«Σχολείο με Πατούσες», το σχολείο της Σμύρνης όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα μαζί με… γάτες (ΦΩΤΟΣ)

Παιδια, χωρίς καμια διάθεση για σχόλια που αφορούν εθνικά θέματα, πρέπει να πω ότι στην Τουρκία την γάτα την αγαπούν παθιασμένα. Σίγουρα όλοι θα ξέρετε την Γκλι, την Γάτα της Αγίας Σοφίας, τον Τόμπιλι, τον τεμπέλη αδεσποτουλι, τις δυο διάσημες γάτες της Κωνσταντινούπολης. Δεν μπορεί να μην έχετε ακούσει και για το φοβερό ντοκιμαντέρ “Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης. 

Χτες αντιλήφθηκα ένα ακόμη εξαιρετικό νέο! Σε ένα σχολείο στη δυτική Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στα πέριξ της Σμύρνης (στην επαρχία Μπεϊνταγκ), σε μια τάξη δημοτικού με 19 μαθητές, αν ανοίξετε τις πόρτες της τάξης θα βρείτε και άλλες 30 ψυχούλες.. με μουστάκια, και μαξιλαράκια στα πατουσάκια. Τι; Σας κάνει εντύπωση; Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι οι ψιψίνες παρακολουθούν με προσοχή το μάθημα, κινούνται όπου θελουν και οπως θέλουν και φυσικά στο διάλειμμα παίζουν με τους 19 μαθητές!

Τουρκικά και ξενόφερτα ονόματα έχουν οι γατούλες όπως Γκιουνές, Ουζούμ, Αλατζά, Λογιά, Γκετσέ, Τοσίμπα και Πάνθηρας – παιδιά αν θέλετε εξαιρετικές ιδέες για ονόματα γατών κάντε κλικ ΕΔΩ. Η αρμονική συνύπαρξη καλά κρατεί καθώς οι γάτες μοιράζονται την τάξη με τους 19 μαθητές στο μονώροφο κτίριου αυτού του απίθανου Δημοτικού Σχολείου που ονομάζεται ‘Ανταγκουρέ’.

Και που μένουν οι γάτες όταν τα παιδιά δεν είναι στην τάξη; Για καλή τύχη τους το σχολείο διέθετε και αποθήκη όπου τώρα φιλοξενεί ως μικρό καταφύγιο τις 30 γατούλες!

Η Εβρίμ Μουτλουαΐ, που για 16 χρόνια είναι δασκάλα, μετέτρεψε την αποθήκη σε ένα άνετο καταφύγιο για τις γατούλες και ονόμασε το όλο πρότζεκτ  για τις γάτες.. “Σχολείο με Πατούσες”. Βασικός στόχος της ήταν να δει αν οι γάτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για τα μαθήματα και την όλη φάση στο Σχολείο.

«Όταν ήρθα εδώ, το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν μια αρνητική διάθεση των μαθητών για το σχολείο, κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Σκέφτηκα τι θα μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς», αναφέρει η Εβρίμ και εγώ πολύ την συμπάθησα!

«Είχα μερικούς μαθητές που δεν έρχονταν στο μάθημα. Εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή τους χάρη στον δεσμό που ανέπτυξαν με τις γάτες κι έτσι συνέχισαν να έρχονται στο σχολείο». Το πρότζεκτ, όπως εξηγεί η ίδια, βοηθάει ακόμη τους μαθητές να αποκτήσουν αίσθηση ευθύνης, καθώς πρέπει να φροντίζουν και να ταΐζουν τις γάτες.

«Υπάρχει ένας πολύ ισχυρός δεσμός αγάπης ανάμεσα στις γάτες και στους μαθητές. Με άλλα λόγια, παιδιά που δεν ήθελαν να έρχονται στο σχολείο, άρχισαν να επισκέπτονται το καταφύγιο ακόμη και τα σαββατοκύριακα για να περιποιηθούν τις γάτες και να καθαρίσουν τον χώρο. Ανέπτυξαν μια θετική διάθεση απέναντι στο σχολείο».

Η Μουτλουάι περνάει χρόνο οργανώνοντας δραστηριότητες προς όφελος της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην αγάπη για τη φύση και τα ζώα.

«Κανένας δεν παθαίνει κάτι από ένα παιδί που αγαπάει τη φύση και τα ζώα», καταλήγει.

Αυτή η όμορφη ιστορία μου έφερε στο νου την ιστορία του περίφημου τζιντζερόγατου Τόμπι που υιοθετήθηκε και αγαπήθηκε παρα πολύ από ένα άλλο δημοτικό σχολείο στη Σμύρνη! Η απίθανη ιστορία ΕΔΩ!

Για το τέλος ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε και το άρθρο μου που συνοψίζει τα οφέλη της γάτας για τα μικρά παιδιά.. Βρείτε το ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *