη γάτα σας με δακρυσμένα μάτια; Εντοπίσατε τον λόγο που συνέβη αυτό; Περιμένω τα σχόλιά σας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *